TÉMA

Expozice

Od kmene stromu po koncertní pódium. Výstava představuje klavír jako technické dílo

Přední český výrobce pian Petrof za sto šedesát let fungování vyprodukoval přes 635 tisíc nástrojů. Některé jsou k vidění na výstavě, která chce u příležitosti výročí této firmy především připomenout, že piano není jen hudební nástroj, ale i pozoruhodné technické dílo. V Národním technickém muzeu je vystaven mimo jiné jeden z prvních nástrojů, který vyrobil přímo zakladatel firmy. Na jiný, reprezentující současnost, si návštěvníci mohou dokonce sami zahrát.
9. 4. 2024|

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život

Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
17. 3. 2024|

Náchod získal knihovnu Josefa Škvoreckého, zpřístupní ji veřejnosti

Radnice v Náchodě zpřístupní zájemcům knihovnu spisovatele Josefa Škvoreckého. Získala ji od rodiny v kanadském Torontu a převezla do Česka. V Náchodě se Škvorecký před sto lety narodil. V exilu za oceánem žil s manželkou Zdenou Salivarovou od konce šedesátých let. Zemřel v Kanadě v lednu 2012.
28. 2. 2024|

Nákladná rekonstrukce výběhu pro šimpanze v brněnské zoo se nepovedla. Budou v něm dželady

Místo šimpanzů budou v brněnské zoologické zahradě dželady, opice příbuzné paviánům. Rozhodli o tom brněnští radní, kteří schválili přestavbu expozice, do které se původně měli stěhovat šimpanzi, ale po dokončení se ukázalo, že je pro tato zvířata nevhodná. Původně přestavba pavilonu stála šedesát milionů korun, nyní se předpokládá, že celkové náklady dosáhnou téměř devadesáti milionů korun.
15. 2. 2024|

Výstava ve Spolkovém domě v Kutné Hoře připomíná 55 let od smrti Jana Palacha

Výročí 55 let od sebeupálení studenta Jana Palacha připomíná výstava fotografií předních českých autorů, která začala ve Spolkovém domě v Kutné Hoře. Rozsáhlý soubor snímků zachycuje bouřlivé události, které následovaly v Praze po Palachově činu od 16. až do 25. ledna 1969, kdy se konal mohutný manifestační pohřeb. Expozice potrvá do 20. února.
4. 1. 2024|

Arnoldova vila v Brně je zrekonstruovaná, veřejnost se do ní podívá od ledna

Odborná konference popisující památkovou obnovu stavby ve čtvrtek slavnostně otevřela Arnoldovu vilu v brněnských Černých Polích. Pro veřejnost se začne čtyřpatrová vila s věžičkou otevírat postupně od poloviny ledna, řekl novinářům Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna, které stavbu spravuje.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:07|

V Říčanech bude k vidění největší tamní poklad. Středověký měšťan by si za něj koupil 21 tisíc vajec

Návštěvníci muzea v Říčanech u Prahy si o víkendu prohlédnou největší tamní poklad, který před více než šesti sty lety ukryl jeden z měšťanů ve sklepě domu na náměstí. Pak byl zřejmě zabit při obléhání místního hradu husity. Poklad čítající 348 stříbrných grošů objevil začátkem devadesátých let minulého století majitel domu při rekonstrukci. Nyní je uložen v brandýském muzeu. Pracovníci muzea ho v pátek za asistence policie převezli do Říčan, kde ho zájemci poprvé uvidí kompletní, očištěný a konzervovaný, navíc nedaleko od místa, kde se našel, řekl novinářům historik a kurátor výstavy Radek Holodňák.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 14:24|

Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun

Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|

Národní muzeum otevírá plně interaktivní expozici pro děti

V Nové budově Národního muzea v Praze se v pátek otevře nová expozice s názvem Dětské muzeum. Její koncept klade důraz na dětskou kreativitu a imaginaci. Pomocí interaktivit se zaměřuje na objevování okolního světa a objevování nových perspektiv a souvislostí. Zájemci se s exponáty budou moct seznámit zrakem a hmatem, v případě takzvaného čichoskopu poznají různá prostředí pomocí čichu.
29. 6. 2023|

Po velké rekonstrukci se otevírá hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn na Berounsku se v pátek po rozsáhlé rekonstrukci za 164 milionů korun opět na plno otevírá veřejnosti. Stavební práce začaly v roce 2020, památka byla i tak návštěvníkům po celou dobu přístupná. Součástí oprav byla obnova suterénu Císařského paláce či gotických sklepení purkrabství, vznikly i nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Obnovy se dočkalo i technické zázemí a část inženýrských sítí hradu. Práce ale nekončí, podle kastelána Lukáše Kunsta je potřeba se zaměřit ještě na další části hradu.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 20:03|

Rekonstruovaná Ploština na Zlínsku připomíná nacistický zločin

Národní kulturní památka Ploština na Zlínsku, která připomíná vypálení pasekářské osady v závěru druhé světové války, se otevřela po téměř tříleté rekonstrukci. V areálu je nové návštěvnické centrum, opravená je budova číslo 23. Nové jsou i expozice nazvané Tragédie na Ploštině a Nová Ploština, řekl jejich autor, historik a etnograf Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Ondřej Machálek. Muzeum je správcem památky. V areálu je upravený také betonový památník z roku 1975. Obnova stála 151 milionů korun, necelých 110 milionů pokryla evropská dotace, zbytek financoval Zlínský kraj.
21. 4. 2023|

Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice

Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.
30. 3. 2023|

Kraj připravuje podobu zámku Zelená Hora po rekonstrukci. Ta může vyjít až na miliardu

