TÉMA

Mše

„Byl přesvědčeným patriotem a Evropanem.“ Vídeň se rozloučila se Schwarzenbergem
Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se uskutečnila zádušní mše za Karla Schwarzenberga. Vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn o bývalém českém ministrovi zahraničních věcí řekl, že to byl velký muž, patriot a Evropan. Obřadu se účastnil i rakouský prezident Alexander van der Bellen, který zesnulého Schwarzenberga označil za kosmopolitu a státníka. Na pietní akci přišli kromě Schwarzenbergovy rodiny také vrcholní současní i bývalí rakouští politici, jakož i diplomaté a veřejnost.
16. 12. 2023|ČTK
Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u zámku Orlík
Ostatky Karla Schwarzenberga uložila v neděli rodina do hrobky u zámku Orlík na Písecku, sdělil její zástupce. Stalo se tak v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny. Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, skončil zhruba v půl druhé odpoledne.
10. 12. 2023|ČTK
„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici
Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|Petr Musil, ČTK, ČT 24
Obyvatelé Čimelic vzpomínali na Karla Schwarzenberga při bohoslužbě v místním kostele
Bohoslužba v Čimelicích na Písecku připomněla zesnulého Karla Schwarzenberga. Bývalý ministr zahraničí v obci, a také nedalekém Orlíku, strávil část dětství. Zemřel v neděli, ve věku osmdesáti pěti let.
15. 11. 2023|
Vznikla sbírka Dárek pro Olgu. Připomíná bývalou první dámu
U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin bývalé první dámy Olgy Havlové vznikla veřejná sbírka Dárek pro Olgu. Vybrané peníze dostanou organizace pomáhající potřebným. U některých projektů stála v jejich začátcích i tehdejší první dáma.
11. 7. 2023|
Nepodléhejme malomyslnosti a dohadování, zaznělo v kázání na Velehradu
Dny lidí dobré vůle ve Velehradu na Uherskohradišťsku vyvrcholily poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Hlavní kazatel, administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík, varoval v kázání před malomyslností, vzájemným dohadováním a rozdělováním společnosti. Národní pouť letos navštívilo na třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 12:10|
Bohoslužbou pod širým nebem vyvrcholila návštěva papeže Františka v Maďarsku
Papež František v Budapešti odsloužil mši pod širým nebem, kde mimo jiné desetitisíce věřících vyzýval, aby otevřeli svá srdce a dveře trpícím, lidem v nouzi a migrantům, kteří hledají ochranu. Na náměstí u sídla maďarského parlamentu se za krásného počasí sešlo přes padesát tisíc lidí, uvedla agentura AP. Bohoslužbu sledovali i maďarští politici včetně premiéra Viktora Orbána, který je známý svým tvrdým postojem vůči uprchlíkům z muslimských zemí.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:56|
Obrazem
Vatikán se rozloučil s emeritním papežem Benediktem XVI.
Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se věřící přišli naposledy rozloučit s emeritním papežem Benediktem XVI. Zádušní mši sloužil současný papež František a zúčastnily se jí desítky tisíc lidí. Liturgie byla prvním případem v moderní době, kdy papež předsedal pohřbu svého předchůdce.
5. 1. 2023|dk
Papež na stadionu v Bahrajnu promluvil k desetitisícům křesťanů
Papež František v sobotu na stadionu v hlavním městě Bahrajnu Manáma sloužil mši pro 30 tisíc lidí. V zemi, kde křesťané tvoří výraznou menšinu, hovořil během bohoslužby i k mnoha cizincům zejména z Jižní Asie, kteří v Perském zálivu pracují. Podle agentury AP kněží jeho kázání tlumočili do angličtiny a modlitby zazněly i v tamilštině, tagalštině či malajštině.
5. 11. 2022|
Před 120 lety se narodil kněz Josef Toufar. Výročí připomenou mše i odhalení sochy
Před 120 lety se v Arnolci na Jihlavsku narodil katolický kněz Josef Toufar. Ten se později stal jednou z nejznámějších obětí komunistického pronásledování církve v Československu. Výročí připomenou mše, přednášky i odhalení busty v jeho rodné obci. Katolická církev usiluje již téměř deset let o Toufarovo blahořečení, proces však zdržela pandemie.
14. 7. 2022|Dušan Šulc
Italští záchranáři našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce, obětí je 11
V Itálii objevili tělo poslední osoby pohřešované po nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Nalezeno tak bylo všech jedenáct obětí tragédie. Podle místních úřadů je tento počet konečný, napsala italská agentura ANSA. Mezi mrtvými jsou dva Češi.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 20:57|
Kardinál Czerny v kázání na Velehradě odsoudil válku na Ukrajině, vyzdvihl pomoc uprchlíkům
Válečný konflikt na Ukrajině i pomoc České republiky uprchlíkům připomněl v úterý v kázání na Velehradě kardinál Michael Czerny, podle kterého je tato „zločinná válka“ vedena proti svobodné Ukrajině i celému civilizovanému světu. Czerny byl hlavním kazatelem slavnostní mše, kterou dopoledne vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 16:06|
Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo
Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|
30 let zpět: Převoz Pražského jezulátka do Španělska
Pražské jezulátko bylo převezeno nastálo do Španělska. Kopie slavné pražské sošky se vrátila tam, odkud byla před více než 400 lety přivezena. V andaluské Seville pak u příležitosti jejího slavnostního předání byla sloužena mše i českým biskupem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 5. 2022|Archiv ČT
Prahou prošli odpůrci i zastánci potratů. Aktivistky protestovaly i při mši kardinála Duky
Prahou prošel po dvou letech covidové pauzy Národní pochod pro život, který je manifestací zastánců tradičních rodin a odpůrců potratů. Lidé manifestovali také za právo potrat podstoupit a kritizovali výroky zástupců Hnutí Pro život ČR, které pochod pořádá. Obě akce se potkaly na konci Mánesova mostu, kde se jejich účastníci slovně střetli a odpůrci průvod krátce blokovali. Policie, která na obě akce dohlížela, zasahovat nemusela. Aktivistky také rozvinuly transparenty už při dopolední mši v katedrále svatého Víta, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka.
