Pobřeží Louisiany zasáhl hurikán Ida, považovaný za jeden z nejnebezpečnějších

Bouře Ida zasáhla jako hurikán čtvrté kategorie - z pěti - pobřeží amerického státu Louisiana. Doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Meteorologové upozornili, že půjde o nejsilnější hurikán, který tento stát zasáhl za více než sto let. Ida dorazila přesně šestnáct let po hurikánu Katrina, který v roce 2005 nepřežilo téměř dva tisíce lidí. Jiná bouře, hurikán Nora způsobil na tichomořském pobřeží Mexika povodně a sesuvy půdy. Poté se stočil zpět nad oceán, kde zeslábl na tropickou bouři. Má zatím jednu oběť.

Živel udeřil pět minut před polednem místního času (18:55 SELČ) na přístavní město Port Fourchon, které leží několik desítek kilometrů od New Orleans. Později zeslábl na rychlost asi 215 kilometrů v hodině, stále je ale v kategorii čtyři. Meteorologové jej označují za mimořádně nebezpečný a potenciálně i za jeden z nejrazantnějších za posledních 170 let. Vlády ve státech Louisiana a Mississippi vyhlásily nouzový stav a radnice New Orleans v pátek nařídila povinnou evakuaci některých částí města.

Silný vítr začal působit na některé části pobřeží Louisiany už v neděli ráno a zhruba 100 tisíc domácností zůstalo bez elektřiny, uvedla agentura AP.

Louisianský guvernér John Bel Edwards řekl, že Ida bude nejmohutnější bouře z těch, jež stát zasáhly od 50. let 19. století. „Je těžké myslet v době výročí Katriny na to, že se blíží další silná bouře. Ale chci, abyste si uvědomili, že nyní nejsme stejní, jako jsme byli před šestnácti lety,“ řekl Edwards.

Události: Hurikán Ida se rozšířil do Louisiany (zdroj: ČT)

Z pobřežních oblastí prchaly do bezpečí desetitisíce lidí. Podle stanice CNN naléhaly úřady v Louisianě na lidi v ohrožených oblastech, aby se evakuovali, na některých místech byl vydán příkaz k povinné evakuaci. 

Lidé se také měli dostatečně zásobit vodou a potravinami. „Prvních 72 hodin je na vás, záchranáři se k vám v prvních třech dnech dostanou jen těžko,“ řekl Collin Arnold z neworleanského střediska pro mimořádné události.

Americký prezident Joe Biden v neděli ve Washingtonu navštívil hlavní sídlo Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA), která má v oblasti hurikánu 500 pracovníků. Díky vyhlášení nouzového stavu má FEMA rozsáhlé pravomoci v koordinaci pomoci. Biden řekl, že hurikán ohrožuje lidské životy a pravděpodobně způsobí obrovské škody. Obnova dodávek elektřiny by v některých oblastech mohla trvat i týdny, dodal.

Jaké mohou být dopady na těžební průmysl

Kvůli hurikánu se prakticky zastavila těžba ropy a zemního plynu v amerických vodách Mexického zálivu. Ztrátu těžaři odhadují na 1,74 milionu barelů denně. Odborníci se obávají dopadu hurikánu na ropnou infrastrukturu a na rafinerie v oblasti.

Společnost Colonial Pipeline, která je největším provozovatelem potrubní sítě na přepravu ropných produktů ve Spojených státech, přerušila dodávky pohonných hmot z Houstonu do Greensboro v Severní Karolíně. Zásoby jsou nadále k dispozici v terminálech na jihovýchodě USA.

Svůj rafinerský komplex Alliance na pobřeží Belle Chasse už v sobotu odstavila společnost Phillips 66, zatímco těžební společnost ExxonMobil omezila činnost své velké rafinerii v Baton Rouge.

Ida prověří ochranná opatření zavedená po Katrině

Meteorolog Kevin Gilmore upozornil, že nedokáže najít dostatečně pádná slova na to, aby vysvětlil, jak vážná je situace. 

Louisiana po Katrině investovala miliardy dolarů do ochranné infrastruktury, Ida nyní tento systém prověří, píše list The New York Times.

Hladina moře se může zvednout až o pět metrů

U pobřeží se může moře zvednout až o pět metrů a varování na vysoké vlny platí i pro Alabamu a Floridu. Na jihovýchodě Louisiany může při silném dešti spadnout i padesát centimetrů vody. Edwards vyhlásil stav ohrožení už ve čtvrtek, alabamská guvernérka Kay Iveyová pak v sobotu pro alabamské pobřeží a západní okresy. Mimořádný stav vyhlásil i stát Mississippi.

Agentura AP upozornila, že nemocnice jsou vzhledem ke koronavirové pandemii téměř plné a že centra pro evakuované ještě zvýší riziko dalšího šíření nákazy.

Hurikán Nora u mexických břehů zeslábl na tropickou bouři

Povodně a sesuvy půdy, které způsobil na tichomořském pobřeží Mexika hurikán Nora, si vyžádaly jednu oběť, jedna žena se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura EFE. Hurikán Nora dorazil nad mexickou pevninu jako hurikán první kategorie a posléze zeslábl na tropickou bouři.

Pobřežní oblasti států Michoacán, Colima a Jalisco bičovaly prudké lijáky v místech, kudy se Nora přesouvala směrem k severu. Vláda státu Jalisco uvedla, že záplavy poničily 500 domů a dva lidé se zranili při sesuvu půdy. Hasiči a další záchranné složky se v neděli snažily odvádět vodu, která zaplavila několik ulic v turisty oblíbeném městě Puerto Vallarta. Mexické námořnictvo uvedlo, že se pohřešuje šest rybářů, kteří ve středu opustili přístav Guerrero.

Nora v neděli v poledne místního času dosahovala maximální rychlosti 110 kilometrů a její střed se nacházel asi 135 kilometrů severozápadně od Mazatlánu. Podle amerického Národního centra pro hurikány bude v následujících dnech nejspíše postupovat na sever podél mexické pevniny Kalifornského zálivu. Předtím, než dorazí k hranicím americké Arizony, by měla dále zeslábnout na tropickou níži.

Následky bouře Nora v mexickém Acapulcu
Zdroj: ČTK/EFE/David Guzmán