Karel III. slaví první narozeniny na trůně. Velkolepou přehlídku sledovaly tisíce lidí

Britský panovník Karel III. slaví první ceremoniální narozeniny. V Londýně se kvůli tomu sešly tisíce přihlížejících. Hlavní částí oslav byla vojenská přehlídka, na které se představilo přes čtrnáct set vojáků. Ceremoniálu se zúčastnilo i na čtyři sta hudebníků a dvě stě koní. Členové královské rodiny příznivce pozdravili z balkonu Buckinghamského paláce, odkud také pozorovali průlet letounů RAF.

Oficiálně bude mít král 75. narozeniny až v listopadu, kvůli počasí se ale oslava koná v červnu. Tradice sahá do dob vlády Jiřího II., který se sice narodil v říjnu, v roce 1748 ale chtěl k oslavě svých narozenin využít příznivého letního počasí.

Poprvé téměř za čtyři dekády jel panovník na koni

Královské procesí v sobotu krátce před polednem středoevropského letního času vyjelo z bran Buckinghamského paláce směrem k prostranství Horse Guards Parade u Downing Street. Na koních jel král Karel III. za doprovodu svého syna prince Williama, sourozenců princezny Anny a prince Edwarda a vojenských představitelů.

Bylo to poprvé od roku 1986, kdy panovník přehlídku absolvoval na koni. „Královna Alžběta se toho dříve taky aktivně účastnila, ale jak postupně stárla, tak přesedla do kočáru,“ poznamenala politoložka Magda Leichtová z Oxfordské univerzity.

Královna Camilla, princezna z Walesu Catherine a její tři děti –⁠ George, Charlotte a Louis –⁠ v sobotu jeli v kočáře. V rámci ceremoniálu pak Charles před osmi tisíci diváky provedl inspekci vojáků.

Tradiční přelet letounů byl letos mnohem větší než obvykle, aby divákům nahradil podobnou akci plánovanou v květnu při příležitosti Karlovy korunovace, kterou narušilo špatné počasí.

Tuto sobotu letouny předvedly plnohodnotnou show, při které mimo jiné stíhačky utvořily na obloze nad Londýnem písmena CR, podle latinského Charles Rex. Stroje leteckého akrobatického týmu Red Arrows za sebou zase zanechaly stopy v britských barvách –⁠ červené, bílé a modré. Král spolu s rodinou přehlídce přihlížel z balkonu Buckinghamského paláce.

V souvislosti s oslavou narozenin britský panovník tradičně povyšuje do šlechtického stavu. Podle Leichtové se na letošním seznamu objevuje řada lidí z Commonwealthu. „Letos to je i řada lidí s indickými kořeny, (král) se snaží zdůraznit mezinárodní aspekt, respekt k jiným kulturám, seznam je tak čím dál rozmanitější,“ konstatovala Leichtová. 

Karel III. také ocenil ženy. Dvě významné vojenské hodnosti dostala královna Camilla a princezna z Walesu, z nichž jsou nyní plukovnice čestných jednotek.

Z nepříliš populárního prince oblíbeným králem

Karel III. se stal panovníkem, když jeho matka královna Alžběta loni v září ve věku 96 let zemřela po více než sedmdesáti letech na trůně. „Překvapilo mě, jak jsme si rychle zvykli, že je na trůně. Velice rychle a zdatně vplul do role. I když v některých obdobích nebyl nejpopulárnější princ, tak dokázal být poměrně populární král a obliba u něj a prince Williama po korunovaci ještě vzrostla,“ poznamenala politoložka.

I Camilla se podle ní dokázala etablovat. „Dokázala otočit veřejné mínění. Veřejně je králi po boku a je na nich vidět, že k sobě patří, že si rozumí a že jsou funkční tým. Camilla má smysl pro humor a je živel, což asi přispělo k tomu, jak je to veřejností vnímáno,“ míní Leichtová.