TÉMA

Palmovka

Dělníci bourají část Libeňského mostu. Už se začal hroutit sám, řekl Hřib

Pražští silničáři zahájili bourací práce na uzavřené části Libeňského mostu blíže k Palmovce. Takzvaný inundační most je v havarijním stavu a nesmí na něj auta, tramvaje ani pěší a cyklisté. Vstup na místo je uzavřený od letošního ledna. V sobotu 17. února dopravní podnik (DPP) provizorně vrátil provoz tramvají na část mostu přes řeku, ale sekce soumostí k Palmovce zůstala nepřístupná. Od čtvrtečního rána je na místě těžká technika, která konstrukci strhává z Boudníkovy ulice.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 10:06|

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

Skončila oprava trati z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Tramvaje začnou jezdit v sobotu

Pražský dopravní podnik dokončil opravu trati a estakády z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Cestující se tramvajemi svezou poprvé po čtrnácti měsících v sobotu 3. června. Podnik opravil kompletně koleje i jejich podloží a sanoval rovněž most, po kterém trať vede.
2. 6. 2023|

Z torza plánované radnice Prahy 8 bude po dostavbě sídlo unijní agentury pro kosmický program

Léta rozestavěnou budovu centra Nová Palmovka čeká dokončení. Magistrát má v plánu do objektu přestěhovat sídlo Agentury EU pro kosmický program (EUSPA). O novém umístění předběžně rozhodlo vedení metropole v pondělí, kdy podepsalo s ministerstvem financí smlouvu o smlouvě budoucí. Budova původně patřila Praze 8, která do ní chtěla umístit sídlo radnice. Projekt ale ztroskotal kvůli nedostatku financí, chátrající torzo loni převzal pražský magistrát.
14. 7. 2022|

„Až za 20 let uvidíme, jestli o tom někdo uvažoval.“ Landscape festival vyhlíží přeměnu pražských nádraží

Instalace ukazující odstín pražského vzduchu, nová vyhlídková věž nebo pocta Hrabalovi vznikly v hlavním městě jako součást Landscape festivalu. Akce se snaží opakovaně rozproudit debatu o úrovni veřejného prostoru mezi veřejností, architekty, developery, politiky i umělci. Prostřednictvím umělecko-architektonických intervencí zaměřuje letos pozornost na proměnu čtyř dopravních uzlů metropole. Důležitým tématem je také ekologie.
28. 6. 2022|

Mezi Ohradou a Palmovkou jenom autobusem. V Praze začala oprava tramvajové trati, potrvá rok

Obyvatelé Prahy se od pondělí na víc než rok musí obejít bez přímého tramvajového spojení mezi Ohradou a Palmovkou. Pražský dopravní podnik (DPP) začne s opravou trati včetně estakády, po které koleje vedou. Rekonstrukce má trvat do května 2023 a stát skoro 240 milionů korun, změnily se kvůli ní trasy osmi tramvajových linek. Místo tramvají pojedou mezi Ohradou a Palmovkou náhradní autobusy.
28. 3. 2022|

Oprava Libeňského mostu začne už letos. Nejdřív ale dělníci postaví provizorní lávku

Rekonstrukce Libeňského mostu v Praze začne už letos a vyjde na zhruba 2,18 miliardy korun. Začne se vybudováním provizorní lávky pro pěší a cyklisty. Práce zahrnují kromě opravy mostu také proměnu jeho okolí včetně stavby protipovodňových opatření. Informovali o tom náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), generální ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák a Aleš Gothard, ředitel firmy Metrostav TBR, která vede konsorcium zhotovitelských firem.
20. 1. 2022|

Do Prahy se vrátí trolejbusy. Dopravní podnik zahájil stavbu trati z Palmovky do Čakovic

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil stavbu trolejbusové trati z Palmovky přes Prosek a Letňany do Čakovic. Bude po ní jezdit linka 58, která nahradí stávající autobusovou linku 140. Oznámili to zástupci vedení dopravního podniku a magistrátu. Zároveň se chystá i elektrifikace dalších autobusových linek.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:50|

Praha se vrací k trolejbusům. Využít toho chce i Středočeský kraj, některým obcím však vadí troleje

Pražský dopravní podnik (DPP) se po padesáti letech vrací k trolejbusové dopravě. Dopravce už má vytipovaných několik tras, kde by mohla nahradit současné autobusové linky. Zavést je chce i Středočeský kraj, a to z hlavního města do Brandýsa nad Labem. Hejtmanství navrhovalo i druhou trať, a to z Prahy do Kostelce nad Labem. Od té ale nakonec upustí, protože značná část obcí a měst byla proti tomuto způsobu dopravy.
26. 10. 2021|

Místo metra jezdí z centra Prahy na Ládví tramvaje. Dopravní podnik opravuje zabezpečovací zařízení

V Praze nejezdí metro mezi stanicemi Florenc a Ládví. Dopravní podnik přerušil provoz na celý víkend, během kterého chce rekonstruovat staniční zabezpečovací zařízení ve stanici Nádraží Holešovice a vyměnit část pražců. Náhradou za metro jezdí tramvaje X-C, z Florence do Kobylis lze cestovat i linkami 3 a 24.
13. 2. 2021|

30 let zpět: Městská doprava mění tvář pražské Palmovky

V Praze byl slavnostně zahájen provoz na novém úseku trasy metra spojujícím Nové Město s Karlínem a Libní. Jednu z nových stanic, libeňskou Palmovku, navíc s Žižkovem propojila tramvajová trať s estakádou. A aby toho nebylo málo, vzniklo na Palmovce – k nelibosti některých místních obyvatel – také autobusové nádraží. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
22. 11. 2020|

Divadelní Gabčík a Kubiš jsou jako Rambové, ale bez pomoci 294 statečných se neobejdou

O operaci Anthropoid, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se už mnoho napsalo i natočilo. Divadelník Tomáš Dianiška se „největšího hrdinského činu našich dějin“ rozhodl zhostit akčním béčkem. V inscenaci 294 statečných mísí humor, dojetí, drama i fantazii. Novinku má na repertoáru pražské Divadlo pod Palmovkou, které stojí nedaleko místa atentátu.
29. 9. 2020|

Pražská developerská společnost pomůže řešit bytovou krizi. Magistrát do ní nalil třináct milionů

Praha zřídí novou městskou příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost a vloží do ní neinvestiční příspěvek třináct milionů korun. Organizace vznikne k letošnímu 1. červnu a bude se zabývat zejména využitím pozemků v hlavním městě, jejich rozvojem a výstavbou bytových domů.
27. 4. 2020|

Synot Tip neuspěl ani s kasační stížností. Tři herny na Praze 8 zůstanou zavřené

Synot Tip nemůže dál provozovat tři herny na Praze 8. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost. Firma si v žalobě na ministerstvo financí stěžovala na zrušení povolení k provozování loterií na třech adresách. Vyplývá to z rozsudku, který soud publikoval na svém webu. Ministerstvo financí odebralo licenci na základě vyhlášky hlavního města, které herny reguluje od roku 2016.
27. 9. 2019|