Žadatelé o trvalý pobyt si zaplatí už první pokus zkoušky z češtiny. Ta podraží

Události: Platba za test z češtiny pro získání trvalého pobytu (zdroj: ČT24)

Za test z češtiny nutný k získání trvalého pobytu budou cizinci platit. Dosud měli nárok na jeden pokus zdarma. Změna nastane od ledna a poplatek bude také o něco vyšší. Ministerstvo školství mluví o velkém zájmu a také o úsporách.

Zkouška je jednou z podmínek pro získání trvalého pobytu v Česku. O ten mohou cizinci žádat po pěti letech v tuzemsku. Letos je zájem v porovnání s loňskem zhruba o třetinu vyšší. To je vidět i na obsazenosti termínů jazykových testů.

Například Grigoryj Podoprygora se na zkoušku vydal do Prahy – nepodařilo se mu totiž získat termín ve Zlíně, kde žije. „Jakmile je termín zveřejněn, zájem je takový, že jsou okamžitě obsazené,“ popsal zástupce ředitele Akademického gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Aleš Novák.

S nárůstem počtu žadatelů počítá ministerstvo vnitra i v příštích letech. Cizinci si ale za zkoušku připlatí. Od ledna vzroste poplatek o sedm set korun. A skončí nárok na bezplatný první pokus. „Kvůli této ekonomické situaci, ve které se nacházíme, a zvýšeným nákladům, které by to neslo, nebudeme tento benefit zachovávat,“ sdělil tiskový mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Novela zároveň lékařům, zubařům a farmaceutům umožňuje nahradit jazykový test aprobační zkouškou, kterou musí složit, aby v Česku mohli vykonávat svoji profesi. Navyšuje také maximální kapacity termínů.