TÉMA

Kasační stížnost

Soud odmítl žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower v Olomouci

Olomoucký krajský soud opět odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu budovy Šantovka Tower blízko městské památkové rezervace v Olomouci. Investor kvůli žalobě a odkladnému účinku dosud nemohl požádat o stavební povolení. Krajský soud se případem začal znovu zabývat poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil jeho předchozí verdikt, jímž žalobu ombudsmana v březnu 2022 odmítl. Soudci i tehdy dospěli k závěru, že ochránce práv neprokázal k jejímu podání závažný veřejný zájem. Ombudsman Stanislav Křeček řekl, že pravděpodobně podá další kasační stížnost.
20. 3. 2024|

Ginzburg neuspěl s žalobou na ministerstvo vnitra, rozhodnutí soudu je pravomocné

Městský soud v Praze zamítl žalobu, kterou podal Vitalij Ginzburg na ministerstvo vnitra kvůli neudělení doplňkové ochrany v Česku. Podle soudu může bývalý dodavatel pro stavbu ruského kosmodromu využít ochrany státu Izrael, ve kterém má druhé občanství. Rozhodnutí je pravomocné, muž proti němu může podat kasační stížnost.
5. 5. 2023|

Nejvyšší správní soud znovu otevřel spor o pokutu za nákup policejních samopalů

Ministerstvo vnitra by mohlo zvrátit někdejší rozhodnutí o pokutě za nákup pušek a samopalů pro policii. Za smlouvu bez zakázky udělil 800tisícovou sankci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil ji jihomoravský krajský soud, ale Nejvyšší správní soud nyní vrátil spor na krajskou úroveň.
10. 3. 2023|

NSS zamítl Janečkovu stížnost na prezidentské volby. Podnikatel se obrátí na soud ve Štrasburku

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu. Podnikatel tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb, a žádal jejich opakování. Nyní se hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:52|

Soud potvrdil termín kladenského referenda o hazardu. Radnice neúspěšně žádala o odklad

I když se kladenská radnice pokouší zabránit konání referenda o hazardu, které vyhlásil soud, platí dál, že se o úplném zákazu heren ve městě bude hlasovat souběžně s prvním kolem prezidentských voleb. Nejvyšší správní soud nepřiznal odkladný účinek kasační stížností, s níž se na něj obrátilo město. O samotné stížnosti města i podnětu společnosti Euro Queen, která je provozovatelkou hazardních her, bude soud rozhodovat až později, s největší pravděpodobností po referendu.
4. 1. 2023|

Soud vyhlásil v Kladně referendum o hazardu, mělo by být v lednu. Radnice se chce bránit

V Kladně bude referendum o hazardu, uskuteční se souběžně s prvním kolem prezidentských voleb 13. a 14. ledna. Vyhlásil ho soud na návrh přípravného výboru. Kladenská radnice se snažila vypsání referenda zabránit, primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) je přesvědčen, že ve městě žádný problém s hazardem není. Proti rozhodnutí soudu podá město kasační stížnost. Domnívá se, že soud rozhodl v rozporu se zákonem o referendu.
30. 11. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 06:56|

Vystoupení exprezidenta Klause bez roušky během pandemie bude řešit Nejvyšší správní soud

Vystoupení exprezidenta Václava Klause před Obecním domem v říjnu 2020 bez roušky bude řešit Nejvyšší správní soud. Obrátilo se na něj ministerstvo zdravotnictví. To totiž nesouhlasí s tím, aby Klaus za porušení tehdy platných protiepidemických opatření nedostal pokutu. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Klausovi uložily úřady osmitisícovou pokutu. Tu ale pravomocně zrušil Městský soud v Praze letos na konci října s tím, že vládní opatření soud o měsíc později označil za nezákonné.
18. 11. 2022|

Ministr Blažek podal kasační stížnost ve sporu o odvolání Kornasové, ta se brání prokázanou šikanou

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nesouhlasí s rozsudkem pražského městského soudu, který už podruhé zrušil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Blažek podal proti rozhodnutí kasační stížnost. České televizi to potvrdil Adam Wenig z Městského soudu v Praze.
24. 10. 2022|

Soud bude znovu rozhodovat o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu Jeníkov

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti nejvyššího státního zástupce proti udělení licence fotovoltaické elektrárně Jeníkov. Soud zrušil předchozí rozhodnutí a přikázal další řízení u Krajského soudu v Brně. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu. Podle něj se brněnský krajský soud dostatečně nevěnoval podstatným otázkám, například kdy splnila elektrárna podmínky bezpečnosti práce. Energetický regulační úřad vydal licenci společnosti Fine Decorating na konci roku 2010. Podle žalobce pro to ale nebyly splněny podmínky.
18. 10. 2022|

