TÉMA

Zkouška

KLDR testovala systém podmořských jaderných dronů. Soul hrozí „drtivou odpovědí“

Severní Korea oznámila, že u východního pobřeží provedla test svého podmořského systému „Heil-5-23“. Podle agentury Reuters se pod názvem skrývají podvodní útočné drony schopné nést jaderné zbraně. Pchjongjang zkouškou reagoval na společné námořní cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska, které se konalo tento týden. Soul severokorejský test označil za provokaci.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 22:07|

Sergej a Šlechtična otestovaly nový most přes Labe

Do Vánoc by měla skončit výluka části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Zatěžkávací zkoušku má za sebou nový dvoukolejný most přes Labe, kvůli jehož stavbě nejezdí vlaky mezi pardubickým hlavním nádražím a městskou částí Rosice a zároveň je i výluka na souběžné trati do Chrudimi. Na zatěžkávací zkoušku přijely do Pardubic dvě historické lokomotivy – rychlíková parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična a těžká dieselová nákladní lokomotiva sovětské výroby přezdívaná Sergej.
13. 12. 2023|

Žadatelé o trvalý pobyt si zaplatí už první pokus zkoušky z češtiny. Ta podraží

Za test z češtiny nutný k získání trvalého pobytu budou cizinci platit. Dosud měli nárok na jeden pokus zdarma. Změna nastane od ledna a poplatek bude také o něco vyšší. Ministerstvo školství mluví o velkém zájmu a také o úsporách.
9. 9. 2023|

Univerzity evidují testy napsané umělou inteligencí. Čekejte víc ústních zkoušek, varují studenty

Namísto psaní testů na počítači vyžaduje Vysoká škola chemicko-technologická v Praze po svých studentech, aby se vrátili k tužce a papíru. Je to součást boje školy proti podvádění za pomocí umělé inteligence, neboť studenti některých předmětů až polovinu testů zfalšovali pomocí AI. S podobnými problémy se potýkají i další české univerzity. Namísto psaných zkoušek proto pro nový akademický rok zavedou třeba častější ústní testování. Nové prohřešky studentů souvisejí s rozmachem ChatGPT – počítačového jazykového modulu schopného vypracovat text na jakékoli téma.
2. 9. 2023|

Rusko během Bidenovy návštěvy Kyjeva neúspěšně testovalo mezikontinentální raketu, píše CNN

Rusko provedlo zhruba v době pondělní návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajině patrně neúspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Informoval o tom server televize CNN s odvoláním na dva nejmenované americké zdroje obeznámené s touto záležitostí.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 12:31|

U zkoušek autoškol přibudou nové otázky. Zaměří se na bezpečnou vzdálenost i věnování se řízení

Jednačtyřicet nových otázek, které se budou opět skládat ze statických testů i dynamických videí a simulací, nasadí úřady do zkoušek v autoškolách od 23. října. Nové otázky, které už byly nasazovány do testů v posledním roce, jsou pro studenty mírně obtížnější než staré otázky – studenti u nich vykazují chybovost kolem dvanácti procent, což je asi o tři procentní body více než u starých testových otázek.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 15:29|

O kapitánské zkoušky je letos zase větší zájem. Státní plavební správa zatím vydala přes 2500 průkazů

Zájem o kapitánské zkoušky na lodě letos zase vzrostl. Česká televize to zjistila od poskytovatelů kapitánských kurzů a Státní plavební správy. Ta letos zatím vydala 2549 průkazů, což je o 830 více než loni touto dobou. Jejich počet se tak blíží tomu před covidem. Některé kapitánské školy dokonce hlásí plné kapacity. Plavební správa zároveň upozorňuje, že na podzim má vstoupit v platnost novela, která už neumožní výměnu neplatných dokladů. Ti, kteří to nestihnou, budou muset skládat zkoušky znovu.
21. 7. 2022|

