TÉMA

Jan Wintr

Ústavní soud kvůli zpětné působnosti zrušil vyhlášku Jenštejna u Prahy

Ústavní soud zrušil vyhlášku obce Jenštejn u Prahy. Zavedla poplatek za zhodnocení stavebního pozemku vybudováním vodovodu a kanalizace v místní části Jenštejn-Dehtáry. Návrh na zrušení podalo ministerstvo vnitra. Vyhlášku považovalo za nepřípustně retroaktivní, tedy zpětně působící. Vodovod a kanalizace totiž byly zkolaudované dříve, než obec vyhlášku schválila. Starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) zrušení vyhlášky zatím komentovat nechtěl.
21. 2. 2024|

Ústavní soud dal novou šanci na odškodnění muži napadenému a zadrženému policejní hlídkou

Ústavní soud (ÚS) dal novou šanci na odškodnění muži, kterého v roce 2016 napadla a neoprávněně zadržela policejní hlídka. Policisté za to byli odsouzeni, stát mu ale nevyplatil žádnou náhradu újmy, a to s poukazem na promlčení nároku. Soudci vyhověli mužově stížnosti, sporem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 7.
29. 11. 2023|

Pavel navrhl na ústavní soudce další dva adepty

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z patnácti prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 16:49|

Prezident navrhl Senátu na ústavního soudce Pavla Simona

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavního soudce Pavla Simona, soudce a předsedu senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Pavel je přesvědčen, že Simon splňuje odborné i morální požadavky kladené na soudce Ústavního soudu (ÚS). Senát má na posouzení nominace 60 dnů.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 16:54|

Robert Fremr se vzdal nominace na ústavního soudce

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se rozhodl vzdát kandidatury na ústavního soudce. Uvedl, že nedokázal eliminovat nedůvěru části veřejnosti kvůli jeho předlistopadovému působení. Podle svých slov nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 22:42|

Pavel jmenoval Veroniku Křesťanovou ústavní soudkyní

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval ústavní soudkyní místopředsedkyni pražského městského soudu Veroniku Křesťanovou. Odbornice na právo duševního vlastnictví doplní počet soudců Ústavního soudu na čtrnáct, v týmu bude třetí ženou. Křesťanová při odchodu z ceremoniálu řekla, že jako ústavní soudkyně by chtěla být odvážná a zároveň zdrženlivá, rychlá, ale ne zbrklá. Ráda by pokračovala i v akademickém působení.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 20:54|

Ústavní soud má chránit nejen ústavu, ale i občany, řekl Rychetský

Prezident Petr Pavel v pondělí při své první návštěvě Ústavního soudu (ÚS) v Brně ocenil dvacetiletou práci končícího předsedy Pavla Rychetského. Soud je díky němu institucí s vysokým kreditem, řekl Pavel novinářům. Prezident věří, že designovaný předseda Josef Baxa na Rychetského dobře naváže. Pavel také navštívil v Brně Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 18:09|

Ústavní soudce má mít tolik disciplíny, aby nerazil své názory, řekl v Interview ČT24 Jan Wintr

Politické přesvědčení by podle nově zvoleného ústavního soudce Jana Wintra nemělo hrát roli v jeho rozhodování. Připustil, že se tomu nelze úplně vyhnout, ale ústavní soudce musí mít dostatek disciplíny, řekl v Interview ČT24. Wintr se ústavním soudcem stane v pondělí. V Senátu měl největší podporu mezi třemi kandidáty, které prezident Petr Pavel navrhl. Kromě něj to byli ještě Josef Baxa a Daniela Zemanová, se všemi senátoři souhlasili.
2. 6. 2023|

Noví ústavní soudci jsou zárukou morální integrity a kompetence, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel je rád, že Senát výraznou většinou podpořil všechny tři kandidáty na ústavní soudce – někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalou prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Jmenuje je v pondělí v 16:30. Souhlas Senátu se jmenováním tří soudců přivítal také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či premiér Petr Fiala (ODS).
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 22:54|

