TÉMA

David Miřejovský

Válka nahnala některé Ukrajinky do dolů. Horníci museli odejít bojovat s Rusy

Ukrajina povolala do zbraně velké množství mužů, kteří teď chybí v civilních povoláních. Na jejich místa proto nastupují ženy. Platí to i v tradičně mužských profesích, jako je horník v černouhelném dole. Situaci hornic zmapoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
26. 9. 2023|

„Sbíráme duše mrtvých.“ Skupiny pátrají po padlých Rusech, aby jim zajistily důstojný pohřeb

Pátrací skupiny na Ukrajině vyhledávají těla padlých Rusů, kterých podle jejich velení na bojišti umírá denně několik set. Jejich cílem je zachovat ostatky obětí pro příbuzné, aby mohly být důstojně pohřbeny. Jejich práci natáčel štáb České televize a zahraniční zpravodaj České televize David Miřejovský.
21. 4. 2023|

Soukromou kliniku vyměnili za frontovou linii. Fyzioterapeuti pomáhají ukrajinským vojákům

Ruská agrese na Ukrajině už si vyžádala tisíce obětí. Mezi hlavní ohniska bojů v Donbasu dlouhodobě patří okolí Bachmutu, kam podle britské rozvědky posílá Moskva další jednotky. Tamější zákopová válka se i proto stále více podepisuje na fyzické kondici ukrajinských vojáků. O její zlepšení usilují mimo jiné zakladatel skupiny frontových terapeutů Oleg Ševcov a fyzioterapeut Serhij Ivanov, s nimiž natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
18. 4. 2023|

Velký knižní čtvrtek doporučuje novinky Hůlové, Hornbyho i ukrajinskou kroniku zpravodajů ČT

Deset novinek tuzemských i zahraničních autorů přináší čtenářům od 23. března Velký knižní čtvrtek. Do výběru napříč žánry, jímž knihkupci a nakladatelé chtějí upozornit na čtenářsky atraktivní tituly, se dostaly knihy od Nicka Hornbyho, Petry Hůlové, Michaela Žantovského i zpravodajů České televize.
23. 3. 2023|

Česko směřuje k uzákonění povinných dvou procent HDP na obranu. Modernizace armády bude ale i tak ve znamení kompromisů

Česko směřuje k tomu, aby už od příštího roku dávalo na obranu dvě procenta HDP, jak se zavázalo při vstupu do NATO 12. března 1999. Přestože se na návrhu teprve bude muset shodnout sněmovna, armáda už se připravuje na větší modernizaci. Vojáci i tak varují, že ani tolik peněz nepokryje všechny potřeby a budou muset vybírat, které zbraně dostanou při nákupu přednost. Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Věnovali se rovněž zajištění bezpečnosti na prvních zahraničních cestách nového českého prezidenta Petra Pavla nebo jednáním mezi Íránem a Saúdskou Arábií.
19. 3. 2023|

Pavel se v Polsku setkal s premiérem Morawieckým. Navštívil i Rzeszów, odkud proudí pomoc na Ukrajinu

Nový český prezident Petr Pavel v pátek zakončil dvoudenní návštěvu Polska. Ráno se setkal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, později navštívil centrum Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Odpoledne dorazil také do polského a amerického logistického centra na letišti Rzeszów-Jasionka, z nějž proudí na Ukrajinu většina západní pomoci včetně té vojenské.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 19:07|

O bezpečnost prezidenta se nestarají jen osobní strážci, ale i pyrotechnici či policisté v davu

Od pátku se o bezpečnost prezidenta Petra Pavla a jeho blízkých stará výhradně útvar k tomu určený – ochranná služba prezidenta republiky. Jde o stočlenný tým. Mezi osobními ochránci bude mít hlava státu i vojenské policisty, kteří se o Petra Pavla starali v minulosti. Osobní strážci z řad policistů se u něj pohybují od chvíle, kdy zvítězil v prezidentských volbách. Šlo hlavně o muže z ochranné služby vedené generálem Jiřím Komorousem. Nejde ale jen o bodyguardy, klíčovou roli mají třeba i pyrotechnici. A například ve čtvrtek, když se nová hlava státu zdravila na Hradčanském náměstí s lidmi, byli osobní strážci nejen v Pavlově těsné blízkosti – další se pohybovali přímo v davu a v případě potřeby by také zasáhli. Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Dále se věnovali například dezinformacím nebo pomoci Ukrajině.
12. 3. 2023|

Armáda pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků v Libavé. Na přání Kyjeva trénují ofenzivu

