TÉMA

Krajská zdravotní

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Vyhlídku na Děčínsku chce spolek po pádu dětí nahradit

Spolek Triangl, který na pozemku obce Markvartice na Děčínsku vybudoval dřevěnou vyhlídkovou plošinu, z níž minulý týden spadlo osm dětí a praktikant, chce po jejím stržení nechat vybudovat novou kamennou stavbu. K bourání plošiny se v pátek sejdou zástupci spolku s vedením obce, demolovat se tak nejspíš začne až zkraje příštího týdne, řekl zástupce spolku Petr Hodboď.
8. 8. 2023|

Krajská zdravotní začala na severu Čech rodičkám dávat poukazy na výbavu pro novorozence

Porodnice v Ústeckém kraji chtějí pomoci rodinám se vzrůstajícími životními náklady. Zdravotnický holding Krajská zdravotní, který v regionu provozuje sedm nemocnic, v nichž je šest porodnic, tak novopečeným matkám nově dává poukázky na dva tisíce korun. Za ně mohou nakoupit ve zdravotnických pomůckách nebo lékárnách.
3. 7. 2023|

Soud nepravomocně zprostil exporadkyni hejtmana Marschallovou. Odměnu získala za odvedenou práci

Ústecký okresní soud v úterý zprostil obžaloby z podvodu bývalou poradkyni hejtmana Vladislavu Marschallovou. Podle soudu odvedla práci pro Krajskou zdravotní (KZ), s níž podepsala dvě smlouvy. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od KZ neoprávněně vyplácet odměny. Její činnost u Krajské zdravotní, která zřizuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, prokázali mimo jiné svědci v hlavním líčení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 12:58|

V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|

V areálu ústecké nemocnice se otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se ve čtvrtek otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně. Objekt se stavěl dva roky a stál přes 400 milionů korun, na dalších zhruba čtyřicet milionů vyšlo vybavení. Pro studenty se dveře nové fakulty otevřou 3. října, nastoupí jich jedenáct set, řekl děkan fakulty Zdeněk Havel. Ústecké univerzitě umožnily stavbu finance z projektu RE:START Ústeckého a Karlovarského kraje.
22. 9. 2022|

Podařilo se nám lokalizovat požár v Českém Švýcarsku, oznámili hasiči

Hasiči v pondělí k 20:00 lokalizovali požár v Českém Švýcarsku a mají jej pod kontrolou. Informoval o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Zásah hasičů v parku by tak mohl skončit v řádu dnů. V pondělí v Českém Švýcarsku zasahovalo asi tisíc hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Děčínský úřad práce mezitím vyplatil třem lidem dávku mimořádné pomoci. Jednorázově mohou postižení dostat až 69 300 korun.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 23:31|

Lékaři v Ústí nad Labem voperovali pacientovi část pánve vytvořené 3D tiskárnou

Vůbec poprvé v Česku nahradili lékaři pacientovi část kosti implantátem z 3D tiskárny. Sedmdesátiletému muži v nemocnici Krajské zdravotní v Ústí nad Labem voperovali pánevní jamku vytisknutou z titanového prachu. Tuto první operaci hradila pacientovi pojišťovna spolu s nemocnicí. O financování dalších budou lékaři jednat. Podobných pacientů totiž přibývá.
8. 7. 2022|

Lužická nemocnice v Rumburku otevírá dětskou pohotovost

V Rumburku na severu Čech se otevřela lékařská služba první pomoci pro děti a dorost. Měla by se tím zkvalitnit zdravotní péče v Šluknovském výběžku. Právě tam se dříve objevovaly problémy s nedostatkem zdravotníků a pacienti museli na ošetření dojíždět i desítky kilometrů do okolních nemocnic.
16. 5. 2022|

Státní zástupce obžaloval bývalou poradkyni ústeckého hejtmana kvůli neoprávněnému vyplácení peněz

Státní zástupce obžaloval bývalou poradkyni ústeckého hejtmana Vladislavu Marschallovou. Uvedl to server iRozhlas.cz. Podle obžaloby si nechávala neoprávněně vyplácet peníze od společnosti Krajská zdravotní za práci, kterou podle vyšetřovatelů neodvedla. Krajskou zdravotní, pod níž spadá sedm nemocnic na severu Čech, vlastní Ústecký kraj, kde je hejtmanem stranický kolega Marschallové Jan Schiller (ANO).
19. 1. 2022|

Hlavní manažer ANO Richter pobíral neoprávněně plný zastupitelský plat, píše Deník N

Hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter loni pobíral plný plat člena zastupitelstva Ústeckého kraje, ačkoliv měl jako poslanec dostávat jen 40 procent. Podle webu Deníku N a serveru HlídacíPes.org to vyplývá z výsledku kontroly, kterou iniciovali ústečtí krajští zastupitelé. Richter potvrdil, že plat v plné výši skutečně dostával. Byl to podle něj omyl a peníze hodlá vrátit.
28. 5. 2021|

Vojtěch se stal ministrem zdravotnictví. Jeho prioritami vedle pandemie jsou legislativa a financování

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu před polednem ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), který podle Seznam Zpráv zároveň rezignoval na post předsedy představenstva Krajské zdravotní. Vojtěch již zdravotnictví do loňského září vedl, nahrazuje Petra Arenbergera (za ANO), který z funkce odstoupil kvůli obvinění z majetkových nesrovnalostí.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:14|

Nemocnice v Rumburku bude od července součástí ústeckého zařízení. Péče o pacienty se má zrychlit

Krajská zdravotní převezme od prvního července Lužickou nemocnici v Rumburku. Nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči ve Šluknovském výběžku se stane součástí ústecké Masarykovy nemocnice. Důvody jsou finanční a personální.
24. 5. 2021|

Schiller nechá prověřit smlouvy Krajské zdravotní. Znění té, kterou dostala jeho asistentka, ale nezveřejní

Vladislava Marschallová kvůli zpochybňované smlouvě s Krajskou zdravotní skončí jako poradkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) i jako krajská místopředsedkyně ANO. Oznámil to Schiller, který také nechá prověřit všechny nové smlouvy Krajské zdravotní, jak po něm žádá koaliční ODS. Znění konktraktu s Marschallovou však nezveřejní, což po hejtmanovi chtěla opozice. Podle Schillera k tomu nemá pravomoc a jeho bývalá asistentka s tím nesouhlasí, protože smlouvu prověřuje policie.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:50|

Odvolaný předseda Krajské zdravotní žádá vyšetření možné fiktivní smlouvy

Odvolaný předseda představenstva Krajské zdravotní Jindřich Zetek podal trestní oznámení na asistentku hejtmana Vladislavu Marschallovou a bývalého ředitele společnosti Aleše Chodackého kvůli tomu, že údajně podepsali fiktivní smlouvu. Mělo jít o vyplácení 130 tisíc korun měsíčně za poradenství, řekl Zetek. Na trestní oznámení upozornil server Hlídací Pes.
12. 3. 2021|

Exministr Vojtěch je v čele představenstva Krajské zdravotní. Jeho předchůdce tvrdí, že musel skončit kvůli podivné smlouvě

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je novým předsedou představenstva Krajské zdravotní, která zastřešuje krajem zřizované nemocnice v Ústeckém kraji. Předchozího předsedu představenstva Jindřicha Zetka odvolali radní ve středu. On sám tvrdí, že je to proto, že se mu nelíbila smlouva uzavřená Krajskou zdravotní, společnost ale odmítla, že by byla problematická.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 14:10|

Ústecký kraj si chce vzít další úvěr ve výši 1,5 miliardy, důvodem jsou především nákupy nemocnic

Ústecký kraj si chce vzít úvěr 1,5 miliardy korun, rozhodlo o tom končící zastupitelstvo kraje na svém posledním zasedání před volbami. Peníze si chce kraj půjčit v situaci, kdy už splácí jiné úvěry v úhrnné výši 1,25 miliardy korun. Pokud na to dojde, zařadí se Ústecký kraj k těm nejvíc zadluženým. Kraj chce nový úvěr využít na pokračování v investicích.
7. 9. 2020|

Seznam.cz: Soud osvobodil všech pět manažerů Krajské zdravotní

Ústecký krajský soud pravomocně v odvolacím řízení zprostil obžaloby pět bývalých i současných manažerů společnosti Krajská zdravotní (KZ). Napsal to server Seznam Zprávy. Krajská zdravotní je v majetku krajské samosprávy, sdružuje pět nemocnic v regionu. Její současný ředitel Petr Fiala a s ním René Budjač, Tomáš Indra, Eduard Reichelt a Miloslav Řehák čelili obvinění z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinností při správě cizího majetku kvůli údajně předraženým zakázkám na nákup přístrojů a služeb.
3. 12. 2019|

Obyvatelé Litoměřic v referendu odmítli prodej městské nemocnice

Obyvatelé Litoměřic se v pátek v referendu zřetelně vyslovili proti prodeji Nemocnice Litoměřice soukromému subjektu. Hlas přišlo odevzdat 52,31 procenta lidí a proti prodeji nemocnice se vyslovilo 95,87 procenta zúčastněných.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 23:30|