TÉMA

Rekreace

Místo, kde se v minulosti těžila hlína pro cihelnu, chce Litovel proměnit na rekreační zónu

Radnice v Litovli na Olomoucku plánuje rekultivaci pozemků u místní části Nasobůrky, kde se před desítkami let těžila hlína pro místní cihelnu. Před patnácti lety navezla soukromá firma do dobývacího prostoru nelegálně přes dvanáct tisíc tun odpadu. Sanace skládky skončila loni, stála 32 milionů korun. Nové stromy a keře tam mají růst do dvou let.
28. 7. 2023|

Nemávejte na nás, prosí vodní záchranáři. Často zamíří k lidem, kteří pomoc nepotřebují

Rekreanti u vodních nádrží v Česku často komplikují práci vodních záchranářů. Jde sice o drobnost, záchranáře ale stojí spoustu času. Lidé na ně totiž mávají, čímž je matou. Právě mávající člověk je totiž zpravidla ten, který záchranářům ukazuje místo, kde mají první pomoc poskytnout.
20. 7. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

Karlovy Vary připravily ruskojazyčnou kampaň. Městská opozice ji kritizuje jako nevhodnou

Část karlovarských zastupitelů kritizuje propagační kampaň městského infocentra, která je v ruštině. Domnívají se, že je nevhodná a poškozuje pověst Karlových Varů. Vedení infocentra i městští radní ji hájí. Podotýkají, že je cílena především na Rusy žijící v Německu.
14. 12. 2022|

Dvě severočeská jezera Most a Milada mají nejasnou budoucnost, města váhají s převzetím

Otazníky visí nad budoucností dvou výjimečných jezer na severu Čech, která vznikla zatopením hnědouhelných dolů. Obě si měla podle původních plánů už před lety převzít od státu města. Jenomže váhají, je to pro ně příliš drahé.
5. 6. 2022|

Starostové obcí vyhledávaných turisty chtějí změnu zákona o odpadech. Stálí obyvatelé podle něj doplácejí na návštěvníky

Starostové horských obcí žádají změnu zákona o odpadech. Naposled byl novelizován jen před půl rokem, ale například krkonošské obce si na něj stěžují. Zohledňuje především počet trvalých obyvatel, podle starostů tak nakonec doplácejí stálí obyvatelé rekreačních oblastí na turisty. Ve sněmovně se objevily náznaky, že by se zákon skutečně mohl změnit tak, aby to horským obcím vyhovovalo lépe.
25. 5. 2022|

Projekt na čistou vodu v brněnské přehradě bude pokračovat

Kvalita vody v Brněnské přehradě by se měla dál zlepšovat. Dohodli se na tom Jihomoravský kraj a město Brno. Společně budou dál pracovat na projektu, který zajišťuje čistou vodu už třináct let. Za tu dobu se podařilo omezit výskyt sinic a voda je vhodná ke koupání. A i díky tomu stoupla návštěvnost přehrady, která je oblíbeným cílem rekreace Brňanů.
20. 5. 2022|

Žatec odmítá stavbu malé vodní elektrárny. Povodí Ohře v tom žádný problém nevidí

Soukromá firma plánuje v Žatci postavit novou vodní elektrárnu. Vedení města s tím ale nesouhlasí. Pozemky, na kterých má stát, patří státnímu podniku Povodí Ohře, a ten ve stavbě problém nevidí. Starostka města Zdeňka Hamousová (ANO) tvrdí, že jde o evropsky významnou lokalitu, do které město investovalo už několik milionů korun a kde má vzniknout koupaliště, cyklostezky či náplavka.
6. 11. 2021|

V Brně začala stavba nového plaveckého bazénu. Kromě sportovců má nalákat i rodiny

V Brně začala stavba nového bazénu, který se stane součástí Městského plaveckého bazénu Lužánky. Za 250 milionů korun vznikne osm drah dlouhých 25 metrů a také menší a mělčí bazén pro předškolní děti a výuku plavání dětí tohoto věku. Hotový má být v létě roku 2023 a stavba si vyžádá přerušení provozu současného padesátimetrového bazénu na osm až devět měsíců.
30. 9. 2021|

U Lipna má vyrůst stovka nových domů v rekreační vesničce. Projekt oživil nový investor

V Kovářově u lipenské přehrady plánuje rakouská developerská skupina výstavbu více než stovky domů. Náklady na projekt rekreační vesničky s přístavem nazvaný Vision přesáhnou miliardu korun. Starosta městyse Frymburk, pod který Kovářov spadá, se k projektu staví rezervovaně, podle něj hlavně nesmí negativně ovlivnit přehradu.
29. 9. 2021|

