TÉMA

Plastika

Plastika pro Vsetín se stala terčem kritiky. Na další už možná nedojde

Politici ve Vsetíně se přou kvůli plastikám, které mají zdobit tamní kruhové objezdy. Pro město je navrhuje výtvarník Josef Zlamal ze Šternberka, jenže už jeho první dílo za 1,4 milionu korun vyvolalo vášnivé diskuse. Další rondely město zatím plastikami osazovat nebude. Radnice to odůvodňuje nedostatkem financí.
26. 4. 2023|

Češka po vážné nemoci podstoupila rekonstrukci obličeje. Zaplatit ji pomohli dárci

Mimořádnou solidaritu vzbudil před čtyřmi roky příběh Češky, která kvůli nádoru přišla o část tváře. Z veřejné sbírky získala přes pět milionů na unikátní operaci ve Velké Británii. V tuzemsku zatím takový speciální tým není – přípravy zastavila pandemie. Teď má Mirka Dobešová první část rekonstrukce obličeje úspěšně za sebou.
8. 12. 2022|

Okno baziliky na Hostýně možná zaplní mozaika Cyrila a Metoděje podle sto let staré předlohy

Tři sta let nevyužívané okno na stěně baziliky na Svatém Hostýně by mohla zaplnit monumentální keramická mozaika svatého Cyrila a Metoděje. V těchto dnech ji po dvou letech práce dokončili akademičtí sochaři Paříkovi. Mozaika je složená z 24 keramických segmentů a zabírá plochu dva na tři metry. Světci jsou na ní vyobrazeni do těch nejmenších detailů.
23. 5. 2021|

Před 52 lety se Palach pokusil vyburcovat Čechoslováky. Jeho čin si připomněli představitelé Senátu

Obhajoba svobody a snaha vyvést národ z nesvobody byl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bezprecedentní čin studenta Jana Palacha, který se před 52 lety upálil na Václavském náměstí v Praze. Počátkem roku 1969 tak učinil v pokusu o vyburcování lidí z letargie, do níž společnost upadala po srpnové okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. V den 52. výročí jeho činu Vystrčil s dalšími třemi senátory položil květiny a svíčky v místě, kde událost připomíná dřevěný kříž v chodníku pod Národním muzeem.
16. 1. 2021|

Ústí nad Labem by rádo nahradilo chátrající mušli, hned to ale nebude

Ústí nad Labem chce obnovit plastiku Labe před stejnojmenným obchodním domem. Ta původní, několik desítek let stará, je ve špatném stavu. Město hodlá do projektu investovat deset milionů korun, za něž opraví také okolí plastiky.
15. 12. 2020|

Obrovský památník Jana Palacha zůstal roky utajen. V Praze odhalili plastiku Plamen

Před novou budovou Národního muzea v Praze byla v úterý odhalena bronzová plastika Plamen na Palachově pylonu. Třicetimetrový ocelový sloup jako podstavec pro sochu stojí před budovou bývalého Federálního shromáždění, kde část muzea sídlí, již čtyři desítky let. O tom, že objekt v těsné blízkosti pražské magistrály je věnován Palachovi, přitom donedávna jen málokdo věděl.
17. 11. 2020Aktualizováno17. 11. 2020, 20:59|

Češi odlili skleněnou Venuši. Největší socha svého druhu ozdobí pavilon EXPO v Dubaji

Český pavilon výstavy Expo 2020 v Dubaji představí dílo umělce Vlastimila Beránka. Jeho Venuše z olovnatého křišťálu je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě. Vznikala ve šluknovské společnosti Crystal Caviar, váží 243 kilogramů a její průměr je 88 centimetrů, řekl ředitel Crystal Caviar Marek Landa.
23. 9. 2020|

Opravou Židovských schodů dokončí Hranice obnovu proluky u synagogy

V Hranicích na Přerovsku začala oprava Židovských schodů u zdejší synagogy. Rekonstrukce frekventované komunikace pro pěší bude stát zhruba 1,2 milionu korun a skončí v závěru září, do té doby bude schodiště uzavřené. Stavebníci vymění schodové stupně, zábradlí a dřevěné oplocení.
8. 7. 2020|

Socha Věry Špinarové je na prodej. Za kritizovanou plastiku chce radnice v Ostravě aspoň 680 tisíc

Sochu Věry Špinarové, kterou kritizují někteří Ostravané i odborníci, město prodá v aukci. Po zhruba ročním vyjednávání s prodejem souhlasil autor plastiky David Moješčík. Jeho podmínkou však bylo, aby socha Špinarové nesloužila marketingovým účelům a také aby nebyla poškozena. Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz chce za sochu 680 tisíc korun, právě tolik za dílo autorovi zaplatil.
16. 1. 2020|

Kde budeme žít zítra? Karel Malich vystavuje utopické projekty

Brněnská Fait Gallery uspořádala výstavu k pětadevadesátinám Karla Malicha. Významný český výtvarník se proslavil především drátěnými plastikami. Galerie představuje jeho utopické projekty ze šedesátých a sedmdesátých let, které vycházely z umělcovy představy o architektuře budoucích měst. A tu formovalo mimo jiné dobývání vesmíru člověkem.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 19:02|

Židovskou komunitu připomíná upravená proluka u hranické synagogy. Pamětní desku doplnila plastika

Hranice na Přerovsku otevřely upravenou proluku u synagogy, nově ji zdobí plastika výtvarnice Christine Habermannové von Hochové. Plastika odkazuje na historii hranické židovské komunity, která byla vyvražděna během druhé světové války. Na dvě stovky hranických obětí holocaustu už od konce 90. let upozorňuje v proluce také pamětní deska. Náklady na rekonstrukci prostoru včetně umístění nové plastiky byly přes milion korun.
24. 9. 2019|

Socha Věry Špinarové půjde do dražby. Radnice za ni chce minimálně 680 tisíc korun

Bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové půjde do dražby. Rozhodla o tom radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, která si dílo nechala vyrobit. Plastika stojí v Husově sadu v centru města od loňského října a po odhalení vyvolala rozporuplné reakce u laické i odborné veřejnosti. Pokud se autor sochy David Moješčík dohodne na podmínkách, bude socha prodána v některé z českých aukčních síní.
7. 8. 2019|