TÉMA

Aktuálně.cz

Vydavatelství Economia prodalo týdeník Respekt skupině investorů a redaktorům

Časopis Respekt získala od vydavatelství Economia společnost Respekt Media tvořená rovným dílem firmami Denník N, Independent Press, Aegis Holding a redaktory. Finanční podrobnosti transakce zůstanou podle dohody zúčastněných stran důvěrné. Economia a Respekt Media to uvedly ve společné tiskové zprávě. Cena týdeníku bude od příštího týdne vyšší.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:35|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

Důstojník BIS vynášel informace na Hrad, odebrání prověrky stvrdil soud, píše Aktuálně

Kvůli vynášení informací na Hrad v době úřadování bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil v Bezpečnostní informační službě (BIS) Martin Kropík, který působil ve speciální sekci kontrarozvědky. Odebrání bezpečnostní prověrky, tím i konec služebního poměru v BIS, potvrdil tento týden Městský soud v Praze, píše Aktuálně.cz. Důstojník se scházel s pracovníkem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jiřím Romem, který dříve u BIS také pracoval. Schůzky kontrarozvědka monitorovala, Kropík mimo jiné Romovi radil, jak se dá odhalit zpravodajská technika, dodává web.
2. 6. 2023|

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal Černohorský. Nejlepší reportáž měli Kubal a Hönig

Letošní Novinářské ceny ovládla témata války na Ukrajině. Cenu za nejlepší psaný rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem, v audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž obdrželi zpravodaj Michal Kubal a kameraman Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“. Reportér ČT Václav Černohorský,  který válku rovněž pokrýval, si odnesl Cenu Karla Havlíčka Borovského.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:22|

Fyzické násilí je nepřípustné, na nenávistné komentáře si zvyknete, říká bývalý šéf Aktuálně.cz Nevyhoštěný

Jan Nevyhoštěný patří k novinářům internetové generace. Za svou kariéru prošel hned čtyřmi redakcemi zpravodajských webů. Nenávistné komentáře čtenářů pod články mu tak rozhodně nejsou cizí. „Většinou si na to člověk po pár letech zvykne,“ říká v podcastu Background ČT24. V pozici šéfredaktora zpravodajského webu Aktuálně.cz musel ale řešit také fyzický útok na redaktora. „To je naprosto nepřípustné,“ míní novinář, kterého před lety unesli ozbrojenci v Jemenu.
20. 4. 2023|

Bývalý náčelník generálního štábu Opata bude velvyslancem v Litvě, píše Aktuálně.cz

Bývalý náčelník generálního štábu Aleš Opata se stane velvyslancem v Litvě. Informoval o tom ve čtvrtek portál Aktuálně.cz, kterému to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Opata podle něj už obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády vystřídá Víta Korselta, který ve Vilniusu působí od roku 2018.
23. 3. 2023|

Policie se bude znovu zabývat reklamní větví kauzy Čapí hnízdo

Podezřením na daňové úniky v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo se bude znovu zabývat policie. Rozhodnutí o odložení případu zrušilo Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze, uvedl server Aktuálně.cz. Informaci o dalším prověřování věci pro Českou televizi potvrdil i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze. Podle Vrchního státního zastupitelství bylo odložení předčasné. Případ se týká podezření na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo, dosud v něm nebyl nikdo obviněn.
16. 2. 2023|

Ústavní soud čeká v příštím roce obměna. „Doufám, že nebude součástí Agrofertu,“ řekl Rychetský

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský se v rozhovoru pro Aktuálně.cz před prezidentskou volbou nepřímo vymezil vůči kandidátu Andreji Babišovi (ANO). Sice jej přímo nejmenoval, ale vyjádřil naději, že ÚS, který čeká od příštího roku postupná obměna, nebude „součástí Agrofertu“. Právě Babiš je zakladatelem Agrofertu, který později vložil do svěřenského fondu.
30. 11. 2022|

Bývalý ministr zahraničí Kohout se stane velvyslancem v Itálii

Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se stane velvyslancem České republiky v Itálii. Serveru Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), podle kterého už Kohout obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády v Římě skončí Hana Hubáčková, jež je velvyslankyní v Itálii a na Maltě od roku 2015.
7. 11. 2022|

