TÉMA

Kulturní dům

Dějiště legendárního Jakešova projevu se změní na byty

Kulturní dům v Červeném Hrádku, v němž před pětatřiceti lety tehdejší generální tajemník UV KSČ Miloš Jakeš pronesl svůj legendární projev o bojlerech-brojlerech a platu Zagorové, čeká rekonstrukce. Město ho přestaví na byty pro seniory a mladé rodiny.
včera|

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.
28. 11. 2023|

Dvůr Králové nad Labem peníze na záchranu Mayerovy továrny nezískal, vzdávat se ale nechce

Dvůr Králové nad Labem nezískal dotaci 370 milionů korun, kterou chtěl využít na přestavbu Mayerovy továrny. Projekt totiž podle státu nesplnil podmínky. Areál z 19. století chtělo město proměnit na nové kulturní centrum za víc než 800 milionů korun. Bez dotace ale radnice stavět nemůže. Proti projektu byla od začátku opozice, která tak drahou investici odmítala.
6. 10. 2023|

Kulturní centrum Automatické mlýny slavnostně otevřelo. Mlelo se v nich sto let

Automatické mlýny vstoupily do nového života. Zrekonstruovaný areál ale místo mletí slouží kultuře a turistickému ruchu. Sídlí v něm dvě galerie, kavárna, vzdělávací centrum pro děti i dospělé, kulturní centrum s multifunkčním sálem a turistické informační centrum. Majitelé do renovace národní kulturní památky, která je raným dílem Josefa Gočára, investovali přes 900 milionů korun, z toho 430 milionů získali od Evropské unie.
29. 9. 2023|

V Českých Budějovicích začala dlouho plánovaná rekonstrukce kulturního domu Slavie

Letité dohady o rekonstrukci kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích končí. Jednu z nejcennějších historických staveb ve městě radnice nechá opravit. Proti způsobu obnovy objektu protestovali v minulosti památkáři i někteří architekti. Vedení radnice ale zahájilo práce s argumentem, že projekt už je roky schválený.
30. 5. 2023|

Páry si letos za svatbu připlatí. Zdražily hlavně prostory a catering

Svatby se letos oproti minulému roku prodraží o desítky procent. Česká televize oslovila několik svatebních agentur, podle kterých si páry nejvíce připlatí za catering a prostory, někdy až dvojnásobně. Zájem o svatby ale přesto neklesá. Někteří ale místo tradičních míst volí levnější sokolovnu nebo kulturní dům.
30. 4. 2023|

Kulturní dům Slavie v Českých Budějovicích projde opravou za půl miliardy korun

Českobudějovický kulturní dům Slavie opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za pět set milionů korun bez daně potrvá dva roky. Výběrové řízení na opravu v pondělí schválila městská rada, informoval náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS). Součástí projektu je i nákup vybavení objektu zhruba za 150 milionů korun.
24. 4. 2023|

Českobudějovičtí protestují proti přestavbě Slavie. Nelze ji zastavit, zní z radnice

V Českých Budějovicích začal protest proti přestavbě kulturního domu Slavie. Třídenní akce nabídne programy pro školy nebo komentované prohlídky. Organizátoři akce s názvem Srdce bijí pro Slavii chtějí upozornit na údajné ohrožení českobudějovické kulturní památky. Město chce 150 let starý objekt rekonstruovat. Náklady na přestavbu se pohybují kolem půl miliardy korun bez daně. Podle náměstka tamní primátorky Petra Maroše (ODS) by však plánovaný projekt mohl zastavit jedině soud.
20. 4. 2023|

Ceny pronájmů v kulturních domech se zvedly i o třetinu. Někteří pořadatelé své akce přesouvají na jaro

Provozovatelé kulturních domů museli vysoké účty za elektřinu promítnout do cen pronájmů. Ty se tak na zimní sezonu zvednou o desítky procent, někde až o třetinu. A to i přes to, že se snaží ušetřit snižováním teploty v sálech. Část programu se některé kulturní domy proto snaží přesunout na jaro.
12. 11. 2022|

Předvolební Plzeň: město mluví o nové tramvajové trati a osudu Pekla

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení plzeňského městského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách paří doprava a stavba tramvajové tratě k sídlišti Vinice a také osud zchátralého kulturního domu Peklo.
21. 9. 2022|

Břeclav má nový územní plán. Díky němu vzniknou byty, kanceláře i nová parkovací místa

Zastupitelé Břeclavi odsouhlasili zásadní změny územního plánu. Díky nim se bude moct uskutečnit hned několik projektů – vzniknout mají například nová parkovací místa nebo více než desítka bytů. Na schválení čekala zhruba šedesátka drobných podnětů od města, obyvatel i podnikatelů. Nový územní plán schválili zastupitelé po dlouhých pěti letech jednání.
19. 8. 2022|

Kraj chce přestavět Vrbenského kasárna v Hradci Králové na muzejní a kulturní centrum

Královéhradecký kraj chce přebudovat chátrající Vrbenského kasárna v centru Hradce Králové na muzejní a kulturní centrum. Náklady na opravu budov a vybudování expozic hejtmanství odhaduje na šest set padesát milionů korun. Zhruba ze tří čtvrtin by jej chtělo financovat z evropských dotačních programů, zejména z Národního plánu obnovy. Na rekonstrukci kasáren už má kraj stavební povolení.
12. 7. 2022|

V prostoru po Inwestu v Plzni má vzniknout nová čtvrť. Developer žádá o územní rozhodnutí

