TÉMA

Nádrž

Doporučujeme

Past pokroku: Smrtící mrak chemikálií zabil v Indii desítky tisíc lidí. A ubližuje dodnes

Tři týdny před Vánocemi roku 1984 se indickým městem Bhópál začala šířit neviditelná smrt. A zůstala v něm dodnes – chemikálie, které se tehdy uvolnily, ještě do roku 2010 zabíjely každý den jednoho člověka. Děti přicházejí na svět nevyléčitelně nemocné. A to vše kvůli šetření nákladů na údržbu.
15. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 14:11|

Kvůli utonutí dvou dětí na Lounsku policie stíhá jednoho člověka

Kvůli utonutí dvou dětí v nádrži Klůček na Lounsku obvinila policie člověka, který na ně měl dohlížet, z usmrcení z nedbalosti. České televizi to řekla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Kdyby se vina prokázala, hrozilo by obviněné osobě dva až osm let vězení.
10. 11. 2023|

Z orlické přehrady bude přečerpávací elektrárna, vyjde na několik miliard

Energetici přebudují elektrárnu pod hrází orlické přehrady. Má přečerpávat vodu přes nové turbíny, a to ze spodní nádrže Kamýk. Díky tomu by měla hospodařit s energií výhodnějším způsobem. Celá zakázka bude stát několik miliard korun.
2. 10. 2023|

Čepro postaví nádrže na skladování desítek milionů litrů benzinu a nafty

Společnost Čepro, která je státním distributorem paliv, v úterý zahájila v areálu v Hněvicích na Litoměřicku výstavbu šesti velkokapacitních nádrží na skladování automobilového benzinu a motorové nafty. Každá bude mít objem deset milionů litrů, společně vytvoří nový skladovací blok. Šest nových nádrží se postaví do čtyř let. Uvedl to generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Jde podle něj o investici za zhruba 900 milionů korun.
19. 9. 2023|

Vydatné deště zmírnily sucho, hladina podzemních vod však zůstává pod normálem

Déšť v posledních dnech zmírnil nedostatek vláhy v Česku, přesto však na polovině území podle hydrometeorologů panuje půdní sucho. Silně pod normálem také zůstávají hladiny podzemních vod. Problémy tak mají hlavně domácnosti závislé na studních. Některé obce se tak už nespoléhají jenom na vodu z podzemních vrtů, ale hledají i jiná řešení.
4. 8. 2023|

Z vody vystoupila „kozácká Atlantida“. Dněpr po zničení Kachovské přehrady odhaluje potopenou historii

Zničení Kachovské přehrady na začátku června způsobilo na dolním toku Dněpru rozsáhlé záplavy a humanitární i ekologickou katastrofu na jihu Ukrajiny. Poté, co voda z rozsáhlého vodního díla po protržení hráze odtekla, se ale odkryla také takzvaná „kozácká Atlantida“, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Odkazuje tak na území, jež bylo domovem záporožských kozáků, kteří před staletími vytvořili útvar známý jako Záporožská sič.
30. 7. 2023|

Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.
16. 7. 2023|

Okolní pozemky se po vypuštění Jahodnice zřejmě daly do pohybu. Chataři čekají, zda to přitékající voda zastaví

Na Novopacku se znovu napouští vodní nádrž Jahodnice. Povodí Labe z ní dva roky těžilo bahno a opravovalo hráz, aby plocha zadržela více vody v krajině. Na opětovné naplnění pětihektarové nádrže čekají především okolní chataři. V době, kdy byla lokalita na suchu, se podle nich sesunula část břehu.
13. 7. 2023|

Ukrajinci pronikli na okupovaný břeh Dněpru. Zkáza Kachovky může paradoxně urychlit protiofenzivu

Ruské síly se zřejmě přepočítaly, když se domnívaly, že zničením Kachovské přehrady dlouhodobě zabrání Kyjevu postoupit na okupovaný břeh Dněpru a zamířit ke Krymu, píše server Kyiv Post. Koryto řeky se významně zúžilo, výrazně menší je také hloubka vody. Satelitní snímky a fotografie ze zasažených míst ukazují, jak území rychle vysychá a odhaluje rozsáhlé písčité oblasti. Kde se dříve muselo lodí, to nyní zvládne i terénní vůz. Podle 46. výsadkové brigády ukrajinští vojáci již v jednom bodě u Chersonu překročili Dněpr a na okupovaném levém břehu budují předmostí.
27. 6. 2023|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Šestisettisícový Kryvyj Rih ohrožuje zničení Kachovské nádrže, město může být bez vody

Obyvatelům města Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti hrozí po zničení Kachovské přehrady nedostatek vody. Dvě třetiny zásob totiž pocházejí z místní nádrže, která přišla v důsledku katastrofy o přívod. Kryvyj Rih je nejlidnatější středisko v širším okolí zničené Kachovské přehrady, žije v něm přes šest set tisíc lidí. Ve městě natáčel reportér ČT Jan Šilhan.
21. 6. 2023|

Hladina vody v Kachovské přehradě klesla pod „mrtvý bod“, píše Unian

Hladina vody ve zničené Kachovské přehradě klesla na 12,5 metru, přičemž minimum potřebné pro odběr vody do zavlažovacích a zásobovacích kanálů je 12,7 metru. Podle tiskové agentury Unian to ve čtvrtek uvedl šéf společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota. Týká se to podle něj mimo jiné dodávek pro Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá vodu z Kachovského rezervoáru k chlazení. Všechny reaktory v elektrárně jsou od září loňského roku odstavené. Proud vody přes zničenou hráz vodního díla zatím zabil nejméně 14 lidí.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 22:19|