Rusko má závažnější problém, než jsem si chtěl připustit, Gorbačov mě zklamal, říká Pazderka

„Klasickou chybou západního novináře, který působí v Rusku, je to, že si do něj promítá příliš evropských zkušeností. Je to svět sám o sobě, lidé žijí jinak,“ říká bývalý zpravodaj ČT v Rusku a Polsku Josef Pazderka. S Ruskem má bohaté zkušenosti, ať už jako humanitární pracovník, nebo jako novinář. Posledních šest let pracoval v redakci Aktuálně.cz, kde ale na konci srpna skončil na pozici šéfredaktora. O své budoucnosti i o rozhovoru s nedávno zesnulým Michailem Gorbačovem mluví v podcastu Background ČT24.
7. 9. 2022|

Úroveň politiky jde rapidně dolů a ukazuje se to na osobnostech, míní politický komentátor Fendrych

Mluvil za ministerstvo vnitra, později tam byl náměstkem. Teď se ale řadu let jeho jméno objevuje pod politickými komentáři. Martin Fendrych zná politiku jako její někdejší aktivní člen, nyní se jí věnuje jako novinář. Do žurnalistiky kromě této zkušenosti ale promítá také svou víru. Komentáře přirovnává k básni. A ten, kdo je píše, by podle něj měl být i tak trochu spisovatel, řekl v podcastu Background ČT24.
3. 8. 2022|

Politiky uznávám, neměli by ale strašit, říká novinář Bartoníček

Politici se často tváří vážně, ve skutečnosti ale bývají jiní, říká redaktor Aktuálně.cz Radek Bartoníček. Vnímá je jako partnery, kteří mají každý jinou úlohu. Musíme je kontrolovat a být na ně přísní, vysvětluje. Psát začal na rodném Slovácku, postupně se ale dostal do Prahy, kde zpovídá premiéry, ministry i prezidentské kandidáty. O začátku své kariéry i o tom, proč politici často straší, mluví v podcastu Background ČT24.
9. 6. 2022|

Policie obvinila muže z pronásledování lékaře, žena čelí obvinění z šíření poplašné zprávy o úmrtí po očkování

Pražští policisté obvinili z nebezpečného pronásledování devětadvacetiletého muže, který podle nich dlouhodobě omezoval známého lékaře v běžném způsobu života. Z šíření poplašné zprávy také obvinili pětačtyřicetiletou ženu. Podle vyšetřovatelů šířila poplašné zprávy například o tom, že v domově seniorů zemřeli důchodci po podání vakcíny nebo že Českou republiku obsadí vojáci NATO s cílem vyhladit Čechy. V tiskové zprávě to uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.
26. 1. 2022|

Prezident Zeman se sešel s dalšími kandidáty na ministry. Jednal s Blažkem a Černochovou

Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přijal další dva kandidáty na ministry: Pavla Blažka (ODS), na spravedlnost a Janu Černochovou (ODS) na obranu. Blažek na brífinku po schůzce odmítl, že by se podílel na korupci, jak psaly server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny. Černochová prezidenta seznámila s plánem na systematické navyšování rozpočtu resortu.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 18:00|

Babiš mladší poprvé vypovídal na policii ohledně Krymu

Syn předsedy vlády Andrej Babiš mladší vypovídal ve čtvrtek pět hodin na policii kvůli svému údajnému zavlečení na Krym v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Po výslechu odmítl uvést podrobnosti s tím, že spolu s advokátem chystá ještě další kroky. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec. Ten to odmítá.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 22:47|

Práce v extrémně složité situaci a nutnost orientovat se v chaosu. Realita médií v době koronaviru

Jak covid změnil média, co bylo pro novináře nejtěžší a co je práce během pandemie naučila? Tomu se věnoval středeční pořad Devadesátka ČT24. V jeho rámci byl odvysílán také dokument s názvem Pandemie v přímém přenosu.
1. 9. 2021|

Inspekce obvinila dva členy prezidentské ochranky ze zpronevěry, píše Aktuálně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila ze zpronevěry dva členy policejního útvaru pro ochranu prezidenta republiky. Podle webu Aktuálně.cz, který na vznesení obvinění upozornil, příslušníci prezidentské ochranky údajně kradli střelivo a obchodovali s ním. V případě odsouzení jim hrozí až dva roky vězení.
30. 7. 2021|

