TÉMA

David Frost

Boris Johnson zažívá katastrofální prosinec. Řeší skandály, rezignace i historickou volební prohru
Britská vláda musí vysvětlovat další možné porušení pandemických restrikcí. Deník The Guardian zveřejnil snímek, který zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy na ostrovech platila přísná opatření. Downing Street se brání tím, že šlo o pracovní schůzku. Pro konzervativního premiéra Borise Johnsona jde o již několikátý skandál během posledních týdnů.
20. 12. 2021|
Johnsonovu vládu opouští státní tajemník pro brexit Frost, podle médií mu vadí politika kabinetu
Britský státní tajemník pro brexit David Frost oznámil, že s okamžitou platností rezignoval na svou funkci. Potvrdil tak dřívější zprávy britských médií, podle nichž byl důvodem odstoupení Frostův nesouhlas se současnou vládní politikou. Podle listu Mail on Sunday podal Frost rezignaci původně už před týdnem, ale premiér Boris Johnson ho požádal, aby v úřadu zůstal do ledna. Hlavní vyjednavačkou Británie s EU se tak stane ministryně zahraničí Liz Trussová.
19. 12. 2021Aktualizováno19. 12. 2021, 19:56|
Spor ohledně rybolovu graduje. Francouzi obvinili kapitána zadržené lodi, Britové hrozí odvetou
Británie v pátek pohrozila odvetou v případě, že Francie začne uplatňovat ohlášené sankce kvůli sporu o rybolovná práva. Paříž tento týden varovala, že od příštího týdne může uzavřít své přístavy pro britské rybáře, a ve čtvrtek zadržela britskou rybářskou loď. Jejího kapitána v pátek francouzské úřady obvinily z toho, že vyjel na moře bez potřebné licence.
29. 10. 2021|
Británii nestačí ústupky EU, chce omezit roli soudu, vzkázal Londýn ke kontrolám zboží v Severním Irsku
Evropská unie musí podle britského státního tajemníka pro brexit Davida Frosta učinit další ústupky týkající se Severního Irska. Frost to řekl bruselskému webu Politico před svým pátečním setkáním s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, s nímž bude probírat středeční vstřícné návrhy unijní exekutivy.
15. 10. 2021|
Londýn vzkázal EU, že severoirský protokol se musí změnit. Hrozí jeho vypovězením
Pobrexitové uspořádání mezi Velkou Británií a Evropskou unií pro Severní Irsko se musí změnit, protože nefunguje. Uvedl to britský státní tajemník pro brexit David Frost s tím, že sedmadvacítce předloží nový právní dokument, který má takzvaný severoirský protokol nahradit. Ve středu Evropská komise zveřejní svoje návrhy řešení tohoto problému mezi Londýnem a Bruselem, který podle některých médií může vyústit až v obchodní válku.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 19:30|
„Takhle dál nemůžeme pokračovat.“ Britové žádají po EU změnu brexitové dohody o Irsku
Britská vláda ve středu oznámila, že chce docílit „významné změny“ v části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou. Irská vláda tvrá na tom, že jsou jednání o zásazích do protokolu vyloučená. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič řekl, že EK bude hledat „kreativní řešení“ problémů způsobených brexitem v obchodě mezi Británií a Severním Irskem, ale nebude znovu projednávat brexitovou dohodu o Severním Irsku.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 19:05|zem/
EU zahájila řízení s Londýnem. V rozporu s dohodou odsouvá kontroly mezi Británií a Severním Irskem
Evropská komise v pondělí zahájila s Británií řízení kvůli tomu, že odložila zavedení kontrol zboží směřujícího z Británie do Severního Irska. Podle exekutivy Evropské unie tím Britové necelé tři měsíce po završení odchodu z evropského bloku porušují podmínky dohodnuté ve výstupní smlouvě. Spor může skončit až u Soudního dvora EU. Británie tvrdí, že kontroly pouze dočasně odložila a pravidla neporušuje.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 14:37|
Británie definitivně ukončila manželství s EU, začala platit provizorní dohoda
Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:21|
EU a Velká Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů
Evropská unie a Británie se ve čtvrtek dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Pokud bude mít například některá ze stran pocit, že je znevýhodňována, podle dohody může podat předmět sporu k arbitráži nebo na něho uvalit tarif, aby ochránila své spotřebitele a podnikatele.
