Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka

Studio 6: Lékařka Bezdíčková radila, jak se chránit před chřipkou (zdroj: ČT24)

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.

Podle Bezdíčkové nyní u neočkovaných chřipka probíhá jako klasické onemocnění chřipkového charakteru. Projevuje se vysokou horečkou, suchým kašlem, schváceností, bolestí kloubů a svalů. U očkovaných osob jsou projevy lehčí. Pro chřipku je také charakteristický rychlý průběh a rychlý nástup nemoci.

Při domácí léčbě je podle lékařky někdy třeba užít i dvě tablety paracetamolu najednou, důležité je ale držet maximální dávku. Jde totiž o lék, jímž se dá relativně snadno předávkovat. Pokud už příznaky nenastupují, není nutné tento lék dále užívat, neboť pouze tlumí příznaky.

Hygienická služba v Česku aktuálně eviduje 1750 nemocných s akutními respiračními infekcemi na 100 tisíc obyvatel. Nejčastěji se chřipkou nakazí děti, které mají zatím méně vyvinutý imunitní systém – to platí i teď, nemocné je každé dvacáté dítě do pěti let, nejvíc ze všech věkových skupin. Těžší průběh nemoci pak může kromě nich ohrozit hlavně starší, těhotné nebo osoby s chronickým onemocněním.