TÉMA

Generál

Vůdce gabonských pučistů generál Nguema se stal prezidentem země. Vojáci upevňují své postavení

Dočasným prezidentem Gabonu se v pondělí z rozhodnutí tamního ústavního soudu stal generál Brice Oligui Nguema, vůdce vojenské junty, která minulý týden po volbách sesadila prezidenta Aliho Bonga. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o další krok, který má upevnit moc vojáků v zemi. Hospodářské společenství středoafrických států (ECCAS) se v pondělí v reakci na převrat rozhodlo pozastavit členství Gabonu v alianci.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:20|

„Rekreace“, propuštění, smrt. Z ruské armády mizí vysoce postavení generálové

Na velitelských postech v ruské armádě dochází k otřesům. Některé z nich mají spojitost s potlačenou vzpourou soukromé žoldnéřské armády wagnerovců. Zatímco vrchní velitel invazních vojsk na Ukrajině Valerij Gerasimov zřejmě vyostřenou situaci ustál, generál Sergej Surovikin z očí veřejnosti zmizel na neznámé místo. Jiný vysoký důstojník byl z armády propuštěn, další zemřeli při útocích.
13. 7. 2023|

Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 20:12|

V Súdánu se bojuje i přes příměří. V zemi jsou čtyři Češi

V Súdánu pokračují boje navzdory druhému pokusu o dočasné příměří, které mělo začít ve středu v 18 hodin středoevropského letního času, uvedla agentura Reuters. Velitel polovojenských Jednotek rychlého nasazení (RSF) nabídl armádě příměří, ale ta přijme jen jeho kapitulaci, napsala agentura AP. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si boje od soboty vyžádaly téměř 330 mrtvých a na 3200 raněných. V zemi jsou čtyři Češi a další cizinci, kteří čekají na vhodný okamžik k evakuaci.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 19:05|

Vláda navrhla jmenovat šéfa BIS Koudelku generálem

Ministři ve středu schválili návrh na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Prezident Petr Pavel již avizoval, že návrhu vyhoví. Jeho povýšení opakovaně odmítal předchozí prezident Miloš Zeman. Vláda rovněž schválila důchodovou novelu, díky které by žádost o důchod mělo být možné podat on-line. Penze by se měly vyplácet v první půli měsíce.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:13|

Vláda schválila snížení minimálního počtu poboček České pošty

Navrhované snížení minimálního počtu poboček České pošty ze stávajících 3200 na 2900 na středeční schůzi schválila vláda. Potvrdila tak návrh nařízení, který jí předložil Český telekomunikační úřad. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání kabinetu řekl, že podle některých námitek mohl být návrh na rušení poboček ambicióznější. Stát by měl tímto krokem ročně ušetřit okolo 700 milionů korun.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:01|

Zahraniční média o inauguraci: Pavel představuje změnu kurzu, Zeman rozděloval společnost

Zpráva o čtvrtečním nástupu Petra Pavla do funkce prezidenta republiky se objevila v řadě zahraničních médií. Inauguraci pozornost věnovali Slováci, Němci, ale i řada světových tiskových agentur, jejichž texty následně přebíraly další redakce. Agenturní zprávy připomínaly Pavlovo vítězství nad „populistou“ Andreje Babišem (ANO) a odchod Miloše Zemana, který dle nich rozděloval společnost. Na Zemana vzpomínaly i slovenské listy, z Hradu podle nich nyní opět bude kulturní sídlo prezidenta. Německá média označila Pavla jako prozápadního a prounijního.
10. 3. 2023|

Pavel se sešel s šéfem NKÚ i s policejním prezidentem. Na Hrad si bere generála Hasalu

Náčelníkem vojenské kanceláře prezidenta Petra Pavla bude brigádní generál Radek Hasala. Na jeho jmenování se budoucí hlava státu dohodla s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, uvedly Lidovky.cz. Pavel se ve čtvrtek odpoledne sešel s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou. Mluvili o auditu v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Ten podle Kaly není reálné stihnout do inaugurace. S policejním prezidentem Martinem Vondráškem Pavel probral svou budoucí ochranu i bezpečnostní kontroly u vstupu na Hrad.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:12|