Senát schválil všechny tři kandidáty na ústavní soudce

Senát ve středu schválil nominaci prvních tří kandidátů prezidenta Petra Pavla na ústavní soudce, hlava státu tak může Josefa Baxu, Jana Wintra i Danielu Zemanovou jmenovat do funkce. Baxa získal v tajné volbě 63 ze 79 odevzdaných hlasů, Wintr 64 hlasů a Zemanová devětapadesát. K zákonodárcům dopoledne promluvil nejprve prezident. Následně krátké projevy přednesli i všichni tři nominanti. V nich mimo jiné zdůraznili, že v případě zvolení chtějí chránit svobodu a dohlédnout na to, aby soudy neztratily důvěru veřejnosti.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 21:29|

Schválení ústavních soudců není formalita, diskuze je ukázkou demokracie, říkají Pospíšil a Válková

Do poslední chvíle nebude jasné, zda Senát schválí všechny kandidáty na Ústavní soudce, které horní komoře představil prezident, míní europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). V debatě bývalých ministrů spravedlnosti se s nynější poslankyní Helenou Válkovou (ANO) shodli na tom, že rozdílné názory části senátorů a prezidenta podtrhují demokratický výběr. Podle novinářky Andrey Procházkové debata v Senátu nastaví limity obou stran a může prezidentovi zmenšit prostor pro budoucí nominace.
31. 5. 2023|

Senátní lidskoprávní výbor doporučil na ústavní soudce Wintra, Baxu i Zemanovou

Senátní výbor pro lidská práva v úterý doporučil schválit jako ústavní soudce někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu, bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou i profesora ústavního práva Jana Wintra. U Baxy a Zemanové tak přijal opačné doporučení než minulý týden ústavněprávní výbor horní parlamentní komory.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 13:16|

Schvalování navržených ústavních soudců bude těsnější, než se předpokládalo, domnívají se senátoři

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek vyjádřil překvapení, že senátní ústavě-právní výbor odmítl dvě z jeho tří nominací na pozice ústavních soudců. Počká si ale na výsledky hlasování horní komory, které se uskuteční příští týden. Podle oslovených zástupců horní komory by mohlo být jejich schvalování těsnější, než dříve předpokládali. O kandidátech a průběhu jejich slyšení ve výboru diskutovali v pořadu 90' ČT24 senátoři Zdeněk Hraba (STAN), Miroslava Němcová (ODS) a Jiří Růžička (za TOP 09) či ústavní právník Aleš Gerloch.
26. 5. 2023|

Senátní výbor podpořil nominaci Wintra na ústavního soudce, Baxu a Zemanovou nikoli

Dva ze tří kandidátů prezidenta Petra Pavla na ústavní soudce nezískali podporu senátního ústavně-právního výboru. Podpořil pouze profesora ústavního práva Jana Wintra, nikoli bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu ani někdejší prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Neznamená to ale, že by prezident již musel hledat náhradní kandidáty. Rozhodne senátní plénum příští týden, předtím ještě nominace projedná výbor pro lidská práva.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 19:07|

Prezident jmenoval Vojtěcha Šimíčka novým místopředsedou Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) bude mít nového místopředsedu. Od čtvrtka se jím stane třiapadesátiletý ústavní soudce Vojtěch Šimíček, kterého ve středu na Pražském hradě jmenoval do uvolněné funkce prezident Petr Pavel. Funkční období středou skončilo dvěma místopředsedům ÚS – Miladě Tomkové a Jaroslavu Fenykovi, desetiletý mandát zároveň vypršel také ústavnímu soudci Janu Filipovi. Šimíčkovi mandát končí příští rok v červnu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:34|

Nastavení procedury nominací ústavních soudců je pro Hrad i Senát přijatelné, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel se sešel s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Hovořili o výběru nových ústavních soudců. Probrali jména nominovaných i formální náležitosti celého procesu. Pavel také oznámil, že se 2. května sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým probere situaci na ministerstvu školství.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:28|

Jan Wintr bude kandidátem na ústavního soudce

Právník a pedagog Jan Wintr se sešel s prezidentem Petrem Pavlem. Po schůzce pro ČT potvrdil, že bude kandidátem na ústavního soudce. Mluvčí Hradu Markéta Řeháková informovala, že prezident o schůzce s Wintrem předem informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Senát dává se jmenováním soudců Ústavního soudu souhlas.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 17:43|

Michálek a Vondráček se přeli o ústavnosti projednávání valorizace důchodů. Ať rozhodne soud, řekl právník