Česká armáda pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků. Někteří z nich už za sebou mají například záškodnické akce. Jiní ale drželi zbraň poprvé teprve nedávno. Ukrajinská strana chtěla, aby se výcvik ve vojenském prostoru Libavá zaměřil hlavně na útočné operace. To zapadá do náznaků, které zaznívají z Kyjeva od různých ukrajinských představitelů, včetně prezidenta Zelenského. Že ukrajinské ozbrojené síly by brzy mohly spustit rozsáhlou protiofenzivu. Premiéru pořadu Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Ti se v pořadu věnovali také budoucnosti leteckých záchranářů a stoupajícímu napětí na Blízkém východě.
6. 3. 2023|

Odmítl být součástí ruské propagandy. Do země by se ale redaktor Miřejovský vrátit chtěl

Ruská televize po zahraničních novinářích chtěla, aby říkali, že Západ je špatný a Rusko skvělé. Její pozvání David Miřejovský odmítl, přesto by se právě do této země chtěl pracovně vrátit. „Novinářsky to tam bude v příštích letech strašně zajímavé sledovat,“ vysvětluje redaktor zahraniční redakce ČT. Po deseti letech zahraničních cest zakotvil v Česku a momentálně pracuje na knize o své štaci ve Spojených státech. Věnovat se v ní chce mimo jiné otázce zbraní, ke kterým má sám kladný vztah. I to odhalil v podcastu Background ČT24.
28. 12. 2022|

Příběhy z ostřelovaného Mykolajivu. Zachráněný bratr a auto na odpis

Rusko neustále ostřeluje ukrajinská města. Kyjev oznámil další zásahy kritické infrastruktury a obytných budov. Rakety opět dopadly i na jihoukrajinský Mykolajiv, kde má Česká televize svůj štáb.
23. 10. 2022|

Obyvatelé Irpině po osvobození opravují zničené město. Obnova zabere roky, říkají místní

V Irpini na jaře ukrajinská armáda zastavila ruský postup na Kyjev. Ve městě se odehrávaly těžké boje, jejichž známky jsou stále ještě vidět na některých domech. Hned, jak to bylo možné, se ale místní vrátili a začali s opravami. Ve městě natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
20. 10. 2022|

Ukrajinská armáda se pomalu blíží k Chersonu, Rusové chtějí odvézt obyvatele

Ukrajinské jednotky se na jihu země přibližují k strategickému městu Cherson, které od začátku letošní invaze ovládají ruské jednotky. Z něj by měli během pátku dorazit první odvlečení lidé do ruského Rostovského regionu. O „evakuaci“ kvůli postupu Ukrajinců požádala tamní dosazená kolaborantská správa, což je v rozporu s mezinárodním právem. V dalších týdnech ve městě očekávají vojenští experti zásadní a dlouhé boje. Za poslední měsíc podle tamních úřadů osvobodila ukrajinská armáda přes šest stovek vesnic, mnoho z nich právě na jihu.
14. 10. 2022|

Novináři hodnotili, jak půl roku válčení proměnilo politiku u sousedů a za oceánem

Slovensko, Německo i Spojené státy americké během válečného půlroku zažily výraznou proměnu. Nakolik ovlivnila ruská agrese na Ukrajině svět a vnímání Ruska v něm, probírali v Událostech, komentářích publicista a odborník na Německo Jaroslav Šonka, bývalý zpravodaj České televize v USA David Miřejovský a komentátor slovenského Denníku N Roman Pataj.
25. 8. 2022|

Republikáni nebo demokraté. V USA probíhají primárky, obě strany sledují hlavně Pensylvánii

Demokrati a republikáni ve čtyřech velkých amerických státech v úterý rozhodovali, které politiky vyšlou za své strany do podzimních voleb. Nejsledovanější souboje probíhaly v Pensylvánii. Čekalo se, zda republikánští voliči vyberou kandidáty, které jim doporučil bývalý prezident Donald Trump a tím potvrdí jeho dominantní pozici ve straně.
18. 5. 2022|

Kriminalita v městech USA je na úrovni z konce 90. let, Biden chystá omezení zbraní

Kriminalita ve velkých amerických městech roste. Podle dat FBI se mezi roky 2019 a 2020 zvýšil počet vražd v USA o třicet procent. Země se tak opět přiblížila k rekordní kriminalitě z konce minulého století. Zbraně proto byly a jsou velké téma pro amerického prezidenta Bidena, krerý připravil konkrétní kroky ve prospěch omezení zbraní. Podle zpravodaje České televize ve Spojených státech Davida Miřejovského se Biden chce soustředit na boj s kriminalitou ve velkých městech, která je páchána ilegálně drženými střelnými zbraněmi.
4. 2. 2022|