Spolek v Brně uspěl ve sporu se státem o příspěvky na mzdy pro lidi s handicapem

Brněnská obecně prospěšná společnost Amerfo u krajského soudu uspěla ve sporu s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) o vyplacení příspěvku na mzdy pro lidi s postižením. Spolku, který zaměstnává lidi s fyzickým nebo duševním handicapem, ministerstvo kvůli administrativní chybě nevyplatilo příspěvek za 2,2 milionu korun. Hrozilo pak, že bude spolek muset zrušit desítky pracovních míst.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 15:31|

Ministerstva udělala pro snižování emisí málo. Soud vyhověl spolku Klimatická žaloba

Městský soud v Praze rozhodl o tom, že ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy zasáhla do práv spolku Klimatická žaloba České republiky a dalších žalobců tím, že nepodnikla kroky k dostatečnému snižování skleníkových emisí. Rozsudek je pravomocný, ministerstva ale mohou podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 19:36|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

Teplické Hadí lázně zůstávají památkou. Majitel usilující o sejmutí ochrany neuspěl u soudu

Hadí lázně v Teplicích zůstanou kulturní památkou. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Treinvest proti rozsudku Městského soudu v Praze, který stejným způsobem naložil se žalobou firmy proti rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
22. 10. 2021|

Případem odvolané státní zástupkyně, na kterou údajně cílil bossing, se bude znovu zabývat soud

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti odvolané okresní státní zástupkyně v Ostravě Tamary Kornasové. Zrušil verdikt Městského soudu v Praze, který původně její žalobu zamítl. Městský soud se musí znovu zabývat tvrzením o údajné šikaně ze strany tehdejšího vedení krajského státního zastupitelství.
19. 10. 2021|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Krátkodobý pronájem by se měl danit, rozhodl soud. To by mohlo byznysmodel Airbnb zcela rozložit, píší HN

Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. Informují o tom Hospodářské noviny (HN) a upozorňují, že tento krok může výrazně ovlivnit majitele tisíců bytů, kteří v nich poskytují ubytování skrze platformu Airbnb a Booking.com. Finanční správa ČR verdikt soudu uvítala.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 10:31|

Územního řízení k obchvatu Mikulova se mohl účastnit rakouský spolek, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že se rakouský spolek VIRUS mohl účastnit územního řízení k obchvatu Mikulova na Břeclavsku. Zamítl kasační stížnosti Krajského úřadu Jihomoravského kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Potvrdil tak závěr Krajského soudu v Ostravě, podle kterého správní orgány ignorovaly snahu rakouského spolku o zapojení do řízení. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce. Stavba obchvatu je součástí plánovaného dálničního spojení Brna s Vídní.
23. 6. 2021|

Ministerstvo trvá na tom, že nemohlo zveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu. Obrátilo se na Nejvyšší správní soud

Ministerstvo financí trvá na tom, že žadatelům nemohlo poskytnout zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo, sdělil ČT mluvčí resortu Michal Žurovec. Ministerstvo trvá na tom, že nebylo možné zprávu zveřejnit kvůli probíhajícímu trestnímu řízení. Proti březnovému rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil postup ministerstva za nezákonný, se resort brání kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.
21. 5. 2021|

Formální přeměnou hospody v klub nelze obejít EET, rozhodl soud

Účelovou přeměnou hospody v „soukromý klub“ se nelze vyhnout povinnostem souvisejícím s elektronickou evidencí tržeb. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů, kteří provozovali venkovskou restauraci a po zavedení EET zařízení formálně provozovali jako klubovnu.
28. 1. 2021|

Praha schválila stavbu nové ranveje na letišti. Změnu podpořily hlasy TOP 09, ODS a ANO

Praha souhlasí s plánovanou výstavbou paralelní dráhy na ruzyňském letišti. Zastupitelé ve čtvrtek podpořili návrh náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09), kterým zrušili nedávno přijaté nesouhlasné stanovisko rady a deklarovali souhlas se záměrem. Schválili také změnu územního plánu nutnou pro stavbu, kterou radní nedoporučili. Zastupitelé dále podpořili jižní variantu trasy železnice, která má spojit Prahu s Kladnem a Letištěm Václava Havla, nebo podporu družstevní a spolkové bytové výstavby.
17. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 08:34|

Spor o nejmenování Ošťádala profesorem pokračuje. Prezident Zeman se brání u Nejvyššího správního soudu

Prezident Miloš Zeman se brání proti rozsudku v kauze nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. V případu podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), zjistila ČT z justiční databáze. Pokouší se tak zpochybnit červnový verdikt Městského soudu v Praze, který označil prezidentovo rozhodnutí o nejmenování Ošťádala profesorem za nezákonné a zrušil ho.
2. 7. 2020|

Vyvlastnění pozemku pro stavbu dálnice D11 bylo legální, rozhodl soud

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu Františka Kučery, která chtěla zrušit vyvlastění jeho bývalého pozemku u Jaroměře na Náchodsku. Parcela o velikosti 1161 metrů čtverečních je v místech plánovaného dálničního sjezdu. Verdikt je pravomocný. Kučera, který je místopředsedou Vrchního soudu v Praze a zároveň viceprezidentem Soudcovské unie, podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 10:21|