TÉMA

AstraZeneca

Lék proti rakovině plic má skvělé výsledky, oznámili američtí lékaři. Zachránil 51 procent pacientů

Američtí lékaři představili na velké konferenci v Chicagu výsledky nového léku proti rakovině plic. Účinná látka osimertinib snížila riziko úmrtí pacientů, kterým lékaři chirurgicky nádor odstranili, o 51 procent.
8. 6. 2023|

Pravděpodobnou souvislost s očkováním proti covidu má v Česku jedno úmrtí, oznámil SÚKL

Pravděpodobnou souvislost s očkováním proti covidu-19 má podle ředitele sekce registrací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Tomáše Boráně jedno úmrtí v Česku. Šlo podle něj o trombózu a snížení počtu krevních destiček po podání vektorové vakcíny, kterými se letos už téměř neočkuje. Ústav prověřoval více než 170 úmrtí v časové souvislosti po očkování, trombózy se vyskytly i v zahraničí.
22. 6. 2022|

První očkování proti RSV viru uspělo. Má vynikající výsledky, radují se vědci

Lidský respirační syncytiální virus známý pod zkratkou RSV trápí zejména děti. Právě u nich způsobuje bronchitidy a pneumonie, které mohou být značně závažné. Až doposud proti němu neexistovala vakcína.
4. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Jihoevropské státy zavádějí roušky venku, Izrael a Chile začnou se čtvrtou dávkou

Italská vláda nařídí nošení roušek ve venkovních prostorách, stejné opatření schválilo také Španělsko. Od pátku by mělo totéž platit rovněž v Řecku. Zpřísňuje i Švédsko či některé australské státy. Izrael a Chile oznámily, že začnou se čtvrtou dávkou vakcíny. Čína nařídila uzávěru pro třináct milionů obyvatel města Si-an na severu země. Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší než u delty, uvedla britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 19:13|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Příští pandemie může být horší než covid, varuje tvůrkyně vakcíny AstraZeneca

Budoucí pandemie by mohly být smrtelnější než ta současná, uvedla v přednášce vysílané stanicí BBC vědkyně Sarah Gilbertová, která stojí za vakcínou proti covidu-19 společnosti AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Současná zdravotnická krize kolem covidu-19 navíc zdaleka neskončila, hrozí, že vakcíny budou méně účinné proti nové variantě koronaviru omikron, prohlásila vakcinoložka. Lidé by podle ní měli být opatrní, dokud se o omikronu nedozví více.
8. 12. 2021|
Doporučujeme

Výrobci vakcín se připravují na příchod varianty horší než delta. Nové očkování prý mohou dodat do sta dní

Kdyby se objevila varianta covidu-19, která obchází imunitu získanou očkováním nebo proděláním nemoci, vrátilo by to boj proti pandemii na samotný začátek. Vznik takové varianty není vyloučený – a výrobci vakcín se na tuto situaci už nyní připravují.
28. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:51|

Lék proti rakovině prsu snižuje úmrtnost o 72 procent, popsala studie

Společnost AstraZeneca oznámila, že její lék na rakovinu prsu Enhertu významně snížil riziko úmrtí nebo zhoršení onemocnění u žen s pokročilým onemocněním. Prokázala to rozsáhlá klinická studie.
22. 9. 2021|

Vakcíny poskytují výbornou imunitu i devět měsíců po očkování, ukázal výzkum. Výjimkou jsou senioři a vážně nemocní

Rozsáhlá studie z reálných dat ve Velké Británii ukázala, že protilátky získané očkováním proti covidu-19 mizí jen velmi pomalu. Výjimkou jsou starší lidé a také ti s chronickými nemocemi. Výsledky tohoto výzkumu jsou zásadní pro podávání třetí dávky vakcíny.
17. 9. 2021|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Očkovací látky nové generace se ukázaly jako velké štěstí, umožnily nám rychle reagovat, říká Grubhoffer

