TÉMA

Studená fronta

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

Teplé počasí utne silný vítr, foukat bude v úterý i ve čtvrtek. Teploty budou v týdnu kolem 15 stupňů

Nový týden přinese značně větrné počasí. Na horách očekávají meteorologové silné nárazy již v pondělí večer, silný vítr bude vát také ve druhé polovině týdne. Většinu dnů budou nejvyšší teploty kolem 15 stupňů Celsia, zejména pondělí bude však teplejší. Odpoledne by mohly teploměry ukazovat i přes 20 stupňů Celsia.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 11:24|

V sobotu hrozí hlavně v Čechách silný vítr, v noci na pondělí se objeví přízemní mrazíky

V sobotu přejde přes Česko výrazná studená fronta, která ukončí mimořádně teplé říjnové počasí. Před frontou bude zejména v západní polovině republiky sílit vítr, který může v nárazech foukat rychlostí okolo sedmdesáti kilometrů za hodinu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí pro Čechy s výjimkou severozápadu a pro Kraj Vysočina. Meteorologové současně upozornili, že v noci na pondělí se zřejmě začnou objevovat přízemní mrazíky.
13. 10. 2023|

Na víkend se v Česku ochladí a bude pršet

O víkendu se v Česku ochladí a bude pršet. Denní teploty vystoupají většinou na čtrnáct až osmnáct stupňů. Teplejší počasí se vrátí na začátku příštího týdne. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 9. 2023|

V pondělí teploty znovu překročí tropickou třicítku, varují meteorologové. Pak se ochladí

V pondělí mohou teploty v Česku znovu překročit tropickou třicítku, hlavně v Polabí, Poohří, na Mostecku a Plzeňsku může být kolem 32 stupňů Celsia. V úterý se ochladí, informoval v neděli před polednem Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
25. 6. 2023|

Českem projde studená fronta, přesto bude víkend suchý s teplotami nad 20 stupni

Teplé a suché bude počasí i o víkendu. Výstraha na riziko požárů stále platí pro velkou část Čech. Meteorologové ji ve čtvrtek mírně rozšířili a neočekávají, že by na situaci něco změnila studená fronta, která Českem projde v pátek. Po ní se sice mírně ochladí, ale teploty zůstanou i v sobotu blízko dvaceti stupňů. V pátek i neděli budou nejvyšší teploty nad dvacítkou.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 19:42|

Sever Moravy zasáhly přívalové deště, hasiči vyjížděli k desítkám zásahů

Po přívalových deštích, které ve čtvrtek zasáhly Moravskoslezský kraj, vyjížděli hasiči čerpat vodu, čistit kanály nebo odstraňovat podmáčené stromy. Večer měli 94 takových výjezdů, většinu na Frýdecko-Místecku. Události se obešly bez zranění a větších škod, řekl mluvčí tamních hasičů Petr Kůdela. Do půlnoci ze čtvrtka na pátek je v platnosti výstraha před vydatným deštěm doprovázejícím bouřky pro severovýchod Česka. V pátek by měly přeháňky ustávat, o víkendu by se měly objevit jen výjimečně, teploty vystoupí k 29 stupňům Celsia. Déšť se vrátí v pondělí s příchodem studené fronty.
9. 6. 2022|

Teplotní rozhraní nad Českem je pro meteorology noční můrou. Rozdíly v teplotách mezi Čechami a Moravou budou extrémní

Když se na předpovědních mapách objeví rozhraní oddělující dvě vzduchové hmoty s rozdílnou teplotou, každý meteorolog velmi dobře ví, že předpověď pro několik následujících dnů nebude vůbec jednoduchá. A právě to se teď v Česku děje.
6. 7. 2021|

V neděli se přechodně ochladí, příští týden přijdou tropy

Za studenou frontou se sice v Česku v neděli ochladí, ovšem příští týden se dočkáme znovu teplot nad 30 °C.
11. 6. 2021|
Počasí

Podzim se ujímá vlády, na počasí se to nepozná. Teploty budou dál stoupat ke dvacítce

Rovnodennost, která nastane v pondělí v 9:50, značí nástup astronomického podzimu. Na počasí to ale poznat ještě nebude. Nebe sice bude zamračenější než o víkendu a bude i místy pršet, teploty ale stále zůstanou u dvaceti stupňů Celsia.
23. 9. 2019|