TÉMA

Kramatorsk

Na Ukrajině roste poptávka po protézách. „Nezlomní“ jich pro zraněné vyrobí stovky ročně

Boje na Ukrajině těžce zranily nejen řadu vojáků, ale i civilistů. Tisíce Ukrajinců proto potřebují umělé končetiny, poptávka po nich za poslední rok a půl výrazně vzrostla. Ve lvovském centru „Nezlomní“ vyrobí protézy až pro 250 pacientů ročně. Mimo jiné i pro Janu Stepanenkovou, která přišla o nohy během ruského ostřelování a po rehabilitaci si musela zvykat na nový život.
13. 1. 2024|

V Kramatorsku se připravují na další válečnou zimu. Ruským útokům mají odolat zabezpečené teplárny

Ukrajina očekává s blížící se zimou další ruské útoky na kritickou infrastrukturu, přípravy na topnou sezonu proto právě vrcholí. Třeba v Kramatorsku, nedaleko frontové linie, dělníci opravují systém teplovodů, aby vydržel ostřelování a lidé na sídlištích během zimy doma nemrzli.
15. 9. 2023|

Ruský úder na západoukrajinský Luck zabil tři lidi, ve Lvově okupanti zničili školku

Po celé Ukrajině byl v noci na úterý vyhlášen kvůli ruským útokům letecký poplach. Zásahy obytných domů či jiné civilní infrastruktury hlásí východ, střed i západ země. V západoukrajinském Lucku zabili Rusové tři lidi a další zranili, cílem se stala budova švédské firmy. Útok ve Lvově, kde byla zničena mimo jiné mateřská škola, se obešel bez obětí na životech, region ale hlásí zraněné. Zranění či škody jsou po nočních ruských úderech také v Dnipru a v Čerkaské oblasti. V pondělí večer zabil ruský útok dva lidi v Kramatorsku v Doněcké oblasti.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 17:00|

Rusko poslalo na ukrajinská města další salvu dronů. Následkům středečního ostřelování podlehla spisovatelka Amelinová

Nejméně dva mrtvé a devatenáct zraněných si podle upřesněné bilance vyžádal ruský nálet na město Sumy. Ukrajinská protivzdušná obrana během noci na pondělí sestřelila třináct ze sedmnácti ruských dronů íránské výroby, zbývající nezasáhly své cíle, uvedlo ukrajinské letectvo. Ukrajinský PEN klub informoval, že o víkendu podlehla zraněním, která způsobil ruský raketový nálet na restauraci v Kramatorsku z minulého týdne, ukrajinská spisovatelka Viktorija Amelinová.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 21:48|

Rusové v Kramatorsku zasáhli plnou restauraci. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky utrpěly zranění

Rusové při útoku na Kramatorsk v Doněcké oblasti zabili nejméně jedenáct lidí a přes šedesát dalších zranili. Podle ukrajinské policie je mezi mrtvými i několik dětí. Ruské střely v úterý večer zasáhly centrum města včetně pizzerie plné lidí. Na místě pokračují záchranné operace, pod sutinami mohou být další lidé. Tři mrtvé si vyžádalo také ruské ostřelování vesnice v Charkovské oblasti, sdělil šéf oblastní správy Oleh Syněhubov.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 17:55|

Rusko zesílilo údery na ukrajinská města. V Oděse a Doněcké oblasti zemřelo šest lidí

Šest lidí přišlo o život a nejméně šestnáct dalších utrpělo zranění při nočních ruských útocích na ukrajinskou Doněckou oblast a přístav Oděsa. V Kramatorsku byly zničeny desítky rodinných domů. Počet obětí úterního raketového úderu na Kryvyj Rih mezitím vzrostl na dvanáct.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 15:28|

Dobyli jsme východní Bachmut, hlásá ruská Wagnerova skupina

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina oznámila, že má plně pod kontrolou východní část ukrajinského města Bachmut. Oznámil to zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin. Dobytí Bachmutu by bylo pro Rusko prvním významným vítězstvím za více než půl roku. Okupantům se tak může otevřít cesta k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti. Kyjev zatím vyjádření wagnerovců nekomentoval. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nelze vyloučit, že Bachmut padne v příštích dnech Rusům a je proto nutné zajistit, aby to nebyl rozhodující okamžik války.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 16:56|