Petr Pavel s vámi zůstane i v těžkých časech, myslí si jeho podporovatel Šebek

Chirurg a účastník misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek uvítal, jak jeho favorit Petr Pavel vyhrál první kolo prezidentského klání. Přiznal se, že vystoupil z komfortní zóny, když mu vyjádřil veřejně podporu. S menší mírou kritiky se kvůli tomu setkal, v rodině jsou ale jednotní. Pavla volí z čistě pragmatického důvodu kvůli svým dětem. Doufá, že lidé nepodlehnou uměle vyvolanému strachu a slibům Andreje Babiše (ANO), ale zvolí nakonec generála ve výslužbě.
15. 1. 2023|

Generál Syrový nemá nárok na soudní rehabilitaci za zabavení majetku, rozhodl soud

Generál Jan Syrový, který byl v roce 1947 odsouzen k 20 letům vězení za údajnou spolupráci s nacisty, nemá nárok na soudní rehabilitaci pro nezákonné zbavení majetku. Rozhodl o tom pražský městský soud. Usnesení není pravomocné, lze proti němu podat stížnost. Podle rozhodnutí nebyly pro soudní rehabilitaci splněny podmínky, příbuzní Syrového, který zemřel v roce 1970, se ale mohou náhrady podle soudu domáhat jinou cestou.
11. 10. 2022|

Náčelníkem generálního štábu se Jaromír Zůna nestal. Tak zamíří na ambasádu do Pekingu

Generál Jaromír Zůna byl jedním z hlavních adeptů na místo nového náčelníka Generálního štábu Armády ČR. Do funkce jej letos na jaře prosazoval údajně i prezident Miloš Zeman. Tahle mise se ale nepovedla a Zůna zamíří podle zjištění Reportérů ČT na české velvyslanectví do Číny.
17. 8. 2022|

Petr Pavel chce kandidovat na prezidenta, sbírá petiční podpisy

Generál ve výslužbě Petr Pavel je rozhodnut zúčastnit se lednových prezidentských voleb. Připravuje se na kandidaturu, vyhlásit ji chce v srpnu. Na počátku července hodlá zveřejnit transparentní účet. Ve středu potvrdil, že začal se sběrem podpisů pod petici.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 13:31|

Vojenský speciál přepravil do Česka ostatky generála Moravce. Byl iniciátorem útoku na Heydricha

Vojenský speciál přepravil do České republiky ostatky brigádního generála Františka Moravce, bývalého velitele československé rozvědky a iniciátora útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Urna byla za doprovodu čestné stráže dopravena na čáslavský hřbitov a uložena v kolumbáriu. Ukládání ostatků se účastnili politici, armáda i veřejnost, provázely ho salvy čestné stráže a modlitba.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 17:26|

Vláda znovu navrhuje Koudelku do generálské hodnosti. Zeman ho odmítl už šestkrát

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje jmenovat ředitele Bezpečnostní a informační služby Michala Koudelku generálem. O generálské hodnosti rozhoduje prezident republiky, Koudelku odmítl povýšit už šestkrát a činnost kontrarozvědky opakovaně kritizoval. Ve Strakově akademii se šéf BIS nicméně těší důvěře a v zahraniční dobré pověsti.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 17:54|

Šedivý očekává ruskou ofenzivu na Donbasu. „Bude velmi krutá a nemilosrdná,“ varuje

Rusko přeskupuje invazní vojska a připravuje se na ofenzivu na Donbas, která ho dostane do lepší vyjednávací pozice. Ruský prezident Vladimir Putin také musí najít zdůvodnění, že dosáhl na Ukrajině svých cílů. V pořadu Události, komentáře to prohlásil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Ukrajinská armáda se teď podle něj má připravit na těžké boje.
2. 4. 2022|

