TÉMA

Chata

Muzeum shání vybavení do Hrabalovy chaty. Zveřejnilo seznam dobových předmětů s fotografiemi

Polabské muzeum shání vybavení do chaty Bohumila Hrabala. Podle ředitele muzea chybějí některé dobové prvky do horního patra chaty v Kersku včetně kuchyně, muzeum ale shání třeba i popelníky nebo ptačí budku. Seznam hledaných předmětů zveřejnilo na svém webu. Co přesně potřebují, částečně zjistili historici z fotografií, v některých případech se ale museli spokojit se svým odhadem.
9. 1. 2024|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Tchořovic, místní za odpad platili méně než chataři

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Tchořovic na Strakonicku o místním poplatku za odpady, která zavedla slevu dvě stě korun pro lidi přihlášené k trvalému pobytu v obci. Návrh na zrušení části vyhlášky podalo ministerstvo vnitra, které předpis považovalo za diskriminační vůči majitelům chat. Resort už dříve také pozastavil platnost předpisu. Obec podle starosty Pavla Šedy (TCHOŘOVICE 1) zvažuje, jak bude postupovat dál.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 11:14|

Chatařům sezona končí, zlodějům začíná. Policie nabádá k zabezpečení objektů

I přes teplé počasí minulých dnů se přiblížil čas, kdy lidé hromadně opouštějí chaty a chalupy a připravují je na zimní sezonu. K té patří i obavy z vykradení rekreačních objektů. Kriminalisté každý rok prověřují stovky vloupání.
9. 10. 2023|

Češi, které zasáhl výbuch plynu na Slovensku, nebyli vážně zraněni

Žádný z Čechů, které zasáhl výbuch plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom, není vážně zraněn. Řekl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Postupně se vracejí do Česka. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal v úterý server pluska.sk. Ministerstvo zahraničí mělo informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti.
26. 7. 2023|

Výbuch plynu na chatě na Slovensku zranil devět lidí z Česka, mezi nimi i sedm dětí

Devět lidí včetně sedmi dětí utrpělo zranění při výbuchu plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom v Trenčínském kraji. Informovala o tom slovenská média. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal server pluska.sk. Také české ministerstvo zahraničí má zatím informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti, uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.
25. 7. 2023|

Roklanská chata na Šumavě se letos bourat nebude. Ministerstvo nechá posoudit její stav

Ministerstvo životního prostředí nechá třemi odborníky posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě. Letos ji bourat nebude, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je podle něj i to, že by chata byla na jiném místě.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:36|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Češi se zbavují chalup. Je po covidu a navíc recese, vysvětlují makléři

Lidé v Česku podle realitních společností začali prodávat chalupy. Jejich ceny tak klesají i o desítky procent. Za důvody makléři označují odeznění covidu i ekonomickou recesi. Trend by měl kulminovat v dalších měsících.
14. 5. 2023|

Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.
25. 1. 2023|

O zimní pobyty v Jizerských horách je obrovský zájem. Někteří hoteliéři přesto končí

Podle Českého statistického úřadu stoupl meziročně počet turistů, kteří se v Česku ubytovali, o víc než jedenáct procent. Zatímco zahraničních turistů přibylo, těch domácích bylo naopak méně. Pokles zájmu zaznamenávají i některé kraje, například Liberecký. Tam se letos ubytovalo zhruba o 5,5 procenta méně turistů než loni. Zájem o zimní sezonu je sice velký, ale někteří hoteliéři přesto končí.
10. 11. 2022|

Průměrná sazba hypoték dál roste. Poptávka po bytech i rekreačních objektech je menší

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových pěti procent. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 11,9 miliardy korun, což je proti červnu pokles více než o třetinu. Meziroční propad zrychlil na 73 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:05|

Chtěla jsem se dotknout příběhů těch lidí, říká o pomoci uprchlíkům muzikálová herečka

V pandemii mnozí herci přišli o práci a k tomu prožívají další nejistou sezonu. Přesto se někteří pustili do pomoci uprchlíkům. Třeba herečka Barbara Chybová hledá bydlení několika rodinám a řeší jejich začlenění do společnosti.
8. 4. 2022|

Rozsáhlý požár zcela zničil chatu Na Tesáku v Hostýnských vrších

V Hostýnských vrších zasáhl v sobotu časně ráno rozsáhlý požár restauraci a chatu Na Tesáku. Objekt zcela zničil. S ohněm bojovalo na osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů. V objektu byli v době požáru dva lidé, hořící budovu ale stihli opustit. Škoda byla vyčíslena předběžně na dvanáct milionů korun. Hasiči zůstávají na místě i v podvečerních hodinách.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:23|

Z břehů Rozkoše mizí boudy a přístřešky, které si tam lidé postavili bez povolení

Pracovníci Povodí Labe začali bourat a likvidovat desítky přístřešků, bud a improvizovaných chat na březích přehrady Rozkoš na Náchodsku. V uplynulých letech je tam lidé budovali bez povolení nebo jde v několika případech o pozůstatky někdejších odborářských rekreačních objektů. Jsou navíc v zátopovém pásmu. Většina má zmizet ještě do konce roku.
8. 12. 2021|

