TÉMA

Liberty Ostrava

Většina zaměstnanců Liberty ani tento týden nepůjde do práce, podnik návrat opět odložil

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava ani tento týden nebude pracovat. Podnik jejich návrat odložil, další postup oznámí opět za týden, informoval odborový předák Petr Slanina. Většina zaměstnanců huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech byla v práci naposledy před čtvrt rokem, 21. prosince. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková sdělila, že podnik už spustil většinu válcovacích tratí.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 12:31|

Soud prodloužil Liberty Ostrava moratorium o tři měsíce

Krajský soud v Ostravě prodloužil všeobecné moratorium hutní společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce, vyplývá z usnesení vyvěšeného na úřední desce. Moratorium poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Účinné je od okamžiku vyvěšení. Původní platnost moratoria měla skončit právě ve čtvrtek, o jeho prodloužení firma požádala.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 20:20|

Do práce v Liberty se vrátí okolo tří set lidí, podnik bude žádat o prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava zprovoznila kotelnu v koksovně, která teď dodává páru pro její chemický závod. Od úterý se na pracoviště vrátí zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny, dohromady asi tři sta lidí, oznámila v pondělí mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Potvrdila, že firma bude žádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Návrat většiny zaměstnanců do práce podnik opět o týden odložil, od 2. ledna už podvanácté.
18. 3. 2024|

Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:08|

Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent

Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:57|

Liberty Ostrava obnovuje část výroby, návrat dalších zaměstnanců už podesáté odložila

Huť Liberty Ostrava začíná vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených bram (polotovarů). K pondělku v podniku pracuje přes 1750 zaměstnanců z šesti tisíc, informoval za Liberty Ivo Štěrba. Většina provozů ale stojí, protože se huť stále nedohodla s podnikem Tameh Czech na dodávkách energií. Velká část zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Huť jejich návrat opět o týden odložila, už podesáté, informoval předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 15:15|

Soud zachoval moratorium, které chrání huť Liberty před věřiteli

Všeobecné moratorium, které chrání hutní podnik Liberty Ostrava před věřiteli, trvá. Krajský soud v Ostravě zjistil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro jeho zrušení. Firma má v dostatečném stadiu rozpracován restrukturalizační plán a chce ho do konce příštího týdne předložit k hlasování dotčeným stranám, řekl soudce Viktor Břeska. Moratorium má trvat do 21. března. Jednání bylo neveřejné, účastnili se ho zástupci Liberty, jejího dodavatele elektřiny Tameh Czech a jejich právníci. K soudu dorazil i majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:12|

Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům

Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:41|

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Liberty se musí očistit od vlastníků, míní Topolánek. Podle Zaorálka majitel nikdy nemohl podnik zvládnout

Některé výroby v Liberty Ostrava zachovat půjde, pokud se podnik „očistí“ od vlastníků, řekl ve středečních Událostech, komentářích předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a expremiér Mirek Topolánek. Bývalý ministr zahraničí a kultury a místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek upozornil, že už od začátku bylo zjevné, že současný vlastník není vybaven na to, aby podnik finančně zvládl. Podle Topolánka i Zaorálka ocelářství patří budoucnost a ocel by měla být strategickou surovinou.
22. 2. 2024|

Moravskoslezská tripartita podpoří protestní akci před Liberty. Přežití ocelářství považuje za důležité

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby začala hledat řešení krize v Liberty Ostrava, ale i v celém českém ocelářství. Řekl to hejtman Krkoška (ANO). Na tom, jestli ostravská Liberty zahájí provoz, je podle moravskoslezského hejtmana závislých více než pět stovek subdodavatelů, z toho třetina má vážné problémy. Kraj pro ně připravil informační workshopy a právní poradenství.
21. 2. 2024|

Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Nástup zaměstnanců Liberty do práce se opět odkládá, už posedmé

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Informoval o tom předseda tamní odborové organizace Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí; nyní k posunu dochází už posedmé. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty potvrdila, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:06|

Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava se znovu odkládá. Podle odborů se situace jen tak nezmění

Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá – firma ho odsunula už pošesté. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi tisíc lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci, uvedl odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina. Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince, protože většina provozů v huti stojí. Liberty se totiž dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že zaměstnanci dostanou výplaty.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 11:17|

Odbory upozorní evropské vlády na situaci v továrnách koncernu GFG, kam patří i Liberty Ostrava

Zástupci odborů ostravské hutě ve středu jednali s odboráři všech firem skupiny GFG podnikatele Sanjeeva Gupty, do které spadá právě i Liberty Ostrava. Plánují i možný protest zaměstnanců ocelářského koncernu proti krokům jeho vedení napříč zeměmi. Odborové organizace upozorní vlády ve všech zemích Evropy, kde působí GFG, na špatnou situaci panující v jeho továrnách, budou rovněž zjišťovat, jak GFG naložilo s dotacemi, vyplynulo z on-line jednání, kterého se zúčastnili odboráři firem z Evropy, Ameriky a Austrálie.
31. 1. 2024|

Situace kolem Liberty Ostrava ohrožuje další firmy, krajská tripartita chystá pomoc

Některé firmy obchodně propojené s ostravskou hutí Liberty jsou v ohrožení. Tripartita Moravskoslezského kraje jim chce pomoci s oddlužením nebo s průběhem likvidace. Návrat zaměstnanců Liberty do práce se mezitím odložil už popáté. Firma na úterním jednání předsednictva krajské tripartity ujistila, že její zaměstnanci dostanou výplaty za leden, sdělil hejtman Jan Krkoška (ANO).
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 14:43|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava zůstane dál doma, do práce se vrátí asi 200 lidí

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi dvě stě pracovníků do výroby pásů a důlních výztuží, kterou se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Uvedl to odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina a potvrdila mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Jednání s Liberty se ale podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera nikam neposouvají. Většina pracovníků byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 20:05|

Návrat zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se znovu posouvá o týden

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá, a to na úterý 23. ledna. Po jednání s vedením podniku to sdělil zástupce odborů. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 19:54|

Zaměstnanci ostravské hutě Liberty by se do práce měli vrátit 16. ledna

Termín návratu zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se posouvá o další týden, jejich předpokládaný nástup bude 16. ledna. Hutní společnost se stále nedohodla s dodavatelem energií Tameh. Odboráři už minulý týden upozorňovali na to, že je nereálné, aby se v úterý zaměstnanci do práce vrátili. Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 19:55|