TÉMA

Brownfield

Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|

Stát chce podpořit revitalizaci brownfieldů. Na jejich přeměnu vyčlenil přes dvě miliardy

V Česku by mohlo ubýt množství nevyužívaných a zanedbaných nemovitostí, takzvaných brownfieldů, které označují mimo jiné pozemky po továrnách nebo kancelářích. Státní fond podpory investic na jejich přeměnu vyčlenil 2,3 miliardy korun. Peníze získalo bezmála padesát projektů napříč regiony.
17. 2. 2024|

Bývalý důl Barbora se má proměnit v průmyslový park zhruba za miliardu eur

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce na zhruba stohektarovém pozemku by mohly začít za dva roky. Areál by se navíc mohl i výrazně rozšířit.
4. 10. 2023|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Obce v Karlovarském kraji trápí zchátralé porcelánky. Některé volají po možnosti vyvlastnění

Obec Stružná na Karlovarsku odkoupila areál bývalé porcelánky. Původní investor chátrající budovy zdemoloval a nechal na místě sutiny, které postupně doplnily černé skládky. Stružná plánuje, že na místě brownfieldu vyrostou rodinné domy. Opuštěných porcelánek je v kraji víc a ne vždy se daří problém řešit.
2. 6. 2023|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.
26. 10. 2022|

V Ostravě vzniká nový logistický park. Už teď nabízí skoro tisícovku pracovních míst

V Ostravě-Hrušově pokračuje výstavba nového logistického parku. V areálu Contea Park Ostrava D1, který buduje developerská společnost Contera na někdejším brownfieldu, vzniklo už 950 pracovních míst. Plánovaná plocha je přibližně 151 tisíc metrů čtverečních průmyslových prostor, první dvě budovy zabírají více než 108 tisíc metrů čtverečních. Celkové náklady projektu přesáhnou 2,9 miliardy korun, dosud firma proinvestovala 1,9 miliardy, uvedli jednatelé Contery Dušan Kastl a Tomáš Jirků.
12. 10. 2022|

Brownfieldy v Praze se mají změnit v obytné čtvrti, v areálu Avie začala dekontaminace pozemků

V areálu Avie, na místě jednoho z největších brownfieldů v Praze, vznikne v příštích pětadvaceti letech nová čtvrť. S centrem města ji má propojit zmodernizovaná železnice a nová tramvajová trať. Podle investora už se v areálu začalo s dekontaminací pozemků po průmyslové výrobě. Výstavbu na tomto i dalších brownfieldech brzdí územní plány.
17. 8. 2022|

Místo bývalé porodnice bude radnice. Přílepy na Kroměřížsku zrekonstruují památku v centru obce

Přílepy na Kroměřížsku po pětatřiceti letech opraví zámek v centru obce. Kdysi to bývala vyhlášená porodnice, teď by měla být v budově radnice. Rekonstrukce památky z 18. století bude stát přes třicet milionů korun.
8. 2. 2022|

Vyhořelá vojenská jídelna po třiceti letech zmizela z Kraví hory. Na jejím místě vznikl park

Park Kadetka namísto vyhořelé bývalé vojenské jídelny vznikl na Kraví hoře v Brně. Budova byla téměř třicet let nevyužívaná, uvedla v tiskové zprávě primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Vybudování parku, který je na ploše více než tří tisíc metrů čtverečních, stálo přes devět milionů korun.
19. 10. 2021|

Zchátralé památky mohou dostat dotaci na obnovu brownfieldů. Obce je musí zapsat do databáze

Zdevastované historické památky mají novou naději na obnovu. Města je registrují do centrální databáze brownfieldů. Ta zatím sdružovala hlavně prázdné průmyslové areály často s ekologickou zátěží, díky registraci je ale pro památky snazší získat kýženou dotaci.
14. 8. 2021Aktualizováno14. 8. 2021, 19:20|

