TÉMA

Říčany

Rychlostní radary se stávají ve městech trendem. Radnice si od nich slibují větší bezpečnost i peníze

Stále víc měst si pořizuje pevné radary k měření rychlosti. Někde si od toho slibují zklidnění dopravy nebo větší bezpečnost, jinde přínos do obecní pokladny. Podle odborníků se z toho stává trend. Zatímco v roce 2018 pracovníci Českého metrologického institutu (ČMI) evidovali bezmála sto dvacet úsekových a statických radarů, loni jich na českých silnicích bylo skoro dvě stě padesát a jejich počty dál rostou.
22. 2. 2024|

V Říčanech začala stavba nové základní školy pro 540 dětí. Bude energeticky pasivní

V Říčanech u Prahy začíná výstavba nové základní školy pro 540 dětí. Práce si vyžádají 701 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace. Hotovo by mělo být do listopadu 2025. Školu budou vytápět tepelná čerpadla, na zelených střechách budou fotovoltaické panely na výrobu elektřiny.
24. 11. 2023|

V Říčanech bude k vidění největší tamní poklad. Středověký měšťan by si za něj koupil 21 tisíc vajec

Návštěvníci muzea v Říčanech u Prahy si o víkendu prohlédnou největší tamní poklad, který před více než šesti sty lety ukryl jeden z měšťanů ve sklepě domu na náměstí. Pak byl zřejmě zabit při obléhání místního hradu husity. Poklad čítající 348 stříbrných grošů objevil začátkem devadesátých let minulého století majitel domu při rekonstrukci. Nyní je uložen v brandýském muzeu. Pracovníci muzea ho v pátek za asistence policie převezli do Říčan, kde ho zájemci poprvé uvidí kompletní, očištěný a konzervovaný, navíc nedaleko od místa, kde se našel, řekl novinářům historik a kurátor výstavy Radek Holodňák.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 14:24|

Na pozemcích pro Pražský okruh vystřídají pyrotechniky dřevorubci. Stavební povolení ale stále chybí

Silničáři zahájili první práce na jihovýchodní části Pražského okruhu. Trasu už zkontrolovali pyrotechnici, za dva týdny začne také kácení stromů. Silnice samotná přitom ještě nemá stavební povolení, ŘSD přesto doufá, že se už na podzim příštího roku začne stavět.
18. 10. 2023|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Škoda po požáru prodejny v Tehovci u Prahy je 60 milionů, na místě jsou vyšetřovatelé

Hasiči pokračují v likvidaci požáru, který ve středu večer zachvátil prodejnu se zahradní technikou Hecht v Tehovci u Prahy. Postupně snížili stupeň poplachu z nejvyššího čtvrtého až na první a dohašují ohniska. Předpokládaná škoda je 60 milionů korun, příčina zatím není známa. Na místě pracují vyšetřovatelé. Většina jednotek už odjela, zásah ale ještě neskončil. O dalším postupu se rozhodne po kontrole v 18:00, řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 14:42|

Dálnice D1 u Říčan je po nehodě opět průjezdná

Nehoda dodávky a kamionu uzavřela v úterý ráno v obou směrech dálnici D1 u Říčan nedaleko Prahy, neprůjezdná byla zhruba čtyři hodiny. Do části havarovaných aut narazily další vozy. Vše se podle policie obešlo bez vážnějších zranění. Záchranná služba podle své středočeské mluvčí Moniky Novákové ošetřila jednoho muže s otřesem mozku a převezla ho do vinohradské nemocnice. Na místě se tvořily několikakilometrové kolony. Provoz houstl i na objízdných trasách.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 09:54|

30 let zpět: Nadace Zvon pro Březí zajistila nový zvon i rekonstrukci kostela

Díky nadaci Zvon pro Březí se ve stejnojmenné obci u Říčan mohli občané těšit z nového zvonu, stejně jako ze zrekonstruovaného kostela, který slavnostně vysvětil nizozemský kardinál Adrianus Johannes Simonis. Původní zvon byl v roce 1942 ukraden nacisty. Přesně po 50 letech se tak vrátil na své původní místo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 8. 2022|

V Terezíně se po vydatných deštích zřítila část kasáren. Meteorologové čekají další silné bouřky