Thajsko zakázalo používání opalovacích krémů, které ničí korály

Thajsko zakázalo opalovací krémy obsahující chemikálie, které mohou způsobit poškození korálů v chráněných oblastech. Podle textu vyhlášky studie ukázaly, že tyto krémy narušují reprodukci korálů a tím ničí korálové útesy a způsobují jejich blednutí.
5. 8. 2021|

O chaty a chalupy lidé soutěží. Realitní kanceláře už téměř nemají co nabízet

Ceny chat a chalup ve srovnání s loňským rokem vzrostly o třetinu. Podle realitních agentů je to také proto, že se lidé obávají další karantény. Chtějí ji trávit blíž k přírodě. Potvrzuje se také trend takzvaných druhých domovů.
22. 7. 2021|

Hotel Thermal se po rekonstrukci znovu otevírá, modernizace ale ještě nekončí

Karlovarský hotel Thermal se v pátek 25. června otevře po rozsáhlé rekonstrukci. Její hlavní část stála 580 milionů korun a zahrnovala výměnu technologií, zateplení, modernizaci pokojů i opravu zdevastovaného bazénu. Postupná obnova by ale měla v etapách pokračovat za provozu, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
23. 6. 2021|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

U řek a ve vodě bude v létě mnoho lidí, očekává plavební správa. Lodě budou muset na přehradách zpomalit

Lodě budou muset v létě na Slapech i některých dalších přehradách zpomalit. Celkem na 40 kilometrech řek v Česku bude povolená pouze plavba ve výtlaku. Při zahájení plavební sezony to oznámili ministr dopravy Karel Havlíček a ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Plavební správa očekává, že bude v létě velký zájem o rekreaci na vodě, popluje mnoho lodí, zároveň se budou lidé koupat. Omezení mají zajistit bezpečnost.
11. 5. 2021|

Sněžná děla v akci. Vlekaři zahájili zasněžování sjezdovek

Desítky skiarálů v zemi zahájily poslední přípravu před začátkem sezony i přesto, že stále není jasné, zda budou moci provoz zahájit. V tuto chvíli vyjednává Asociace horských středisek ČR s ministerstvem zdravotnictví a hygienou, jak by sezona mohla vypadat. Asociace i provozovatelé tvrdí, že mohou zajistit, aby bylo sportování bezpečné. Sjezdovky ale už o víkendu využily rodiny s dětmi, které přijely na zasněžené svahy alespoň bobovat a sáňkovat.
23. 11. 2020|

Ani město parfémů Francouzům nevoní. Lidé mají po pandemii jiné starosti, tuší v Grasse

Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění covidem-19. Ve městech Lille, Nice nebo Toulouse musí lidé na ulicích nosit roušky, na vybraných místech je zavede i Paříž. V zemi začaly dovolené, které Francouzi letos tráví doma. Důsledky karantény jsou ale na řadě míst stále cítit.
6. 8. 2020|

Když ne v zahraničí, tak alespoň ve vlastním. Mezi Čechy roste zájem o chaty a chalupy

Pandemie koronaviru má na českou společnost vliv v dlouhé řadě ohledů. Například zavřené hranice zvýšily mezi Čechy zájem o chaty a chalupy. Realitní firmy čekají, že prodej rekreačních objektů bude letos rekordní. Zároveň mají ale často kvůli současným opatřením problémy s prohlídkami objektů.
19. 4. 2020|

Svahy přilákaly první lyžaře, ale i inspekci životního prostředí. Za nepovolený odběr vody padají statisícové pokuty

Začala lyžařská sezona. Pokud jde o to, kdo první pustil lyžaře na sjezdovky, „zvítězily“ letos jesenická Branná a Karlov, kde vleky jezdí již od pátku. V sobotu se připojila i některá střediska v Krkonoších, na Šumavě a také v Beskydech. Již předtím, než se první lyžaři postavili na sníh, ale vyrazili na hory také inspektoři životního prostředí. A udělovali pokuty kvůli nelegálnímu čerpání vody pro sněhová děla.
8. 12. 2019|

Řeka v centru Ostravy dostane vyhlídkovou plošinu, ekologové se ale dalším zásahům vzpírají

V centru Ostravy začaly další úpravy okolí řeky Ostravice, během kterých u řeky vznikne nová vyhlídka a stupňovité schodiště. Město tak nepřímo navazuje na projekt „humanizace řeky“, který měl k jejímu břehu v centru Ostravy přilákat více lidí. Už teď si okolí Ostravice obyvatelé města vybírají pro pořádání pikniků nebo k procházkám, ekologové ale další úpravy koryta kritizují.
5. 6. 2019|