24. 12. 2020Aktualizováno24. 12. 2020, 17:38|
Neshody kolem rybolovu bude těžké překonat, prohlásila po hovoru s Johnsonem šéfka Komise
Značné rozpory v otázce rybolovu bude složité překlenout, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po telefonickém rozhovoru s britským premiérem Borisem Johnsonem. V některých oblastech prý došlo k významnému progresu. Podle Johnsonovy kanceláře je situace kolem rozhovorů nadále „vážná“, britský vyjednavač David Frost mluví o zablokování rozhovorů.
17. 12. 2020|
Jednání mezi EU a Británií pokročila. Londýn ze zákona o vnitřním trhu vypustí pasáže porušující dohodu
Velká Británie a Evropská unie se dohodly na způsobu implementace dohody o brexitu, a to zejména na režimu na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. Británie vypustí ze zákona o vnitřním trhu ustanovení, která Brusel označil za porušení brexitové dohody. O obchodních vztazích se dále jedná, ve středu se britský premiér Boris Johnson setká s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 19:27|
Pobrexitové rozhovory pokračují. Rozpory jsou příliš velké i pro vyjednavače na nejvyšší úrovni
Rozhodující závěrečná fáze jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií bude v Bruselu pokračovat i v dalších dnech. Shodli se na tom předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Ve společném prohlášení po podvečerním telefonátu uvedli, že obě strany stále nepřekonaly „zásadní rozdíly“ v trojici sporných bodů: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovných právech. Britská vláda je podle BBC ochotna výměnou za dohodu ustoupit ohledně zákona o vnitřním trhu.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 21:22|
Vyjednávání britského odchodu z Unie vázne. Čeká se na rozhovor Johnsona a von der Leyenové
Intenzivní jednání o dohodě, která by měla od počátku příštího roku upravit podobu vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií, nedospěla ani po týdnu k dohodě a budou přerušena. V sobotu odpoledne bude o stávající situaci hovořit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s britským premiérem Borisem Johnsonem. Pozastavení rozhovorů kvůli přetrvávajícím „výrazným rozdílům“ v pohledu na některé otázky v pátek večer oznámili hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier a jeho britský protějšek David Frost.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 21:06|
Do konce přechodného období zbývá 45 dní. Jednání mezi Británií a EU jsou ve finále, tvrdí zdroj BBC
Na přelomu prosince a ledna skončí přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Rozhovory Londýna a Bruselu o budoucích vztazích nebo obchodní dohodě mezi EU a Británií budou zřejmě pokračovat i v tomto týdnu. Zdroj BBC tuto fázi vyjednávání označil za závěrečnou, i když nadále trvají rozpory v otázkách rybolovných práv, ochrany životního prostředí, práv zaměstnanců či pravidel hospodářské soutěže.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 14:40|
Británii a EU zbývají dva měsíce. Vůle se dohodnout je politickým rozhodnutím, tvrdí Vít
Do konce pobrexitového přechodného období zbývají necelé dva měsíce, na stole ale stále není konkrétní obchodní dohoda britské vlády s Evropskou unií. Londýn je po restartu jednání tento týden i přesto optimistický, že se mu ji podaří uzavřít do konce roku. Podle unijního vyjednavače Michela Barniera přetrvávají zásadní neshody třeba v otázce správy nebo rybolovu. Podle Michala Víta z Metropolitní univerzity v Praze jednání o dohodě stagnuje, protože vůle se dohodnout je pro obě strany geopolitickým rozhodnutím. Uvedl to v pořadu Horizont ČT24.
6. 11. 2020|
Britští lordi ostře nesouhlasí se zákonem o vnitřním trhu, poslanci je však mohou přehlasovat
Sněmovna lordů, horní komora britského parlamentu, velkou většinou vyjádřila nesouhlas a politování nad zákonem o vnitřním trhu, který jde proti částem brexitové dohody. Proti kontroverznímu zákonu, který podle Evropské komise porušuje právně závaznou dohodu, hlasovalo 395 zákonodárců, opačný názor jich mělo 169. Sporným zákonem může vláda premiéra Borise Johnsona zrušit části rozvodové dohody mezi Británií a Evropskou unií.
