TÉMA

Jan Konvalinka

V Praze našel nové zaměstnání špičkový americký vědec, který přišel o kariéru v sexuální kauze

O Davidu Sabatinim se ještě před pár roky psalo jako o jednom z kandidátů na Nobelovu cenu. Pak ale jeho kariéru přetnula kauza spojená se sexuálním vztahem se studentkou a také s porušováním pravidel amerických vědeckých institucí. Dva roky nemohl najít nové působiště, teď ho získal v Praze.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 23:08|

Covid nastavil zrcadlo, Česko si z pandemie nevzalo ponaučení, upozorňuje Konvalinka

Pandemie koronaviru byla testem, nastavila určité zrcadlo – a některé komunity, včetně Česka, v něm nedopadly úplně dobře, prohlásil ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka v Interview ČT24. Biochemik zároveň nevidí, že by si z toho stát vzal nějaké ponaučení. Jedním z problémů podle něj je neexistence zdravotnické autority typu německého Insitutu Roberta Kocha.
6. 10. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 19:44|

Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci

Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.
4. 2. 2023|

Gazdík zůstává v resortu školství. Je poradcem ministra Balaše

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) se stal od začátku října poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše (STAN). Serveru Deník N to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Celý seznam poradců Balaše ale ministerstvo teprve zveřejní, a to do konce října. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že mezi poradci zřejmě budou i bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl či předseda rady Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle serveru je v poradním týmu patnáct lidí.
14. 10. 2022|

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, v Kolíně zůstane starostou Michael Kašpar ze Změny

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, zástupci stran se pro příští čtyři roky domluvili na koalici. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu třinácti hlasů. Starostou by měl zůstat lídr ANO Jan Konvalinka. Kolín povede koalice vítězné Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků, starostou zůstane lídr Změny Michael Kašpar.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 17:36|

Covidová vlna je podle Duška dosud největší. Přeočkování by mohlo začít příští týden, řekl Válek

Od příštího týdne by mohlo začít oficiálně přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podmínkou podle něj je, aby to schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Schválení očekává v pátek. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek a biochemik Jan Konvalinka považují nynější vlnu epidemie za dosud největší co do počtu nakažených.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 19:26|

V Česku vznikne Národní institut virologie a bakteriologie. Finance se mají investovat do lidí a přístrojů

Práce osmadvaceti vědeckých týmů v České republice, které studují viry a bakterie, bude podpořená 1,3 miliardy korun z evropských fondů. Vznikne Národní institut virologie a bakteriologie (NIBV), který propojí ústavy Akademie věd ČR, Univerzitu Karlovu a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Palackého v Olomouci. Cílem je připravit vědecké poznání na budoucí pandemie.
21. 6. 2022|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Omikronová vlna letí Českem. V populaci je podle Prymuly obrovská nálož

Epidemie covidu-19 v Česku sílí. V tomto týdnu se zatím každý den překonává předchozí maximum v počtu odhalených případů. Za rychlé šíření může velmi nakažlivá varianta omikron. Ačkoliv je mírnější než předchozí varianty, nejedná se o pouhé nachlazení, uvedl v pořadu 90' ČT24 epidemiolog Roman Prymula. Nejzranitelnější jsou neočkovaní senioři, kteří zároveň neprošli nákazou, upozornil biochemik Jan Konvalinka v Událostech, komentářích, kde o dopadech epidemie na společnost diskutovali i klinický psycholog Jan Kulhánek a politoložka Masarykovy univerzity Petra Mlejnková.
27. 1. 2022|

V Česku je zatím několik případů omikronu, hygienici volí raději přísnější postup

Některé evropské země - například Velká Británie, Dánsko či Norsko - už hlásí, že čekají vlnu nákaz spojenou s koronavirovou variantou omikron. V Česku jde zatím o jednotlivé případy. ČT u jednoho podezření sledovala jeho vývoj i reakci hygieniků.
14. 12. 2021|

Lék na covid od Pfizeru by mohl mít až devadesátiprocentní účinnost, avizuje Konvalinka

Do Česka dorazí v příštích dvou týdnech dvě zásilky léku molnupiravir proti covidu-19. Dohromady bude v zásilkách asi přes 14 tisíc dávek. Biochemik a prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy Jan Konvalinka ho bere jako dobrou zprávu. Ještě větší naději ale vidí v léku od firmy Pfizer, který by měl zabránit většině úmrtí. Byl hostem Událostí, komentářů.
14. 12. 2021|

Časovou schránku pod sochou v Příbrami odhalil spadlý strom. Ukrývala neznámý osud díla

Časová schránka z pomníku obětem první světové války v Arnoštových sadech v Příbrami ukrývala listinu z roku 1946, která popisuje pohnutý osud díla za druhé světové války. Podle dokumentu, který v úterý odborníci vyňali ze schránky, Němci v roce 1943 z pomníku odstranili sochu a poškodili ji. Po válce se sochu podařilo najít v Praze, opravit ji a vrátit na původní místo. Informace v časové schránce historiky překvapily, uvedla mluvčí radnice Eva Švehlová.
2. 11. 2021|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|

