TÉMA

Nový Jižní Wales

Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:00|

Australané v referendu odmítli větší práva pro původní obyvatele

Australané v referendu odmítli reformu, která by původním obyvatelům Austrálie poskytla uznání v ústavě a větší práva, například poradní orgán v parlamentu, informovala agentura AFP. Ze sečtených 45 procent hlasů bylo proti 57,35 procenta voličů. Ke změně ústavy musí vládní návrh získat podporu více než padesáti procent voličů celonárodně a také většiny voličů nejméně ve čtyřech ze šesti australských států.
14. 10. 2023|

Australská vláda omezuje prodej e-cigaret, až příliš lákaly mladé

Austrálie čelí negativnímu trendu – po předchozím propadu začalo opět přibývat kuřáků. A to i v rizikové skupině dětí ve věku 14 až 17 let. Na vině jsou různé druhy elektronických cigaret. Zboží, o kterém se mnoho lidí domnívá, že je mnohem méně škodlivé než klasické cigarety, začala vláda omezovat.
5. 8. 2023|

Žena odsouzená za smrt čtyř dětí dostala po 20 letech milost. Úřady se jí po přezkumu důkazů omluvily

Australský stát Nový Jižní Wales dal milost ženě, která už strávila dvacet let ve vězení za smrt jejích čtyř dětí. Soudní přezkum ukázal, že existují důvodné pochybnosti týkající se původních rozsudků. Kathleen Megan Folbiggová a její dvě dcery měly vzácné genetické variace a její syn mohl zemřít na neurogenetickou poruchu. Australanka trvá na své nevině a tvrdí, že děti zemřely přirozenou smrtí. Za ztracených dvacet let života může v budoucnu žádat tučné odškodné. O případu informovaly agentura Reuters i deník The Guardian.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 18:34|

V Austrálii začali očkovat koaly proti chlamydiím. Nakazí se jimi při páření

Australští vědci začali s testováním očkování koalů medvídkovitých proti infekci bakteriemi chlamydiemi, která výrazně ohrožuje populaci těchto volně žijících zvířat. Vědci se na testovací populaci snaží pochopit, jak velké procento koalů musí naočkovat, aby zabránili či výrazně omezili šíření nemoci, která se přenáší během páření.
9. 5. 2023|

Hladinu australské řeky pokryly miliony mrtvých ryb. Uhynuly kvůli nedostatku kyslíku

Těla milionů mrtvých rozkládajících se ryb ucpala část řeky Darling na jihovýchodě Austrálie. Podle místních úřadů úhyn ryb způsobil nedostatek kyslíku ve vodě, uvedla agentura AFP. Oblast se potýká s vlnou veder.
18. 3. 2023|

V částech Austrálie od víkendu napršelo víc než jindy za rok. Místo aut křižují krajinu čluny

Už potřetí od začátku roku se Sydney potýká s přívalovými dešti. A meteorologové varují, že ne naposledy. Australská vláda intenzivně hledá způsoby, jak čelit stále častějším dramatickým výkyvům počasí. Pro začátek na to vyčlenila v přepočtu osmdesát miliard korun.
7. 7. 2022|

Záplavy devastují australské Sydney, úřady vyzvaly k evakuaci přes 30 tisíc lidí

Více než 30 tisíc obyvatel Sydney a jeho okolí úřady v pondělí vyzvaly k evakuaci. Největší australské město nyní čelí čtvrté a pravděpodobně nejhorší vlně záplav za poslední rok a půl, informuje agentura AP.
4. 7. 2022|

Kvůli povodním v Austrálii byly evakuovány desítky tisíc lidí

Desítky tisíc lidí dostaly příkaz k evakuaci a mnoho dalších se musí připravit opustit své domovy kvůli nejhorším povodním, jaké zasáhly část jihovýchodního pobřeží Austrálie za poslední desetiletí.
1. 3. 2022|

Koronavirus ve světě: Izrael začne očkovat třetí dávkou lidi nad 40 let, v Austrálii se situace zhoršuje