20. 10. 2020|
EU chce vystupňovat jednání o dohodě, Londýn to přivítal
Britský ministr Michael Gove přivítal slova hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera o ochotě sedmadvacítky vystupňovat tento týden jednání o budoucím partnerství. Klíčový spolupracovník britského premiéra Borise Johnsona hovořil o konstruktivním kroku a optimismu. Předtím však prohlásil, že rozhovory může oživit jen změna přístupu ze strany EU a že kýžená dohoda za současného stavu před koncem přechodného období brexitu uzavřena nebude. Podle agentury Reuters lze vývoj vnímat jako určitý průlom po týdnech vyčkávání na obou stranách.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 18:48|
Evropská unie musí změnit přístup, jinak obchodní dohodu neuzavřeme, varoval Johnson
Podle britského premiéra Borise Johnsona je čas připravit se na to, že Británie a Evropská unie spolu nakonec neuzavřou obchodní dohodu. Taková varianta nastane, pokud evropský blok zásadně nezmění svůj přístup k jednáním, zdůraznil v pátek ministerský předseda v televizním vyjádření k aktuálnímu vývoji rozhovorů. Čtvrteční signály ze summitu EU podle něj nebyly zrovna povzbudivé. Špičky institucí EU v reakci na jeho slova uvedly, že chtějí nadále s Londýnem jednat.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 16:15|
Potíže vyřešíme, věří britští vyjednavači pobrexitové dohody. Ústupky čekají od Bruselu
Vyjednávání o budoucích vztazích Evropské unie a Británie sice v minulých dnech přineslo mírné pokroky, v klíčových sporných otázkách však zůstávají rozdílné postoje. Ministrům zahraničí členských zemí evropského bloku to řekl hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier, podle něhož zůstávají státy jednotné i před rozhodující fází dalších „dnů a týdnů“. Jeho britský protějšek David Frost naproti tomu zopakoval, že Londýn doufá ve vyřešení rozporů do unijního summitu začínajícího ve čtvrtek, přičemž čeká ústupky od druhé strany.
13. 10. 2020|
Spor o porušování brexitové dohody se vyostřuje. Británie nechce normu o vnitřním trhu měnit
Evropská unie ve čtvrtek vyzvala Spojené království, aby z kontroverzního návrhu zákona vypustila pasáže porušující právně závaznou brexitovou dohodu. Vláda v Londýně však dala najevo, že na normě o vnitřním trhu nehodlá nic měnit, což podle unijních diplomatů dále snižuje šance na úspěch probíhajících rozhovorů o budoucích vztazích mezi EU a její bývalou členskou zemí. Na závěr již osmého kola zablokovaných vyjednávání se ve čtvrtek sešli hlavní šéfové jednacích týmů Michel Barnier a David Frost, pokrok však neoznámili.
10. 9. 2020|
Británie nechce zavést hraniční kontroly v Severním Irsku. Evropská komise zkritizovala návrh zákona o brexitu
Britská vláda ve středu zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle tamních médií umožňuje kabinetu ignorovat části závazné brexitové dohody. Dokument, který může dále zkomplikovat dosud neúspěšné rozhovory o budoucích vztazích země s Evropskou unií, vzápětí zkritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 22:33|
Johnsonův kabinet zřejmě poruší brexitovou dohodu. Šéf legislativní rady vlády rezignoval
Předseda legislativní rady britské vlády Sir Jonathan Jones rezignoval na svou funkci. Podle listu Financial Times tak učinil proto, že nesouhlasí s plánem přijmout zákon, který by zneplatnil část brexitové dohody. V Londýně  mezitím začalo osmé kolo jednání o budoucích vztazích mezi Británií a Evropskou unií. Britský premiér Boris Johnson je chce dokončit do poloviny října, nebo se obejít bez dohody.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 19:19|
Pobrexitová jednání stále váznou. Spory se vedou o rybolov či pravidla hospodářské soutěže
Mezi návrhy Evropské unie a Velké Británie ohledně nastavení budoucích vztahů jsou u více klíčových bodů stále značné rozdíly. Obě strany se tak musejí připravit na to, že se do konce přechodného období brexitu nepodaří uzavřít dohodu. Takto se po dalším kole jednání vyjadřovali hlavní vyjednavači Michel Barnier a David Frost. Oba zmínili určitý pokrok, průlom u ožehavých otázek, jakými jsou rybolov a pravidla hospodářské soutěže, ale neohlásili.
23. 7. 2020|
Žádné třešničky, žádná dohoda za každou cenu. Unie se připravuje na krach jednání s Británií
I přes intenzivní vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií o budoucích vztazích po konci přechodného období není dohoda stále na obzoru. Uplynulý týden ukázal, že vyjednavači nejsou stále schopni nalézt společnou řeč. Německá kancléřka Angela Merkelová dokonce prohlásila, že Evropa se musí připravit i na to, že se dohody nakonec vůbec nepodaří dosáhnout.
4. 7. 2020|