Rakety létají do center měst, v dáli duní děla. Válka je na Donbase na každém kroku, říká novinář Poleščuk

Od začátku masivní ruské invaze na Ukrajinu běloruský novinář a aktivista Andrej Poleščuk reportuje o vývoji konfliktu na Twitteru. Kromě toho také pravidelně jezdí na Ukrajinu s humanitární pomocí. Naposledy se takto přiblížil frontové linii na východě země, když navštívil město Toreck. Situaci v oblasti popsal v Událostech, komentářích jako katastrofální.
7. 3. 2023|

Bachmut nebudeme bránit za každou cenu, řekl Zelenskyj

Obrana obklíčeného města Bachmut bude pokračovat, ale „ne za každou cenu“, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezitím se podle něj musí obránci připravit na protiofenzivu. Zelenskyj také uvedl, že ukrajinské síly působí ruským útočníkům u města Vuhledar „mimořádně značné“ ztráty.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:44|

Rusové zřejmě mírně postoupili u Bachmutu a tlačí v Záporoží, jinak je fronta na Ukrajině zamrzlá

Aktuální situace na ukrajinské válečné frontě má blízko k zastavení či ustálení pohybu jednotek, říká zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín. V oblastech Donbasu a Záporoží stále dochází ke každodenním bojům a přestřelkám mezi armádami, včetně ztrát na životech, ruská strana nicméně navzdory svým prohlášením o bojových úspěších významně nepostupuje. V pondělí se objevila zpráva o mírném zisku Rusů u Bachmutu. Zatím se však nepotvrdilo ani úplné dobytí ukrajinského města Soledar ruskými vojsky.
23. 1. 2023|

Bitva o Soledar pokračuje. Ukrajinci a Rusové bojují v centru města o každý dům

Tvrdé boje o východoukrajinský Soledar pokračují. Podle Moskvy blokují ruští výsadkáři město ze severu a z jihu a boje se odehrávají uvnitř města. Také Kyjev a zahraniční analytici upozorňují, že se Rusům navzdory tvrzením některých ruských zdrojů stále nepodařilo město ovládnout. Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta označil boje o Soledar a Bachmut za nejkrvavější od začátku ruské invaze loni v únoru.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:18|

Ukrajina čelila v noci na neděli raketovým útokům

Ukrajinská města v noci na neděli opět čelila raketovým útokům. Ruské rakety dopadaly v Charkovské i Doněcké oblasti, exploze byly slyšet i v Záporoží. Ruské ministerstvo obrany v neděli podle agentury TASS oznámilo, že při čerstvých úderech zahynulo v Kramatorsku více než šest set ukrajinských vojáků. Reportéři agentury Reuters ovšem odpoledne z místa hlásili, že Kramatorsk nenese žádné známky toho, že by zde poslední ruský útok poničil budovy či zabíjel. Tvrzení Rusů následně popřela i ukrajinská armáda.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 19:18|

Bachmut odolává. Rusko znovu spoléhá na dělostřeleckou převahu, síly se ale vyrovnaly

Bachmut sice odolává ruským útokům, z východoukrajinského města se ale stalo jedno z hlavních dějišť listopadových bojů. Postup vojsk v Doněcké oblasti se v podstatě zastavil, dělostřelectvo na obou stranách zintenzivňuje ostřelování a ztráty jsou obrovské. Město, ve kterém před válkou žilo kolem sedmdesáti tisíc lidí, je nyní v troskách. Šance, že by vyčerpané ruské jednotky město dobyly, je podle expertů velmi malá.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 22:19|

Okolí Bachmutu vypadá jako bojiště z první světové války. Rusové tam pomalu postupují