Developerská společnost Ameside z pražské skupiny Amádeus Real požádala o vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Zhruba za osm miliard korun ji chce postavit v letech 2024 až 2027 na ploše po zbouraném domě kultury Inwest, jenž byl zdemolován před deseti lety. Vydání rozhodnutí očekává developer letos, stavební povolení by chtěl získat příští rok, řekl spolumajitel skupiny Václav Klán mladší. Původně měl na místě, které nyní slouží jako parkoviště, vzniknout obchodní dům. Ten ale místní odmítli v referendu.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 15:13|

30 let zpět: Megalomanský Jeníkovský palác kultury potřebuje nový smysl

Kulturní dům ve větrném Jeníkově byl dokončený v roce 1985 a jeho vybudování stálo 10 milionů korun. Stejně jako desítky podobných objektů byl i Jeníkovský palác kultury megalomanský a na potřeby obce s šesti sty obyvateli značně předimenzovaný. Jeníkov převzal kulturní dům v roce 1991 a peníze na jeho provoz se snažil získat pronájmem prostor místním soukromníkům.
12. 3. 2022|

Plzeň zvažuje dva prostory pro nové sídlo filharmonie. Hudebníci ale mají výhrady

Kulturní dům Peklo nebo areál DEPO2015 jsou místa, kde by mohla sídlit Plzeňská filharmonie. České televizi to řekla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO). Současné sídlo v budově Českého rozhlasu, které filharmonie využívá od jeho postavení v roce 1946, není vhodné. Chybí mu totiž koncertní sál. Pro většinu vystoupení je instituce nucena pronajímat externí prostory, nejčastěji sál Měšťanské besedy v Plzni.
26. 2. 2022|

Dům kultury v Ostravě čeká kvůli přestavbě útlum činnosti. Většina zaměstnanců dostane výpověď

Dům kultury města Ostravy propustí k poslednímu srpnu skoro všechny zaměstnance. Kvůli jeho přestavbě podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla se celá budova bude muset vyklidit a podle města neexistují vhodné prostory, kam by se načas přemístila. Stavební práce by měly začít letos a potrvají nejméně tři roky.
10. 2. 2022|

Rožnov si těsně schválil kulturní centrum za 330 milionů

Zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku schválili stavbu kulturního centra za necelých tři sta třicet milionů korun. Finančně náročný projekt získal podporu těsné většiny zastupitelů, hlasovalo pro něj jedenáct z dvaceti přítomných. Projekt se připravoval sedm let, náklady na něj však výrazně vzrostly.
27. 1. 2022|

Ostravský dům kultury se chystá na přestavbu. Přibude futuristická hala od newyorského architekta

Dům kultury města Ostravy se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci, která bude největší v jeho šedesátileté historii. Trvat má tři roky a doprovodí ji stavba koncertního sálu podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla, který bude budovu obepínat. Na rekonstrukci největšího domu kultury ve městě, který je navíc kulturní památkou, pracuje pražské studio Architecture Acts.
19. 11. 2021|

Dům kultury Poklad se otevírá po devíti letech. Přináší umění do osmdesátitisícové Poruby

Dům kultury Poklad v Ostravě-Porubě se po devíti letech znovu otevře veřejnosti. Rekonstrukci objektu, jehož část je kulturní památkou, doprovázely například spory s dodavatelskými firmami. Poklad kromě společenského a divadelního sálu nabízí také sál pro cvičení nebo kino. Zájem lidí je velký, například ve středu se naplnily kapacity všech prohlídek v rámci dne otevřených dveří, přidaly se tak i termíny ve čtvrtek a pátek.
25. 8. 2021|

Ostravský dům kultury slaví 60 let. Další dekáda začne přestavbou

Jako bílou loď uprostřed černé Ostravy popisoval dobový tisk budovu kulturního domu, který byl v Ostravě slavnostně otevřen 16. dubna 1961. Neoklasicistní stavba architekta Jaroslava Fragnera se záhy stala zásadním kulturním a společenským centrem města. V pátek slaví šedesát let.
16. 4. 2021|

První očkovací centrum na Vysočině zahájilo provoz v Pelhřimově. Za první den naočkovalo 159 seniorů

V kulturním domě Máj v Pelhřimově ve středu zahájilo provoz první očkovací centrum mimo krajské nemocnice na Vysočině. Zdravotníci pelhřimovské nemocnice tam očkují vakcínou Moderna, řekl náměstek hospodářsko-technické správy Nemocnice Pelhřimov Petr Adam. Očkovací centra chce Vysočina ve všech pěti okresních městech.
17. 2. 2021|

Po dvou letech oprav otevřeli v Roudnici nad Labem kulturní dům. Lidé do něj zatím nesmějí

V Roudnici nad Labem slavnostně otevírají zrekonstruovaný kulturní dům. Lidé si ho ale budou moci prohlédnout jen on-line. Město se rozhodlo ho vzápětí zakonzervovat. Jinde zas nájemci dávají výpovědi. To je příklad Děčína.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 18:31|

V Drnovicích se lidé opět mohou bavit. Skončily opravy vyhořelého kulturního domu

V Drnovicích u Vyškova po dvou letech znovu otevřeli kulturní dům. V září 2018 kompletně vyhořel, propadla se střecha a oheň poničil i podlahy. Příčinou byla technická závada. Při požáru se naštěstí nikdo nezranil. Byla potřeba rozsáhlá rekonstrukce, opravy vyšly na více než padesát milionů korun.
16. 9. 2020|