TÉMA

New Orleans

„Supermlha“ způsobila hromadnou autonehodu u New Orleans, zemřelo při ní sedm lidí
Při hromadné nehodě poblíž amerického města New Orleans zemřelo během pondělí nejméně sedm lidí, více než dvě desítky zraněných přitom ošetřili v nemocnicích. Důvodem řetězové havárie, v níž uvázlo přes 150 aut včetně kamionů, byla hustá mlha v kombinaci s kouřem z požárů v okolních mokřadech.
24. 10. 2023|
Potratová pilulka zatím zůstane v USA dostupná, rozhodl odvolací soud
Potratová pilulka mifepristone zůstane zatím ve Spojených státech s omezeními dostupná. Podle agentury Reuters o tom ve středu večer rozhodl odvolací soud v New Orleans. Z větší části tak zrušil rozhodnutí federálního soudce v Texasu, který v pátek prodej pilulky v podstatě zakázal. Proti verdiktu protestovali demokratičtí politici včetně amerického prezidenta Joea Bidena.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 14:39|
Hladina oceánu stoupá v Americe rychleji, než se čekalo
Podle nové analýzy jsou pobřežní města na jihu USA, včetně Miami, Houstonu a New Orleans, ohrožená vzestupem hladiny oceánu víc, než se vědci dosud obávali.
13. 4. 2023|
Vědci z ČVUT vyhráli mezinárodní soutěž. Dokázali nejlépe předpovědět mimozemské počasí
Na mezinárodní konferenci v New Orleans vyhráli vědci z ČVUT soutěž o nejpřesnější předpověď počasí a soutěž na modelaci atmosféry exoplanet. Výherci působí jako odborníci na umělou inteligenci na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Každoročně se během konference koná několik soutěží, kde se řeší úlohy od základního výzkumu po AI aplikace. Češi se akce účastnili spolu s dalšími deseti tisíci odborníky z celého světa.
17. 1. 2023|
Musk vycouval z koupi Twitteru. Síť to chce řešit u soudu
Miliardář Elon Musk už nehodlá koupit sociální síť Twitter. Vyplývá to z oznámení americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu v pátek pozdě večer našeho času dopisem oznámili představenstvu společnosti. Předseda firemní správní rady uvedl, že Twitter bude s Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o převzetí.
8. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 05:57|
Američtí meteorologové varují před silnou sezonou hurikánů
Prvního června v Severní Americe oficiálně začne sezona hurikánů. Meteorologové varují, že letos těch mimořádně silných bude až dvakrát víc, než je průměr za poslední tři dekády.
26. 5. 2022|
Grammy za album roku získal Jon Batiste, na ceremoniálu promluvil Zelenskyj
Zpěvák Jon Batiste, který byl nominovaný na jedenáct cen Grammy, si z nedělního ceremoniálu odnáší pět sošek včetně prestižního Alba roku za desku We Are. Ta je poctou jeho rodnému městu New Orleans. Písní roku se stala skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic, což je společný projekt zpěváka Bruna Marse a rappera Andersona Paaka. Objevem roku je zpěvačka Olivia Rodrigová, v jedné z kategorií uspěl i Český národní symfonický orchestr. Na ceremoniálu promluvil v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 12:18|
Texas může zatím dál zakazovat potraty, rozhodl odvolací soud
Americký stát Texas může pro tuto chvíli dál zakazovat většinu potratů. Odvolací soud v New Orleans v pátek vyhověl jeho žádosti a dočasně zablokoval středeční příkaz soudu nižší instance, který nařídil pozastavit platnost nedávno přijatého zákona proti interrupcím. Informují o tom americká média.
9. 10. 2021|
Louisiana oznámila dalších jedenáct obětí hurikánu Ida
Hurikán Ida má v Louisianě o jedenáct obětí více, než se dosud předpokládalo. Úřady ve středu informovaly o dalších úmrtích v New Orleans, která mají podle koronera souvislost s hurikánem. Devět z nově ohlášených obětí zemřelo „vinou extrémního horka během rozsáhlého výpadku proudu“. Další dva lidé se otrávili oxidem uhelnatým. Celkem v důsledku Idy v Lousianě zahynulo šestadvacet lidí.
