TÉMA

Přívalový déšť

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Moravou a Slezskem projdou podle výstrahy silné bouřky

Východní částí republiky mají odpoledne a v noci na čtvrtek projít silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav tak vydal pro Moravu, Slezsko a okrajově i východ a jihovýchod Čech výstrahu, podle které může napršet přes čtyřicet milimetrů, mohou ale padat i kroupy a bouřky budou doprovázet prudké nárazy větru.
13. 9. 2023|

„Voda smetla celé čtvrti.“ Bouře v Libyi má patrně až dva tisíce obětí

Záplavy způsobené přívalovými dešti, které v posledních dnech zasáhly východní Libyi, si jen ve městě Derna vyžádaly možná až dva tisíce lidských životů. V telefonickém rozhovoru to podle agentury AP místní televizi řekl premiér libyjské konkurenční vlády národní stability Usáma Hamád. Voda podle něj v přístavním městě „smetla celé čtvrti“ a tisíce lidí se pohřešují.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 22:06|

Řecko je uvězněné v omega bloku. Důsledkem jsou rekordní deště, o víkendu hrozí dokonce medikán

V Řecku napršelo za jediný den víc vody než v Česku za rok. Za extrémní srážky může meteorologický jev zvaný omega blok. Je možné, že v sobotu v jeho důsledku může zemi zasáhnout i středomořská obdoba hurikánu.
6. 9. 2023|

Části Španělska zaplavila voda a bahno. Zemřeli tři lidé, další se pohřešují

Vydatné deště doprovázené silnými bouřkami zasáhly některé části Španělska, podle veřejnoprávní stanice RTVE zemřeli tři lidé a další tři se pohřešují. Meteorologická statní agentura Aemet vydala nejvyšší výstrahu pro oblast Madridu a Toleda. Ulice zasažených měst byly pod vodou a několik obyvatel uvázlo ve svých domovech. Ve městě Aldea del Fresno se kvůli velké vodě zřítila část mostu. Silné srážky také způsobily rozsáhlé výpadky v železniční dopravě a významné škody na majetku.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 22:10|

Sever Itálie zasáhla cyklona, zaplavila města a zablokovala dopravu do Francie

Zatímco na Sicílii hoří, severní části Itálie zasáhly v důsledku cyklony Poppea přívalové deště a silný vítr. S vodou v ulicích se potýkal Janov nebo přístavní Terst. Pobřeží Sardinie zažilo až sedmimetrové vlny a na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Sesuvy půdy zablokovaly železniční dopravu mezi Itálií a Francií a zkomplikovaly i tu silniční. Bleskové povodně trápí i alpské regiony Rakouska. Toky v Tyrolsku a Salcbursku rozvodnily přívalové srážky, které oblast zasáhly během silných bouřek. Vydatné deště hlásí i Slovinsko.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 18:02|

Počasí o víkendu bude divoké, meteorologové varují před velmi silnými bouřkami i povodněmi

Velmi silné bouřky projdou podle meteorologů o víkendu celým Českem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu hovoří i o prudkých přívalových deštích, kroupách a silných nárazech větru. Následně hrozí rozvodnění řek v jižních a východních Čechách, na Vysočině a na severozápadě Moravy a západě Slezska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 23:36|

Silná bouře v Praze zaplavila i Státní operu, škody budou značné

Silný déšť, vítr a kroupy zaměstnaly ve středu večer hasiče v hlavním městě a ve středních i východních Čechách. Do přibližně 22. hodiny celkem vyjeli k 170 případům, hlavně k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo vlakovou dopravu.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 23:59|

V noci na pondělí se mohou objevit silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami

V noci na pondělí a v pondělí dopoledne se mohou na jihu a východě Česka objevit silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli večer vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). První bouřky mohou už v neděli večer zasáhnout jih Čech a Moravy. Potom budou postupovat dál na východ. Nadále také platí pro celou zemi výstraha před nebezpečím vzniku požárů.
16. 7. 2023|

Severozápadu Čech hrozí odpoledne silné bouřky

Na severozápadě Čech se v pátek odpoledne a večer ojediněle vyskytnou silné bouřky, při kterých může spadnout kolem 30 milimetrů srážek. Bouřky budou při postupu směrem k východu slábnout, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 6. 2023|

Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|

Česko zasáhnou bouřky s přívalovým deštěm

Česko zasáhnou ve středu i ve čtvrtek bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve středu se bouře objeví na severozápadě Čech. Ve čtvrtek pak budou bouřky postupně přecházet přes celé území republiky. Naprší až 40 milimetrů srážek, tedy čtyřicet litrů na metr čtvereční, vítr bude mít rychlost až 70 kilometrů za hodinu.
7. 9. 2022|

Firma dostane za zpoždění při revitalizaci zámeckého parku v Přibyslavi pokutu

Oprava zámeckého parku v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku má zpoždění. Práce měly být dokončeny už před začátkem letních prázdnin. Stále však v parku chybí mobiliář, který vysoutěžená firma zapomněla objednat, situaci navíc zkomplikovaly přívalové deště. Ty odplavily část upravovaného prostoru. Město tak kvůli zpoždění přistoupilo k pokutě.
17. 8. 2022|

