TÉMA

Jan Horák

Odvolací soud potrestal Benešovou za restituci Bečvářova statku opět podmínkou

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové znovu tříletý podmíněný trest v kauze restitucí takzvaného Bečvářova statku v miliardové hodnotě. Vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby byla žena uznána už dřív, podmíněný trest ale zrušil Nejvyšší soud. Nesouhlasil s mimořádným snížením trestu pod pětiletou spodní hranici trestní sazby. Podle rozhodnutí odvolacího senátu se změnily okolnosti. Žena je ve špatném zdravotním stavu a stará se o nemocnou matku.
13. 9. 2023|

Soud odblokoval lukrativní pozemky z kauzy Bečvářova statku, píší HN

Vrchní soud v Praze v polovině července odblokoval lukrativní pozemky, které spoluvlastní podnikatel Tomáš Hrdlička. Soudy dosud pozemky zadržovaly kvůli tomu, že pocházejí z restitučního podvodu známého jako kauza Bačvářova statku, píše web Hospodářských novin (HN). V případu byli již dříve odsouzeni tři úředníci Státního pozemkového úřadu, kteří pozemky vydali falešné restituentce.
18. 8. 2023|

Soud musí znovu rozhodnout o trestu v kauze Bečvářova statku

Nejvyšší soud zrušil tříletý podmíněný trest pro Evu Benešovou, bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu, která je obviněná v případu restituce Bečvářova statku. Soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce, který nesouhlasil s takto nízkým trestem. Odvolací soud tak bude muset o trestu znovu rozhodnout.
11. 7. 2023|

V kauze Bečvářova statku uložil soud bývalému referentovi pravomocně pět let vězení

V kauze restituce Bečvářova statku ve středu odvolací Vrchní soud v Praze uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi pět let vězení. Rozhodnutí je pravomocné. Horák se aktuálního jednání nezúčastnil. V minulosti se k chybám přiznal, tvrdil ale, že svými rozhodnutími nechtěl způsobit škodu a rozhodně se jimi neobohatil. Odmítl také, že by jednal úmyslně.
17. 5. 2023|

Podmínka pro Horáka z kauzy Bečvářova statku neplatí. Nejvyšší soud vyhodnotil trest jako nízký

Nejvyšší soud částečně vyhověl dovolání vrchního žalobce Igora Stříže, které podal v neprospěch bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce Bečvářova statku. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Podle něj se dovolací soud ztotožnil se Střížovými námitkami proti nízkému trestu. Horák si loni v září vyslechl rozsudek tři roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem. Případem se bude muset znovu zabývat Vrchní soud v Praze.
29. 3. 2023|

Bývalá ředitelka pozemkového úřadu v Praze Benešová opět dostala v kauze Bečvářova statku podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové tříletý podmíněný trest v kauze takzvaného Bečvářova statku. Uznal ji vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Žena byla spolu s dalšími dvěma úředníky – Janem Horákem a Petrem Chmelíkem – obžalovaná z toho, že nezákonně přiřkla Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun.
1. 2. 2023|

Odvolací soud znovu zmírnil Horákovi trest v kauze Bečvářova statku

Pražský vrchní soud opět uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi v kauze restituce takzvaného Bečvářova statku podmíněný trest. Pravomocně ho uznal vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby. Trest mu ale vyměřil pod hranicí trestní sazby – dostal tříletý trest s pětiletým podmíněným odkladem. Horákův případ projednával odvolací senát již potřetí, jeho dřívější rozhodnutí vždy zrušil Nejvyšší soud.
21. 9. 2022|

Stříž žádá pro bývalou ředitelku pozemkového úřadu přísnější trest v kauze Bečvářova statku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž požaduje přísnější trest pro bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu Evu Benešovou v kauze sporně vyřízené restituce Bečvářova statku. Vrchní soud ji v červnu potrestal tříletou podmínkou. Proti rozhodnutí Vrchního soudu podala dovolání i Benešová, která vinu od počátku odmítá. Stejný verdikt si žena vyslechla už loni, rozsudek ale poté zrušil Nejvyšší soud.
6. 9. 2022|

Nejvyšší soud podruhé otevřel kauzu Bečvářova statku. Nesouhlasí s podmínkou pro úředníka

Vrchní soud v Praze musí znovu projednat případ bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce Bečvářova statku. Nařídil mu to Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce. Na dotaz ČT to uvedl Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance. Horák nejprve dostal za zneužití pravomoci sedmileté vězení, odvolací soud ale skutek překvalifikoval a uložil mu tříletou podmínku. Nejvyšší soud kauzu otevřel už podruhé.
11. 8. 2022|

V kauze Bečvářova statku uložil odvolací soud bývalé šéfce pozemkového úřadu podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové kvůli restituci takzvaného Bečvářova statku tříletý trest podmíněně odložený na tři roky. Uznal ji vinnou z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti. Stejně rozhodl pražský městský soud již loni, verdikt však zrušil Nejvyšší soud. Žena vinu od počátku odmítá.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:02|