Rusové Kachovskou přehradu odpálili na dálku, tvrdí Kyjev. Okolní obce jsou pod vodou

Kachovskou přehradu vyhodila do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda, uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s odvoláním na rozvědku. Ruské jednotky, které podle Kyjeva odpálily hráz na dálku, kontrolují stavidlo a v posledních týdnech nechaly vodní nádrž neobvykle vysoko naplnit. Část Chersonu i Nová Kachovka už jsou zaplavené, pod vodou jsou i další menší obce v okolí přehrady. Podle Kremlu nese veškerou odpovědnost Kyjev.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 20:24|

Deště přinesly včas vláhu, kterou vegetace potřebuje. Plní se i dříve téměř vyschlé studny a rybníky

Čeští vodohospodáři hlásí nadprůměrné toky. Deště z konce minulého týdne přinesly včas vláhu, kterou nyní vegetace potřebuje. Během jara a na začátku léta totiž rostliny vyžadují kvůli růstu vodu nejvíce. Voda se vrací také do některých dříve téměř vyschlých rybníků či studní.
19. 4. 2023|

Do nádrže Skalka se dostává rtuť z Německa. Našla se i v rybách

Ve vodě a sedimentech Reslavy a Ohře, v sedimentech nádrže a na odtoku z nádrže Skalka i ve svalovině ryb odlovených ve vodní nádrži se našla rtuť. Vyplývá to z výsledků loňského měření koncentrace rtuti, který zveřejnilo Povodí Ohře (POH). Nebezpečnou látku s sebou přináší řeka Reslava z Německa, loni byla v tomto přítoku Ohře naměřena nejvyšší koncentrace rtuti ve vodě od roku 1998.
23. 3. 2023|

Z prasklého akvária v Berlíně se podařilo zachránit desítky ryb

Z obrovského akvária v berlínském hotelu, které v pátek prasklo a celé se vylilo, se podařilo zachránit několik desítek ryb. Píše to server Deutsche Welle (DW), který připomíná, že ve skleněné nádrží o objemu milionu litrů žilo kolem patnácti set mořských živočichů.
17. 12. 2022|

Na jihu Evropy se přemnožili sumci. Na pomoc přicházejí čeští vědci

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd se stali členy mezinárodního projektu, který má snížit výskyt sumců v jihoevropských jezerech. Cílem je najít nejvhodnější způsob, pomocí něhož by odlovili někde až 90 procent populace tohoto dravce. Sumec velký je v jihoevropských jezerech a nádržích nepůvodním druhem, který likviduje jiné ryby, včetně těch nejvzácnějších.
18. 11. 2022|

Japonsko vybudovalo unikátní síť šachet, mají spolknout povodně

Japonsko se aktivně připravuje na důsledky změn klimatu. Pod náporem přírodních katastrof posiluje infrastrukturu a podniká kroky, aby dokázalo rychle napravit škody. Redaktorka České televize Barbora Šámalová nahlédla do podzemního komplexu u Tokia, který patří k unikátům světové infrastruktury a odvádí povodňovou vodu z obytných oblastí.
9. 10. 2022|

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

Zkapalněný zemní plyn snižuje závislost Evropy na Rusku. Dostat ho na pevninu je ale oříšek

Věda se naučila zkapalňovat zemní plyn už před desítkami let, pro Evropu to ale dlouho zůstávalo mimo střed zájmu. Až energetická krize způsobená ruským útokem na Ukrajinu tuto technologii učinila pro starý kontinent důležitou.
8. 9. 2022|

Požár hal nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou. Škodu odhadl majitel na 60 milionů

Rozsáhlý požár dvou skladovacích hal a odpadu v obci Záryby nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou, je lokalizován a část jednotek se může vrátit na základny, informoval krátce po půlnoci mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Majitel skladovacích prostor odhadl škodu, kterou oheň způsobil, na 60 milionů korun. Požár se ale obešel bez zranění.
22. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 08:11|

Úhyn ryb v Dyji je zřejmě větší než v Bečvě před dvěma lety

Z řeky Dyje pod Novomlýnskými nádržemi rybáři s hasiči vylovili v minulých dnech zhruba čtyřicet tun ryb, které uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. V úterý vylovili poslední leklé ryby nad jezem v Bulharech, řekl předseda Moravského rybářského svazu (MRS), pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdne, další v neděli ráno. Úhyn na jižní Moravě je tak pravděpodobně rozsáhlejší, než tomu bylo při otravě ryb v řece Bečvě před dvěma lety.
27. 7. 2022|

Přehrady sehrály při povodních v roce 1997 klíčovou roli. Ochránily obyvatele i majetky

Při povodních, které zasáhly roku 1997 Moravu a Slezsko, hrály klíčovou roli velké přehrady. Například tehdy teprve dokončená Slezská Harta dokázala zadržet část povodně, která by jinak způsobila škody za zhruba pětinu ceny celé přehrady.
7. 7. 2022|

Spor o vodu z Nilu sílí. „Všechny možnosti jsou otevřené,“ hrozí si stomilionové země

V konžské Kinshase zkrachoval další z rozhovorů, které měly vyřešit nebezpečné spory o vodu z Modrého Nilu. Etiopie na něm dokončuje a plní Velkou přehradu etiopského znovuzrození. Súdán a Egypt dále po proudu životodárné řeky se stále více obávají kritického nedostatku vody. Problémy mohou zasáhnout území, které odhadem obývá na 250 milionů lidí. A spor může vyvolat i válku.
8. 4. 2021|