TÉMA

Sesuv

Za zničení íránské vesnice mohlo naplňování přehrady, spustilo masivní sesuv půdy, tvrdí vědci

V posledních desetiletích ve světě prudce stoupl počet přehrad, které se stavějí kvůli poptávce po vodě nebo kvůli zajištění energie. Jejich výstavba ale vyvolává obavy ze zvýšeného rizika sesuvů půdy. Nová studie německých vědců teď zjistila průkaznou souvislost přinejmenším s jedním případem.
28. 3. 2024|

V Těrlicku hrozí sesuv svahu pod novým sportovištěm

Těrlicko na Karvinsku řeší problémy se svahem pod nedávno otevřeným sportovištěm. Objevily se v něm totiž trhliny a existuje riziko, že se přibližně sedmimetrové úbočí sesune do přehrady. Situaci na místě sleduje geotechnik.
27. 3. 2024|

Uvolněné skály u centra Karlových Varů zajišťují specialisté. Město proti sesuvům balvanů bojuje dlouhodobě

V Karlových Varech specialisté zpevňují další skálu. Těsně u lázeňského centra statik zjistil několik uvolněných kusů, u kterých hrozilo, že se zřítí. Zvětralé skalní masivy město řeší dlouhodobě. Do jejich zabezpečení magistrát každoročně investuje až patnáct milionů korun.
10. 2. 2024|

V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla

U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|

Nedávno zprovozněný obchvat Třince ohrožuje meandr řeky Olše. Problémy řeší Povodí Odry i ŘSD

Meandr řeky Olše se v Bystřici na Třinecku blíží nedávno zprovozněnému obchvatu města. Silnice je zároveň hlavním tahem na Slovensko. Dlouhodobý sesuv urychluje každá povodeň. Podle starosty Bystřice, kde problém řeší, může být situace do budoucna velmi nebezpečná. Věcí se tak zabývají Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry.
19. 10. 2023|

Řidiče a cyklisty mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí ohrožuje sesutý svah

Kvůli silným a vytrvalým dešťům se během minulého týdne zřítila část svahu mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí. Rozdrolené kameny zůstávají u silnice, stejně jako velký kus zaklíněné skály, která ohrožuje projíždějící vozidla a cyklisty.
14. 8. 2023|

Počet obětí slovinských povodní stoupl na šest. Pohřešovaní Češi se ozvali

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala v pondělí slovinská média. Někteří Češi ve Slovinsku uvázli v ubytovacích zařízeních, sdělil Černínský palác, všichni pohřešovaní se ale ohlásili. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 23:09|

Sesuv půdy na severozápadě Gruzie zabil nejméně jedenáct lidí

Nejméně jedenáct obětí na životech si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti Rača na severozápadě Gruzie. Oznámil to premiér Irakli Garibašvili. Osud tří desítek lidí dosud není znám. České velvyslanectví v Tbilisi má informace, že mezi zemřelými není žádný český občan, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 22:05|

Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově

Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.
11. 5. 2023|

Masivní sesuvy půdy v Ekvádoru si vyžádaly sedm životů, další lidé se pohřešují

Nejméně sedm mrtvých a 62 pohřešovaných si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti na jihu Ekvádoru, ke kterému došlo kvůli předchozím lijákům v noci z neděle na pondělí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. Předchozí bilance čítala 16 mrtvých a sedm pohřešovaných.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 10:56|

Stovky opěrných zdí v Karlových Varech potřebují opravu. Stála by nejméně dvě miliardy

Karlovy Vary hledají peníze, aby měly na opravu víc než osmi set opěrných zdí a zídek. Lázeňské město, které je postavené v údolí mezi kopci a skalami, jich má dohromady přes osmdesát kilometrů, další spadají do vlastnictví soukromníků. Na opravu bortících se zdí by magistrát potřeboval víc než dvě miliardy korun.
22. 3. 2023|

Po důlním neštěstí na severu Číny se pohřešují desítky lidí

Nejméně dva lidé zahynuli a více než padesát dalších se pohřešuje po neštěstí, které se stalo v uhelném dole v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní média, podle nichž se zatím podařilo vyprostit šest zraněných.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 18:14|

Na kemp v Malajsii se sesunula půda. Mezi více než dvaceti oběťmi je i pětileté dítě

Sesuv půdy v kempu poblíž malajsijského hlavního města Kuala Lumpur si vyžádal nejméně jednadvacet obětí na životech. Dalších dvanáct lidí se stále pohřešuje. O nové bilanci informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 14:31|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Japonsko zasáhl tajfun Talas, zemřeli dva lidé