Generál Šedivý: Rusové zatím nesplnili své cíle, rozhodnou příští dny

Rusové se nedostali do pozic, které chtěli, a nesplnili své cíle, zejména pak obsazení Kyjeva. Je však zřejmé, že nyní budou používat mnohem brutálnější způsoby boje a klíčový bude následující den a noc. Na ČT24 to prohlásil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR (GŠ AČR) Jiří Šedivý. Vyjádřoval se i k neochotě Běloruska zapojit se do války - po tomto dopoledním rozhovoru se ale v ukrajinských médiích objevily zprávy, že běloruská vojska vstoupila do Černihivské oblasti Ukrajiny.
1. 3. 2022|

Ozbrojenci zastřelili na silnici v autě generála nigerijské armády

Ozbrojenci v Nigérii zastřelili armádního generála, když jel v autě z metropole Abuja. S odvoláním na mluvčího armády o tom informovala agentura Reuters. Generál Hassan Ahmed je první takto vysoce postavený představitel, který se v Nigérii stal obětí násilí.
16. 7. 2021|

Prezident Zeman jmenoval nové generály, Koudelka z BIS mezi nimi ale nebyl

Prezident Miloš Zeman do generálské hodnosti povýšil či jmenoval 17 zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb včetně ředitele rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla nebo ředitele policejní Ochranné služby Jiřího Komorouse. Naopak Michala Koudelku z BIS opět opomenul.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 18:58|

30 let zpět: Odvolání náčelníka generálního štábu Československé armády

Prezident republiky Václav Havel odvolal z funkce náčelníka generálního štábu Československé armády generála Antona Slimáka. Jeho nástupcem se stal generálmajor Karel Pézl. Důvodem změny ve funkci byl nový pohled na věc, nikoli nedůvěra vůči generálu Slimákovi. Změny ve funkcích se tak od této chvíle měly stát obvyklým jevem s důrazem na politickou složku výběru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 4. 2021|

Vláda znovu navrhne povýšení Koudelky na generála. Prezident to ale již pětkrát odmítl

Vláda znovu navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku generálem. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) při uvedení ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) do úřadu. Vláda navrhla Koudelkovo povýšení již pětkrát, hlava státu to pokaždé odmítla. K činnosti BIS pod vedením Michala Koudelky je prezident dlouhodobě kritický.
21. 4. 2021|

Řidič, který měl způsobit tragickou nehodu v Krkonoších, se u soudu omluvil. Jel skoro 160 kilometrů v hodině

Řidič Vojtěch Chaura, který loni v září podle obžaloby způsobil tragickou nehodu mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, ve čtvrtek u Okresního soudu v Trutnově přiznal vinu. Chaura řídil sportovní vůz Ford Mustang a srazil se v protisměru s protijedoucím autem, v němž zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Jeho manželka byla těžce zraněna. Podle státní zástupkyně Dagmar Čevelové jel Chaura s mustangem před nehodou rychlostí až 158 kilometrů v hodině.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 15:52|

Velení evropské mise v Mali převezme český generál Ridzák

František Ridzák bude půl roku velet vojenské misi Evropské unie v Mali. Do jejího čela jmenovala českého brigádního generála k 12. červnu Rada EU. Ve velitelském štábu by měl mít František Ridzák k dispozici 40 českých vojáků.
16. 4. 2020|

Miliardové podvody při nákupu armádní techniky? V Moskvě zatkli vysoce postaveného generála

Agenti odboru kontrarozvědky ruské tajné služby FSB v Moskvě zadrželi jednoho z nejvýše postavených důstojníků ruské armády, zástupce náčelníka generálního štábu Chalila Arslanova. Šéf ruských spojařů je podezřelý z podvodů v hodnotě 6,7 miliardy rublů (2,4 miliardy korun) při nákupu techniky v letech 2013 až 2017. Zprávu přinesl deník Kommersant.
7. 2. 2020|