Muzeum shání vybavení do Hrabalovy chaty. Zveřejnilo seznam dobových předmětů s fotografiemi

Studio 6: Vybavení do Hrabalovy chaty (zdroj: ČT24)

Polabské muzeum shání vybavení do chaty Bohumila Hrabala. Podle ředitele muzea chybějí některé dobové prvky do horního patra chaty v Kersku včetně kuchyně, muzeum ale shání třeba i popelníky nebo ptačí budku. Seznam hledaných předmětů zveřejnilo na svém webu. Co přesně potřebují, částečně zjistili historici z fotografií, v některých případech se ale museli spokojit se svým odhadem.

Chatu Bohumila Hrabala koupil v roce 2021 Středočeský kraj, Polabské muzeum dostalo za úkol udělat v ní muzeum. Koncepci expozice označuje jako haus muzeum, v němž by návštěvníci měli pocit, jako by přišli ke spisovateli na návštěvu a Hrabal jako by jen odešel na procházku.

K tomu je ale potřeba nejen vrátit dům do stavu z doby, kdy jej Bohumil Hrabal využíval, ale také jej vybavit v dobovém duchu odpovídajícím 70. až počátku 90. let minulého století. „Hledáme spoustu věcí od nábytku přes oděvní součástky, vybavení kuchyně po spoustu drobností. Jejich seznam je na našich webových stránkách,“ shrnul ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Hledané vybavení nemá být původní, skutečné Hrabalovo, ale co nejpodobnější věci, které může mít někdo třeba rovněž ve své chatě nebo doma. Podle Vindušky vycházejí historici z fotografií pořízených v Hrabalově chatě. Snímky také zveřejnili v seznamu hledaných předmětů. U některých však fotky nejsou, protože neexistují. Vycházejí tak ze vzpomínek pamětníků a někdy musí jen hádat.

„Kuchyně je pro nás nejméně zmapovaná. Z té nemáme vybavení, takže sháníme nábytek, který by zhruba odpovídal představě,“ připustil ředitel muzea.

Kdo má některou z věcí, které Polabské muzeum shání, a chtěl by ji do připravované hrabalovské expozice věnovat, měl by podle Vindušky nejprve poslat e-mail s fotografií nabízeného předmětu na adresu info@polabskemuzeum.cz. Muzeum jej pak srovná s tím, co potřebuje, a případně se ozve. Hlavní část sbírky potrvá do konce března.

Na jaře – konkrétně 28. března na 110. výročí spisovatelova narození – by se totiž měla Hrabalova chata otevřít veřejnosti. Podle středočeského radního pro kulturu Václava Švendy (TOP 09) nyní vrcholí stavební rekonstrukce budovy. „Jsou odstraněny nepůvodní úpravy udělané po smrti Bohumila Hrabala. Řeší se elektroinstalace, upravujeme fasádu a udělali jsme základy přístavku, ve kterém chceme udělat návštěvnické zázemí,“ shrnul.

Rekonstrukce podle něj přijde „řádově na jednotky milionů korun“, jistě méně než samotná koupě chaty za 9,9 milionu. Přesnou částku ale Švenda ještě nezná, kraj podle něj ještě nemá vybraného dodavatele zahradnických prací a také mobilní aplikace, která by měla návštěvníky provést nejen po chatě, ale po celém Kersku. „Připravujeme mobilní aplikaci, která má rozšířit návštěvnický zážitek. Budou tam popsána další místa, která je vhodné navštívit,“ přiblížil.

Práce na chatě, již si Bohumil Hrabal koupil v polovině 60. let, začaly loni na jaře. Při té příležitosti se jednorázově otevřela veřejnosti, další den otevřených dveří byl na podzim.