Žalobce se odvolal v případu exposlance Severy obžalovaného z podvodu, píše Aktuálně.cz

Státní zástupce se odvolal proti zproštění bývalého politika Pavla Severy obžaloby z podvodu se směnkami, které podepsal jeho přítel Zdeněk Švec. V únoru o zproštění obžaloby rozhodl krajský soud v Pardubicích s odůvodněním, že skutek není trestným činem. Státní zástupce Jiří Viesner zpochybňuje, že by Severa mohl svému příteli vůbec tolik půjčit, uvedl server Aktuálně.cz. V případu jde o směnky asi na deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 vinu opakovaně odmítl.
19. 7. 2021|

Snůška lží a útok na mě, reaguje Klaus na informace o tajné polistopadové půjčce Rusku

Ministerstvo financí vedené Václavem Klausem tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku, napsaly Hospodářské noviny (HN). Deník následně vydal doplnění, ve kterém píše, že úředníci později zdůvodňovali, proč pro usnesení vlády nebylo potřeba do rozhodnutí zahrnovat tehdejší parlament. Půjčka podle pozdějšího souhrnného přepočtu odpovídala částce asi 1,3 miliardy amerických dolarů. Deník se odkazuje na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Růžový panter. Klaus pro HN popřel, že by o půjčce věděl.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 23:00|

Spekulace v médiích o výměně ministrů může být jen vypuštění balonku. Třeba jako u Plagy a Blatného

Po týdnech spekulací o konci Jana Blatného (za ANO) v čele ministerstva zdravotnictví uprostřed koronavirové pandemie došlo skutečně k jeho výměně. Den před jeho odvoláním média informovala ještě o plánované rošádě na ministerstvu školství, ta se nakonec nepotvrdila. Komentátoři teď přemýšlí nad tím, co je důvodem takových zpráv, jež novináři dostávají od zdrojů, kterým jinak věří. Na tolik informací o chystaných změnách ve vládě totiž doposud nebyli zvyklí. Téma zpracoval pořad Newsroom ČT24.
11. 4. 2021|

V kauze Stoka přibylo deset obviněných. Měli manipulovat se zakázkami investičního odboru radnice

Ve vedlejší větvi kauzy Stoka týkající se možné korupce na radnici Brno-střed přibylo dalších deset obviněných. Jde o pět podnikatelů a jejich firem. Na obvinění upozornily Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Policie nově obviněné stíhá za manipulaci zakázek investičního odboru městské části, hlavní větev případu už řeší soud.
16. 3. 2021|

Mezi převaděči na Západ byli i policisté. Jaroslav Maršík se před dopadením skrýval deset let

Přejít železnou oponu pomáhali lidem v roce 1948 také příslušníci Sboru národní bezpečnosti. Převaděčskou síť ale rozbila Státní bezpečnost a většina policistů skončila s vysokými tresty v žaláři. Jeden z převaděčů ale nebyl dopaden. Při zatýkání Jaroslav Maršík utekl a deset let se potom skrýval v bytě své sestry v jihočeském Bavorově.
19. 1. 2021|

Hackeři zaútočili na nemocnici následné péče v Horažďovicích. Vyřadili její informační systém

Nemocnice následné péče v Horažďovicích na Klatovsku se stala terčem kybernetického útoku, zjistil server Aktuálně.cz. Hackeři vyřadili část informačního systému zdravotnického zařízení. O hackerském útoku už dříve informoval Český rozhlas, neupřesnil však, jakého zařízení se týkal. Hackeři napadli nemocnici minulý týden, nyní už funguje bez omezení. Případem se zabývá policie.
14. 1. 2021|

O post šéfa antimonopolního úřadu usiluje jeho bývalý místopředseda Robert Neruda

Do výběrového řízení na funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se přihlásil bývalý místopředseda úřadu, právník Robert Neruda. Informovaly o tom server Euro.cz a internetový deník Aktuálně.cz. Do soutěže se již dříve přihlásil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.
4. 11. 2020|