Vlčák Ant byl věrným společníkem československých letců, účastnil se i bombardovacích misí

Události: Vlčák Ant (zdroj: ČT24)

Přesně před 77 lety – 27. prosince 1943 – českoslovenští letci britské RAF (Královského letectva) potopili německou zásobovací loď Alsterufer s nákladem wolframu. Bylo to jejich největší vítězství za druhé světové války. Zvířecím maskotem československé perutě byl od jejího vzniku alsaský ovčák Ant.

Vlčák Ant byl jediným psem u československých perutí RAF, který mohl oficiálně létat. Účastnil se tak bombardovacích misí nad Německem a byl na palubě letadla i při pronásledování německých ponorek v Atlantiku.

„Dokonce měl část vlastní výstroje a kyslíkovou masku. Už tehdy za války se stal legendou,“ uvedl publicista Jaroslav Čvančara.

Zachránce životů

Několikrát byl dokonce během operací nebo při německých útocích na letiště vážně raněný. Jeho osudy líčí ve své knize „Hrdinný letec RAF vlčák Ant“ Iveta Irvingová. Dcera pilota 311. bombardovací perutě Jana Irvinga ji napsala z vyprávění svého otce a jeho spolubojovníků. 

Podle Irvingové Ant dokonce posádce bombardéru několikrát zachránil život. „Instinktem a velmi bystrým sluchem dokázal hlavně při nočních letech vypozorovat útok nepřítele dřív, než kluci v posádce zaregistrovali, že mají někoho za zády,“ uvedla.  

Dostal několik vyznamenání včetně Československého válečného kříže 1939 za statečnost a Dickinovy medaile. „Je to nejvyšší vyznamenání, jaké může zvíře dostat,“ poznamenal Čvančara. 

Čtyřnozí přátelé byli u československých vojáků v zahraniční armádě na Západě velmi oblíbení. Představovali pro ně vzpruhu. Celkem bojovalo v RAF během druhé světové války zhruba dva a půl tisíce pilotů a techniků pozemního personálu z Československa, skoro pět set jich padlo.