TÉMA

Greg Abbott

Texas musí odstranit bóje z řeky Rio Grande. Měly bránit migrantům v překročení hranice

Americký federální soud nařídil státu Texas odstranit plovoucí bóje, které na řece Rio Grande nainstalovaly místní úřady s cílem zabránit migrantům v nelegálním překračování americko-mexické hranice. Podle agentury Reuters jde o předběžné vítězství prezidenta Joea Bidena, jehož administrativa Texas v této věci zažalovala.
7. 9. 2023|

U bariéry z bójí na hranicích s Texasem se našel mrtvý člověk, uvedla mexická vláda

Mexická vláda informovala, že u nové bariéry z velkých bójí, kterou do hraniční řeky Rio Grande nechal nedávno nainstalovat guvernér Texasu Greg Abbott, bylo poprvé nalezeno tělo mrtvého člověka. Ve čtvrtek o tom napsala agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo zahraničí. Úřady se snaží dostat tělo z řeky. Odkud tento člověk pocházel, není zatím známé.
3. 8. 2023|

Washington požaduje zrušení protiimigrační bariéry v Texasu. Uvidíme se u soudu, vzkázal guvernér

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo texaského guvernéra Grega Abbotta kvůli bariéře z bójí umístěné do řeky Rio Grande na hranici s Mexikem. Abbott v pondělí už dříve prohlásil, že je připraven jít k soudu poté, co jej administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala, aby bariéru odstranil. Podle republikánského guvernéra je třeba od vstupu do řeky migranty směřující do USA odradit. Po odstranění vodní bariéry i žiletkového drátu na americké straně volá také Mexiko.
24. 7. 2023|

Bílý dům zavedl nová opatření proti nelegální migraci. Počet příchozích klesl

Téměř o sedmdesát procent poklesl za jeden měsíc počet zadržených migrantů, kteří se pokusili dostat do Spojených států nezákonně. Projevila se tak nová pravidla administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Na šanci dostat se do USA nyní v Mexiku čeká odhadem 100 tisíc běženců. Podle humanitárních organizací tam žijí ve stanových táborech v nebezpečných podmínkách.
13. 7. 2023|

Střelec zabil v nákupním centru u Dallasu osm lidí, policie jej zneškodnila

Sobotní střelba v nákupním centru poblíž texaského Dallasu má osm obětí. Nejméně sedm dalších lidí utrpělo zranění, tři z nich jsou v kritickém stavu. Mrtvý je pak i muž, který za útokem stál. Motiv jeho činu zatím není známý. Prezident Joe Biden po střelbě znovu vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 18:13|

Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:30|

USA hlásí velké počty migrantů. Arizona a Texas posílají běžence do Washingtonu a New Yorku

Americká pohraniční stráž hlásí rekordní počty zadržených migrantů. Od loňského září do konce srpna úřady nejspíš zaznamenají přes dva miliony případů, což má být nejvíc v historii. Podle průzkumů klesá mezi Američany podpora přistěhovalectví. Před podzimními volbami se odehrává politický střet kvůli rozhodnutí guvernérů Arizony a Texasu posílat tisíce běženců do Washingtonu a New Yorku.
23. 8. 2022|

Texaská policie našla několik desítek mrtvých migrantů v kamionu

Nejméně čtyřicet šest mrtvých těl nalezla americká policie v nákladním prostoru kamionu na okraji texaského města San Antonio. Jejich smrt způsobilo horko. S odvoláním na šéfa místního hasičského sboru Charlese Hooda to uvedla agentura Reuters. Podle listu The New York Times (NYT) se jednalo o migranty.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 08:18|

Důkazy svědčí o naprostém selhání policie při zásahu u střelby na škole v Uvalde, řekl texaský činitel

Existují přesvědčivé důkazy, že policejní zásah při květnové střelbě na základní škole v texaském Uvalde byl naprostým selháním, sdělil při slyšení ve státním senátu šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Steven McCraw. Vyjádření přišlo poté, co několik médií přineslo nové podrobnosti o zdlouhavém zásahu, při němž více než desítka policistů zřejmě asi hodinu čekala na pokyn vniknout do místnosti, kde se nacházel útočník. Starosta města oznámil, že budova školy bude zbrourána.
21. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 11:44|