Ukrajina v posledních týdnech na bojišti zasadila okupantům hned několik ran, má územní zisky na severní i jižní frontě a ruské síly nutí k ústupům. Velení invazních vojsk se snaží nepříznivý obraz poupravit v Donbasu u města Bachmut. Postup je pomalý a Rusové při něm mají značné ztráty, sídlu se ale postupně přibližují.
18. 10. 2022|

Ukrajinská armáda tlačí na Lyman. Podle Kyjeva posílá Rusko do oblasti mobilizované vojáky

Ukrajinské jednotky pravděpodobně ve čtvrtek oblíčily Lyman v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Obráncům se podle institutu také podařilo přerušit poslední zásobovací trasy ruských jednotek. Kyjev uvedl, že Moskva posílá do oblasti špatně vycvičené a nově mobilizované vojáky. Komplikace v oblasti připustili i představitelé Ruskem dosazené okupační správy.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 16:49|

Fronta se k nim blíží, ale oni neodcházejí. Smířeni s osudem čekají na dny příští

Na východě Ukrajiny poničily invazní síly klíčovou dálnici, která slouží k zásobování. Pro mnohé Ukrajince je silnice poslední možností, jak před boji utéct. Řada lidí i přes nebezpečí však ve frontových městech zůstává.
13. 7. 2022|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Jedna krvavá bitva končí, druhá začíná. Pád Lysyčansku je pro Moskvu průlom

Dobytí klíčového Lysyčansku znamená pro Moskvu průlom, město poslouží ruským vojskům jako základna pro další postup, shodují se zahraniční média. Stažení ukrajinských jednotek z města nahrává dalším krvavým bitvám na Donbasu, pád Lysyčansku totiž Rusko posouvá blíž k převzetí kontroly nad celým regionem.
4. 7. 2022|

Dřív si tu páry říkaly svá ano, teď svatební resort plní uprchlíci před válkou. Prošlo jím přes tisíc lidí

Ukrajinští obránci sestřelili ruskou raketu u Vyžhorodu nedaleko Kyjeva. Oběti úřady nehlásí. Zbytek střední a západní Ukrajiny hlásí v posledních dnech relativní klid. Do této části země ale dál proudí uprchlíci z frontových oblastí. S těmi, kteří našli útočiště ve svatebním resortu, natáčel štáb České televize.
19. 6. 2022|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Mezinárodní vyšetřovatelé zkoumají útok na nádraží v Kramatorsku. Štáb ČT natáčel u místních

Přesně před měsícem, 8. dubna, dopadla raketa na kramatorské vlakové nádraží ve chvíli, kdy lidé čekali na evakuační vlaky. Zemřelo skoro šedesát lidí, z toho sedm dětí. Nádraží se tak stalo jedním z míst, na kterých zemřelo nejvíce lidí během jednoho úderu. Útok nyní vyšetřuje jako válečný zločin OSN. Mezi místními obyvateli natáčel zahraniční zpravodaj České televize Andreas Papadopulos.
9. 5. 2022|

Kramatorsk už měsíc odolává ruskému ostřelování. Místní se bojí opakování Buči, hlásí štáb ČT

Město Kramatorsk na východě Ukrajiny už přes měsíc čelí ostřelování ruské armády. Z původních dvou set tisíc obyvatel jich zůstalo jen zhruba pětatřicet tisíc. Mezi nimi natáčel zahraniční zpravodaj České televize Andreas Papadopulos.
8. 5. 2022|

Rusové pronikli do oceláren Azovstal, na místě se tvrdě bojuje. U Charkova se Ukrajincům podařila protiofenziva

Ruské jednotky ve středu pronikly do oceláren Azovstal v Mariupolu a na místě probíhají tvrdé boje. Na svém webu to napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované zdroje, přičemž o těžkých bojích o ocelárny informoval i starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Institut pro studium války (ISW) uvedl, že ukrajinská protiofenziva zatlačila Rusy asi čtyřicet kilometrů východně od Charkova a dodal, že by mohla vytvořit podmínky pro širší operaci. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že považuje za legitimní útočit na Ukrajině na vozidla převážející zbraně dodávané NATO.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:40|