TÉMA

Chytrá karanténa

Hygienikům na začátku pandemie chyběly počítače i pravidla komunikace, řešení bylo improvizované, uvedl NKÚ

Pandemie covidu-19 zastihla stát nepřipravený i z hlediska informačních technologií a koordinace, vyplývá ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu. Jeho pracovníci se zabývali fungováním hygienické služby a Chytré karantény a konstatovali, že řešení situace bylo improvizované a chaotické. V letech 2017 až 2021 šlo na IT podporu ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky půl miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví, jehož vedení se od té doby vyměnilo, pochybení uznalo a ujistilo, že provádí nápravná opatření.
25. 4. 2022|

Covidový přírůstek v úterý překonal 42 tisíc. Zprávy o sebetrasování se mohou zpozdit

Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku překonal v úterý podruhé v řadě rekord. Nově nakažených bylo 39 614 (o dvě pětiny víc než před týdnem), případů reinfekce dalších 2459. Dohromady za úterý podle webu ministerstva zdravotnictví přibylo 42 073 případů. Kvůli velkému množství prováděných testů hygieny upozorňují, že lidé mohou dostávat později SMS zprávy s pokyny k sebetrasování a zahájení karantény. Testování zaměstnanců ve firmách zaznamenalo 1,3 procenta pozitivních antigenní testů, přes 13 procent podniků pak podle Svazu průmyslu a dopravy muselo omezit provoz.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 18:27|

Za středu přibylo 11 625 nových případů covidu, nemocnice začínají s očkováním dětí

Ve středu v Česku přibylo 11 625 prokázaných případů koronaviru. Proti minulé středě je to pokles o zhruba 4500 nakažených. Denní počty nových případů zpomalují v mezitýdenním srovnání 14 dní v řadě. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 5646 pacientů, v těžkém stavu je 942 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Do ordinací praktických lékařů a dalších očkovacích center začala ve čtvrtek distribuční firma Avenier rozvážet vakcíny proti covidu-19 pro děti od pěti do jedenácti let. Fakultní nemocnice Brno a další zdravotnická zařízení, která už vakcíny mají, začínají ve čtvrtek děti očkovat.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 14:04|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Počty nakažených covidem dál rostou, v pondělí přibylo přes sedmnáct tisíc nových případů

V pondělí testy odhalily 17 599 nových případů covidu, o 3103 víc než před týdnem. Nemocniční péči vyžadovalo v tento den 6394 pacientů s koronavirem, nejvíce od 7. dubna.  Ve vážném stavu bylo 1022 z nich, poprvé od 7. dubna jich je tak víc než tisíc. Stouplo také incidenční číslo, nyní na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1230 nově potvrzených nákaz. Počet zemřelých s prokázaným onemocněním covid přesáhl v Česku třiatřicet tisíc.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:20|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

I očkovaným se může covidový certifikát v Tečce zobrazit jako neplatný, je potřeba ho aktualizovat

Aplikace k prokázání bezinfekčnosti Tečka má po aktualizaci systému výpadky. Certifikát se může ukazovat jako neplatný. Podle Chytré karantény je potřeba v aplikaci aktualizovat parametry. Lidé si ale na Twitteru stěžují, že se jim to nedaří, systém hlásí chybu. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) v pondělí ráno upozornila na to, že se taková věc může stát výjimečně, problémy ale přetrvávají a týkají se i lidí v zahraničí. Nedostupný byl chvílemi odpoledne také web, na kterém si lidé mohou očkovací certifikát vygenerovat pro tisk.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:01|

Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar

Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 11. 2021|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu za sabotáž hygieniků

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy pro podezření ze sabotáže. Landova iniciativa vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS) žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10 tisíc. K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na svém webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na Twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.
12. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 10:02|

Vláda změnila pravidla pro hromadné akce. Při nákupu skipasů se bude prokazovat bezinfekčnost

Vláda na pátečním jednání zavedla nová pravidla pro hromadné akce. Na akcích pro více než tisíc lidí se nebude možné od 22. listopadu prokazovat antigenním testem. Účastníci budou muset předložit pouze negativní PCR test, očkovací certifikát nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Venkovních akcí se od stejného data bude moci zúčastnit maximálně tisíc lidí. Při nákupu skipasů budou lidé muset podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prokázat bezinfekčnost.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 13:58|

Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:59|

V Praze rozdali hygienici stovky pokut za porušení pravidel pro návrat ze zahraničí. V regionech jsou takové tresty výjimkou

Množství pokut rozdali již pražští hygienici lidem, kteří jeli do zahraničí a po návratu buď nevyplnili povinný příjezdový formulář, nebo nesplnili další podmínky – nešli na test či nedodrželi karanténu. Mimo Prahu je podobných případů minimum.
27. 8. 2021|

Aplikaci eRouška momentálně aktivně využívá přes půl milionu lidí, od začátku roku přišla o tři sta tisíc uživatelů

Počet lidí, kteří aktivně využívají aplikaci eRouška, je stále menší. Zatímco na začátku letošního roku aplikace evidovala zhruba 850 tisíc aktivních uživatelů, nyní ji využívá přes 500 tisíc lidí. Oslabující zájem o eRoušku si mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka vysvětluje narůstajícím počtem očkovaných a nedostatečným vysvětlením funkce aplikace.
27. 7. 2021|

Ve čtvrtek přibylo 190 případů covidu, ministerstvo zatím úplné rozvolnění nechystá

