S odvoláním proti výsledku maturit uspěje necelé procento studentů, žádostí ubývá

Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se zatím odvolalo 1433 studentů. Oproti předpandemické době, kdy se maturity skládaly mimo speciální režim, jde o zhruba dvoutřetinový pokles. Jen necelé procento případů odvolání přitom úředníci obvykle uznají jako oprávněné. Žádosti o přezkum výsledku maturitní zkoušky mohli žáci podávat do 6. června.

Devatenáctiletou Terezu z Karlových Varů nemile zaskočilo, když při zveřejnění výsledků didaktických testů zjistila, že jí k úspěšnému složení maturity chyběl jediný bod. „V záznamovém archu jsem měla cvičení za tři body, které bylo správně napsané, ale ve stresu jsem to cvičení škrtla. Tím jsem se připravila o tři body, kvůli čemuž mi teď jeden bod schází,“ vysvětluje důvod svého odvolání.

Podle mluvčího Cermatu Marka Lehečky je právě chybějící bod nejčastější důvod, který maturanti v žádostech o přezkum uvádějí. „Další žádosti jsou bohužel často založeny na nesprávném porozumění způsobu bodování. Občas se objevují také obecné stížnosti na náročnost testů nebo na ztížené podmínky ke studiu v době pandemie,“ dodává.

Žádostí přichází stále méně

V předcovidovém roce 2019 se podle dat ministerstva proti výsledku testů odvolalo 4442 studentů, o rok dřív bylo číslo podobné – žádost podalo 4038 studentů. S ambicemi studentů přít se s úřady o výsledky maturit ale zamávala koronavirová pandemie i upravená podoba maturit. V posledních dvou letech tak žádostí o přezkum výrazně ubylo.

„Vloni měli maturanti jeden mimořádný termín navíc, který využívali místo podání žádosti o přezkoumání,“ připomíná mluvčí ministerstva školství Adéla Lednová fakt, že resort umožnil maturantům opravovat zkoušku mimo standardní zářijový termín i v červenci.

V loňském roce se proti výsledku maturity odvolalo 740 studentů, kladně resort vyřídil méně než procento žádostí. V předchozích letech se úspěšnost odvolání pohybovala okolo půl procenta.

Maturitu neudělá každý osmý

Letos u testů neuspělo 13,7 procenta studentů, kteří zkoušku skládali poprvé. Číslo ale není překvapivé, jak ukazují data ministerstva, každým rokem zkušku nezvládne na první pokus zhruba každý osmý maturant. Zatímco vloni muselo podle dat společnosti Cermat opakovat test 11,2 procenta maturantů, před třemi roky jich bylo 14,1 procenta.

Nejvíce studentů letos podle Cermatu propadlo z matematiky. Testem neprošlo 10,1 procenta z nich, což je ale ve finále lepší výsledek než loni, kdy neuspělo 16,6 procenta maturantů. Hůř šla naopak maturantům čeština, ve srovnání s loňskem jich v testu z mateřského jazyka propadl dvojnásobek.