TÉMA

Bohoslužba

Je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista

Je Velký pátek, který připomíná ukřižování Ježíše Krista. Na památku jeho utrpení na křížové cestě se v kostelech konaly obřady. Česká televize nabídla na programu ČT2 přímý přenos Velkopáteční bohoslužby z Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech. Velký pátek je i den přísného půstu. V Česku je od roku 2016 svátkem.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 11:29|

Českem se v poledne rozezněly zvony, lidé drželi za oběti střelby minutu ticha

Česká republika uctívá památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – vlajky na úřadech a institucích byly staženy na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé se setkávali na pietních akcích i bohoslužbách, minutou ticha vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce a zpřísnila bezpečnostní opatření.
23. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 18:26|

Pro vojáky je důležité cítit podporu veřejnosti, řekl na připomínce dne veteránů Řehka

Na pražském náměstí Míru si lidé v pátek připomněli Den válečných veteránů. Různé akce na připomínku veteránů byly ale naplánovány v celé republice. Den válečných veteránů připadá na 11. listopad – výročí konce první světové války – ale protože bude sobota, začaly vzpomínky s denním předstihem.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 20:32|

Prezidenti hojili historické rány polsko-ukrajinských vztahů. Uctili památku obětí volyňského masakru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli společně se svým polským protějškem Andrzejem Dudou ve městě Luck na západě Ukrajiny uctili památku obětí masakru na Volyni z druhé světové války, který dodnes zatěžuje vztahy obou zemí. Státníci to oznámili na sociálních sítích. Prezidenti se zúčastnili bohoslužby v katedrále svatého Petra a Pavla, informovala ukrajinská stanice Suspilne.
9. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 16:37|

Hus a jeho snaha o poznání pravdy je stále inspirující, zaznělo v Husinci

Kněz, myslitel a také pedagog Jan Hus byl upálen 6. července 1415 v německé Kostnici. Na několika místech Česka se za něj konají bohoslužby. Třeba v jeho rodném Husinci na Prachaticku. A mučednickou smrt Husa připomněla také bohoslužba v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 18:12|

Nepodléhejme malomyslnosti a dohadování, zaznělo v kázání na Velehradu

Dny lidí dobré vůle ve Velehradu na Uherskohradišťsku vyvrcholily poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Hlavní kazatel, administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík, varoval v kázání před malomyslností, vzájemným dohadováním a rozdělováním společnosti. Národní pouť letos navštívilo na třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 12:10|

Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.
2. 6. 2023|

Papež na stadionu v Bahrajnu promluvil k desetitisícům křesťanů

Papež František v sobotu na stadionu v hlavním městě Bahrajnu Manáma sloužil mši pro 30 tisíc lidí. V zemi, kde křesťané tvoří výraznou menšinu, hovořil během bohoslužby i k mnoha cizincům zejména z Jižní Asie, kteří v Perském zálivu pracují. Podle agentury AP kněží jeho kázání tlumočili do angličtiny a modlitby zazněly i v tamilštině, tagalštině či malajštině.
5. 11. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|

Papež František odslouží bohoslužbu před křížem vyrobeným z trámů tornádem poničeného kostela

Trámy z tornádem poničeného kostela svatého Jakuba v Moravské Nové Vsi poslouží k výrobě kříže, před kterým papež František odslouží bohoslužbu při zářijové návštěvě Slovenska. Vyjádří tím solidaritu s lidmi zasaženými katastrofou. Dřevěné trámy ze střechy kostela v úterý sejmuli hasiči.
20. 7. 2021|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Kostely se chystají na víkendový návrat věřících, bohoslužby budou dál i on-line

Farnosti se chystají na první víkend, kdy mohou otevřít brány pro širokou veřejnost. Věřící musejí i nadále na mše s ochranou dýchacích cest, dezinfikovat si ruce a udržovat dvoumetrové odstupy od lidí, kteří nejsou členy rodiny. Poprvé od října ale nebude kapacita kostelů omezená. Umožňuje to mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z minulého týdne. Někteří duchovní budou i dál bohoslužby vysílat on-line.
29. 4. 2021|

Svatý Hostýn v jednom katastru, cesta v jiném a mše je liduprázdná. Rozhodující by ale měla být hranice okresu

Aktuální opatření proti šíření koronaviru zasáhla i nejnavštěvovanější tuzemské poutní místo na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. Na mše nechodí ani místní. Hostýn totiž leží v katastru obce Chvalčov a k bazilice vede silnice z Bystřice pod Hostýnem, která je v jiném katastru. Mše by však měly být omezené okresem.
2. 3. 2021|

Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz

Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|

Kostely řeší, jak na půlnoční mše s omezeným počtem osob. Zavádí se rezervace i víc bohoslužeb

Vánoční bohoslužby, takzvané půlnoční, budou letos kvůli pandemii probíhat s omezením. Na mše bude moci jen omezený počet lidí. Kostely mají vyčlenit pro lidi maximálně pětinu z celkového počtu míst k sezení. V souvislosti s koronavirem navíc platí pravidla podobná jako na jiných vnitřních veřejných místech. Lidé budou muset mít roušky a držet rozestupy.
21. 12. 2020|

Česká televize reaguje na distanční výuku, opět povolala UčíTelku

V reakci na zavedení distanční výuky se od čtvrtka vrací do vysílání České televize vzdělávací program UčíTelka. Učit se s ním mohou prvňáčci i žáci vyšších ročníků prvního stupně. Dětem i učitelům je k dispozici také vzdělávací web ČT edu, kde potřebné materiály najdou i studenti středních škol.
14. 10. 2020|

30 let zpět: Půl milionu věřících na Velehradě

Druhý den své historické návštěvy Československa odsloužil papež Jan Pavel II. slavnostní mši na Velehradě a poté k poutníkům promluvil v českém jazyce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 4. 2020|

30 let zpět: Nevím, zda vím, co je to zázrak

Prezident Václav Havel a další čelní představitelé státu a církve přivítali na pražském letišti v Ruzyni papeže Jana Pavla II. Ten se stal první hlavou římskokatolické církve, která kdy navštívila české země. Podívejte se i na další okamžiky z prvního dne jeho návštěvy Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 4. 2020|

Otevírání hranic není na pořadu dne, uvedl Vojtěch. Kritizoval také situaci v hobbymarketech

Hranice České republiky se zcela neotevřou v nejbližších týdnech a zřejmě ani měsících. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to uvedl pro ČT24. Ministr dále kritizoval situaci v některých hobbymarketech, kde byl obnoven provoz. Vláda nabádá občany, aby i přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a společenský odstup. Věřící si na Bílou sobotu připomínají den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu. Kvůli zákazu shromažďování ale letos nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se večerních obřadů.
11. 4. 2020Aktualizováno11. 4. 2020, 20:01|

Velký pátek ve stínu koronaviru. Laboratoře se blíží testovací kapacitě 10 tisíc vzorků denně

Vláda nabádá občany, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a zákaz shromažďování. Kabinet ve čtvrtek prodloužil nouzový stav do 30. dubna. Věřící si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Kvůli zákazu shromažďování se ale letos nemohou účastnit tradičních bohoslužeb. Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pátku zajistit pravidelné testování svých zaměstnanců. Laboratoře ve čtvrtek provedly více než osm tisíc testů na nový koronavirus.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 18:12|