O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.
26. 8. 2021|

Petici proti stavbě chat v Krušných horách podepsaly více než dva tisíce lidí

Petici za zachování horských luk v okolí měst Lom a Osek v Krušných horách podepsaly za necelé čtyři týdny skoro tři tisíce lidí. Reagují tak na záměr developera změnit územní plán tak, aby na nich mohl postavit chatovou osadu. Petici se chystají její autoři předat na zastupitelstva nejpozději v pondělí.
12. 8. 2021|

O chaty a chalupy lidé soutěží. Realitní kanceláře už téměř nemají co nabízet

Ceny chat a chalup ve srovnání s loňským rokem vzrostly o třetinu. Podle realitních agentů je to také proto, že se lidé obávají další karantény. Chtějí ji trávit blíž k přírodě. Potvrzuje se také trend takzvaných druhých domovů.
22. 7. 2021|

Ceny míří vzhůru, metry dolů. Bydlení Čechů se mění

Trh s bydlením na rozdíl od celé řady dalších oblastí ekonomiky pandemie moc nepoznamenala. Poptávka po bydlení zůstala loni obrovská, což se odrazilo i v rekordním objemu nově poskytnutých hypoték i v pokračujícím silném růstu cen bytů – Česko se v rámci EU dokonce drží na předních místech. Na druhou stranu průzkum Eurostatu ukazuje, že stále velká část Čechů žije jako „sardinky“, byť tento podíl klesá, a to navzdory rostoucí ceně. Přinášíme pohledy ekonomů i developerů, jak moc se bude v dohledné době bydlení v Česku měnit a jaké jsou aktuální trendy.
22. 1. 2021|

Češi skupují chaty i chalupy. Na Liberecku prodeje vyskočily hned o třetinu

Počet prodaných chat a chalup v Česku letos do konce září meziročně vzrostl o 12,6 procenta na 4800. Jejich hodnota se zvýšila o 28,5 procenta na 6,23 miliardy korun. Nejvíce se jich prodalo v červnu (755), nejméně v dubnu (349). Z jednotlivých regionů prodeje nejvíce stouply v Libereckém kraji, téměř o třetinu. Naopak na Pardubicku téměř o pětinu klesly. Vyplývá to z údajů společnosti Reas, která mapuje realitní trh v Česku na základě dat z katastru nemovitostí.
15. 11. 2020|

Do konce října se podle policejních statistik vloupali zloději do více než tisíce chat, na místě někdy i přespí

Od ledna do konce října letošního roku řešili policisté přes tisíc případů vykradených chat. Loni to bylo jen za osm měsíců téměř o sto případů víc. Největší počet vykradených chat evidují policisté ve Středočeském kraji. Nejméně případů zaznamenali v Praze a Královéhradeckém kraji. Kromě zlodějů elektroniky, šperků a starožitností se do chat vloupávají také lidé bez domova, kteří se v nich někdy jen nají a přespí.
12. 11. 2020|

Osm měsíců po požáru zůstávají nad Pecí pod Sněžkou zbytky vyhořelé chaty. Není jak je odklidit

Ruiny krkonošské chaty Bažina, která v zimě vyhořela, zůstávají stále na svém místě nad Pecí pod Sněžkou. Město Trutnov, kterému patřila, by je sice chtělo odvézt a na místě postavit novou chatu, ale nemá jak. K chatě nikdy nevedla široká přístupová cesta, po které by mohla přijet stavební technika. Radnice přesto věří, že se podaří nový objekt postavit do konce příštího roku.
20. 8. 2020|

Požár Libušína zůstane bez trestu. Soud zprostil obžaloby muže, který měl zajistit opravu komínů

Okresní soud ve Vsetíně zprostil obžaloby Pavla Pryszcze za požár Libušína na Pustevnách. Hrozilo mu původně dva až osm let vězení za ohrožení z nedbalosti, které se měl dopustit při opravě komínů. Práci zadal dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí. Podle soudu není vyloučená ani možnost úmyslného zapálení památky, i když se ji nepodařilo prokázat.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 11:41|

Požár zničil lovecké chaty Na Tokáni v Českém Švýcarsku

Požár zničil historické, památkově chráněné chaty Na Tokáni v Českém Švýcarsku na Děčínsku – z jedné budovy nezbylo téměř nic, druhá je těžce poškozená. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kromě požáru samotných chat bojovali i s plameny, které se rozšířily do okolního porostu. Chaty, které sloužily turistům, byly uzavřené, majitel je chtěl otevřít po víkendu.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 18:29|

Chorvatsko navrhuje koronavirový pas. S dovolenou to letos bude složité

Začátkem května už se obvykle lidé těší na naplánovanou dovolenou, mnozí u moře. Letošek to mění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale naznačil, že první země by se turistům z Česka mohly otevřít už v červenci. V tuto chvíli to vypadá, že nejdál je jednání o cestách na Slovensko a do Rakouska. Pokračují také debaty s Chorvatskem, o jehož pláže má zájem víc zemí. Právě Chorvati teď předsedají Radě Evropské unie, a tak jednání o letní turistice řídí.
4. 5. 2020|