Plzeňský kraj dokončuje projekt rekonstrukce zámku Zelená Hora u Nepomuku, který je kulturní památkou. Počítá se s investicí ve výši až jedné miliardy korun. Expozice, které na Zelené Hoře vzniknou, mají být dvojího zaměření – připomínat budou Rukopis zelenohorský a perzekuce komunistického režimu vůči jemu nepohodlným lidem. Zámek byl působištěm takzvaného pomocného technického praporu, kam komunisté umisťovali své odpůrce a který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni.
3. 3. 2023|

Martin Salajka odkrývá mimikry chameleonů i lidí

V pražské galerii Villa Pellé vystavuje jeden z nejvýraznějších expresivních malířů současné české výtvarné scény Martin Salajka. Mimikry jsou doposud jeho největší sólovou výstavou. Představuje na ní vesměs svá nejnovější díla, která zaujmou barevností, výrazností a zároveň znepokojivostí.
1. 9. 2022|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Rekonstrukce podkroví litoměřické radniční věže vyvrcholila výstavou

Ve vyhlídkové věži Kalich v Litoměřicích se v pátek otevřela veřejnosti nová expozice, která odkrývá tajemství stavby. Věž, v níž se výstava s interaktivními prvky nachází, je součástí památkově chráněného Domu Pod Bání, kde sídlí radnice. Instalací expozice vrcholí rekonstrukce podkroví věže. Ta vyšla na 12,6 milionu korun. Jen krytina střechy stála sedm milionů korun.
20. 5. 2022|

Jak zobrazit pohyb a rozpohybovat obraz. Kunsthalle Praha shrnuje Kinetismus

Multimediální výstava Kinetismus v nedávno otevřené pražské síni Kunsthalle přibližuje nejen tento stále aktuální směr, zároveň tak činí na pozadí sta let elektřiny v umění, jak zní i podtitul celé expozice.
11. 5. 2022|

Muzeum v Brně zrekonstruovalo Palác šlechtičen a připravilo expozice o lidové kultuře a loutkářství

Palác šlechtičen v centru Brna se opět otevře veřejnosti. Výstavní prostor, který je součástí Moravského zemského muzea (MZM), prošel rozsáhlou rekonstrukcí a proměnou stálých expozic. Návštěvníky seznámí s loutkářským uměním a také tradiční lidovou kulturou na Moravě. Lidé si prohlédnou také kapli Očišťování Panny Marie.
21. 4. 2022|

Hospodářský dvůr v Rymicích ukáže, jak se kdysi pekl chléb. Oprava památky skončila po dvou letech

Hospodářský dvůr z 18. století v Rymicích na Kroměřížsku se dočkal obnovy. Muzeum Kroměřížska získalo díky investici ve výši 130 milionů korun moderní zázemí pro své bohaté sbírky i výzkum. Lidem ale nově nabídne i expozici, která přibližuje život předků. Například to, jakým způsobem připravovali chléb. Hospodářský dvůr i s novými expozicemi se má otevřít v polovině května.
21. 3. 2022|

V nově opraveném zámku Kinských se návštěvníci mohou vydat na expedici do minulosti

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se po třech letech opět otevřel návštěvníkům. Zámek, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, se od roku 2019 rekonstruoval. Oprava vyšla téměř na 120 milionů korun. Kromě stavebních úprav nebo nových depozitářů čeká na návštěvníky nová stálá expozice o vztahu člověka a přírody.
11. 3. 2022|

Po dvou letech rekonstrukce se otevře muzeum v České Lípě. Novinkou je uranový důl

Po dvouleté přestávce se ve čtvrtek pro návštěvníky otevře hlavní budova muzea v České Lípě. Prošla částečnou rekonstrukcí a muzejníci obměnili i expozice, přibyl tam třeba exponát grizzlyho v životní velikosti. Nejvýraznější novinkou je ale nově vytvořená expozice ve sklepení muzea připomínající důlní štolu, která je věnovaná těžbě uranu na Českolipsku. Ředitel muzea Zdeněk Vitáček řekl, že vstupné bude první čtyři měsíce v dobrovolné výši.
2. 3. 2022|

Turnovské muzeum po pětiměsíční rekonstrukci zpřístupnilo kabinet granátového šperku

Muzeum v Turnově po bezmála pětiměsíční rekonstrukci ve středu opět zpřístupnilo kabinet granátového šperku se stálou expozicí. Součástí výstavy je i autorská replika kříže pro papeže Jana Pavla II. vytvořená zlatníkem Jiřím Urbanem. Od úprav zhruba za 350 tisíc korun si kurátor expozice Miroslav Cogan slibuje, že více vyniknou mistrovské práce starých šperkařů.
15. 12. 2021|

Holešovský zámek opět vystaví betlémy. Lidé si je však budou moci prohlédnout jenom přes sklo

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevře v sobotu tradiční výstavu betlémů. Zatímco dříve si ji návštěvníci chodili prohlédnout do saly terreny, tentokrát lidé uvidí betlémy přes sklo v arkádách na zámeckém nádvoří. Stejně tomu bylo v souvislosti s pandemií covidu i loni, informovala mluvčí pořádajícího Městského kulturního střediska (MKS) v Holešově Dana Podhajská.
26. 11. 2021|

V Pluhovském paláci v Bečově se otevřela nová expozice relikviáře svatého Maura

Hrad a zámek Bečov nad Teplou na Karlovarsku představil novou expozici relikviáře svatého Maura. Nachází se v obnoveném Pluhovském paláci, zpřístupňuje tak horní část areálu národní kulturní památky. Celkové náklady dosáhly 170 milionů korun. Hradní nádvoří, cesty a vyhlídky se veřejnosti otevřely poprvé v historii.
24. 11. 2021|