Zastánci zbraní se v Texasu sešli nedlouho po tragické střelbě, odpůrci protestují. Do Uvalde míří Joe Biden

Protestující se shromáždili před budovou, v níž se v texaském Houstonu koná sjezd Národní střelecké asociace (NRA). Členové organizace, která v USA hájí právo nosit zbraň, se sešli jen tři dny poté, co osmnáctiletý mladík ve stejném státě zavraždil ve škole devatenáct dětí a dva učitele. Úřady přiznaly fatální pochybení policie při zásahu. V neděli navštíví město Uvalde, kde k tragédii došlo, prezident Joe Biden.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:52|

Střelec na texaské škole řádil desítky minut, policisté otáleli se zásahem

Nové informace, které začaly vycházet najevo den po střeleckém útoku v texaské škole, vyvolávají pochybnosti o efektivitě zásahu bezpečnostních složek. Ty útočníka v městečku Uvalde podle oficiálních vyjádření zlikvidovaly až hodinu a půl poté, co dorazil na místo činu. Střelec byl zřejmě desítky minut zabarikádovaný v místnosti, kde zabíjel děti a učitele. Před areálem základní školy mezitím frustrovaní místní obyvatelé marně vyzývali policisty, aby vtrhli dovnitř, popsal svědek agentuře AP.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:54|

Střelec v texaské škole zabil nejméně 19 dětí a dva dospělé

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP.  Agresora zabili policisté, uvedl guvernér Texasu Greg Abbott.
24. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 07:26|

Rukojmí ze synagogy v USA jsou volní a podezřelý je mrtvý. Šlo o akt terorismu, řekl Biden

Rukojmí, které v sobotu v synagoze v texaském městě Colleyville držel neznámý pachatel, se podařilo osvobodit. Všichni jsou v pořádku, oznámil texaský guvernér Greg Abbott. Místní policejní šéf na tiskové konferenci řekl, že podezřelý je po smrti, podle prezidenta Joea Bidena šlo o akt terorismu. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sdělil, že útočníkem byl britský občan.
16. 1. 2022|

Texas staví zeď na hranici s Mexikem. Tvrdí, že federální vláda nedělá dost proti nelegální migraci

Americký Texas zahájil stavbu zdi na hranici s Mexikem. Oznámil to jeho republikánský guvernér Greg Abbott. Kritizoval přitom administrativu demokratického prezidenta Joea Bidena, která podle něj nedostatečně brání nelegálním přechodům hranice.
19. 12. 2021|

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Texas kvůli změnám volebního práva

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo stát Texas kvůli kontroverzním změnám volebního práva. Nový zákon údajně ve více ohledech omezuje možnosti hlasování. Žaloba byla podána ve čtvrtek u soudu v San Antoniu, informovala agentura DPA.
5. 11. 2021|

Texaský kongres schválil volební restrikce. Guvernér se těší, až je podepíše

Senát v americkém státu Texas v úterý schválil změny volebního zákona, které podle zastánců omezí riziko podvodů a podle kritiků ztíží hlasování příslušníkům menšin. Už minulý týden jim dala zelenou republikány ovládaná texaská Sněmovna reprezentantů. Republikánský guvernér Greg Abbott na Twitteru napsal, že se těší, až zákon podepíše.
1. 9. 2021|

Nápor covidu v USA maří start školního roku. Během prvních dní jsou v karanténě tisíce dětí

Rychlé šíření koronaviru na jihu Spojených států narušuje začátek nového školního roku. Jen ve státě Mississippi během několika prvních dní od obnovení výuky nařídili karanténu více než dvacet tisíc školáků, v Texasu a Georgii některé školy dočasně zavřely, informovala BBC. Kromě toho pokračují tahanice kolem nařizování roušek na školách, které některé jižní státy zakázaly. Pozitivní test na koronavirus ve čtvrtek oznámili tři američtí senátoři, včetně zástupce Mississippi Rogera Wickera.
20. 8. 2021|