30. 4. 2022|
Ve svatém Vítovi spočinula část ostatků posledního českého krále. Ceremonii přihlížela hlava habsburského rodu
Do Císařské kaple v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě byly po mši uloženy ostatky posledního českého krále a rakouského císaře Karla I. Rakouského. Ceremonie se zúčastnil jeho vnuk a současná hlava rodu Karel Habsburský nebo zástupce apoštolské nunciatury Giuseppe Silvestrini. Mši celebroval římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský Václav Malý. Akt se konal k příležitosti 100. výročí úmrtí Karla I. Rakouského, který usedl na trůn na podzim roku 1916 po smrti císaře Františka Josefa.
24. 4. 2022|
Papež František v poselství Urbi et Orbi vyzval k míru na Ukrajině
Papež František vyzval v tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Rusko zkritizoval za to, že zemi zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu. „Nechť zavládne mír na válkou zmítané Ukrajině,“ apeloval. Evropská unie schválila poskytnutí dalších 50 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun) na humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Předsedkyně Evropské komise vyzvala v rozhovoru pro deník Bild státy EU k rychlému dodání dalších zbraní Ukrajině.
17. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 22:29|
Vláda pošle 300 milionů Ukrajině, Česko zakáže přílety a odlety ruských aerolinek
K mimořádné schůzi kvůli situaci na Ukrajině se sešla vláda. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) schválila humanitární pomoc ve výši 300 milionu korun určenou pro lidi na Ukrajině, kteří museli opustit domovy. Mělo by se zjednodušit poskytování darů na Ukrajinu, naopak ruští občané nebudou s výjimkou humanitárních případů dostávat česká víza ani povolení k pobytu. Česko pošle na Ukrajinu, která čelí ruské invazi, zásoby krve a krevní plazmy. Přímo na Ukrajině, která čelí ruské invazi, nemá však Česko nyní diplomatické zastoupení. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že po velvyslanectví v Kyjevě byl uzavřen i generální konzulát ve Lvově. Od půlnoci Česko zakáže přílety a odlety všech ruských leteckých dopravců na tuzemská letiště. Prezident Miloš Zeman na summitu členských zemí NATO ze střední a východní Evropy navrhl vyloučení Ruska z bankovního systému SWIFT.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 19:33|
Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl
Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|
Národní pouť k výročí svaté Ludmily pokračuje druhým dnem. Duka zdůraznil úctu člověka k člověku
Národní pouť k výročí 1100 let od smrti svaté Ludmily v Tetíně na Berounsku pokračovala v sobotu mší, kterou sloužil papežský legát Christoph Schönborn. Odpoledne je na místě další program.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 15:32|
Ve Šlapanicích se rozloučili s Libuší Šafránkovou. Herečka se tam podle místních vždy vracela
Několik stovek lidí se ve Šlapanicích přišlo rozloučit se zesnulou herečkou Libuší Šafránkovou. Do kostela, kde se konala zádušní mše, pustili organizátoři jen omezený počet lidí. Ostatní zájemci postávali kolem kostela, případně seděli v zahradě, kam farnost instalovala velkoplošnou obrazovku s přenosem dění v chrámu.
2. 7. 2021|bja
Večernice se vrátila na oblohu. Přátelé i veřejnost se rozloučili s Libuší Šafránkovou
Písnička kapely MIG 21 Snadné je žít zahájila další část pátečního rozloučení s herečkou Libuší Šafránkovou. V kostele sv. Anežky na pražském Spořilově, kam od dopoledne chodily desítky lidí položit květinu a svíčku, se sešli pozvaní smuteční hosté. Při slavnostní mši promluvili její herečtí kolegové a přátelé a zazněla písnička v jejím podání. Po asi hodinu a půl trvajícím obřadu byla vynesena z kostela rakev za doprovodu liturgického průvodu a potlesku přihlížejících.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 17:40|
V Jezdovickém chrámu se sešli starostylní věřící. Oslavili pravoslavné Velikonoce
Večerní sobotní liturgií a také půlnoční bohoslužbou oslavili věřící v chrámu svatého Jana Šanghajského a Sanfranciského v Jezdovicích u Třeště na Jihlavsku pravoslavné Velikonoce. Jezdovická farnost patří k Řecké pravoslavné starostylní církvi. Pro východní křesťany mše znamenají konec padesátidenního půstu a pravoslavné Velikonoce jsou pro praktikující věřící největší svátky v roce.
3. 5. 2021|
Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz
Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|