TÉMA

Respirační onemocnění

Děti napadá agresivní zápal plic. Invazivní bakterie a viry prolamují očkování

Vážným průběhem zápalu plic trpí čím dál víc dětí v Česku. Shodují se na tom nemocnice, které ČT oslovila. Za zesílení agresivních projevů mohou především invazivní bakterie, které mají vyšší odolnost vůči očkování. Děti tak často končí na plicních ventilátorech nebo podstupují operace.
13. 4. 2024|

Epidemie chřipky pravděpodobně začíná pomalu ustupovat, ukazují data Státního zdravotního ústavu

Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pravděpodobně začíná ustupovat. Počet nemocných s jejími příznaky poklesl o více než čtvrtinu, celkový počet akutních respiračních infekcí o desetinu. Nemocných bylo v předcházejícím týdnu 1713 na sto tisíc obyvatel, informoval SZÚ na sociální síti X.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 11:00|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.
31. 1. 2024|

Počty nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi za týden výrazně stouply, podle SZÚ jde o epidemii

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině, informoval ústav v tiskové zprávě.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 20:12|

Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou

Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.
24. 1. 2024|

Covid sílí, případů bude přibývat do Vánoc a v lednu

Ministerstvo zdravotnictví očekává podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Současné počty případů i hospitalizací jsou podle dat resortu zdravotnictví nejvyšší od loňského října. Podle Pavlovice ale do nemocnic míří nemocní primárně s jinými potížemi, nikoliv kvůli stavu způsobenému koronavirem. Žádná plošná opatření ministerstvo nechystá.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 19:55|

Na Česko doléhá období respiračních chorob. Některé nemocnice už mění režimy návštěv

Respirační onemocnění se v posledních týdnech šíří v Česku rychleji. Mezitýdně případů těchto onemocnění sice mírně ubylo, odborníci ale očekávají, že tenhle trend se otočí. Výrazný nárůst v posledních dnech zaznamenávají zdravotníci u covidu-19 a některé nemocnice kvůli tomu mění režimy návštěv na odděleních. Největší poptávka v lékárnách je stále po penicilinových antibiotikách, stále však chybí v sirupech, a to ačkoliv měla první mimořádná dodávka dorazit do Česka tento týden.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 22:18|

Nemocných přibývá hlavně mezi dětmi. Čeká se na další dodávky antibiotických sirupů

Řada Čechů se momentálně léčí s respiračními onemocněními, jako jsou nachlazení, chřipka, angína, ale také covid-19. Podle lékařů je však sezona těchto potíží teprve na začátku, její start lehce posunulo teplejší počasí. Lidé by však už teď měli podle odborníků dbát na prevenci, tedy mít dostatečný příjem vitaminů, omezit rizikové kontakty a v případě déletrvajících problémů vyhledat lékaře. Podle České lékařské komory je pak také vhodné nechat se naočkovat.
29. 9. 2023|

Sezona respiračních nemocí končí, zůstávají jen lokální ohniska nákazy

Lidí nakažených chřipkou i jinými akutními respiračními infekcemi ubývá. Ohniska podle Státního zdravotního ústavu sice ještě existují, ale jsou jen lokální. Ústav proto pro tuto sezonu ukončil vydávání pravidelných hlášení shrnujících počty nakažených.
3. 4. 2023|

Chřipka i další akutní respirační infekce jsou na ústupu

Minulý týden došlo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k poklesu akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění, a to prakticky ve všech věkových skupinách. Ačkoliv se ve většině krajů ještě stále vyskytují epidemická ohniska, chřipky ubylo téměř o čtvrtinu a postupně se dle SZÚ snižuje i výskyt dalších infekcí, které způsobují například RS viry, virus SARS-CoV-2 a další.
20. 3. 2023|

Případů chřipky v Česku pomalu ubývá, přibylo ale nemocných školáků

V Česku dál ubývá případů infekcí dýchacích cest. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) klesla hlášená nemocnost na 1351 případů na sto tisíc obyvatel, zatímco na konci loňského roku to bylo 1750. Klesá hlavně počet případů mezi malými dětmi a seniory, přibylo ale nemocných dětí ve věku šest až čtrnáct let. Nejvyšší nemocnost je nyní v Jihomoravském kraji.
30. 1. 2023|

Respiračních infekcí podle Státního zdravotního ústavu ubývá

Případů akutních infekcí dýchacích cest v Česku dál ubývá, za týden o dvanáct procent na 1417 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nemocnost klesá ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, nejvyšší zůstává v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. V pondělí o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Odborníci očekávají další pokles nemocnosti, pomoci by mohlo i počasí.
23. 1. 2023|

Chřipka a další respirační onemocnění jsou na ústupu, může ale přijít druhá vlna

Chřipkou nebo jiným respiračním onemocněním se minulý týden nakazilo o něco méně lidí než na začátku roku. V dalších dnech by mohla nemocnost podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nadále klesat.  A do prvních lékáren už přišla antibiotika z mimořádné dodávky.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 18:22|

Problém s dostupností léků přetrvá do jara, na podzim už bude vyřešen, očekává Válek

