TÉMA

Elektronika

Zemětřesení na Tchaj-wanu přerušilo výrobu mikročipů. Světový trh má jen málo alternativ

Zemětřesení, které ve středu zasáhlo Tchaj-wan, pozastavilo výrobu největšího světového producenta čipů. Továrny společnosti TSMC sice výrazně poškozené nebyly, proces obnovování náročných částí výroby však může podle odborníků trvat několik týdnů. Na čipech tchajwanské výroby jsou přitom závislí producenti po celém světě. Zemětřesení tak odhalilo křehkost dodavatelských řetězců soustředěných do geopoliticky výbušné oblasti ostrova, který chce kontrolovat čínská vláda v Pekingu.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:25|

Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky

Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.
3. 12. 2023|
Doporučujeme

Přilepené baterie mají mít utrum. EU chce právo na opravu, výrobcům ale ponechává zadní vrátka

Pouze jeden z deseti lidí si nechá opravit svůj rozbitý telefon, zbytek si raději koupí nový. Mobilní telefony jsou možná nejkřiklavějším příkladem doby, ve které není místo pro opravy, pouze pro nové produkty. Výrobci k tomu výrazně přispívají – zboží často navrhují tak, aby byl jeho servis co nejnáročnější, až nemožný. Podobným praktikám má zabránit nový evropský předpis, který zavádí právo spotřebitelů na opravu. Podle jeho dlouhodobých zastánců sice jde o krok správným směrem, problém ale zdaleka neřeší.
13. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 13:17|

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

Přibývá požárů elektrokoloběžek a elektrokol. Pozor hlavně při nabíjení, varují hasiči

Hasiči častěji než dřív řeší požáry dopravních prostředků jezdících na elektřinu. A nejde jen o elektrokoloběžky. Konkrétně za první polovinu roku museli řešit dvojnásobek případů než za celý loňský rok. Pořád jde ale o desítky případů. Hasiči radí i při jen drobném náznaku kouře vytáhnout nabíječku ze zásuvky, a pokud je možnost, tak dát elektrokoloběžku nebo elektrokolo na balkon či jinam ven. V každém případě také hned zavolat linku 150.
13. 8. 2023|

Antimonopolní úřad uložil distributorovi elektroniky pokutu 24,5 milionu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou společnost Beryko, která je distributorem elektroniky značky Xiaomi, pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Druhá firma, která se kartelu účastnila, společnost Witty se sídlem v Praze, vyvázla bez postihu, protože protisoutěžní jednání nahlásila jako první a umožnila kartel odhalit. Rozhodnutí je pravomocné, žádná z firem proti němu nepodala rozklad.
13. 4. 2023|

Tržby obchodníků loni klesly o 3,6 procenta. Méně lidé utráceli i v prosinci

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta, o rok dříve stouply o 4,4 procenta. V samotném prosinci tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle ekonomů budou Češi šetřit i v letošním roce.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 20:38|

Bouřlivé kosmické počasí může zapříčinit výpadky navigací, na výzkumu se podílel i Čech

Vědci zjistili, že kosmické počasí může zapříčinit například výpadky navigací na Zemi. Pomalé kmitání takzvaného slunečního větru se podle nich šíří právě až ke sto tisíc kilometrů vzdálené Zemi, kde ovlivňuje její geomagnetické pole. Na mezinárodním výzkumu, který vyšel v odborném časopis Nature Physics, se podílel také Jan Souček z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR (AV).
4. 1. 2023|

Nabíječky pro telefony či tablety se v EU sjednotí, schválili europoslanci

Evropský parlament v úterý učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:46|

Muž se přiznal, že v obchodech s elektronikou těžil bitcoin. Žalobce teď jeho případ podmíněně zastavil

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže, který těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Obviněný se k činu přiznal a jedné z poškozených společností uhradil škodu. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Policisté původně navrhli muže obžalovat, v případě uznání viny by mu hrozilo až čtyřleté vězení.
22. 9. 2022|

Lidé odkládají nákupy, tržby obchodníků klesají třetí měsíc v řadě

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v červenci mírně zrychlil na 7,2 procenta z červnových revidovaných 6,9 procenta. Projevil se nižší prodej pohonných hmot, nepotravinářského zboží i potravin. Tržby obchodníků klesají v Česku třetím měsícem v řadě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě nižší o 0,6 procenta. Propad maloobchodních tržeb ekonomové předpokládají také po zbytek roku a pravděpodobně i v tom příštím.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 20:07|

Rusko dál získává západní elektroniku potřebnou do vyspělých zbraní, píše BBC

Nejnovější ruské zbraně, používané při ruském vpádu na Ukrajinu, se neobejdou bez západní elektroniky. Část součástek získává Rusko i nyní, bez ohledu na sankce a vývozní omezení, upozornil britský ústav RUSI, analytické středisko zaměřené na výzkum obrany. Informovala o tom stanice BBC.
8. 8. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