Střední část Japonska zasáhl tajfun Talas, vyžádal si dvě oběti. Desítky tisíc domácností zůstaly bez proudu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž vítr v centru bouře dosahoval v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.
24. 9. 2022|

Italští záchranáři našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce, obětí je 11

V Itálii objevili tělo poslední osoby pohřešované po nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Nalezeno tak bylo všech jedenáct obětí tragédie. Podle místních úřadů je tento počet konečný, napsala italská agentura ANSA. Mezi mrtvými jsou dva Češi.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 20:57|

Při sesuvu ledovce v Dolomitech zemřeli dva Češi, potvrdilo ministerstvo

Při nedělním sesuvu části ledovce na hoře Marmolada zemřeli dva muži z České republiky, potvrdilo to ministerstvo zahraničních věcí, které je už v kontaktu s jejich rodinami. Pátrání v Dolomitech pokračuje, z původních třinácti pohřešovaných nyní hovoří úřady o pěti. Podle odborníků je šance na přežití minimální. Za hlavní příčinu neštěstí označují vysoké teploty, na vrcholu hory bylo v minulých dnech i deset stupňů nad nulou.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 18:51|

Silničáři preventivně rozebírají svah na D8

Ze svahu u dálnice D8 odvezou silničáři desítky tisíc tun zeminy. Pracují v místě, kde komunikaci hlídají hlubinná čidla kvůli možnému sesuvu. Odlehčování svahu je preventivní, při silných deštích by se totiž podle vědců mohl pohnout.
11. 9. 2021|

Po sesuvu půdy v Japonsku se pohřešuje osm desítek lidí, potvrzeni jsou čtyři mrtví

Po sobotním sesuvu půdy, který zavalil japonské letovisko Atami, záchranáři stále pátrají zhruba po osmi desítkách pohřešovaných. Uvedla to agentura AP, která se odvolává na místní úřady. Zatím jsou potvrzeny čtyři smrtelné oběti neštěstí, které následovalo po několikadenních přívalových deštích.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 17:09|

Naděje na spásu zavalených vyhasla. Norští záchranáři nevěří, že pod sesuvem najdou přeživší

Šest dní po sesuvu půdy na jihu Norska záchranáři vzdali naději, že by mohli v závalu ještě najít přeživší. V úterý to podle agentury DPA oznámila místní policejní velitelka Ida Melbová Öysteseová. Sesuv v obci Ask si vyžádal sedm obětí. Tři další lidé se oficiálně stále pohřešují, podle policie jsou ale rovněž po smrti.
5. 1. 2021|

V Rakousku při sesuvu laviny zahynulo pět Čechů

Při sesuvu velké laviny na rakouském horském masivu Dachstein zahynulo v neděli dopoledne pět Čechů. Podle informací rakouské agentury APA a serveru oe24.at byli oběťmi lavinové nehody členové jedné skupiny. Informaci potvrdil Michal Dudáš z ministerstva zahraničí.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 15:53|

U Štrasburku vykolejil vlak TGV. Nejméně dvacet lidí je zraněných, strojvedoucí těžce

Na severovýchodě Francie ráno sjela z kolejí lokomotiva vysokorychlostní soupravy TGV s více než třemi sty pasažéry. Zranění utrpěly dvě desítky lidí. Agentura AFP uvedla, že strojvedoucí byl ve velmi vážném stavu letecky transportován do nemocnice. První poznatky naznačují, že příčinou nehody byl sesuv půdy u trati.
5. 3. 2020|

Proměna hnědouhelného dolu v letovisko jde ztuha. Výstavbu u jezera Most brzdí nestabilní prostředí

Mostecká radnice by chtěla v září otevřít veřejnosti jezero vzniklé zatopením jámy po těžbě hnědého uhlí na okraji města. Výstavba na březích jezera však vázne, komplikují ji složité geologické podmínky rekultivovaného prostoru.
27. 2. 2020|

Nad neposedným svahem u Karlových Varů budou opět jezdit vlaky. Železničáři ale chystají další výluku

Karlovy Vary od soboty opět získají spojení s Prahou – to železniční. Skončí mimořádná výluka v úseku trati v blízkosti města, kde se loni sesunul svah. Prozatím ale bude v provozu pouze jedna kolej a vlaky budou muset kritickým úsekem projíždět pouze třicetikilometrovou rychlostí. V příštím roce potom bude ještě jedna velká výluka.
15. 11. 2019|