TÉMA

Bratři Itálie

Italští pumpaři budou muset uvádět průměrnou cenu paliv, chystají stávku

Italské čerpací stanice budou muset uvádět průměrnou celostátní cenu benzinu a nafty. Rozhodla o tom italská vláda, která tak chce zvýšit transparentnost na trhu. Kabinet premiérky Giorgie Meloniové reaguje na zvýšení cen pohonných hmot, které se dostavilo, když vláda neprodloužila snížení spotřebních daní. Provozovatelé čerpacích stanic nyní vyhlásili na období od 24. do 27. ledna stávku, informuje agentura ANSA.
12. 1. 2023|

Nová italská vláda chce udělat Evropskou unii efektivnější, ale nebude prý sabotovat její chod

Itálie bude dál věrným spojencem v NATO, bude pokračovat v podpoře Ukrajiny a nemá v úmyslu sabotovat chod Evropské unie, kterou chce ale udělat efektivnější. Při představování programu své vlády to uvedla v úterý před poslanci nová italská premiérka Giorgia Meloniová.
25. 10. 2022|

Vlády nad Itálií se chopila velmi křehká koalice

Giorgia Meloniová začala formálně úřadovat ze sídla italských premiérů. Historicky první předsedkyně tamní vlády už pracuje na programovém prohlášení, které spolu se žádostí o důvěru představí nejpozději ve středu oběma komorám parlamentu. S prosazováním hlavních bodů kampaně, díky kterým získala její krajně pravicová strana ve volbách nejvíc hlasů, to ale bude mít složité, a to nejen kvůli patrným roztržkám ve vládní koalici.
24. 10. 2022|

Italské ministerstvo pochybilo při přidělování části mandátů. Poměr sil po volbách se ale nezmění

Italské ministerstvo vnitra pochybilo při přidělování mandátů po nedělních parlamentních volbách. Chyba se týkala zhruba poloviny z osmadvaceti sněmovních vícemandátových obvodů a třicítky kandidátů. O špatných výpočtech informuje deník Corriere della Sera. Někteří politici tak v novém parlamentu nezasednou, poměr mezi silami v dolní komoře se ale ani po úpravě výsledků nezmění.
29. 9. 2022|

Meloniová má stabilní konzervativní názory, mírní obavy z fašismu, říká italský publicista

Itálie bude mít poprvé v historii premiérku. V předčasných volbách uspěla Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Podle publicisty a překladatele Andrease Pieralliho ji voliči odměnili za to, že nebyla součástí vlád uplynulých let, kterým se nepodařilo řešit nepříznivou ekonomickou a sociální situaci mnoha Italů. Meloniová má fašistické kořeny, pracovala na jejich odsunutí, ale není jasné, co by se stalo, pokud by svou moc upevnila ve státních strukturách, říká Pieralli.
27. 9. 2022|

Itálie se posune daleko doprava, ukazují výsledky voleb

Pravicový blok jasně zvítězil v nedělních italských parlamentních volbách. Favorizovaná aliance si podle nich přišla zhruba na 44 procent hlasů, středolevicový blok kolem Demokratické strany (PD) získal 26 procent. Třetí Hnutí pěti hvězd s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země. Pravice bude mít v parlamentu většinu. PD už uznala porážku a oznámila, že bude hlavní opoziční silou. Šéfka vítězné formace Giorgia Meloniová řekla, že Italové vyjádřili jasnou podporu vzniku vlády pravého středu v čele s její stranou Bratři Itálie (FdI).
25. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:50|

Italové si volili nový parlament, odhady ukazují úspěch pravice

V Itálii se konaly předčasné parlamentní volby. Největší šanci na úspěch má blok pravicových stran, který by podle některých odhadů mohl získat většinu mandátů. Tento scénář naznačují i první odhady po uzavření volebních místností z pozdního nedělního večera. Vůdkyně pravicových Bratrů Itálie Giorgia Meloniová by se mohla stát první italskou premiérkou. První předběžné výsledky se očekávají v pondělí ráno.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 23:40|

„Zábava skončí.“ Italské volby mohou přinést vzestup populistické pravice

V Itálii vrcholí kampaň před nedělními parlamentními volbami. Podle průzkumů by měla zvítězit pravicová koalice a to i proto, že mnoho tradičních voličů levice včetně mladých lidí si vybere menší hnutí nebo hlasovat vůbec nebude. Úspěchu tak může ve volbách dosáhnout nacionalistická a populistická strana Bratři Itálie.
24. 9. 2022|

Berlusconi se pokouší o politický návrat

Léta byl králem italské politiky. Teď chce být alespoň tím, kdo umožní nástup novým vládcům. Pětaosmdesátiletý Silvio Berlusconi se pokouší o další comeback. Nedělní parlamentní volby v Itálii budou už osmé, ve kterých změří síly se svými soupeři. Jak se ale ukazuje, protřelý Il Cavaliere bude mít tentokrát možná nejvíce potíží se svými spojenci z krajní pravice.
22. 9. 2022|

V čele italské vlády by poprvé mohla být žena. Odpůrci se obávají fašistické stopy v její minulosti

Do italských parlamentních voleb zbývá 40 dní a kampaň má zatím jedinou opravdovou hvězdu. Giorgia Meloniová je na dobré cestě stát se nejen nejmladším politikem v čele italské vlády, ale také vůbec první ženou na tomto postu. Evropa se ale ptá, zda kromě těchto primátů nezmění taky Itálii. Meloniová měla v mládí blízko k neofašistům a protivníci jí předhazují, že zemi posune k extrému. Ona sama se veřejnost snaží přesvědčit o opaku.
17. 8. 2022|

Salvini ztrácí popularitu. Proto před volbami opět sází na migrační kartu

V Itálii se naplno rozjela kampaň před předčasnými volbami, které se mají uskutečnit 25. září. Průzkumy favorizují koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Na pravici přitom podle všeho dochází k přeskupení sil. Její donedávna hlavní postava, bouřlivák a exministr vnitra Matteo Salvini, rychle ztrácí popularitu. Hlasitý odpůrce migrace se na poslední chvíli snaží získat body.
6. 8. 2022|

Itálie bude mít novou vládu. Hnutí pěti hvězd podpoří Draghiho kabinet

Členové italského Hnutí pěti hvězd (M5S) ve čtvrtek schválili podporu nové vládě premiéra Maria Draghiho. Pro podporu se vyjádřilo zhruba šedesát procent hlasujících, napsala agentura Reuters. Proti bylo čtyřicet procent účastníků. Hnutí pěti hvězd má v obou komorách parlamentu nejpočetnější kluby. Hlasování bylo poslední překážkou pro vznik Draghiho vlády. Draghi by měl podle italského tisku oficiálně oznámit vznik nového kabinetu v pátek či o víkendu.
11. 2. 2021|

Italská senátorka, která přežila holocaust, zřídila výbor proti nenávisti. Teď ji musí chránit policie

Antisemitismus v Evropě v poslední době sílí. Počet protižidovských incidentů roste mimo jiné ve Francii, ale také v Itálii. Tam se stala symbolem roztříštěné doby devětaosmdesátiletá senátorka Liliana Segreová. Žena, která přestála hrůzy koncentračního tábora, dostává více než sedm dekád od války kolem dvou set nenávistných vzkazů denně. Nechala totiž zřídit zvláštní výbor proti nenávisti.
9. 11. 2019|