Novým velvyslancem v Moskvě bude Koštoval. I tam je třeba být, řekl Lipavský

Ministr zahraničí Lipavský o novém velvyslanci v Moskvě Koštovalovi (zdroj: ČT24)

Novým velvyslancem v Moskvě bude Daniel Koštoval, bývalý náměstek na ministerstvu obrany. Úřadu by se měl ujmout v prvních měsících roku 2025, informovalo v úterý ministerstvo zahraničí. Předchozí český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka skončil ve funkci ke konci května. Ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.) popřál Koštovalovi v náročné misi mnoho sil a v rozhovoru pro ČT uvedl, že Česko musí hájit své zájmy všude na světě. Souhlas od přijímající země, takzvaný agrément, už nový velvyslanec obdržel.

V rozhovoru pro ČT Lipavský mimo jiné konstatoval, že česko-ruské vztahy jsou aktuálně na bodu mrazu. „To ale neznamená, že nebudeme udržovat diplomatické vztahy. Koneckonců všichni naši významní spojenci v NATO i v Evropské unii mají své velvyslance v Rusku – Polsko, Německo, Velká Británie, Francie či Spojené státy americké. Je potřeba i v tomto hlavním městě být a prosazovat české zájmy,“ zdůraznil Lipavský ve vztahu k Moskvě.

„Může to znít zvláštně, že v relaci, která je zamrazená, má český velvyslanec takto působit, ale absence naší přítomnosti by nebyla k našemu prospěchu,“ doplnil Lipavský.

Celoživotní diplomat

Koštoval pracoval na ministerstvu zahraničí od roku 1996 jako ředitel odboru bezpečnostní politiky, ředitel odboru pro severní a východní Evropu a také jako generální ředitel pro mimoevropské země. V letech 1998 až 2002 působil i při Stálé delegaci ČR při Severoatlantické alianci (NATO). Na zastupitelském úřadu v Moskvě už byl v letech 2003 až 2006, poté také na ambasádě ve Washingtonu.

V roce 2013 se stal prvním náměstkem ministra obrany a následně byl do konce roku 2018 náměstkem ministra obrany pro strategie, zahraniční vztahy a plánování. Poté i pro vyzbrojování a akvizice.

„Daniel Koštoval je celoživotní kariérní diplomat. Prošel ministerstvem zahraničních věcí od referentské pozice až do pozice ve vedení. Je to člověk, který má plnou kvalifikaci pro to, aby působil v roli velvyslance, navíc v takto složité destinaci,“ je přesvědčený Lipavský.

Pivoňka, který letos velvyslanecký post opustil, působil v Rusku od roku 2018, od roku 2022 se však nacházel fyzicky v Praze, a Česko tak nyní zastupují diplomaté na nižší úrovni. Ambasádu aktuálně vede chargé d'affaires Jan Ondřejka. Lipavský pro ČT potvrdil, že Koštoval bude hájit české zájmy přímo v Moskvě.

Napjaté vztahy

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v tuzemsku se opětovně snížil i po invazi na Ukrajinu před dvěma lety. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

O tom, zda při nynější ruské vojenské agresi na Ukrajině mít velvyslance v Moskvě, debatovali ústavní činitelé delší dobu. Prezident Petr Pavel dokument, kterým se zahajuje proces nástupu nového vedoucího diplomatické mise, podepsal v červnu.