Žena odsouzená za smrt čtyř dětí dostala po 20 letech milost. Úřady se jí po přezkumu důkazů omluvily

Události: Australanka, které zemřely čtyři děti, dostala po dvaceti letech za mřížemi milost (zdroj: ČT24)

Australský stát Nový Jižní Wales dal milost ženě, která už strávila dvacet let ve vězení za smrt jejích čtyř dětí. Soudní přezkum ukázal, že existují důvodné pochybnosti týkající se původních rozsudků. Kathleen Megan Folbiggová a její dvě dcery měly vzácné genetické variace a její syn mohl zemřít na neurogenetickou poruchu. Australanka trvá na své nevině a tvrdí, že děti zemřely přirozenou smrtí. Za ztracených dvacet let života může v budoucnu žádat tučné odškodné. O případu informovaly agentura Reuters i deník The Guardian.

Nyní pětapadesátiletá Folbiggová byla v roce 2003 odsouzena za vraždu svých tří dětí a zabití čtvrtého. Za mřížemi měla strávit celkem 25 let. Každé z dětí zemřelo náhle v letech 1989 až 1999 ve věku mezi 19 dny a 19 měsíci, přičemž žalobci u soudu tvrdili, že je žena udusila.

Odsouzení přitom bylo založeno na nepřímých důkazech. Šlo zejména o její deníky, v nichž popisovala své problémy s mateřstvím. Obžaloba také poukazovala na nepravděpodobnost čtyř přirozených úmrtí dětí v jedné rodině.

Snímky dětí Folbiggové
Zdroj: 9 News Australia

Žádné přímé důkazy udušení či zranění dětí ale nebyly předloženy. „Kathleen Folbiggovou odsoudili na základě náhodných a tendenčních důkazů. Nikdy neexistoval jediný skutečný forenzní nebo patologický důkaz, který by říkal, že děti byly zadušené,“ zdůraznila zastánkyně Folbiggové Sue Higginsonová.

Při prvním přezkumu v roce 2019 důkazy spíše posílily vinu Folbiggové. Druhý přezkum vedený bývalým nejvyšším soudcem Thomasem Bathurstem v roce 2022 však našel nové důkazy, které naznačovaly, že dvě z dětí měly genetickou mutaci, která mohla způsobit jejich smrt, protože způsobuje zástavu srdce.

Nové vyšetřování vycházelo z poznatků imunologů a dalších vědců a také z názoru expertů, že matka stěží mohla zadusit své děti beze stopy násilného činu. Profesorka Carola Vinuesaová, která vedla tým výzkumníků z Australské národní univerzity, uvedla, že neobvyklá genetická sekvence byla jasně patrná z DNA Folbiggové, ještě než byly otestovány vzorky dětí. U synů zase experti našli geny, které vyvolávají náhlý nástup epilepsie.

Generální prokurátor státu Nový Jižní Wales Michael Daley v pondělí omilostnil Folbiggovou poté, co souhrnná zjištění z Bathurstova vyšetřování shledala důvodné pochybnosti u každého z předchozích rozsudků. Podle Bathursta z deníků omilostněné ženy vyplývá, že truchlí a má depresi, protože se obviňuje ze smrti dětí, ovšem ne ve smyslu přiznání, že je zavraždila nebo jim nějak ublížila.

Deníky předal policii v roce 1999 její tehdejší manžel Folbigg, který časem nabyl přesvědčení, že jeho žena je vinna. Pár se rozešel v roce 2000.

„Byly to nádherné děti“

Daley prohlásil, že jde o tragický případ. „Máme čtyři malé děti, které jsou mrtvé. Máme tu manžele, kteří o sebe přišli, ženu, která strávila dvacet let ve vězení, a rodinu, která nikdy neměla šanci. Nebyl bys člověk, kdybys nic necítil,“ okomentoval případ generální prokurátor. Bývalý muž Folbiggové přesto dál věří, že jejich děti zavraždila.

Nejlepší přítelkyně Folbiggové Tracy Chapmanová poděkovala všem, kteří přispěli k jejímu propuštění a podporovali ji od smrti jejích dětí. „Posledních dvacet let bylo pro Kathleen hrozných, v neposlední řadě kvůli bolesti a utrpení, které musela snášet po ztrátě svých čtyř dětí. Byly to nádherné děti,“ citoval Chapmanovou The Guardian.

Milost sice nesmaže odsouzení Folbiggové, ale její příznivci již v pondělí volali po „velmi, velmi významné“ kompenzaci. Očekává se, že Bathurst dokončí svou závěrečnou zprávu během několika týdnů, po této době by mohla být odsouzení zrušena u státního trestního soudu. Proces může trvat až rok. Pokud by rozsudky byly zrušeny, mohla by Folbiggová žalovat vládu o miliony dolarů jako odškodné.

Přítel Folbiggové Peter Yates si myslí, že Folbiggová bude „velmi šťastná“, ale poznamenal, že byla zavřená dvě desetiletí a nikdo nemůže „jen tak mávnout hůlkou“ a zařídit, aby bylo vše v pořádku. „(Odškodnění) je záležitost, o které budeme se státem v pravý čas jednat,“ poznamenal Yates.

Případ Folbiggové byl přirovnáván k procesu s Lindou Chamberlainovou, která byla v roce 1982 shledána vinnou z vraždy své devítitýdenní dcery, přestože tvrdila, že dítě unesl dingo. V roce 1992 dostala 1,3 milionu australských dolarů na odškodném za neoprávněné odsouzení.

Někteří obhájci si však myslí, že případ Chamberlainové, která strávila za mřížemi tři roky, je ve srovnání s případem paní Folbiggové slabý odvar. „Je nemožné pochopit zranění, které bylo způsobeno Kathleen Folbiggové –⁠ bolest ze ztráty dětí (a) téměř dvě desetiletí zavřená ve věznicích s maximální ostrahou,“ řekla podle BBC její právnička Rhanee Regoová.