TÉMA

Royal Air Force

Pomáhal vězňům a pašoval jejich dopisy. Odbojáře Hadaše s kolegy odsoudili k smrti

Archivy stále vydávají nové příběhy protinacistických i protikomunistických odbojářů. Většina z nich končila na popravištích. Stejně jako Vladislav Hadaš a jeho dva spolubojovníci. Od jejich oběšení teď uplynulo 70 let.
31. 10. 2023|

Za leteckou nehodou historického letounu v Chebu byl podle expertů nezvládnutý manévr

Za loňskou nehodu historického stíhacího letounu Hawker Hurricane na leteckém dni v Chebu stojí nezvládnutý manévr 58letého pilota, který po nárazu do země zemřel. K provedení manévru neměl pilot podle vyšetřovatelů dostatečnou letovou výšku. ČTK to zjistila ze závěrečné zprávy zveřejněné na webu Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Vyšetřovatelé nezjistili žádné důkazy o závadě nebo poruše letadla. Letadlo dopadlo mimo areál letiště poblíž rodinných domů. Při nehodě se lehce zranila jedna žena.
29. 6. 2023|

Karel III. slaví první narozeniny na trůně. Velkolepou přehlídku sledovaly tisíce lidí

Britský panovník Karel III. slaví první ceremoniální narozeniny. V Londýně se kvůli tomu sešly tisíce přihlížejících. Hlavní částí oslav byla vojenská přehlídka, na které se představilo přes čtrnáct set vojáků. Ceremoniálu se zúčastnilo i na čtyři sta hudebníků a dvě stě koní. Členové královské rodiny příznivce pozdravili z balkonu Buckinghamského paláce, odkud také pozorovali průlet letounů RAF.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 15:43|

V Súdánu se opět bojuje. Britové viní vládu, že je opustila

V Súdánu se v úterý po dočasném zmírnění opět rozhořely boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF), informovaly televize al-Džazíra a list The Guardian s odvoláním na svědectví místních obyvatel, která hovořila o leteckých útocích a ostřelování těžkým dělostřelectvem. Německo oznámilo, že v úterý večer provede poslední evakuační let. Čína uvedla, že ze země dostala většinu svých občanů. Evakuace zahájila Británie, která má v zemi na čtyři tisíce občanů. Odjezd několika set civilistů potvrdily Francie a Ukrajina. OSN v úterý varovala před nanejvýš akutním nedostatkem potravin, vody, léků a paliva, především v metropoli Chartúmu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 20:58|

Lidé se v Brně rozloučili s válečným veteránem Emilem Bočkem. Pohřeb byl s vojenskými poctami

Rodina a blízcí, armádní činitelé i váleční veteráni se na brněnském Ústředním hřbitově rozloučili s válečným veteránem Emilem Bočkem. Pohřeb byl s vojenskými poctami, obřad začal průletem letounů JAS-39 Gripen. Do obřadní síně mohli na přání rodiny jen zvaní hosté, před ní ale veřejnost sledovala rozloučení na velkoplošné obrazovce. Poslední český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) zemřel 25. března krátce po svých stých narozeninách. Byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis k výročí mu poslal i britský král Karel III.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 23:43|

Poslední žijící český válečný pilot Emil Boček předal ocenění a oslavil stovku

Emil Boček, poslední žijící český válečný pilot, slaví sté narozeniny. Absolvoval téměř tři desítky operačních letů. Po válce se pro komunisty stal nepohodlným. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Aktivní je dodnes. Vybraným lidem a institucím tento týden předal ocenění Morální autorita – za podporu a péči o válečné veterány a za odvážné a spravedlivé skutky.
25. 2. 2023|

Británie zahájila vývoj stíhačky Tempest. Stroj má využít umělou inteligenci i autonomní drony

Británie zahájila vývoj vojenské stíhačky nové generace. Stroj bude využívat umělou inteligenci a řídit hejna autonomních dronů. Na projektu bude Londýn spolupracovat s Římem a Tokiem. V plném bojovém nasazení by Tempest (v překladu Bouře) měl být v roce 2035. Tak, aby plnil všechny úkoly futuristického vzdušného boje.
11. 12. 2022|

Před 80 lety doletěla raketa V-2 k hranici vesmíru. Do historie se ale zapsala jako ničivá zbraň

