TÉMA

Pensylvánie

Demokraté slaví triumf ve státních volbách. V Ohiu prosadili ukotvení práva na potrat v ústavě

Demokraté amerického prezidenta Joea Bidena po úterních státních volbách slaví. Ve Virginii získali kontrolu nad oběma komorami kongresu a v Ohiu uspěli se snahou uzákonit právo na potrat. Podle amerických médií výsledky ukázaly, jak silnou kartou přístup k interrupcím pro demokraty zůstává více než rok poté, co nejvyšší soud USA umožnil potraty zakazovat. Popularita šéfa Bílého domu mezitím soustavně klesá.
8. 11. 2023|

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Ve Spojených státech uprchl vrah z vězení. Britští policisté zase pátrají po bývalém vojákovi

Americké úřady zveřejnily záběry pozoruhodného útěku trestance z vězení. Nebezpečný vrah Danelo Cavalcante se rukama a nohama vzepřel o dvě stěny, vyšplhal na střechu a překonal dva ploty a dva ostnaté dráty. Z pensylvánského zařízení utekl už před týdnem a stále nebyl dopaden. Stejně jako bývalý voják podezřelý z terorismu, který uprchl ve středu podobně kuriózním způsobem z věznice ve Velké Británii. V obou případech hrála roli nedostatečná ostraha.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 20:17|

Po útocích střelnými zbraněmi v USA o uplynulém víkendu je několik mrtvých

Komunity napříč Spojenými státy zasáhly během uplynulého víkendu útoky spáchané střelnými zbraněmi, které si dohromady vyžádaly desítky mrtvých a zraněných. Informuje o tom agentura AP. Policie ve státě Idaho ohlásila zadržení podezřelého poté, co byli čtyři lidé nalezeni zastřelení v domě v městečku Kellogg.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 12:24|

V americké Filadelfii se zřítila část frekventované dálnice. Hořela pod ní cisterna

Hořící cisterna způsobila zborcení několika jízdních pruhů dálnice ve Filadelfii ve Spojených státech. Jen šťastnou náhodou se úsek zhroutil ve chvíli, kdy po něm v neděli nikdo neprojížděl. Všechna auta stačila včas zastavit. Cisterna s vysoce hořlavým nákladem vzplála na silnici těsně pod dálnicí. Ta pak zřejmě nevydržela silný žár. Frekventovaný úsek severojižní dálnice na východním pobřeží USA musel být uzavřen.
12. 6. 2023|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Havárie vlaku s chemikáliemi děsí obyvatele amerického městečka. Úřady vyzývají ke klidu

Nervozita, nezodpovězené otázky i zápach hořících chemikálií se vznášejí nad městečkem East Palestine v americkém Ohiu. Před dvěma týdny tam vykolejil vlak s nebezpečnými látkami. Od té doby se místní obyvatelé dožadují odpovědí a úřady je ujišťují, že jejich zdraví není ohroženo.
17. 2. 2023|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

Obr po mrtvici zvítězil v Pensylvánii. Fetterman slíbil boj za všechny, které něco srazilo k zemi

V ostře sledovaném státě Pensylvánie, kde ještě na poslední chvíli současný prezident i jeho předchůdce přesvědčovali voliče, vyhrál v souboji o americký Senát demokrat John Fetterman. Nahradí tak zástupce republikánů, kteří toto místo drželi posledních dvanáct let.
10. 11. 2022|

Červená vlna nedorazila, výsledky amerických voleb jsou těsné. Georgie bude znovu volit do Senátu

Američané rozhodli o novém složení Kongresu a řadě guvernérů, v některých státech se konala i místní referenda. Republikáni se blíží kontrole Sněmovny reprezentantů, bilance je ale výrazně těsnější, než řada straníků čekala. Výsledek rozhodne o síle prezidentství Joea Bidena. Projekce výsledků od televize Fox News o půlnoci na čtvrtek SEČ ukazovala průběžný poměr křesel v Senátu 49 : 48 ve prospěch republikánů a ve Sněmovně reprezentantů 207 : 183 také pro červené (tady televize CNN uváděla poměr 204 : 187). Úřady Georgie potvrdily, že senátní volby se zde rozhodnou až v prosincovém vyřazovacím kole.
9. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 00:02|

Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:30|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|

Biden, Trump i Obama se před volbami sjeli do Pensylvánie. Strany tam vedou těsný souboj

Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v sobotu na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů v americkém státě Pensylvánie, kde je mezi kandidáty republikánů a demokratů podle průzkumů jenom nepatrný rozdíl. Trump se voliče snažil přesvědčit, že vítězství republikánů v nadcházejících volbách do Kongresu je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen. Biden řekl, že volby mohou být rozhodujícím okamžikem pro celou americkou demokracii.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 15:15|

