TÉMA

Petr Hlaváček

Vltavská filharmonie bude přístupná od střechy po hladinu řeky. Zvedne to cenu stavby

Novou studii Vltavské filharmonie představilo ve čtvrtek dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG). Počítá se v ní s napojením k pražskému nábřeží i větším množstvím zeleně. Reagovali tím na připomínky k původnímu návrhu. Stavba se tak ale o několik miliard korun prodraží. V únoru by na základě studie měly začít projektové práce pro povolení stavby.
25. 1. 2024|

Nové hlavní nádraží lidé ocení, věří náměstek primátora. Demolice haly ale v zadání soutěže nebyla, zdůraznil šéf Klubu Za starou Prahu

Plánovanou novou podobu hlavního nádraží v Praze je možné si prohlédnout ve virtuální realitě. Zájemcům to umožnil Institut plánování a rozvoje hlavního města. Studie počítá s úpravou odbavovací haly a revitalizací přilehlého parku. Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) je přesvědčený, že nové nádraží lidé nakonec ocení. Předseda Klubu Za starou Prahu Richard Biegel v Událostech, komentářích uvedl, že se soutěž nepovedla a zkritizoval zvažované zbourání části odbavovací haly.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 14:41|

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

Pražský „Sherwood" čeká proměna, s hlavním nádražím ho propojí dřevěná střecha i schodiště

Před pražským hlavním nádražím v budoucnu vznikne dřevěná střešní konstrukce, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou novou tramvajovou zastávku. Počítá s tím návrh architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects, kteří uspěli v soutěži na podobu úprav nádraží a jeho okolí. Vítězný návrh v pondělí v pražském Centru architektury a městského plánování představili zástupci Prahy a Správy železnic (SŽ). Přeměna nádraží a přilehlého parku by měla začít v roce 2028. Podle odhadu vyjde asi na dvě miliardy korun.
27. 11. 2023|

Podle ústavního právníka máme nejvíc svobody od vzniku republiky. Většina lidí to tak vnímá, potvrdila socioložka

Češi jsou v posledních letech v oblasti práv a svobod nejdál od vzniku samostatného Československa před 105 lety. V Událostech, komentářích to řekl ústavní právník Marek Antoš. Jeho slova potvrdila i socioložka z Akademie věd Paulína Tabery, podle které si ale řada lidí pod pojmem svoboda slova představuje něco jiného. Ředitel odboru výzkumu a vzdělávání z Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Hlaváček potvrdil, že ve společnosti je z dějin samostatné republiky nejpozitivněji vnímán rok 1989.
28. 10. 2023|

Přežily holocaust a šíří osvětu. Eva Erbenová a Zuzana Marešová dostaly ocenění a varují před opakováním minulosti

Zuzana Marešová a Eva Erbenová jsou ženy, které přežily holocaust. Jedna před nacistickým lágrem ujela Wintonovým vlakem, druhá přežila Osvětim a pochod smrti. Za to, že o své zkušenosti s nacistickým režimem šíří osvětu, získaly ve čtvrtek ocenění. Pro pořad 168 hodin s nimi natáčela Eva Koryntová.
23. 10. 2023|

Rozpracováno z šedesáti procent. Odborníci projednávají stavbu Vltavské filharmonie

Pokračují přípravy Vltavské filharmonie – jedné z nejambicióznějších pražských staveb posledních dekád. Zástupci vítěze architektonické soutěže, dánského studia Bjarke Ingels Group, nyní novou dominantu projektují a přijeli do Prahy projednat další postup. Hotová by Vltavská filharmonie měla být za devět let.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:29|

Fremr podle archivů odsoudil v 80. letech za emigraci 172 lidí, uvádí Ústav pro studium totalitních režimů

Soudce Robert Fremr odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech. Vyplývá to z aktualizovaného seznamu rehabilitačních spisů Obvodního soudu pro Prahu 4, které si vyžádal Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) z Archivu hlavního města Prahy. ÚSTR, který se nyní zabývá Fremrovým působení v komunistické justici, to uvedl na svém webu.
10. 8. 2023|

„Lidé, kteří nenašli sílu vzepřít se komunistům, do Ústavního soudu nepatří,“ řekl politolog. Podle historika je namístě opatrnost

Lidé, kteří v sobě nenašli sílu vzepřít se komunistickému režimu podle politologa Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Daniela Kroupy do Ústavního soudu nepatří. V reakci na plány jmenovat do funkce ústavního soudce Roberta Fremra to řekl v Událostech, komentářích. Také historik Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jakub Rákosník si myslí, že opatrnost je namístě. Fremrovo působení nyní posoudí Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ředitel odboru výzkumu a vzdělávání ÚSTR Petr Hlaváček ale upozornil, že ÚSTR tu není od toho, aby někoho soudil.
10. 8. 2023|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Pražské zastupitelstvo kývlo na dokončení Nové Palmovky. Vypíše tendr za 1,9 miliardy

Nedokončená ruina by měla přestat hyzdit oblast pražské Palmovky. Městské zastupitelstvo odsouhlasilo téměř dvoumiliardový tendr na její dostavbu. Po dokončení by se do budovy nazvané Nová Palmovka měla přestěhovat Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Zároveň se má objekt, který kdysi chtěla použít Praha 8 jako svoji novou radnici, stát ústředím nové obytné čtvrti.
22. 6. 2023|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Pražští Piráti v on-line hlasování schválili vstup do magistrátní koalice

Pražští Piráti schválili v on-line hlasování vstup do magistrátní koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutím STAN. Pro bylo 86 procent hlasujících. Dvoudennímu hlasování předcházela pětidenní neveřejná diskuse na fóru. Vstup do koalice už schválily i ostatní strany. Smlouvu plánují politici podepsat před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 19:04|

Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:20|

Praha se nového primátora nedočkala. Volba byla přerušena

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolí primátorem lídra SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobodu (ODS). Po mnohahodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 9. února 2023. Přerušení podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města. SPOLU se původně domluvila s hnutím ANO, že zvolí primátorem Svobodu, ale o zbylých deseti radních hlasovat nebudou. Uskupením ale nakonec chyběl jeden hlas, neboť proti dohodě se postavila radní Hana Kordová Marvanová (za SPOLU), které vadí způsob volby. Proti byli také Piráti, Praha sobě a pro volbu nehlasovala ani SPD.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 22:26|

Nové pražské zastupitelstvo poprvé jednalo, ustavující schůze se táhla řadu hodin

Noví pražští zastupitelé více než deset hodin jednali na ustavujícím zasedání. Složili na něm slib, zvolili členy tří magistrátních výborů, které musí ustavit podle zákona, a rovněž schválili dva materiály, které nesnesou odkladu. Následovala diskuse, při níž se začali přít a vzájemně osočovat, a to zejména u dokumentu týkajícího se korupční kauzy Dozimetr a auditů v městských společnostech. Již ráno při schválení programu se domluvili, že čtvrteční zasedání přeruší do 24. listopadu, kdy by se mělo volit nové vedení metropole. K přerušení nakonec došlo po osmé hodině večer.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:34|

STAN přijal nabídku SPOLU na jednání o vzniku většinové koalice v Praze

STAN přijal nabídku pražské koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) k jednání o vytvoření většinové koalice v hlavním městě, sdělil lídr hnutí pro pražské komunální volby Petr Hlaváček. Starostové by tak podle nabídky koalice SPOLU mohli v městské radě získat dva mandáty včetně pozice náměstka primátora. O rozložení sil v městské radě by se podle Hlaváčka mělo ještě jednat. Koalice SPOLU nabídla v sobotu spolupráci hnutí STAN a rovněž Pirátům a je připravená s jejich zástupci jednat v pondělí nebo v úterý. Ve volbách v Praze vyhrála koalice SPOLU před druhým hnutím ANO a třetími Piráty.
23. 10. 2022|

Piráti a Praha Sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu. Ve vyjednáváních budou postupovat společně

Pražští Piráti a Praha Sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně spolu. Důvodem je dosavadní pomalost povolebních vyjednávání. Novinářům to ve čtvrtek řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Podle lídra ANO a poslance Patrika Nachera vznik aliance jednání naopak zbrzdí. Piráti a Praha Sobě mají v 65členném městském zastupitelstvu 24 hlasů.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 17:58|

Praha chce snížit minimální počty parkovacích stání u nových domů

Pražský magistrát chce snížit minimální počet parkovacích míst, který musí stavebníci podle Pražských stavebních předpisů (PSP) budovat u nových rezidenčních domů. Návrh novely předpisů schválili radní města, připomínkovat jej budou městské části. Ve velké části centra města by podle návrhu bylo možné stavět bytové domy bez parkovacích míst. Cílem je podle vedení magistrátu snížení cen bydlení a podpora udržitelného rozvoje města.
17. 10. 2022|

Spor o to, zda může v radě zasednout obžalovaný, blokuje v Praze dohodu SPOLU s Piráty

Vyjednávání o podobě budoucího vedení pražského magistrátu se zatím neblíží ke konci. Představitelé SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v Praze stále preferují koalici s Piráty a STAN. Řekli to novinářům po pondělním jednání svého zastupitelského klubu. Dále budou jednat i s ANO a Prahou sobě, které se rovněž dostaly do pražského zastupitelstva. Klub Pirátů potvrdil, že jeho zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Zástupci SPOLU zopakovali, že by to měli přehodnotit.
10. 10. 2022|

Máme jasnou představu funkčního magistrátu, oznámil Svoboda po jednání se Starosty

Pražská koalice SPOLU a Starostové a nezávislí se shodují na způsobu, jak v dalších čtyřech letech spravovat metropoli, a dovedou si představit spolupráci. Po večerním jednání s volebním lídrem STAN Petrem Hlaváčkem to prohlásil kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda. Třebaže povolební schůzky nejsou u konce, obě formace označily jednání za zásadní.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:58|

SPOLU a Piráti se na koalici v Praze neshodli, sejdou se znovu za týden

Povolební jednání pokračovala po víkendu v hlavním městě. Iniciativu převzal vítěz voleb koalice SPOLU, která chce získat pro lídra Bohuslava Svobodu (ODS) křeslo primátora. Její zástupci se v pondělí setkali s Piráty. Na možné koalici se ale neshodli. Strany se znovu sejdou příští pondělí. Svoboda uvedl, že SPOLU chce jednat otevřeně a bez podmínek. Pro Piráty je podle nynějšího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zásadní, aby nebyli v radě s trestně stíhanými lidmi.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:39|

SPOLU si chce v Praze namluvit STAN a Piráty. Jednat budeme i s ANO, vzkázal Svoboda

V komunálních volbách v Praze zvítězila koalice SPOLU před ANO. Obě uskupení mají v zastupitelstvu většinu, ale lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) se takovému spojenectví brání. Chtěl by raději dojednat koalici se STAN a Piráty. I ti ostatně zmírnili svoji předvolební rétoriku, jíž se vůči SPOLU vymezovali. V neděli v Událostech nicméně Svoboda řekl, že je připravený jednat i s ANO.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 21:18|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o situaci v dopravním podniku i zlepšení MHD

O kauze Dozimetr, týkající se Pražského dopravního podniku (DPP), mluvili v předvolební debatě ČT za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček. Představili také své vize toho, jak by bylo možné zlepšit hromadnou dopravu v hlavním městě.
17. 9. 2022|