Texaští republikáni volají policii na opoziční poslance. Ti chtějí zablokovat volební reformu

Republikánský předseda texaské Sněmovny reprezentantů pověřil policii, aby předvedla na jednání zákonodárného sboru desítky demokratických poslanců, kteří se už řadu týdnů snaží svou nepřítomností zablokovat schválení republikány prosazované volební reformy. Vedení sněmovny hrozí demokratům i zatykačem, do vězení však nepůjdou, protože jde o občanskoprávní spor, uvedla agentura AP.
11. 8. 2021|

Demokratičtí zákonodárci Texasu chtějí útěkem zastavit reformu voleb. Zavřeme je do Kapitolu, hrozí guvernér

Přes padesát demokratických členů texaského zákonodárného sboru v pondělí hromadně odletělo do Washingtonu ve snaze přerušit projednávání republikánského návrhu změny volebních zákonů ve státní legislativě. Podobný krok tamní tradičně menšinoví demokraté provedli naposledy v roce 2003. Americká média však poznamenávají, že zákonodárcům za útěk ze státu hrozí zatčení, přičemž není jisté, že se jim schválení kontroverzního návrhu podaří skutečně zablokovat.
13. 7. 2021|

Osamělá hvězda Texas. Mrazy zde udeřily nejkrutěji kvůli izolované elektrické síti

Mrazy, které v polovině února udeřily ve Spojených státech, znamenaly výzvu především pro jižanské státy. Do největších potíží se dostal Texas. Hrdý stát je energetickým ostrůvkem v USA a jeho oddělená infrastruktura nezvládla nápor. Texas se nepoučil z deset let staré lekce a nepřipravil svou síť na zimu. Guvernér podporovaný energetickými společnostmi nejdřív vinil zamrzlé turbíny větrných elektráren, poté slova mírnil.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:30|

Jih USA se snaží zotavit z mrazů, trvají problémy s elektřinou i pitnou vodou

Nezvykle nízké teploty na jihu USA sice pominuly, tamní státy se však nadále potýkají s následky extrémního počasí. V Tennessee ještě v neděli večer trvaly problémy s pitnou vodou, obyvatelé Texasu zase čelí likvidačním účtům za elektřinu.
22. 2. 2021|

V Texasu po výpadcích proudu váznou dodávky vody i jídla. Zimní bouře míří na severovýchod USA

Půl milionu domácností v americkém Texasu zůstává kvůli mrazivému počasí bez elektřiny. Obří výpadek v dodávkách energií způsobený sněhovou bouří se daří napravovat jen pomalu. Problémy jsou i s dodávkami vody a zasobováním obchodů. Husté sněžení se přesouvá na východ USA, velmi nízké teploty ale na jihu a středozápadě zůstávají. Obětí mrazů a dopravních nehod na náledí jsou už hlášeny desítky.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 20:24|

Tropická bouře Hanna dorazila k pobřeží Texasu, hlášeny jsou lokální záplavy

Na jihozápadní pobřeží amerického státu Texas dorazila větrná smršť Hanna. Ještě o síle hurikánu zasáhla texaský ostrov Padre Island, zhruba 24 kilometrů severně od městečka Port Mansfield, poté ale nad pevninou zeslábla na tropickou bouři. Podle meteorologů přesto představuje pro obyvatele pobřežních oblastí velké nebezpečí. Přinesla s sebou totiž silný vítr a intenzivní srážky; spolu s lokálními záplavami jsou podle agentury AP hlášeny výpadky elektřiny a různé materiální škody, mimo jiné poškozené lodě.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 21:04|

Půl milionu nových případů koronaviru za méně než dva týdny. Pandemie v USA dál láme rekordy

V USA zaznamenaly úřady dosud nejvyšší denní bilanci nových případů nákazy koronavirem. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se za 24 hodin infekce potvrdila u více než 60 tisíc lidí. Celkem už podle údajů deníku The New York Times počet infikovaných ve Spojených státech překročil tři miliony.
8. 7. 2020|