Sesuv půdy na severozápadě Gruzie zabil nejméně jedenáct lidí

Nejméně jedenáct obětí na životech si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti Rača na severozápadě Gruzie. Oznámil to premiér Irakli Garibašvili. Osud tří desítek lidí dosud není znám. České velvyslanectví v Tbilisi má informace, že mezi zemřelými není žádný český občan, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Premiér Garibašvili, který se dostavil na místo neštěstí, ohlásil, že v pondělí 7. srpna bude v zemi státní smutek. Garibašvili také uvedl, že záchranáři stále pátrají po třicítce pohřešovaných osob a že nařídil gruzínské armádě zapojit se do záchranné operace.

Sesuv půdy se odehrál ve čtvrtek poblíž hotelu v horském turistickém středisku Šovi v regionu Rača po několika dnech prudkých dešťů. Živel poškodil chaty, elektrické vedení, silnice a mosty.

„Přežili jsme zázrakem,“ uvedla jedna ze zachráněných, šestadvacetiletá Mariam Berianidzeová poté, co podle svých slov strávila dvě a půl hodiny pohřbená v sesuvu půdy. „Povodeň před našima očima unesla tři lidi. Doufám, že je najdou živé.“

Geolog: Spojily se intenzivní srážky a tání ledovců

V oblasti pohromy nepřetržitě pokračují pátrací a záchranné operace, zapojeno je do nich na čtyři sta záchranářů, hasičů a příslušníků různých jednotek ministerstva vnitra. V pátek ráno se do akce zapojily také dva vrtulníky pohraniční stráže. Z ohrožené oblasti bylo evakuováno dalších sto čtyřicet lidí. Na místě zasahuje také speciální a těžká technika.

Úřady v blízké vsi zřídily krizový štáb a začala také fungovat krizová linka, uvedl server Gruzija Online.

Citoval také názor geologa Meraba Gaprindašviliho, že v místě pohromy se spojily geologické a hydrometeorologické jevy způsobem, jaký západní Gruzie nezažila s výjimkou zemětřesení v roce 1991. V místě se projevilo i odplavení břehů řeky v důsledku intenzivních srážek a tajících ledovců, což vyústilo v sesuv půdy v podobě proudu bahna a kamení.

Lázeňské městečko Šovi leží v horské oblasti Rača představující severovýchodní cíp západní Gruzie.