Poradní panel izraelské vlády ve čtvrtek doporučil začít očkovat třetí dávkou vakcín proti covidu-19 lidi nad čtyřicet let. Nárůst případů hlásí Austrálie - Nový Jižní Wales ve čtvrtek oznámil 681 nových případů infekce koronavirem, což je dosud nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí pandemie. Tento nejlidnatější australský stát hlásí denní maximum druhý den v řadě, podotkla agentura Reuters. Nový Zéland za posledních 24 hodin odhalil podle tamní premiérky Jacindy Ardernové jedenáct nových případů koronaviru.
19. 8. 2021Aktualizováno19. 8. 2021, 21:36|

Pandemie ve světě: Indonésie se potýká s výrazným šířením covidu, aerolinky AirAsia přeruší provoz

Rusko, Indonésie i Austrálie se potýkají s velmi rychlým šířením covidu-19. V Austrálii zatím není jisté, zda v ohlášeném termínu skončí uzávěra města Sydney. Jisté naopak je, že končí lockdown v Queenslandu včetně jeho metropole Brisbane. Kvůli situaci v Indonésii oznámily aerolinky AirAsia, že na měsíc přeruší provoz.
3. 7. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 21:55|

Australské úřady kvůli záplavám evakuovaly šest tisíc obyvatel, dva lidé zemřeli

V Austrálii bylo za posledních 24 hodin evakuováno dalších šest tisíc lidí kvůli záplavám ve státě Nový Jižní Wales. Metropole státu Sydney se ve středu nicméně poprvé po několika dnech probudila do jasného dne, hladina řek ale v některých oblastech stále stoupá, informovala ve středu agentura Reuters. Policie ohlásila dva mrtvé, jednoho v Novém Jižním Walesu, druhého v Queenslandu.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 16:09|

Jihovýchod Austrálie zasáhly záplavy, tisíce lidí včetně části obyvatel Sydney se evakuují

Neustávající přívalové deště vyhnaly z domovů část obyvatel největšího australského města Sydney. Varování před povodněmi a výzvu k evakuaci obdrželo okolo třinácti oblastí Nového Jižního Walesu, který je s osmi miliony obyvatel nejlidnatějším australským státem. Evakuce se týká tisíců lidí. Bleskové záplavy, prudký vichr a nadměrné srážky na východním pobřeží země způsobily dalekosáhlé škody.
21. 3. 2021Aktualizováno21. 3. 2021, 20:09|

Pandemie ve světě: Irští experti chtějí přerušit očkování AstraZenecou, v Haagu rozehnali demonstraci proti opatřením

Irští zdravotníci doporučili, aby bylo v zemi přerušeno očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou sobotní zprávy z Norska o několika závažných případech krevních sraženin u lidí, jimž byla nedávno vakcína podána. Souvislost mezi zdravotními problémy a tímto preparátem ale podle jeho výrobce prokázána nebyla. Nizozemská policie rozehnala v Haagu vodním dělem protest proti uzávěře.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:56|

Poprvé po sto letech. Austrálie uzavírá hranici mezi svými nejlidnatějšími státy

Australské úřady v úterý kvůli pandemii covidu-19 poprvé po zhruba 100 letech uzavřou hranici mezi dvěma nejlidnatějšími státy Victoria a Nový Jižní Wales. Podle agentury Reuters to oznámil premiér státu Victoria Daniel Andrews.
6. 7. 2020|

S pomocí spálené Austrálii bychom měli postupovat opatrně, radí přírodovědec

Všechny lesní požáry, které zuřily v posledních týdnech v nejhůře postiženém australském státě Nový Jižní Wales, mají už hasiči pod kontrolou a příroda se začíná sama pomalu obnovovat. Ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK Jan Frouz předpovídá, že návrat zeleně do lesů může v některých případech trvat pouhé týdny, někde naopak i celé roky. Radí, že by lidé při obnově přírody měli být velice opatrní.
20. 2. 2020|