Opozice se ve sněmovně snaží bránit proti nezákonnému návrhu, řekl v Událostech, komentářích šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka ale všechno má své hranice. Nefunkční parlament otevře prostor pro autoritářské režimy, varoval ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr. Schůze ke snížení valorizace penzí začala v úterý v deset dopoledne. K samotné debatě o důchodech se poslanci dostali až po 45 hodinách jednání.
2. 3. 2023|

Po Mynářovi Vohralíková. Budoucí šéfka hradní kanceláře má zkušenosti ze Senátu, Úřadu vlády i ministerstev

Jednou z nejbližších spolupracovnic nově zvoleného prezidenta Petra Pavla se stane Jana Vohralíková. Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nahradí Vratislava Mynáře, který je v této funkci v době působení Miloše Zemana. Vohralíková pochází z rodiny pronásledované komunisty, v minulosti působila například na ministerstvu kultury, nyní je vedoucí Kanceláře Senátu.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 15:13|

Zeman nemůže jmenování Hladíka blokovat, pokud nemá vážný důvod, míní ústavní právník

Prezident republiky nemůže blokovat jmenování členů vlády, domnívá se ústavní právník Jan Wintr, podle kterého Miloš Zeman má jmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Postup současného prezidenta označil za nesprávný. Wintr byl hostem Interview ČT24, kde také zhodnotil Zemanovo působení v úřadu.
5. 1. 2023|

Spory ohledně šéfa Ústavního soudu neustávají. Jmenování nového Zemanem by byl podle Fialy problém

Spory ohledně jmenování nového šéfa Ústavního soudu pokračují. Mandát současného předsedy Pavla Rychetského skončí v létě. Vybrat jeho nástupce tedy spadá časově do funkčního období nového prezidenta. Miloš Zeman teď ale nevyloučil, že by nástupce Pavla Rychetského jmenoval už on. Někteří právníci to vidí jako neústavní krok. Problém by to byl i podle premiéra Petra Fialy (ODS).
12. 12. 2022|

Zeman by mohl před odchodem z funkce jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Termín podle Gerlocha zákony neomezují

Prezident Miloš Zeman by ještě před odchodem z funkce v březnu příštího roku mohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Informovaly o tom server Seznam Zprávy a Respekt. Skloňuje se přitom jméno Josefa Fialy, současného člena soudu. „Obavy velkých hráčů v justici zachytil i ministr spravedlnosti,“ řekla v Událostech, komentářích Andrea Procházková, zástupkyně šéfredaktora týdeníku Respekt.
8. 12. 2022|

Případ Rohanové může pomoci k upřesnění pravidel, myslí si politolog. Podle ústavního právníka by se zákon měl upravit

Politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink soudí, že velkou nevýhodou kandidátky na prezidentku Denisy Rohanové je to, že není příliš známá. Politolog tak očekává, že se bude snažit zviditelnit za každou cenu. Vnitro jí uznalo podpisy dnes už bývalých poslanců, jelikož kandidaturu podala v době, kdy ještě zákonodárci mandát měli. Podle Pinka tak případ Rohanové může pomoci k upřesnění pravidel, která občany opravňují stát se kandidátem na hlavu státu. Ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr uvedl, že tato pravidla by se upravit měla. „Účelem je, aby kandidovali jen ti, kteří ověří minimální práh podpory. (…) Tím, že přinesou padesát tisíc podpisů nebo je podpoří poslanci a senátoři, kteří mandát drží zhruba v době, kdy jsou volby,“ dodal.
28. 11. 2022|

„Rozhádané Česko“ slaví 28. říjen. Kolem svátků mohou vznikat ideové střety, míní historik

Česká společnost není ve zdravém stavu a 28. říjen se může stát určitým symbolem, kolem kterého se budou střetávat různé názory, řekl v Událostech, komentářích historik Michal Stehlík. Spory symbolizuje i předávání státních vyznamenání, na které nedostali pozvánku někteří vrcholní ústavní činitelé. Ústavní právník Jan Wintr doufá, že budoucí prezident se zachová jinak. Podle farářky a někdejší biskupky Církve československé husitské Jany Šilerové je česká společnost rozhádaná, nikoliv rozdělená a řešením je dialog.
28. 10. 2022|