Epidemie covidu v Česku dál slábne, ve čtvrtek testy odhalily 190 nových případů, před týdnem jich bylo přes čtyři sta. Na sto tisíc obyvatel tak za týden připadá 16 nově nakažených. Úplné rozvolnění během léta ale zatím resort zdravotnictví neplánuje. Připouští třeba to, že respirátory by lidé mohli nahradit chirurgickými rouškami. Zvýšit by se mohl i počet lidí na hromadných akcích. Část rozhodnutí ale bude zřejmě platit lokálně. Mezi okresy vidí statistici stále výrazné rozdíly.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 20:04|

V neděli přibylo 257 nakažených, nejméně od srpna. V červnu budou moci otevřít restaurace i uvnitř

Přes sto tisíc čtyřicátníků už využilo možnost registrovat se k očkování, kterou mají od půlnoci – a to přesto, že měl centrální rezervační systém v noci téměř hodinový výpadek. Očkování v posledním týdnu nabralo rychlejší tempo. V neděli se podařilo zdravotníkům aplikovat přes 25 tisíc dávek, což byla nejvyšší hodnota za poslední den týdne. V neděli opět ubylo nakažených, pozitivně testováno bylo 257 lidí, nejméně od konce loňského srpna. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 71 infikovaných, o dva méně než po sobotě. Reprodukční číslo ale druhý den v řadě – a stejně jako minulý víkend – rostlo. Nyní je na hodnotě 0,81.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 20:21|

Dodávky vakcín AstraZeneca do Česka se sníží o 40 procent. Příští týden to bude necelých 10 tisíc dávek

Dodávky vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca do Česka budou omezené o 40 procent, na Twitteru to uvedli zástupci Chytré karantény. V sobotu informovali o tom, že pro celou Evropskou unii budou dodávky omezené o 73 procent. Některé evropské země v tomto týdnu očkování vakcínou firmy AstraZeneca zastavily kvůli podezřením na vážné vedlejší účinky, například krevní sraženiny. Společnost ale nenalezla spojitost mezi svou vakcínou a sraženinami.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:59|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Začalo dobrovolné antigenní testování zdarma. Kvůli zájmu se budou zvyšovat kapacity

V Česku začalo antigenní testování na přítomnost nákazy koronavirem; první den se k odběru přihlásilo 17 552 lidí, k dispozici mají 174 odběrových míst a do sítě se zapojí i někteří praktici. Kapacity rezervačních systémů se totiž rychle plní, mnohde se tvořily fronty. Zájemci podstupují testy zdarma, hrazené jsou ze zdravotního pojištění. Cílem je odhalit bezpříznakové pacienty, kteří by jinak mohli o svátcích nemoc šířit dál.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 17:46|

Vývoj systémů v létě nespal, bez nich by bylo hůř, říká architekt chytré karantény

Do 24 hodin od potvrzení nákazy covidem-19 se daří dohledávat 87 procent kontaktů infikovaných. Lidí, kteří kontakty obvolávají, je dost a ani nejsou potřeba externí call centra, po nichž se stát poohlížel v září a říjnu. V Interview ČT24 to řekl systémový architekt chytré karantény Petr Šnajdárek. Problém, který nastal s počátkem podzimu, souvisel podle něj se skokovým nárůstem počtu nakažených, na který nebyl stát personálně připraven.
27. 11. 2020|

Křišťálovou lupu získali Michal Bláha nebo film V síti. Web ČT24 je ve zpravodajství druhý

Ocenění za nejlepší projekt roku v 15. ročníku ankety Křišťálová lupa získala aktivita českých technologických firem a IT nadšenců zaměřená na pomoc v boji s koronavirovou pandemií Covid19cz.cz. Osobností roku je pak podnikatel a investor Michal Bláha, který mimo jiné založil portál Hlídač státu. Cenu popularity si stejně jako v loňském roce odnesla internetová televize DVTV. Web ČT24.cz získal v kategorii zpravodajství a publicistika druhé místo.
26. 11. 2020|

Na jaře stát neměl ani vlastní matematický model. Stále musíme víc testovat a trasovat, říká někdejší náměstek Hroboň

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v úpravě testovací strategie navrhnout opakované testování vytipovaných skupin antigenními testy. Podle bývalého náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně jde o krok správným směrem, nutné je však podle něj zaměřit se i na fungování chytré karantény. Oproti situaci na jaře, kdy stát neměl ani vlastní matematický model, je zavedení protiepidemického systému pokrokem, který by mohl vést ke zvládnutí nákazy v zimních měsících, řekl v rozhovoru s Janou Peroutkovou v pořadu Události, komentáře.
24. 11. 2020|

Systém PES už vydrží, věří Dzurilla i Hajdúch

Vláda zavedla nový index epidemiologického rizika PES. Podle něj se budu přijímat nebo opouštět různá omezení. Vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla a člen Centrálního týmu Covid-19 Marián Hajdúch v Událostech, komentářích vyjádřili přesvědčení, že tento systém už vydrží.
14. 11. 2020|

Vláda povolila profesionální sportovní soutěže, mohou se konat za přísných hygienických podmínek

V Česku se za přísných hygienických podmínek mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, schválila vláda. Povolený je od středy také trénink profesionálních sportovců ve vnitřních prostorech. Na svém pondělním jednání kabinet mimo jiné řešil i povinné testování zaměstnanců domovů pro seniory a zabýval se také národními zemědělskými dotacemi.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 18:31|