Zatopené ulice a dopravní chaos. V Sydney spadlo nejvíce srážek za 30 let

Australské město Sydney zasáhly nejintenzivnější srážky za poslední tři dekády. Déšť způsobil záplavy a chaos v dopravě, tisíce lidí musely opustit své domovy. Bez elektřiny zůstalo asi 100 tisíc domácností. Déšť ale pomohl uhasit dva z největších lesních požárů, které sužovaly Nový Jižní Wales v uplynulých měsících, informuje BBC.
10. 2. 2020|

Do Austrálie dorazily vydatné deště, pomohly uhasit část požárů

Přívalové deště uhasily přibližně třetinu lesních požárů, které od loňského září sužují východní pobřeží Austrálie. Úřady ve státě Nový Jižní Wales ale varovaly před záplavami. V Sydney spadlo podle meteorologů rekordní množství srážek za posledních patnáct měsíců.
7. 2. 2020|

Požár u Canberry se může vymknout kontrole. Austrálie pro hlavní město vyhlásila mimořádný stav

Australské úřady vyhlásily mimořádný stav pro hlavní město Canberru a okolí. Vysoké teploty a silný vítr by mohly způsobit, že se velký požár blízko hlavního města dostane mimo kontrolu hasičů. Je to první vyhlášení mimořádného stavu v oblasti od požáru v roce 2003, připomněla agentura Reuters. Jih Austrálie zasáhly pro změnu silné bouřky, které připravily o elektřinu desetitisíce domů.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 18:33|

Písečná bouře a kroupy jako golfové míčky. V Austrálii ještě nepřestalo hořet a už se potýká s dalšími extrémy

Austrálie dál bojuje s živly. Jihovýchod země zasáhly po požárech silné bouřky s krupobitím a písečná bouře. Kroupy o velikosti golfových míčků poškodily v metropoli Canbeře veřejné budovy, obytné domy i auta a přerušily dodávky elektřiny na některých předměstích. Zranění utrpěli dva lidé. Na desítkách míst v Austrálii přitom dál hoří.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 17:10|

Při boji s australskými požáry zemřel další hasič. Premiér přiznal souvislost s klimatickou změnou

Při boji s ničivými požáry zahynul na jihovýchodě Austrálie další hasič, celkově si tak plameny vyžádaly už nejméně 28 lidských životů. Tamní premiér Scott Morrison přiznal souvislost mezi současnou kritickou situací a klimatickou změnou. Dosud taková tvrzení odmítal.
12. 1. 2020|

Požáry v Austrálii mají už 24 obětí. Soustrast vyjádřila i královna Alžběta II.

Už čtyřiadvacet obětí si vyžádaly rozsáhlé požáry, které několik měsíců sužují hlavně jihovýchod Austrálie. V neděli si můžou díky nižším teplotám hasiči a obyvatelé postižených oblastí trochu vydechnout, napsala agentura Reuters. Podle meteorologů se ale vysoké teploty brzy zase vrátí. Premiér Scott Morrison varoval, že požáry mohou trvat i měsíce. Hasičům za jejich práci poděkovala i královna Alžběta II. Celebrity posílají na pomoc peníze.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 15:39|

Bezprecedentní mobilizace. Austrálie vysílá do boje s požáry tisíce lidí z armádních záloh

Australská vláda povolala asi tři tisíce členů armádních záloh, aby hasičům pomohli vypořádat se s masivními požáry, které v zemi již několik týdnů devastují přírodu i obydlí. Agentura AFP píše o bezprecedentní mobilizaci. Podle agentury AP v sobotu přibyly dvě oběti požárů, zatímco hrozí další zhoršení situace v důsledku očekávaného vedra a silných větrů. Požární služba varuje, že v důsledku horka z požárů vznikají suché bouřky s blesky či ohnivá tornáda.
4. 1. 2020Aktualizováno4. 1. 2020, 14:39|

Vznikly požáry přirozeně a jaké jsou dopady na klima? Situace v Austrálii v deseti otázkách a odpovědích

Austrálii letos zasáhly mimořádně silné požáry, které svým rozsahem nemají v dějinách obdobu. Přinášíme souhrn všeho důležitého o této mimořádné situaci.
3. 1. 2020|