Tři tisíce ruských vojáků cvičí u ukrajinských hranic

Ruská armáda vyslala na cvičení k ukrajinským hranicím asi tři tisíce vojáků a tři sta jednotek vojenské techniky, informuje agentura Interfax s odkazem na vyjádření ruských ozbrojených sil. Rusko v posledních měsících podle agentury Reuters u hranic s Ukrajinou soustředilo odhadem sto tisíc vojáků, což vyvolalo obavy Kyjeva a Západu, že by mohlo plánovat invazi.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 23:30|
Tisková zpráva

Brusel, Londýn i Washington. ČT obmění šest postů zahraničních zpravodajů

Na příští rok připravuje Česká televize pravidelnou výměnu na zpravodajských postech. Změny se týkají korespondentů ve Varšavě, v Bratislavě, Berlíně, Bruselu, Londýně a ve Washingtonu. K prvnímu přesunu, v Polsku, dojde začátkem března, další přijdou v druhé polovině roku.
29. 11. 2021|

Česká zbrojovka chce po akvizici Coltu vyrábět nejvíce ručních palných zbraní na světě

Česká zbrojovka Uherský Brod se chce stát největším výrobcem ručních palných zbraní na světě. Výrazně posílit se proto snaží na trhu v USA, který je co do počtu střelců největší a nejlukrativnější. Pomoci jí v tom má letošní akvizice amerického Coltu. Česká televize jako první velké médium natáčela přímo v mateřském výrobním závodu Coltu v Connecticutu.
2. 10. 2021|

Čeští vývojáři pronikli v USA vysoko. Jejich aplikace slouží ve čtvrtém nejvyšším mrakodrapu na Manhattanu

Velký úspěch si připsali čeští vývojáři ve Spojených státech. Přes dvacet kancelářských mrakodrapů v New Yorku využívá aplikaci společnosti Sharry. Ta umožňuje organizaci jednání, sdílení prostor pro pracovní schůzky nebo přivolání výtahu. Funguje i v právě dokončeném mrakodrapu One Vanderbilt. Informoval o tom zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.
28. 9. 2021|

Na protest Trumpových příznivců ve Washingtonu přišlo několik stovek lidí

Na demonstraci na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože začátkem ledna pronikli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu, v sobotu dorazilo ve Washingtonu několik stovek lidí. Shromáždění ale bylo poklidné, více než demonstrantů bylo na místě policistů a novinářů. V oblasti od rána hlídkovaly stovky policistů, a protože se úřady obávaly střetů, nechaly v okolí Kapitolu postavit vysoké zátarasy. V pohotovosti bylo také 100 vojáků Národní gardy.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 21:45|

Američané byli útoky 11. září strašně zaskočeni, vzpomíná tehdejší zpravodajka ČT v USA

Teroristické útoky na New York a Washington, ke kterým došlo 11. září 2001, pro Českou televizi informačně pokrývala tehdejší zahraniční zpravodajka v USA Petra Flanderková. Američané podle ní byli v šoku a nejemotivnější chvíle televizní štáb zažíval u nemocnic, vzpomínala ve speciálním vysílání ČT24.
10. 9. 2021|

V USA raketově roste násilná kriminalita. Experti vidí příčinu v protiepidemických opatřeních

Násilná kriminalita ve Spojených státech roste, loni se oproti předchozímu roku zvýšila o tři procenta. Nejhorší situace je ve velkých městech, například v Chicagu. Prezident Joe Biden v červnu vydal několik doporučení pro státní a místní úřady, kterými chce nárůstu vražd, loupeží a znásilnění zamezit.
12. 8. 2021|

Návrat z Madeiry bude složitější, na cestovatelské mapě si polepšilo Dánsko

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo takzvaný cestovatelský semafor. Obtížnější bude návrat z Islandu, Estonska a Madeiry – přesunou se z oranžové do červené kategorie značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Opačným směrem si polepší Dánsko a Lucembursko. Podmínky pro vstup si ale určují i státy samostatně. Například při cestě do Chorvatska či Bulharska platí povinnost prokázání bezinfekčnosti. Po návratu je pak třeba podstoupit test. Podle Asociace cestovních kanceláří čeští turisté podmínky převážně dodržují.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 21:44|

Ve Spojených státech znovu eskaluje epidemie koronaviru. Biden vyzval lidi k očkování

Epidemie koronaviru v USA opět sílí. Epicentrem je teď Florida. Stát zasažený nakažlivější delta variantou hlásí rekordní počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Výjimkou nejsou ani děti, v uplynulém týdnu jich bylo na Floridě po nákaze hospitalizováno v průměru 35 denně.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 12:29|