Německá raketová technika představovala od 30. let minulého století absolutní světovou špičku. Není proto divu, že právě raketa německého původu dokázala 3. října 1942 doletět jako první lidský výrobek až na samou hranici vesmíru. Nesporný vědecký a technický úspěch ale dodnes kalí skutečnost, že raketa A-4 tehdy nesloužila k poznávání vesmíru, ale k zabíjení. Stala se totiž Hitlerovou zbraní odplaty číslo dva, známou jako V-2.
3. 10. 2022|

Česko poslalo na Ukrajinu část nejlepších bitevních vrtulníků. Včetně „Liberatoru Kosti“

Na Ukrajinu podle všeho z Česka nedorazily žádné olétané stroje ze skladu, ale část těch nejlepších ve výzbroji. Analýza snímku zveřejněného ukrajinskými úřady ukazuje, že do boje vyrazily stroje po náročné generální opravě. ČT to potvrdil i jeden zdroj blízký českému letectvu. Česká armáda ani ministerstvo obrany dodávky nekomentují.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 10:33|

Syna letce RAF Ocelky vychovávali prarodiče v Brně. Otce Igor nikdy neviděl, matku až po válce

Igor Ocelka se narodil 17. července 1939, sedmnáct dnů poté, co jeho otec Josef odešel do zahraničního odboje. Později se stal velitelem pověstné 311. československé bombardovací perutě RAF. Otec se synem se nikdy neviděli, Josef v Británii zahynul. Matku poznal Igor až po válce, musela utéct před gestapem. Jako syn letce RAF to neměl jednoduché, nemohl studovat, s matkou, která žila v Londýně, se setkal jen několikrát.
9. 4. 2022|

Ruské letectvo je nad Ukrajinou stále bezzubé. Příčiny jsou podle analytiků komplexní

Ruskému letectvu se přes početní výhodu stále nepodařilo plně ovládnout nebe nad Ukrajinou. Podle vojenských analytiků je zřejmě příčin více – od neschopnosti přes obavy ze ztrát drahé techniky až po nedostatečný výcvik.
17. 3. 2022|

Velitele československých pilotů RAF Janouška připomíná nová pamětní deska

Velitele československých pilotů v řadách britského Královského letectva (RAF) Karla Janouška připomíná nová pamětní deska. Odhalena byla na domě v pražské Malé Štěpánské ulici, ve které žil několik let po propuštění z komunistického vězení. Legendární představitel československých letců zemřel před 50 lety.
27. 10. 2021|

Noční sekáč Kuttelwascher se narodil před 105 lety. Nad Svatým Křížem přeletěla jeho stíhačka

Ve Svatém Kříži na Vysočině si připomněli 105. výročí narození slavného rodáka Karla Kuttelwaschera. Za druhé světové války byl letec přezdívaný „Kut“ nejúspěšnějším českým pilotem v řadách RAF. Hawker Hurricane, na jehož příď si nechal vymalovat žlutou kosu překrytou červeným praporem s nápisem Night Reaper (Noční sekáč), letos získalo pražské Letecké muzeum.
23. 9. 2021|

Zemřel válečný veterán Tomáš Lom, bojoval v řadách RAF

Ve věku 96 let ve středu ráno zemřel válečný veterán Tomáš Lom, který byl spolu s dalšími Čechy a Slováky příslušníkem britského královského letectva (RAF). Potvrdila to jeho rodina. O úmrtí informoval Deník N. Poslední rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Soustrast vyjádřil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), poslanci na středeční schůzi uctili Lomovu památku minutou ticha.
23. 6. 2021|

Do pražského muzea přiletěla vzácná historická stíhačka Hawker Hurricane

Pražské Letecké muzeum Točná získalo do svých sbírek britský stíhací letoun Hawker Hurricane Mk.IV, na kterém za druhé světové války létali českoslovenští piloti. Zrekonstruovaný stroj vyrobený na přelomu let 1942 a 1943 přiletěl do Česka v pondělí večer z Belgie, potvrdil Michal Masař z leteckého muzea. Hurricane je v denním zbarvení, které měla verze Mk.IIc českého leteckého esa Karla Kuttelwaschera.
15. 6. 2021|

V oblacích proletěla celý svět. Život pilotky Amy Johnsonové skončil před 80 lety ve vodách Temže

