TÉMA

Vítězslav Pivoňka

Vláda v utajeném režimu jednala o výměně českého velvyslance v Rusku, údajně rozhodla

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu podle informací ČT jednal v utajeném režimu o českém velvyslanci v Rusku. Vztahy Prahy a Moskvy jsou mimořádně napjaté a to, zda vůbec Česko ambasadora v zemi potřebuje a kdo má zemi případně v Rusku zastupovat, se řeší už dlouhé měsíce. Vláda i prezident na to měli různé názory. Podle zdrojů z jednání vláda rozhodla o výměně na velvyslaneckém postu a proces může začít už v pondělí. Oficiálně to ale komentovat nechtěla.
27. 3. 2024|

Putin straší Západ, aby neposkytoval pomoc Ukrajině, hodnotí Kolář a Niedermayer výrok o riziku jaderného konfliktu

Putin blafuje, zastrašuje nás a snaží se oslabit naši pomoc Ukrajině, uvedl v pořadu Události, komentáře poradce prezidenta a diplomat Petr Kolář, když hodnotil výrok ruského vůdce. Ten ve čtvrtek varoval, že země NATO budou riskovat jaderný konflikt, pokud vyšlou na Ukrajinu své vojáky. Také europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) soudí, že Putin se neustále snaží strašit západní spojence Kyjeva, aby mu neposkytovali dostatečnou podporu. Poslanec Radek Vondráček (ANO) věří, že je to z ruské strany jen obvyklá rétorika.
1. 3. 2024|

Moskva si kvůli rozšíření českých sankcí vůči Rusku předvolala zástupce velvyslance

Ruské ministerstvo zahraničí si v pátek předvolalo zástupce českého velvyslance v Rusku Jiřího Čisteckého. Chtělo mu tím dát najevo svůj nesouhlas s přidáním ruského podniku spravujícího nemovitosti na český sankční seznam. S odvoláním na sobotní vyjádření ruského ministerstva zahraničí to uvedla agentura TASS. Přidání ruského podniku na seznam schválila ve středu česká vláda. Rozhodla tím také o zmrazení jeho majetku v České republice.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 20:38|

Moskva si předvolala českého diplomata. Nelíbí se jí kritika útoku na ukrajinskou Hrozu

Ruské ministerstvo zahraničí si tento týden předvolalo zástupce české ambasády v Moskvě Jana Ondřejku, aby protestovalo proti postoji Prahy k nedávnému útoku na ukrajinskou obec Hroza. Na svém webu to napsala ruská diplomacie. Černínský palác schůzku potvrdil.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 16:02|

Černínský palác si předvolal ruského velvyslance kvůli útoku v Hroze

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) předvolal na úřad ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli nedávnému útoku na civilisty v ukrajinské obci Hroza. Ruské velvyslanectví v Praze na Facebooku uvedlo, že česká strana tlumočila „známý západní soubor obvinění a požadavků vůči Moskvě“ a vyzdvihla plnou podporu Kyjevu.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 12:38|

Je třeba zvážit, co nám jmenování velvyslance v Moskvě přinese dobrého, míní prezident Pavel

O případném jmenování nového velvyslance v Rusku je třeba se bavit s vládou a zvážit všechna pro a proti, řekl prezident Petr Pavel České televizi. Zatímco ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) i premiér Petr Fiala (ODS) trvají na tom, že Česko by mělo ambasadora v Moskvě mít, prezident minulý týden uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu představit. České televizi během své návštěvy Štrasburku řekl, že je třeba zhodnotit, co dobrého by tento krok Česku přinesl.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:47|

Není důvod mít v Rusku velvyslance, říká Kolář. S chargé d'affaires se tam bavit nikdo nebude, míní Decroix

Místopředseda výboru sněmovny pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09) si myslí, že Česko nemá důvod, proč mít v Rusku velvyslance. Mělo by si podle Koláře přestat namlouvat, že významně přispěje k dialogu s Moskvou. Za velkou chybu považuje, že Česko umožnilo ponechat ruského velvyslance v Praze. Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) ale namítá, že s pouhým českým chargé d'affaires se v Moskvě nikdo bavit nebude. Česko by v takovém případě poškozovalo své vlastní zájmy.
12. 9. 2023|

Putin cítí, že válku prohrává, soudí Perebyjnis. Podle Lipavského Pivoňka zůstane velvyslancem v Rusku