EU zavede jednotnou nabíječku přenosné elektroniky

Na dobití všech telefonů či tabletů prodávaných v zemích Evropské unie bude od podzimu roku 2024 stačit jediná nabíječka. Členské státy se v úterý dohodly s europoslanci na pravidlech, podle nichž budou výrobci elektroniky muset přizpůsobit své produkty standardu USB-C. Směrnice, jejímž cílem je usnadnit život spotřebitelů a omezit množství elektronického odpadu, získala podporu i přes nesouhlas dominantního amerického výrobce elektroniky Apple. Dohodu musí v příštích týdnech formálně potvrdit plénum Evropského parlamentu a Rada EU.
7. 6. 2022|

Češi kvůli dražším energiím nakupují úspornější spotřebiče

Češi se kvůli vyšším cenám energií snaží ušetřit a nakupují úspornější varianty spotřebičů. U některých obchodníků se zvýšil od začátku roku prodej ekologičtějších praček nebo ledniček o třetinu. Kvůli válce na Ukrajině se Češi zajímají i o alternativní způsoby vytápění a vaření. V posledních dvou měsících výrazně narostl prodej elektrických přímotopů a vařičů. ČT to potvrdili oslovení prodejci spotřební elektroniky.
7. 5. 2022|

Za emise skleníkových plynů mohou nejvíc senioři nad šedesát let, tvrdí norská studie

Generace nazývaná na západě „baby boomers“ (lidé narození po 2. světové válce) má zdaleka největší klimatickou stopu. V roce 2005 se lidé starší 60 let podíleli na emisích skleníkových plynů z 25 procent, ale v roce 2015 se tento podíl zvýšil na téměř 33 procent.
28. 3. 2022|

Apple se stal první firmou, jejíž tržní hodnota vystoupila na tři biliony dolarů

Americká technologická společnost Apple se stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů korun). Cena akcií Applu se během obchodování vyšplhala až na rekordních 182,88 dolaru za kus. Investoři věří, že spotřebitelé budou nadále ochotni utrácet za produkty Applu, mezi které patří například chytré telefony iPhone či služby Apple TV a Apple Musics.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 22:16|

Čína má největší zdroje vzácných zemin. Výjimečnou pozici využívá v diplomacii

Budoucnost evropského i amerického průmyslu ohrožuje závislost na Číně v dodávkách vzácných zemin. Jde o skupinu sedmnácti minerálů používaných v moderních technologiích a 85 procent světových zásob produkuje právě Čína. Česká televize natáčela v jednom z jejích největších dolů na vzácné zeminy.
22. 12. 2021|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.
26. 11. 2021|

Vaše výrobky mohou ještě sloužit, vzkazují spotřebitelské organizace firmám a chtějí právo na opravu

Organizace na ochranu spotřebitelů chtějí donutit výrobce, aby umožňovali opravit své produkty. Požadují proto po unijních zákonodárcích, aby evropskou legislativu rozšířili o právo na opravu. Tvrdí, že se tím nejen něco ušetří, ale také to zbrzdí přibývání elektroodpadu. Chtějí tak změnit současný stav, kdy v posledních dvou desetiletích řada výrobců svým zákazníkům opravy přinejmenším ztěžuje.
25. 11. 2021|

Málo spotřebičů, elektroniky i hraček před Vánoci. Obchodníci se potýkají s nedostatkem čipů i drahou dopravou

Zúžený výběr vánočních dárků už v listopadu trápí některé obchodníky. Nejvíc se nedostatek týká domácích spotřebičů, elektroniky, hraček nebo hudebních nástrojů. Podle mluvčí společnosti Datart Evy Kočicové je například myček na nádobí letos o čtyřicet procent méně než minulý rok. Podle obchodníků za to může kapacita dopravy i nedostatek čipů, které se do těchto produktů používají.
20. 11. 2021|

Japonský konglomerát Toshiba se rozdělí na tři samostatné firmy

Japonský konglomerát Toshiba se rozdělí na tři samostatné firmy, které se zaměří na infrastrukturu, elektronická zařízení a na polovodiče. S akciemi všech těchto podniků se pak bude obchodovat na burze, uvedla firma. Ta je od účetního skandálu z roku 2015 pod tlakem takzvaných aktivistických akcionářů, kteří žádali zásadní změny ve fungování podniku.
12. 11. 2021|

Vánoce zkomplikují výpadky. Probíhá souboj o papír, chybět mohou interaktivní hračky a ubude zřejmě i slev

Čeští obchodníci se už připravují na Vánoce. Kvůli problémům s dopravou i výrobou se jim ale zpožďují dodávky některého zboží a hrozí, že mnohé z nich může chybět. To se zřejmě projeví i na výši slev a celkové ceně. U té sice prodejci oslovení Českou televizí slibují, že ji ještě pro letošní sezonu udrží, avšak od příštího roku by mohla třeba elektronika, hračky nebo knihy zdražovat o jednotky až nižší desítky procent. Očekávají totiž, že potíže v dodavatelském řetězci budou pokračovat.
24. 10. 2021|