S přeočkováním musíme počítat, řekl Svoboda. Nechci vyvolávat paniku, reagoval Vojtěch

Vláda by neměla říkat, že očkovaní vydrží nadlouho a že další dávka je jen pro ty, kteří ji budou chtít, myslí si místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s ním ale nesouhlasí. Trvá na tom, že zatím nikde neplatí, že by lidé bez třetí dávky byli znevýhodněni. O tématu debatovali politici v Událostech, komentářích. Podle biochemika Jana Konvalinky existují už první data, která dokazují, že imunita vůči koronaviru časem slábne a díky třetí dávce se opět nastartuje.
31. 8. 2021|

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s MeSES. Expertní skupina hodlá pokračovat

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Důvodem je zlepšující se epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Experti i část vlády skupině děkují, krok resortu už zkritizovali někteří politici z opozice. Odborníci z MeSES se ještě v úterý dohodli na tom, že ve své činnosti budou pokračovat.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 21:58|

Epidemie by mohla ustoupit za dva či tři měsíce, říká biochemik Konvalinka

Konec epidemie covidu-19 podle biochemika Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky Jana Konvalinky nastane, až bude denně méně než 1500 nakažených. Zvrat by mohl nastat za dva či tři měsíce, kdy bude očkováno či promořeno více než 70 procent lidí. Konvalinka ale zároveň říká, že i když díky promořování klesá reprodukční číslo, tak taková strategie vede k obrovským číslům obětí.
13. 3. 2021|

Zájem Česka o ruskou vakcínu je reálný, diskutuje se dostatečnost dat, tvrdí Prymula

Premiér s týmem odborníků navštívil kvůli očkování proti covidu-19 Maďarsko. Zajímal se mimo jiné o zkušenosti s ruskou vakcínou Sputnik V. Její dodávky si Budapešť vyjednala s Moskvou přímo. Evropská léková agentura látku zatím neschválila. Česká vláda by se podle jejího šéfa Andreje Babiše (ANO) mohla zachovat podobně jako ta maďarská. Nyní se diskutuje, zda máme dostatek dat, řekl v pátečních Událostech, komentářích poradce premiéra Roman Prymula.
6. 2. 2021|

Česko bude mít 78 nových profesorů, Zeman podepsal jejich jmenování

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal jmenovací dekrety 78 profesorů. Dekrety novým profesorům předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda návrh schválila v pondělí. Na seznamu je například biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka nebo dramaturg a rektor Akademie múzických umění v Praze (AMU) Jan Hančil.
16. 12. 2020|

Rychlost vývoje vakcíny je triumfem vědy, říkají manažer WHO Datta i biochemik Konvalinka

Výzkum vakcíny proti covidu-19 nabral naprosto bezprecedentní rozměry a tempo, řekl v Událostech, komentářích programový manažer oddělení pro vakcinaci Světové zdravotnické organizace (WHO) Siddhartha Datta. Souhlasí s ním biochemik Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, který vakcínu označil za fascinující výkon vědy a techniky a triumf.
3. 12. 2020|

Nemocnice začnou obnovovat běžnou péči. Situace je ale stále nestabilní

Nejnovější data ukazují, že koronavirová epidemie v Česku zpomaluje. Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého začátkem týdne obdrží zdravotníci centrální pokyny pro ukončení příkazu zastavení odkladné péče. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Epidemická situace ale zůstává nestabilní. Jedinou zbraní, kterou lidé zatím mají, je testování, uvedl v pořadu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.
22. 11. 2020|

„Ještě bych neotevíral šampaňské, ale můžeme ho dát chladit,“ říká k vývoji vakcíny biochemik Konvalinka

První a druhé třídy základních škol se mají otevřít už příští týden. Podle biochemika a prorektora Univerzity Karlovy v Praze Jana Konvalinky je to dobrá zpráva, ale zároveň i velké riziko. Právě školy totiž vidí jako jedno z míst, kde se nákaza koronavirem šíří nejsnadněji. Zároveň je ale optimistický a věří, že před Vánocemi už bude epidemická situace mnohem příznivější, řekl to v Interview ČT24.
12. 11. 2020|

V Česku hrozí italský a newyorský scénář, varují vědci. Doporučují osobní lockdown

V Česku strmě přibývá případů nákazy koronavirem, hospitalizovaných pacientů i nakažených zdravotníků. Podle skupiny vědců existuje velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář a lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne. Vyzývají proto k tomu, aby lidé sami zavedli „osobní lockdown“ a ven vycházeli jen v nejnutnějších případech. Mezi signatáře výzvy patří rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který byl hostem Událostí, komentářů.
16. 10. 2020|
Události komentáře

Viru je příliš mnoho, musíme šlápnout na brzdu, komentuje nová opatření biochemik Konvalinka

Zpřísnění koronavirových opatření bylo nutné, domnívá se Jan Konvalinka, biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a prorektor pro vědu a výzkum UK. Záludnost covidu-19 přitom podle něj mimo jiné spočívá v tom, že ho šíří bezpříznakoví pacienti. Konvalinka byl hostem čtvrtečních Událostí, komentářů.
9. 10. 2020|