S rozvojem aviatiky a technickým pokrokem lákala vzrušující, ale nebezpečná disciplína na oblohu řadu dobrodruhů. Předháněli se v rychlosti, s jakou létali mezi vzdálenými cíli, a fascinovaná veřejnost je na zemi vítala s nadšením. „Po dobrodružství toužím víc než po čemkoliv jiném,“ svěřila se i pilotka Amy Johnsonová, která sama dosáhla řady odvážných prvenství. Letadlem obletěla vzdálené kouty světa. Zemřela ale před 80 lety, 5. ledna 1941, při havárii v rodném Spojeném království. Její tělo se nikdy nenašlo, a i díky tomu vznikla o jejích posledních chvílích řada spikleneckých teorií.
5. 1. 2021|

Vlčák Ant byl věrným společníkem československých letců, účastnil se i bombardovacích misí

Přesně před 77 lety – 27. prosince 1943 – českoslovenští letci britské RAF (Královského letectva) potopili německou zásobovací loď Alsterufer s nákladem wolframu. Bylo to jejich největší vítězství za druhé světové války. Zvířecím maskotem československé perutě byl od jejího vzniku alsaský ovčák Ant.
28. 12. 2020|

Válečný veterán vrátil Zemanovi pamětní list. „Vaše aktivity se mi jeví jako vlastizrádné,“ napsal

Válečný veterán Tomáš Lom, který za druhé světové války bojoval v řadách britského letectva Royal Air Force (RAF), vrátil prezidentu Miloši Zemanovi pamětní list k výročí osvobození Československa. Zeman se podle něj chová vlastizrádně ve prospěch protivníků České republiky, uvedl Lom na sociální síti. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka Lom Zemanovi křivdí. Na vrácení pamětního listu upozornil server iDnes.cz.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 17:30|

Na křídlech za lva. Výstava přibližuje život československých letců v řadách RAF

Na zámku ve Větrném Jeníkově si připomínají československé letce a vojáky. Výstava nabízí příběhy hrdinů, kteří během druhé světové války bojovali za svobodu v řadách britského Královského letectva.
26. 7. 2020|

Z nebe přišlo vítězství i smrt. Bitva o Británii byla prvním německým klopýtnutím

Bitva o Británii je považována za první velký neúspěch Německa ve druhé světové válce. Ze strategického hlediska nešlo pro Hitlera o kdovíjaký problém – celý západ pevninské Evropy zůstal pod jeho kontrolou a svobodný zůstal jen ostrov za kanálem. Politicky ale lze hovořit hned o několikanásobném neúspěchu, a navíc západní fronta přece jenom úplně nezanikla, i když vedla pod vodou. Až dodatečně byla stanovena doba, po kterou bitva o Británii probíhala, na 10. červenec až 31. říjen 1940. Vypukla tedy před rovnými 80 lety.
10. 7. 2020|

Tip z iVysílání: Nebeští jezdci neuletí životu ani smrti

V souvislosti s výročím konce druhé světové války připomíná Česká televize ze svého archivu snímky, které se k této době vrací. Jedním takovým jsou Nebeští jezdci. Filmové svědectví režiséra Jindřicha Poláka o hrdinství československých letců RAF podle knihy jednoho z nich je v iVysílání k přehrání jen do 7. května.
5. 5. 2020|

Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. Příběh československého pilota RAF Kurta Taussiga byl výjimečný

Čechoslovák, ale ne Čech, ani Slovák. Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. A radši nakonec Brit. Nedávno zesnulý pilot a důstojník RAF Kurt Taussig, oceněný medailí Za hrdinství v boji in memoriam, byl již odmalička neobyčejným rodákem z Teplic. Jeho životní příběh nyní představuje v dokumentu redaktor ČT Jan Beránek.
1. 11. 2019|

Generace československých pilotů RAF odchází. Zemřel Kurt Taussig

Ve věku 96 let zemřel v Londýně Kurt Taussig. České televizi to sdělila jeho rodina. Taussig byl vedle Emila Bočka jedním ze dvou posledních žijících československých pilotů RAF. Patřil také mezi takzvané Wintonovy děti.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 22:47|

Porušená hráz ohrožuje anglické městečko. Pomáhá i vrtulník RAF

Do úsilí o stabilizaci hráze přehrady nedaleko Manchesteru, kterou poškodily silné deště, se v pátek zapojila britská armáda. Situace je však nadále velmi nebezpečná a evakuovaní obyvatelé městečka Whaley Bridge se zatím nemohou vrátit do svých domovů. Hladina vodní nádrže nicméně klesla o půl metru a vojáci s vrtulníkem hráz vyztužili stovkami tun písku a štěrku. Evakuované lidi a personál pracující na zažehnání nebezpečí večer navštívil britský premiér Boris Johnson.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 22:47|