Pokud ve volbách vyhrají demokraté, zakážeme prodej útočných pušek, slíbil Biden

Americký prezident Joe Biden slíbil zákaz prodeje útočných zbraní, a to v případě, že demokraté v listopadu vyhrají volby do Kongresu. Svůj plán na snížení počtu zločinů se zbraněmi představil v úterý v Pensylvánii. Už letos v létě prošla přísnější pravidla pro nákup zbraní u lidí do 21 let nebo zákaz vlastnit zbraň v případě, kdy jde o pachatele násilí v rodině. Šlo o reakci na masovou střelbu na škole v Uvalde, kde útočník zavraždil 19 dětí a dva dospělé.
30. 8. 2022|

Republikáni nebo demokraté. V USA probíhají primárky, obě strany sledují hlavně Pensylvánii

Demokrati a republikáni ve čtyřech velkých amerických státech v úterý rozhodovali, které politiky vyšlou za své strany do podzimních voleb. Nejsledovanější souboje probíhaly v Pensylvánii. Čekalo se, zda republikánští voliči vyberou kandidáty, které jim doporučil bývalý prezident Donald Trump a tím potvrdí jeho dominantní pozici ve straně.
18. 5. 2022|

V Pittsburghu se zřítil most pár hodin před Bidenovým projevem o infrastruktuře

V americkém Pittsburghu se v pátek brzy ráno zřítil silniční most, a to jen několik hodin před návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu do Pensylvánie mířil kvůli propagaci balíku investic do infrastruktury, který vyčlenil finance i na údržbu silnic a mostů. Úřady v Pittsburghu zaznamenaly deset zraněných, z nichž čtyři museli být hospitalizováni, ovšem žádné mrtvé. Příčina kolapsu se vyšetřuje.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 21:48|
Doporučujeme

Archeologové našli vrak slavné lodi Bear. Lovila tuleně, zachraňovala nemocné a prozkoumala Arktidu i Antarktidu

Po téměř dvou desetiletích pátrání se americkým vědcům podařilo najít místo posledního odpočinku lodi Bear. Leží asi 140 kilometrů jižně od mysu Sable v Novém Skotsku. Tento kutr sloužil téměř osmdesát let, mimo jiné jako průzkumná loď v Antarktidě, a je pro svou dlouhou službu považován za jednu z historicky nejvýznamnějších lodí v dějinách USA.
15. 10. 2021|

V USA se schyluje k masovým stávkám za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky

Ve Spojených státech se do konce října schyluje k celostátním stávkám za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Celkem by se těchto akcí mohlo zúčastnit více než sto tisíc lidí, kteří účast ve stávce už schválili anebo pohrozili, že se zapojí, uvedla BBC. Už ve čtvrtek stávkovalo zhruba deset tisíc zaměstnanců společnosti John Deere, která vyrábí zemědělské stroje.
15. 10. 2021|

„Bůh tehdy mlčel.“ Spojené státy si připomněly dvacet let od útoků na WTC

Tisíce lidí si v sobotu v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), připomněly památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Piety se zúčastnil americký prezident Joe Biden i jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton. Na pietě v Pensylvánii promluvil také bývalý americký prezident George Bush mladší.
11. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 23:08|

Obrazem: Zlověstný prachový mrak nad Manhattanem. Teroristické útoky 11. září započaly nárazem do budov „dvojčat“

Teroristické útoky z 11. září 2001 trvale změnily podobu světa. Islamisté napojení na al-Káidu unesli několik dopravních letadel. Útok začal nárazem jednoho z nich do severní věže Světového obchodního centra (WTC). Obraz ze zasažení druhé budovy „dvojčat“ už mohli vidět v přímém přenosu miliony lidí po celém světě. Další unesené letadlo zasáhlo budovu Pentagonu, poslední se díky hrdinství pasažérů zřítilo na venkově v Pensylvánii a cíl nezasáhlo.
11. 9. 2021|

Američané byli útoky 11. září strašně zaskočeni, vzpomíná tehdejší zpravodajka ČT v USA

Teroristické útoky na New York a Washington, ke kterým došlo 11. září 2001, pro Českou televizi informačně pokrývala tehdejší zahraniční zpravodajka v USA Petra Flanderková. Američané podle ní byli v šoku a nejemotivnější chvíle televizní štáb zažíval u nemocnic, vzpomínala ve speciálním vysílání ČT24.
10. 9. 2021|

Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Část amerických jelenců má protilátky týkající se covidu-19. Vědci se obávají přenosů v přírodě

Podle první studie, která se snažila zjistit, jestli SARS-CoV-2 nepronikl do volné přírody, se zdá, že virus způsobující covid-19 běžně napadá jelence běloocasé – severoamerické příbuzné našich jelenů.
4. 8. 2021|