Přívalové deště zaplavily Soul, sedm lidí zahynulo

Nejméně sedm lidí zemřelo při přívalových deštích, které v noci na úterý zaplavily jihokorejskou metropoli Soul a její okolí. Šest lidí se stále pohřešuje, informovala agentura AP. Liják proměnil ulice metropole v řeky, zastavil metro a způsobil výpadky energie.
9. 8. 2022|

Záchranáři po záplavách v Kentucky hledají stovky pohřešovaných. Práce ztíží vlna veder

Stovky lidí se stále pohřešují v Kentucky, které postihly masivní záplavy. Zatím americké úřady potvrdily 37 mrtvých. Záchranáři dál prohledávají rozsáhlé oblasti, které zůstaly odříznuté od světa. Nejen úklidové práce teď ztíží vlna veder.
3. 8. 2022|

Silné bouřky hrozí na Moravě do úterního večera, rozvodnit se mohou menší toky

Silné bouřky v Česku hrozí až do úterního večera, velmi silné mohou být na východě území, varují meteorologové. Ojediněle může napršet až 70 milimetrů srážek, stoupnout mohou hladiny menších toků, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 13:32|

Českem procházejí bouřky, do soboty může lokálně spadnout až 100 milimetrů srážek

Bouřky, které od pátečního odpoledne procházejí částí Česka, mohou být podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zejména v Jihočeském kraji a na jihu Středočeského kraje a západě Vysočiny ojediněle extrémně silné. Doprovodit je může přívalový déšť, krupobití a vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. Pásmo velmi silných bouřek se kolem 22. hodiny rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu. Intenzivní srážky budou způsobovat zatopování níže položených míst a rozvodňování menších toků. Další bouřky se mohou v těchto oblastech objevit i v průběhu večera a první poloviny noci.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 21:50|

Pojišťovny evidují po bouřkách stovky škod za desítky milionů. Tisíce domácností byly bez proudu

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý okolo poledne bez proudu více než dva a půl tisíce domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce skoro pět tisíc míst bez dodávek elektřiny. Vichr a kroupy nadělaly škody na domech, stromech i elektrickém vedení. Hlavním pojišťovnám se už ozvalo na patnáct set klientů. Jen jejich újmy dosahují desítek milionů korun. Další bouřky meteorologové očekávají už od středy.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 18:57|

Večerní bouře připravily o proud tisíce domácností ve Středočeském a Pardubickém kraji

Nečekaně rychle přišly do Česka silné bouřky, které vystřídaly víkendové vedro. Meteorologové původně očekávali, že se v pondělí objeví až před polednem, ale nakonec přišly již před devátou ráno. S výjimkou severozápadu Čech platí v celé zemi kvůli bouřkám výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Pardubickém kraji po druhé vlně bouřek hlásili energetici zhruba pět tisíc domácností bez energie. Ve Středočeském kraji bylo v půl desáté večer bez proudu na třináct tisíc domácností.  Na Vysočině večer vyjížděli hasiči k sedmdesáti událostem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 22:02|

Na Frýdecko-Místecku odklízejí následky přívalových dešťů. O víkendu by už pršet nemělo

Lidé na Frýdecko-Místecku sčítají škody po večerních bouřkách a odstraňují následky. Přívalové deště zaplavily sklepy domů a zahrady. Hasiči měli téměř stovku výjezdů, čerpali vodu, čistili kanály a odstraňovali podmáčené stromy. V oblasti stále prší, ale podle meteorologů by měl déšť k večeru ustávat.
10. 6. 2022|

Začala stabilizace svahu v Údolí u Lokte. Sesunul se před dvěma lety po přívalových deštích

V Údolí u Lokte začala stabilizace svahu, který se sesunul v červnu 2020 po přívalových deštích. Zborcená kamenná zeď zablokovala silnici II/209 do Horního Slavkova a dál na Plzeň. Téměř dva roky zde musely dopravu řídit semafory. Oprava bude stát 6,7 milionu korun a hotová má být do začátku letošního června.
14. 3. 2022|

Východ Česka zasáhly bouřky s krupobitím, letadlo mířící do Brna muselo přistát v Praze

Silné bouřky zasáhly odpoledne východ republiky, potrvají do noci. Ojediněle s sebou mohou přinést přívalový déšť, silný vítr i krupobití. Hrozí i vzestup hladin toků na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Více srážek meteorologové očekávají také v příštím a druhém zářijovém týdnu.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 20:11|

Přijdou silné bouře. Meteorologové varují před přívaly deště, větrem i krupobitím

Česko o víkendu zasáhnou silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Varuje před tím Český hydrometeorologický ústav. Už na sobotu večer byly avizovány bouřky v jižní polovině země, v neděli a v pondělí pak udeří s ještě větší silou.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 22:30|

Povodně ve střední Číně mají přes třicet obětí, přívalové deště postupují do dalších měst

Záplavy, které tento týden sužují čínskou provincii Che-nan, si už vyžádaly nejméně 33 obětí a hasiči dále pátrají po přeživších. Záchranáři evakuovali přes 150 tisíc lidí, zatímco se nepříznivé počasí s přívalovými dešti šíří dál na sever a povodně postupují do dalších měst. Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína jsou zatím přímé ekonomické škody vyčísleny na 1,22 miliardy jüanů (asi 4,11 miliardy korun).
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 19:23|