Ostravský Pentagon čeká proměna, bydlet by se v něm mohlo už za tři roky

Z bývalého centra jaderné energetiky v Ostravě budou byty. Takzvaný ostravský Pentagon čeká nákladná rekonstrukce. Už za tři roky by se do něj mohli stěhovat první obyvatelé. Výdaje na přestavbu dosahují několika set milionů korun.
17. 6. 2021|

Bývalá vojenská jídelna v Brně půjde k zemi. Na místě bude park za deset milionů

V Brně v Žižkově ulici začaly úpravy brownfieldu, kde je zchátralá bývalá vojenská jídelna. Na jejím místě do konce července vznikne park pro veřejnost. Úpravy budou stát deset milionů korun, polovinu nákladů pokryje dotace, zbytek rovným dílem uhradí město Brno a městská část Brno-střed.
10. 5. 2021|

Část ostravských Vítkovic dostane novou tvář, vyroste tam obchodně-průmyslová zóna

V části průmyslových Vítkovic v Ostravě buduje soukromý investor nový areál, který by měl stát až dvě miliardy korun. Lokalita známá jako Aglomerace navazuje na Dolní Vítkovice a širší centrum krajského města. Lokalita byla kdysi silně znečištěná, dnes už se tam nachází zelená proluka. Investor, který plánuje novou obchodně-průmyslovou zónu postavit, ji v letošním roce napojí na dopravní tepny města.
4. 5. 2021|

Areál bývalého cukrovaru v Břeclavi se promění ve čtvrť s byty, knihovnou a sportovní halou

Vedení Břeclavi vybralo vítěze urbanistické soutěže na revitalizaci areálu bývalého cukrovaru. V místě by měla vzniknout polyfunkční čtvrť s byty, novou knihovnou nebo třeba sportovní halou. Historický ráz ale zůstane beze změny.
15. 4. 2021|

Místo pardubické Tesly budou byty, město areál prodalo za 36 milionů

Společnost Linkcity získala stavební povolení na přestavbu bývalého areálu Tesly v Pardubicích. Postaví tam bytové a rodinné domy a komerční objekty. Práce začnou v dubnu. Magistrát pozemek prodal za 36 milionů korun.
24. 3. 2021|

Brněnské teplárny na Špitálce se zčásti promění na chytrou čtvrť

Zásobit obyvatele Brna teplem je čím dál snazší. Jejich spotřeba totiž výrazně klesá a s tím se snižuje i využití provozů Tepláren Brno. Třeba část toho nejstaršího na Špitálce plánuje vedení města přestavět na chytrou čtvrť. Počítá se i s využitím odstavené chladicí věže.
15. 1. 2021|

Nemocnice mohou znovu dělat plánované operace, Česko již objednalo vakcínu pro pět a půl milionu lidí

Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Mohou začít dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice již uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly. Vláda také schválila seznam kandidátů na nové soudce nebo změnu zákona o kybernetické bezpečnosti.
23. 11. 2020|

V brněnské Zbrojovce se usídlila první firma. Další výstavbě brání územní plán

Jeden z největších brownfieldů v Brně, areál bývalé Zbrojovky, přivítal ve čtvrtek první firmu, která bude v nově dokončené budově působit. Jedná se o společnost, která se specializuje na informační a komunikační technologie. Celý areál prochází proměnou v rámci dlouhodobého projektu Nová Zbrojovka. Záměrem developera je vytvořit novou čtvrť s byty, kancelářemi, výrobními plochami i prostorem pro odpočinek.
6. 8. 2020|

Sanace Trojického údolí v Ostravě se odkládá. Zpoždění mají i práce na lagunách

Budoucnost ekologických zakázek v Ostravě je nejistá. V těchto dnech měly začít práce na sanaci takzvaného Trojického údolí, ale ministerstvo průmyslu a obchodu zakázku zastavilo a nařídilo audit společnosti Diamo. V tuto chvíli tak není jasné, kdy a zda vůbec práce začnou. Podle vedení města se navíc zpožďují i práce na ostravských lagunách.
13. 6. 2019|