Kupka navrhuje řidičák od 17, vyšší pokuty i změnu bodového systému

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představil návrh novely zákona o silničním provozu. Její součástí je možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora, řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče nebo přehlednější úprava sazeb bodů podle závažnosti spáchaného přestupku. Pokuty u závažných dopravních přestupků by se od roku 2024 mohly zvýšit až na 25 tisíc korun, tedy až pětinásobně proti stávající výši. Návrh novely teď míří do připomínkového řízení.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:58|

S odvoláním proti výsledku maturit uspěje necelé procento studentů, žádostí ubývá

Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se zatím odvolalo 1433 studentů. Oproti předpandemické době, kdy se maturity skládaly mimo speciální režim, jde o zhruba dvoutřetinový pokles. Jen necelé procento případů odvolání přitom úředníci obvykle uznají jako oprávněné. Žádosti o přezkum výsledku maturitní zkoušky mohli žáci podávat do 6. června.
10. 6. 2022|

Od začátku války získalo dočasnou ochranu téměř 260 tisíc uprchlíků. Přicházejí i lékaři

Dočasnou ochranu získalo od začátku války na Ukrajině 259 607 lidí. V neděli jich přibylo 2496, uvedlo ministerstvo vnitra. Celkem 146 143 lidí se ohlásilo cizinecké policii, v neděli nově 1681. Mnoho z válečných uprchlíků také chce v Česku pracovat. Ne vždy je to ale možné bezprostředně. Zvlášť obtížné je začít naplno pracovat pro ukrajinské zdravotníky. Přestože se české zdravotnictví po léta potýká s nedostatkem lidí, uprchlíci nemohou nastoupit okamžitě. I zkušení lékaři z Ukrajiny musí podstoupit mnohaměsíční výcvik pod dohledem českých kolegů, než budou moci začít pracovat samostatně. O opatřeních spojených s uprchlíky z Ukrajiny v pondělí jednal Ústřední krizový štáb.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 20:15|

Zkouška sirén plánovaná na první dubnovou středu se ruší. Cvičný poplach ale zazní v Temelíně a Dukovanech

Jaderná elektrárna Temelín provede ve středu 6. dubna od 12:00 zkoušku sirén. Podle zákona ji musí dělat dvakrát ročně. Nepřerušovaný tón dlouhý 140 vteřin se v temelínském areálu rozezní čtyřikrát a mohou ho slyšet i lidé v okolí. Zkouška bude také v Jaderné elektrárně Dukovany, potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Pravidlný celostátní cvičný poplach je ale ve středu zrušený, aby se v souvislosti s válkou na Ukrajině předešlo zbytečné panice.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 12:27|

Ministerstvo zvažuje dvě verze maturit: Pro cestu na vysokou, nebo rovnou na trh práce

Expertní tým z Univerzity Karlovy (UK) navrhl, aby měla maturita do budoucna dvě podoby. Vedle té běžné by středoškoláci mohli získat maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí maturity by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou. Think-tank UK Vzdělání21 plán představil na tiskové konferenci. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) doplnil, že návrh jeho resort zohlední při rozhodování o změně podoby zkoušky, kterou chce představit na jaře příštího roku.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:58|

Autoškoly zdražují. Zájemci o řidičský průkaz zaplatí za kurz i dvacet tisíc korun

Kdo si bude během letoška pořizovat řidičský průkaz, musí počítat s vyšší částkou, než jaká byla obvyklá v posledních letech. Za levnější kurzy pro osobní auto zaplatí budoucí řidiči kolem čtrnácti tisíc korun, mnohdy se ale ceny kurzů vyšplhají i k dvaceti tisícům. Lidé se proto více zajímají o to, zda je možné autoškolu zaplatit prostřednictvím splátek.
11. 1. 2022|

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt, musí složit těžší zkoušku z češtiny. Úroveň A1 už nestačí

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt v Česku, musejí skládat těžší zkoušky z češtiny. Dosud jim stačilo mít jen základní znalosti, teď je nutná pokročilá úroveň. Podle ministerstva vnitra tak Česko po letech srovnává pravidla se zbytkem Evropy. Celkem v tuzemsku žije přes šest set tisíc cizinců, trvalý pobyt má zhruba polovina z nich. Jazykovou zkoušku musejí skládat ti ze zemí mimo Evropskou unii.
7. 10. 2021|

