V částech Austrálie od víkendu napršelo víc než jindy za rok. Místo aut křižují krajinu čluny

Horizont ČT24: Části Austrálie trápí rozsáhlé záplavy (zdroj: ČT24)

Už potřetí od začátku roku se Sydney potýká s přívalovými dešti. A meteorologové varují, že ne naposledy. Australská vláda intenzivně hledá způsoby, jak čelit stále častějším dramatickým výkyvům počasí. Pro začátek na to vyčlenila v přepočtu osmdesát miliard korun.

Kudy ještě před několika dny vedly silnice, nyní naznačuje pouze vrchní část svodidel. Místo aut se na nich míjejí záchranářské čluny. V Novém Jižním Walesu od soboty napršelo přes sedm set milimetrů srážek, to je víc než obvyklý roční průměr.

Výzvu k evakuaci dostalo přes 85 tisíc lidí. Své příbytky opouštějí za pomoci záchranářů i domácí a hospodářská zvířata.

Extrémní počasí je tu vlivem klimatických změn stále častější a místní už si začínají zvykat. „První povodeň byla šok. Tahle je už třetí a samozřejmě největší. Pro mnoho lidí to byl slušný budíček, ale naštěstí už mají docela praxi,“ popisuje záchranář z Nového Jižního Walesu Colin Britton.

Lidé se snaží vrátit pro své věci

Záchranné práce nekomplikuje jen všudypřítomná voda, ale i lidé vracející se pro svůj opuštěný majetek. Zatímco jeden vůz zvládl projet, jiná auta takové štěstí neměla. Například jedna sedmdesátiletá řidička skončila vyčerpaná a podchlazená v péči lékařů.

„Dodržujte prosím nadále pokyny. Z padesáti záchranných akcí, které se uskutečnily za posledních 24 hodin, se stále velká část týká lidí, kteří projíždějí záplavami,“ apeluje na spoluobčany premiér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet.

Extrémní počasí ale nedělá problémy jen na pevnině. S rozbouřeným mořem bojovala i posádka nákladní lodi, které hrozilo, že se roztříští o útesy. Pokusy o leteckou evakuaci jednadvaceti námořníků kvůli větru a dešti ztroskotaly, loď nakonec odtáhly do přístavu silnější remorkéry.

„Pokud nezačneme jednat a celosvětově řešit změny klimatu, pak budou takovéto události a extrémní výkyvy počasí stále častější a intenzivnější,“ varuje australský premiér Anthony Albanese.

I když déšť ustává, místní nemají zdaleka vyhráno. Plná koryta řek hrozí vylitím z břehů, pod vodou tak mohou skončit i místa, kterým se prozatím běsnící živel vyhnul.