9. 9. 2021|
Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech
Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|
New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí
Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|
Ida zeslábla na tropickou bouři, milion odběratelů je bez elektřiny
Ida, která v neděli dorazila nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádala nejméně jednu oběť. Druhou obětí může být řidič, kterého našli utonulého. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva. Po šestnácti hodinách od prvního úderu na kontinent Ida zeslábla na tropickou bouři s větrem o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. Bez dodávek elekřiny je ve státech Mississippi a Louisiana asi milion odběratelů, včetně města New Orleans. Úřady ve státu Tennessee podle televize CNN radí obyvatelům připravit se na řádění živlů, až s Idou dorazí prudké lijáky a možné povodně,  stát by se tak mohlo již v pondělí večer a v úterý.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 21:15|
Pobřeží Louisiany zasáhl hurikán Ida, považovaný za jeden z nejnebezpečnějších
Bouře Ida zasáhla jako hurikán čtvrté kategorie - z pěti - pobřeží amerického státu Louisiana. Doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Meteorologové upozornili, že půjde o nejsilnější hurikán, který tento stát zasáhl za více než sto let. Ida dorazila přesně šestnáct let po hurikánu Katrina, který v roce 2005 nepřežilo téměř dva tisíce lidí. Jiná bouře, hurikán Nora způsobil na tichomořském pobřeží Mexika povodně a sesuvy půdy. Poté se stočil zpět nad oceán, kde zeslábl na tropickou bouři. Má zatím jednu oběť.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 23:59|
Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas
New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|
Tučné úterý nezastaví ani covid. Milovníci karnevalu už chystají v New Orleans kulisy
Mardi Gras neboli Tučné úterý je název masopustní oslavy, která se v New Orleans stala symbolem zábavy, kostýmů, barevně vyzdobených ulic, alegorických vozů a hlasité hudby. Zhruba týden před samotnou akcí vrcholí záměrně kýčovité zdobení domů a ulic. Den před Popeleční středou pak proud lidí za dobrovodu dechových kapel projde městem a celou slavnost zakončí ples. Karneval je pro místní symbolem oslavy života. Nezastavil jej před několika lety hurikán Katrina a podle všeho jej nezastaví ani pandemie covidu-19.
10. 2. 2021|iez
Před rokem v Číně popsali první případ záhadného zápalu plic. Utajování přispělo k rozšíření covidu v pandemii
Přesně před rokem se v Číně objevil první prokázaný případ nemoci, která dostala později jméno covid-19. Lidstvo tak s virem SARS-CoV2, jemuž se také říká nový koronavirus, žije už 12 měsíců.
1. 12. 2020|
Bouře Sally zesílila na hurikán druhé kategorie. Tři americké státy vyhlásily stav ohrožení
Bouře Sally, která se blíží k pobřeží na jihu Spojených států, už je klasifikována jako hurikán druhé kategorie na pětistupňové škále. Další zesílení bouřkového systému oznámilo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Sally podle něj aktuálně provází vítr o rychlosti až 160 kilometrů v hodině.
16. 9. 2020|dk
Sezona hurikánů v Atlantiku je letos mimořádně aktivní
Paulette, Rene, Sally, Teddy a Vicky – hned pět pojmenovaných tropických systémů bylo možné začátkem tohoto týdne sledovat v jednom čase nad Atlantikem. Jde o událost, která se stala teprve podruhé ve známé historii; poprvé to bylo před 49 lety. Každý z těchto systémů se nacházel v různém stadiu vývoje a taky představuje různá nebezpečí pro obydlená území.
15. 9. 2020|Michal Žák
Letošní hurikánová sezona bude rekordní, ukazují modely. Vědcům mohou dojít jména pro bouře
Nejnovější předpovědi pro zbytek hurikánové sezony v Atlantiku používají výrazy „extrémně aktivní“, „nadnormální“, a dokonce „historické“. Znamená to, že pro obyvatele Ameriky mohou být následky velmi dramatické a bolestivé.
10. 8. 2020|
15 let ČT24: Hurikán Katrina
V srpnu 2005 hurikán Katrina zcela zpustošil New Orleans. O život přišlo 1971 lidí. Přímo na místě nejhorší přírodní katastrofy v dějinách USA natáčel Martin Stehlík.
5. 5. 2020|
Tropická bouře Barry zeslábla, v Louisianě ale způsobila záplavy
Tropická bouře Barry, která zasáhla americký stát Louisiana, zeslábla na tropickou depresi. Meteorologové ale varují, že nebezpečí přívalových dešťů a tornád ještě nepominulo. Podle Národního centra pro hurikány (NHC) se rychlost větru provázejícího bouři Barry snížila na maximálních 55 kilometrů v hodině. Centrum deprese se nyní nachází 35 kilometrů severo-severovýchodně od Shreveportu na severozápadě Louisiany. Zesláblá Barry bude podle meteorologů postupovat v pondělí severním směrem na západ státu Arkansas.
14. 7. 2019Aktualizováno14. 7. 2019, 23:12|
K pobřeží Louisiany dorazil hurikán Barry. Zeslábl, přesto hrozí povodně
K pobřeží americké Louisiany dorazil kolem poledne místního času hurikán Barry. Vzápětí ale zeslábl zpět na úroveň tropické bouře. Přesto se Louisiana připravuje na vážné potíže, zejména povodně. Na jihu státu už byla nařízena povinná evakuace a prezident Donald Trump tam vyhlásil stav nouze. Přístavní město New Orleans má s ničivými živly zkušenosti. V roce 2005 ho zasáhl hurikán Katrina, který způsobil masivní škody.
13. 7. 2019Aktualizováno13. 7. 2019, 21:23|