S nedostatkem léků se bude Česko, potažmo Evropa potýkat až do jara, očekává ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Otázkách Václava Moravce však ujistil, že se snaží potíže co nejvíce zmírnit a objednal přípravky z mimoevropských zemí. Problém je však i v tom, že se poptávka po lécích zvýšila, za tři týdny se podle něj vykoupily zásoby Nurofenu, které by jindy vystačily na čtvrt roku. Místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková (SPD) se obává, že se situace může ještě zhoršit kvůli německému rozhodnutí odstranit stanovené maximální ceny pro některé léky.
8. 1. 2023|

Nemocnice se kvůli epidemii zavírají pro návštěvy, nově i ta havlíčkobrodská

Na všech lůžkových odděleních v nemocnici v Havlíčkově Brodě začal ve středu platit zákaz návštěv. Nemocnice se tak rozhodla kvůli rapidnímu nárůstu chřipkových onemocnění. Rozhodnutí vedení zdravotnického zařízení platí až do odvolání. Kvůli nárůstu počtu lidí s respiračními onemocněními zakázala návštěvy už řada nemocnic po celém Česku. Vysoká nemocnost se už odráží i ve službách – chybějí řidiči nebo poštovní doručovatelé.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 19:22|

Rychle se šíří chřipka. Za poslední týden vzrostl počet nemocných o polovinu

Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest je zhruba stejně jako minulý týden, a to přibližně 2,5 tisíce na sto tisíc obyvatel. Tempo šíření takzvaných RS virů začíná postupně zpomalovat, na vzestupu je ale naopak chřipka. „Nemocnost u chřipkových onemocnění se zvýšila o 58,6 procenta u všech věkových skupin,“ informovala hygienická služba. Situace ovlivňuje i provoz některých nemocnic, hygiena prosí, aby nemocní chodili k lékaři až po dni či dvou teploty.
27. 12. 2022|

Nemocnice omezují návštěvy, někde jsou zakázané úplně

Českem se šíří epidemie respiračních nákaz. Nemocnice proto začínají omezovat návštěvy, například v Uherskohradišťské nemocnici, v Karlovarské krajské nemocnici nebo v pražské Nemocnici Na Homolce je zakázali úplně. České televizi to potvrdili mluvčí oslovených nemocnic. Výjimky představují návštěvy porodnic během šestinedělí, porody nebo návštěvy dětských oddělení.
21. 12. 2022|

Přibývá nemocných dětí. Lékárny pro ně nemají dost léčiv

Některá místa v Česku hlásí prolomení prahu epidemie respiračních onemocnění. Aktuálně se to týká Zlínského kraje a některých okresů v Libereckém kraji. Pacientů však přibývá i v ostatních regionech. Například v Moravskoslezském kraji hygienici zaznamenali nárůst nemocných o 37 procent. Nejvíce jich je mezi dětmi školního a předškolního věku. Právě pro ně zároveň na řadě míst chybí přípravky na snižování teploty.
15. 12. 2022|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Prach ze saharské pouště v zimě dusí Kanárské ostrovy. Do oceánů a pralesů však přináší život

Oči plné prachu a viditelnost na pár desítek metrů. Málokdo zahrne tyto představy do myšlenek o ideální dovolené u moře. Na Kanárských ostrovech, kam se v zimních měsících přijíždí zahřát velké množství turistů z Evropy, se ale počasí může znenadání změnit do písečné bouře i několikrát do roka. Oblaka prachu na ostrovy nedaleko Afriky ženou větry ze Sahary. Co může být pro turisty nepříjemné, a pro místní i zdraví nebezpečné, je však klíčové pro fungování ekosystému celé planety.
21. 1. 2022|

V Moravskoslezském kraji výrazně přibývá dětí s respiračními chorobami. Zaplňují místa v nemocnicích

V Moravskoslezském kraji výrazně přibývá dětí s respiračními i střevními infekcemi, které potřebují hospitalizaci. Podle zdravotníků jde až o pětatřicetiprocentní nárůst ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Mnohá onemocnění mají dokonce komplikovaný průběh. Třeba v ostravské fakultní nemocnici mají momentálně na dětské klinice už téměř zaplněnou kapacitu.
27. 10. 2021|

Začala podzimní vlna nemocí u dětí, mají slabší imunitu kvůli dlouhé izolaci

Ordinace pediatrů jsou plné a děti naopak chybějí ve školkách i školách. Vlna podzimních respiračních onemocnění dorazila letos nezvykle rychle. Podle Státního zdravotního ústavu se zvedl počet nemocných dětí oproti minulému týdnu o 16 procent. Jednou z příčin je i to, že kvůli pandemii se děti musely dlouho vzdělávat doma.
1. 10. 2021|

Probiotika pomáhají obézním a starším proti respiračním nemocem. Mikrobiom ovlivňuje celé tělo

Pravidelné užívání probiotik by mohlo starší a obézní lidi chránit před respiračními infekcemi horních cest dýchacích. Ukazují to výsledky nového výzkumu, který vědci představili na setkání Digestive Disease Week (DDW) 2021.
18. 5. 2021|