V Terezíně na Litoměřicku se po vydatných víkendových deštích zřítila část kasáren Jana Žižky. Starosta obce žádá ministerstva o rychlou pomoc při řešení oprav památky, která je už dlouho v havarijním stavu. Bouřky působí v posledních dnech problémy na mnoha místech, především v Čechách. Meteorologové varují před dalšími.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 16:34|

Hlubuček po obvinění končí ve STAN a dopravním podniku, náměstkem zůstává

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Jedním z nich je náměstek primátora a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček (STAN). Ten je podle Deníku N obviněn z korupce a účasti v organizované skupině, která si měla říct o úplatek. Rezignoval na pozice ve STAN a dozorčí radě DPP. Ta odvolala i náměstka Mateje Augustína. Náměstkem primátora ve středu večer Hlubuček zůstal, přestože ho STAN i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzvali k rezignaci. Kriminalisté od rána zasahovali na desítkách míst v Praze, mimo jiné v Hlubučkově kanceláři na pražském magistrátu. O zásahu jako první informovaly servery Seznam Zprávy a iDNES.cz.
15. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 00:58|

Policie odvolala pátrání po chlapci z Babic u Říčan, našli ho v Praze

Policie dnes od nočních hodin pátrala po dvanáctiletém chlapci z Babic u Říčan. Dopoledne ho našli v Praze, je v pořádku, oznámila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 11:23|

Referendum o parkovacích zónách v Říčanech je neplatné, hlasovalo málo lidí

Úterního referenda o parkovacích zónách v Říčanech se zúčastnila jen pětina voličů, je proto neplatné. K platnosti bylo zapotřebí alespoň pětatřicet procent. Většina z účastníků parkovací zóny odmítla, jejich hlasů však bylo málo. Rozhodnutí v místním referendu není závazné, vyplývá z informací na úřední desce města.
16. 2. 2022|

Krajský úřad zrušil dopravní opatření, které regulovalo parkování v Říčanech

Středočeský krajský úřad zrušil dopravní opatření v Říčanech u Prahy, jejichž součástí jsou parkovací zóny. Vydáním opatření obecné povahy byl podle krajského odboru dopravy porušen zákon, vyplývá z rozhodnutí na úřední desce kraje. Město se chce bránit u soudu. K dopravním regulacím v Říčanech se bude odpoledne konat referendum.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 11:34|

Soud začal řešit žalobu Lichtenštejnů, kteří chtějí po státu vrátit mimo jiné zámky v Lednici a Valticích

Okresní soud v Břeclavi se začal zabývat žalobou Nadace knížete z Lichtenštejna na státní instituce. Nadace  žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalované strany označily žalobu jako nedůvodnou.
9. 2. 2022|

Za pět let vzrostla intenzita dopravy o desetinu, ukázalo sčítání. Nejvíce aut jezdí po D1 u Říčan

Nejvytíženější komunikací v Česku je dálnice D1 mezi modletickou křižovatkou s Pražským okruhem a Říčany. Za posledních pět let vzrostla intenzita dopravy na silnicích v Česku celkově o desetinu, avšak nákladní doprava zesílila o dvacet procent. Vyplývá to z předběžných výsledků loňského celostátního sčítání dopravy, které představilo Ředitelství silnic a dálnic. Aut jezdilo více než při předchozím sčítání v roce 2016, přestože uplynulé období poznamenala pandemie covidu-19 spojená s restrikcemi, které měly vliv i na mobilitu lidí.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 15:28|

Jít na test na covid-19 před Vánoci může být problém. Někde už nejsou volné termíny

Termíny na testování na covid-19 jsou před Vánoci v některých částech republiky zaplněné nebo zbývá jen několik posledních míst. Lidé, kteří se rozhodnou před svátky otestovat na covid-19 například kvůli návštěvě blízkých, tak nemusí v najít termín. Je to patrné nejen z registračních systémů, ale i z vyjádření zástupců laboratoří a nemocnic, které Česká televize oslovila.
17. 12. 2021|

Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře v Orlové, tvrdí analýza. Je to spíše vina státu, hájí Orlovou starosta

Středočeské Říčany jsou podle analýzy společnosti Obce v datech už počtvrté v řadě nejlepší místo k životu. V indexu kvality života získaly nejvyšší možný počet bodů, tedy 10. Naopak nejhůř se podle žebříčku žije v Orlové. O analýze diskutovali v pořadu Události, komentáře starosta Orlové Miroslav Chlubna a starosta Říčan David Michalička.
15. 12. 2021|