Diplomat Jiří Čistecký bude v Rusku působit jako zástupce velvyslance. Velvyslancem zůstane Vítězslav Pivoňka, jeho post Česko rušit nebude. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj nechce prozatím ambasadorskou pozici v Moskvě nahradit místem chargé d'affaires. Tématem nedělního pořadu byly také útoky ruských sil na ukrajinskou infrastrukturu. „Putin používá tuto taktiku, protože nemá jiné východisko. Cítí, že prohrává,“ sdělil náměstek ministra zahraničí Ukrajiny Jevhen Perebyjnis. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s Lipavským shodl, že pomoc Ukrajině musí pokračovat. Lipavský také prozradil, že na resortu zahraničí vzniká oddělení, které se bude věnovat českým sankcím vůči Rusku.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 15:09|

Velvyslance v Rusku by měl brzy nahradit jen chargé d'affaires, píší Seznam Zprávy. Lipavský to popřel

Velvyslanec Vítězslav Pivoňka by měl v dohledné době skončit v Rusku, uvedl server Seznam Zprávy s odkazem na vlastní nejmenované zdroje. V Moskvě by ho podle webu měl nahradit diplomat Jiří Čistecký, ne však jako velvyslanec. Čistecký je aktuálně generálním konzulem České republiky v Istanbulu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tuto informaci popřel.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 14:09|

Schůzku Pivoňky na ruském ministerstvu kvůli plotu organizovala česká diplomacie

Schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí, která proběhla ve středu, inicioval český resort diplomacie. Jednání se mělo týkat hlavně situace ohledně Českého domu v Moskvě a zbourání plotu okolo něj. Mluvčí tuzemského ministerstva Lenka Do zdůraznila, že nešlo o předvolání.
20. 10. 2022|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Vláda kvůli snazší pomoci běžencům vyhlásila nouzový stav, rozpočet obrany navýší o miliardu

Česko reaguje na ruskou válku proti Ukrajině. Kvůli organizaci příchodu ukrajinských uprchlíků vyhlásila vláda nouzový stav, podle premiéra Petra Fialy (ODS) na občany žádný dopad mít nebude. Rozpočet ministerstva obrany kabinet zvedl o miliardu a oznámil odchod ze dvou postsovětských bank. Na Pražský hrad se obrátily tři stovky zájemců s prosbou, aby jim prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil umožnil zapojit se do cizí armády. Zavírá se Český dům v Moskvě, ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyzývá vzdělávací a výzkumné instituce, aby zvážily zmrazení spolupráce s ruskými kolegy.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 18:53|

Výročí svaté Ludmily si připomněli také věřící v Moskvě

Kněžna Ludmila, babička českého patrona svatého Václava, je velmi populární i v Rusku. Tamní pravoslavná církev ji rovněž považuje za svatou. Mnoho věřících si dokonce myslí, že se jedná o ruskou světici. Jedenáctisté výročí jejího zavraždění si nyní připomněli v Moskvě v jednom z hlavních chrámů. V Česku se před necelými dvěma týdny konala Národní pouť v Tetíně na Berounsku.
29. 9. 2021|

Česká diplomacie popřela informaci ruských agentur o předvolání velvyslance v Moskvě

Česká diplomacie popřela informaci ruských agentur, že si ruské ministerstvo zahraničí předvolalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku. Agentura TASS informovala, že Moskva ke kroku přistoupila v souvislosti s kauzou výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, do nichž byly podle Prahy zapojeny ruské tajné služby.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 17:43|

Rusko podkopávalo informace o Vrběticích ještě před jejich zveřejněním, řekl HN šéf Vojenského zpravodajství

Kybernetickým prostorem se začala šířit proruská kampaň podkopávající českou verzi událostí v kauze Vrbětice ještě předtím, než premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zprávu oznámili veřejnosti. Hospodářským novinám (HN) to v rozhovoru řekl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Rusové podle něj s předstihem věděli, že Česko má důkazy o zapojení jejich tajných agentů do explozí muničních skladů v roce 2014.
5. 5. 2021|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|

Hamáček odmítl, že by chtěl Rusům slíbit zatajení Vrbětic. Předem věděl, že informace o zapojení GRU měla i média

Informace, že plánoval vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) absurdní. Web Seznam Zprávy, který s ní přišel, nemá žádné důkazy, tvrdí Hamáček. Uvedl, že v době, kdy se sešel s šéfy tajných služeb a policie, věděl, že informace o ruské zodpovědnosti za exploze již unikly do médií a některé redakce s nimi pracují. Jan Hamáček byl hostem Interview ČT24.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 19:44|

Odveta. Rusko vyhostilo dva české diplomaty

Rusko v pondělí informovalo českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. Sdělila to mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová, podle níž je to očekávaná a symetrická reakce na stejný český krok z počátku června. Česko tak nyní považuje problém, který nevznikl na jeho straně, za vyřešený, dodala Štíchová.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 20:20|