Zájemce o řidičák čekají nové otázky, zaměří se na konkrétní situace v provozu

Testovacích sady u zkoušek na řidičské průkazy se rozšíří o 120 nových otázek. Zaměřovat by se měly na konkrétní situace v provozu a případná rizika. Prvních 35 nových otázek by se mělo v testech objevit od 24. října. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci ministerstva dopravy, policie a asociace autoškol. V současnosti je v testovacích sadách 855 otázek. Každý žadatel u zkoušky řeší 25 příkladů.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 18:50|

S žádostí o přezkum maturitních testů uspělo jen pět studentů ze 740. Nejčastěji nesouhlasili s hodnocením testů z češtiny

Proti výsledku maturitních zkoušek se letos odvolalo 740 studentů. Je to téměř o čtvrtinu méně než v roce 2020. S žádostí o přezkoumání bylo úspěšných jen pět z nich. Podle ministerstva školství se studenti v polovině případů odvolávali proti hodnocení didaktických testů z českého jazyka, třetina nesouhlasila s výsledky s testů z anglického jazyka.
7. 8. 2021|

Zkouška z češtiny se pro žadatele o trvalý pobyt od září ztíží

Zkouška z češtiny pro cizince, kteří pochází ze zemí mimo Evropskou unii a chtějí v Česku získat trvalý pobyt, se od září ztíží. Vláda tento týden schválila novelu nařízení vlády, podle které budou žadatelé o trvalý pobyt nově prokazovat znalost českého jazyka zhruba na úrovni pokročilých. Na webu o tom informovalo ministerstvo školství, které návrh vládě předložilo. Dosud cizincům stačilo umět jen základy češtiny. Těžší zkoušku podle resortu nebudou muset skládat cizinci, kteří podají žádost o trvalý pobyt do konce letošního srpna.
23. 4. 2021|

Na Trojskou lávku vjelo deset aut. Začaly zátěžové testy

Nová Trojská lávka v Praze již stojí, lidé na ni ale zatím nemohou – zato na ni vjela auta. Zatím začalo testování, které má zaručit, že ji nepotká osud její předchůdkyně, která se koncem roku 2017 zřítila. Spojnice Císařského ostrova a Troje by se měla otevřít veřejnosti letos v říjnu.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 20:18|

Rekonstruovaný Negrelliho viadukt ukáže, co unese. Začínají jeho testy před otevřením

Tříletá oprava Negrelliho viaduktu je téměř u konce a začínají jeho zatěžkávací zkoušky. Měly by ukázat, co konstrukce udrží. Experti z Kloknerova ústavu se zaměří na úseky mostu na pravém Vltavském břehu od Masarykova nádraží po Sokolovskou ulici, zvláště se budou zabývat přemostěním Křižíkovy ulice. Zkoušky potrvají do neděle.
27. 3. 2020|

Putin vyzval k odvetě za americký test donedávna zakázané střely

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministerstvům obrany a zahraničí, aby posoudily úroveň ohrožení po nedělním testu americké střely s plochou dráhou letu a připravily „symetrickou odpověď“. Uvedl to na zasedání bezpečnostní rady státu.
23. 8. 2019|

Most určený pro vozidla do 13 tun unesl k překvapení odborníků 460 tun zátěže

Vědci podrobili vysloužilý most v Petrově nad Desnou extrémní zátěžové zkoušce. Postupně na něj navršili bezmála 460 tun panelů a štěrku. Most ale k překvapení odborníků vydržel bez úhony. Podle propočtů se přitom více než 100 let stará železná mostní konstrukce, po které mohla jezdit vozidla do 13 tun, měla pod tíhou stovek tun zhroutit na připravené pilíře. Na destrukci mělo stačit i poloviční zatížení. Naměřené výsledky pomůžou v budoucnu při výstavbě nových mostů.
31. 7. 2019|