Biochemik a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer považuje za hlavní nástroj boje s epidemií vakcinaci. To, že se v Británii přes probíhající očkování rozšířila delta varianta koronaviru, připisuje konkrétnímu použitému druhu vakcíny, kterým byla AstraZeneca. Moderní typ mRNA vakcín je ale podle něj pro lidstvo velkým štěstím, poznamenal v Interview ČT24.
3. 7. 2021|
Doporučujeme

Vakcína Pfizer/BioNTech by měla dostatečně chránit i před variantou delta, jedna dávka ale nestačí

Delta varianta koronaviru je zdrojem vážných obav řady expertů zejména proto, že laboratorní testy prokázaly, že je ve srovnání s ostatními formami covidu-19 nakažlivější a odolnější vůči vakcínám. Vědci po celém světě teď řeší, jak moc člověka vakcíny před variantou označovanou původně jako indická ochrání.
22. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 15:22|

Poloviční vítězství EU ve sporu s AstraZenecou. Firma má dodat 50 milionů dávek vakcíny do září

Farmaceutická firma AstraZeneca má Evropské unii poskytnout do září padesát milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Rozhodl o tom belgický soud, který ale na druhé straně nevyhověl požadavku Evropské komise (EK) na okamžité dodávky očkovacích látek před koncem června.
18. 6. 2021|

Pověst AstraZenecy utrpěla. Podle expertů je ale vakcína bezpečná, byť asi méně účinná proti nakažlivějším variantám

Na 300 tisíc Čechů už dostalo vakcínu od firmy AstraZeneca. Právě nad používáním tohoto přípravku ale visí otazníky, pokud jde o účinnost i věk. České ministerstvo zdravotnictví doporučuje látku nepodávat lidem mladším 60 let. Podle molekulárního genetika Jana Pačesa však jde o bezpečnou vakcínu a přínos bude mít do budoucna i podle vakcinologa Romana Chlíbka. Nežádoucí účinky jsou velmi vzácné a výhody vakcíny převažují, jisté limity však může mít v účinnosti proti agresivnějším variantám viru, zaznělo v pořadu 90' ČT24, jehož byli hosty.
16. 6. 2021|

EMA upravila postoj k AstraZenece, přínosy převažují nad riziky

Vakcína AstraZeneca má podle šéfa pracovní skupiny Evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho „příznivý poměr přínosů a rizik pro všechny věkové skupiny a zejména pro osoby starší 60 let“. Uvedl to v prohlášení pro agenturu Reuters s tím, že jeho dřívější slova v rozhovoru pro deník La Stampa byla špatně interpretována. Ta původně zněla, že by se země měly kromě mladších věkových skupin vyvarovat podávání vakcíny právě i osobám starším 60 let, a to v souvislosti s obavami z velmi vzácných případů krevních sraženin.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 18:16|

Druhý den po sobě přibylo pod 200 nakažených. Dokončené očkování má přes dva miliony lidí

V pátek mělo pozitivní výsledek 180 testů na covid-19. Bylo jich opět méně než v předchozím týdnu a nepatrně méně i ve srovnání se čtvrtkem. Denní přírůstky jsou nyní na úrovni odpovídající loňskému srpnu. Reprodukční číslo udávající tempo šíření – nebo spíše slábnutí – epidemie je na hodnotě 0,66, která je vůbec nejnižší za celou její dobu. Nárok na množství preventivních testů bude v červenci stejný jako nyní - 4 antigenní a 2 PCR testy. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 20:24|

Pandemie ve světě: Polovina dospělých v EU dostala aspoň první dávku očkování

Polovina dospělé populace v Evropské unii dostala první dávku vakcíny proti covidu-19. Ukazují to údaje Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Obě dávky vakcíny dostala čtvrtina dospělých lidí žijících v EU. Nejrychleji očkují Malta, Maďarsko a Finsko, Česko vykazuje mírně podprůměrné údaje. Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) vyzval společnost AstraZeneca, aby doplnila k možným vedlejším účinkům své vakcíny proti covidu-19 také syndrom děravých kapilár.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 18:15|