Češi jsou v dodržování covidových pravidel méně ukáznění, společnost je rozštěpená, říká Prymula

Epidemiolog a ředitel nemocnice v Říčanech Roman Prymula si myslí, že nakažených covidem bude v následujících týdnech ještě přibývat. Velký nárůst by mohl nastat už o prázdninách, řekl to v Událostech, komentářích. Obavy panují zejména kvůli variantě delta. Přednosta plicní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové Vladimír Koblížek řekl, že několik případů delty zaznamenali už i tam. Podle něj šlo však většinou o mírnější průběh onemocnění.
10. 7. 2021|

Radiožurnál: Zatčení ruského diplomata vyvolalo čistky na ambasádách. Jednání váznou

Případ ruského diplomata, kterého loni zatkla policie v Říčanech při nelegálním nákupu munice, způsobila vzájemné čistky na velvyslanectvích obou států. V pondělí to uvedl Radiožurnál s odkazem na zdroje z tuzemských bezpečnostních složek a diplomacie. Napjaté česko-ruské vztahy měly napravit konzultace, které ale ani po půlroce nezačaly.
22. 3. 2021|

Reportéři ČT: Miliarda z vytunelované kampeličky putovala za Aladinem

Jde o jeden z nejzávažnějších finančních zločinů posledních desetiletí. Z Metropolitního spořitelního družstva (MSD), kdysi jedné z nejvýznamnějších českých kampeliček, zmizela více než miliarda korun. Před soudem kvůli tomu stojí dvě desítky lidí. Jméno člověka, kterého policie podezřívá, že se podílel na organizaci zločinu a mohla u něj skončit část ztracených peněz, ale v médiích dosud nezaznělo. Po stopách Azize Al-Nassera se vydal Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
12. 1. 2021|

Brždění epidemie je podle ÚZIS pomalé, pro zrychlení je nutné dodržovat restrikce

Současná čísla vývoje epidemie covidu-19 podle modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad. Rychlejší zbrždění je možné, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale vyžaduje snížení kontaktů a dodržování opatření proti šíření nákazy. Testy do pátečních 18:00 potvrdily nákazu koronavirem u 5843 testovaných, ve čtvrtek přibylo 13 231 pozitivních na covid-19.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 22:51|

Středočeský kraj trápí největší dopravní nápor v Česku a špatná infrastruktura

Vedení Středočeského kraje převzala po volbách v roce 2016 koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Ta se ale rozpadla zhruba po roce fungování. Hnutí ANO se za zády předchozích partnerů nakonec domluvilo s ČSSD a KSČM a společně vedou kraj až do současnosti. Za poslední čtyři roky se třeba podařilo rozšířit pásma integrované dopravy a do systému se zapojily nové středočeské obce. Opozice současnému vedení kraje hlavně vytýká špatný stav silnic a infrastruktury v regionu, který je v Česku dopravně nejvytíženějším.
4. 9. 2020|

Lichtenštejnsko se kvůli majetku vyvlastněnému v Česku obrátí na Evropský soud pro lidská práva

Lichtenštejnsko se kvůli sporu o majetek rodu Lichtenštejnů vyvlastněný v Česku po druhé světové válce obrátí na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Ve sporu jde o zhruba 600 hektarů pozemků u středočeských Říčan, Vláda ve Vaduzu však otevřeně připouští, že verdikt ESLP bude jasným vodítkem i pro všechny další probíhající majetkové spory.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 15:40|

Policie zatkla ruského diplomata při nelegálním nákupu munice, píše Český rozhlas

Policie zatkla v červnu v Říčanech ruského diplomata, který podle kriminalistů v Česku nakupoval nelegálně náboje do odstřelovacích pušek a další munici. Uvedl to v pátek server iRozhlas.cz s odvoláním na čtyři zdroje z nejvyšších pater českých tajných služeb, dalších bezpečnostních složek a diplomacie. Podle Radiožurnálu byl zatčeným mužem zaměstnanec ruské ambasády v Praze z vojenské sekce. Díky diplomatické imunitě se dostal na svobodu a ihned po propuštění odcestoval do Ruska.
14. 8. 2020|