Za podíl v kauze Bečvářova statku dostal bývalý pozemkový úředník podmínku

Pražský vrchní soud ve středu uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi v kauze restituce takzvaného Bečvářova statku tříletý podmíněný trest s dvouletým odkladem. Výrazně tak zmírnil prvoinstanční verdikt, podle kterého měl jít muž na sedm let do vězení. Podle odvolacího senátu někdejší úředník při přiznání pozemků neoprávněným osobám nejednal úmyslně, nýbrž z nedbalosti.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 17:11|

Nejvyšší soud znovu otevřel kauzu Bečvářova statku, zrušil zprošťující rozsudek nad úředníkem

Nejvyšší soud zrušil zprošťující rozsudek v kauze Bečvářova statku, uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Neplatí tedy verdikt, podle kterého bývalý úředník pražského pozemkového úřadu Jan Horák nezneužil pravomoc při vyřizování restitučního nároku na statek. Pražský vrchní soud musí rozhodnout znovu. Nejvyšší soud rozhodl také o dovolání, které se týkalo Horákovy nadřízené, která byla částečně uznána vinnou. Není však zatím zřejmé, jak rozhodl.
6. 12. 2021|

Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v kauze Bečvářova statku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v kauze Bečvářova statku. Směřuje v neprospěch bývalé ředitelky pražského pozemkového úřadu Evy Benešové a jejího tehdejšího podřízeného Jana Horáka. Podle obžaloby zneužili pravomoc v souvislosti s vyřizováním restitučních nároků.
20. 8. 2021|

Soud osvobodil bývalého pražského úředníka v kauze restituce Bečvářova statku

Odvolací soud osvobodil bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce takzvaného Bečvářova statku. Zrušil mu dříve uložený sedmiletý trest vězení a zprostil ho obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jeho nadřízenému Petru Chmelíkovi ponechal odvolací senát za maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti roční podmíněný trest.
12. 5. 2021|

Studio Hrdinů vede Zlatý řez životem skandálního spisovatele

Pražské Studio Hrdinů dozkoušelo novou inscenaci Zlatý řez, zatím ji ale může hrát jen bez diváků. Pojednává o japonském spisovateli Jukio Mišimovi, který se proslavil nejen literárním dílem, ale také skandální sebevraždou.
14. 1. 2021|

Soud vrátil pozemky v kauze Bečvářova statku České republice, restituenti na ně nemají nárok

Pozemky ve Strašnicích, které pracovníci pražského pozemkového úřadu údajně neoprávněně vydali restituentům v případu takzvaného Bečvářova statku, se vracejí České republice. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Trojici úředníků za nezákonné vydání parcel uložil soud na počátku července nepravomocně sedm a šest let vězení a podmíněný trest. Součástí rozsudku bylo i zabrání některých dalších vydaných pozemků, například v Dolních Měcholupech, Hostivaři či v Kolíně. Podle soudkyně restituenti věděli, že na ně nemají nárok.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 12:54|

V kauze Bečvářova statku uložil soud úředníkům sedm a šest let

V případu restituce takzvaného Bečvářova statku soud nepravomocně potrestal bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka a jeho nadřízenou Evu Benešovou sedmi a šesti lety vězení. Třetímu obžalovanému, Petru Chmelíkovi, uložil roční podmínku s dvouletým odkladem. Obžaloba trojici viní z toho, že nezákonně přiřkli Emilii Bednářové náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Bečvářovi. Rozhodnutí není pravomocné.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 11:11|

Žalobce navrhl za restituci Bečvářova statku sedmiletý trest

Státní zástupce v úterý navrhl soudu, aby bývalému odbornému referentovi pozemkového úřadu Janu Horákovi uložil sedmiletý trest vězení za to, že v restitučním řízení ve věci takzvaného Bečvářova statku úmyslně označil Emilii Bednářovou a další čtyři lidi za příbuzné Jana Marie Bečváře. Nezákonně jim tak přiřkl náhradní pozemky za nemovitosti, které v Praze vlastnil.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 17:43|

Chyba, ale ne úmysl, odmítl bývalý úředník obžalobu, že úmyslně připravil stát o pozemky za 1,4 miliardy

Téměř na 1,4 miliardy korun vyčíslil žalobce škodu, kterou podle něj způsobili tři úředníci, když přiřkli Emilii Bednářové a dalším lidem náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Mariovi Bečvářovi. V některých dokumentech údajně lživě uvedli, že byli příbuzní. Bývalý referent pozemkového úřadu Jan Horák u soudu, který začal případ projednávat, připustil, že udělal chybu, odmítl však, že by tak učinil úmyslně.
20. 1. 2020|