Ministerstvo doporučilo vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson pouze lidem nad 60 let

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovat lidi mladší 60 let. Uvedlo to ve středu s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:46|

Firma s možnými vazbami na Rusko nabízí francouzským influencerům peníze za šíření dezinformací o vakcínách

Pokusem zdiskreditovat jednu z firem vyrábějících vakcínu proti covidu-19 se zabývá francouzské ministerstvo zdravotnictví. Zkušenost popisuje tamní influencer, který za finanční odměnu ve svém videu měl tvrdit, že po podání vakcíny Pfizer se umírá třikrát častěji než po AstraZenece. Peněžitou nabídku dostali i jiní mladí Francouzi, které na sociálních sítích sledují velké počty lidí. Podle francouzských médií mohou stopy vést až do Ruska.
27. 5. 2021|

Česko má místo v EU, i když není dokonalá. Výzvy nás dle politiků čekají ekonomické i klimatické

Česko patří do Evropy, Unie ale má své nedostatky, které je potřeba řešit, zaznělo v debatě představitelů parlamentních stran, která se věnovala zahraniční politice. Hosté Událostí, komentářů se shodli na podpoře Izraele v konfliktu s Hamásem, vyzvali ale k zastavení civilních obětí. Za největší výzvy budoucích let považují klima, migraci, zadlužování či vztahy mezi Spojenými státy a Čínou.
21. 5. 2021|

Do července dostane nabídku očkování 70 procent dospělých Evropanů, řekla šéfka EK

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová prohlásila, že do července bude mít možnost očkovat se 70 procent dospělých Evropanů a že EU koncem týdne získá od počátku vakcinace 260 milionů dávek vakcíny. Lídryně to řekla na konferenci Europaforum. Zatímco na počátku očkovací kampaně proti koronaviru čelila sedmadvacítka značné kritice, nyní je nepochybné, že imunizace je velkým úspěchem, dodala von der Leyenová.
20. 5. 2021|

K očkování se mohou hlásit lidé nad 40 let

Od půlnoci z neděle na pondělí se mohou k očkování proti covidu-19 hlásit všichni lidé nad 40 let. Dalším krokem by již mělo být otevření registrací pro všechny nad 16 let, premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že by se tak mohlo stát 1. června. V polovině května vypršela platnost přednostních kódů pro chronické pacienty s nižší prioritou, s prioritními kódy se dál mohou hlásit osoby pečující a akademičtí pracovníci.
12. 4. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 09:32|

Pandemie ve světě: Tchaj-wan se snaží zabránit panice, Indonésie pozastavila očkování AstraZenecou

Indonésie pozastavila očkování jednou šarží vakcíny AstraZeneca, ministerstvo zdravotnictví se chce ujistit, že není kontaminována. Den poté, co jí byl očkován, zemřel v zemi mladý muž. Další růst počtu nakažených zaznamenal Tchaj-wan, kde denní přírůstek nově překonal dvě stovky. Země zavedla přísná opatření ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy. V Německu naopak počty infekcí klesají a chystá připomínku obětí nákazy.
16. 5. 2021|

Až půlrok by měl být považován za odolného ten, kdo prodělal covid, plánuje ministerstvo

Na 180 dní, tedy dvojnásobek oproti současnosti, chce ministerstvo zdravotnictví prodloužit dobu, kdy by byl člověk po prodělání covidu-19 považován za odolného vůči další nákaze. Epidemie v Česku dále slábne, počet nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní klesl na 88 z předchozích 95. V úterý laboratoře potvrdily 1673 nových případů nákazy covidem-19, zhruba o 740 méně než před týdnem. Vakcínu dostalo za den 77 615 lidí.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 19:51|