TÉMA

Jízdenky

Státní tarif i jízdenky Českých drah v prosinci o desetinu zdraží

České dráhy zdraží jízdné. Od 10. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se ceny jízdenek podle firmy zvýší v průměru o 9,5 procenta. Shodně zdraží i státní tarif OneTicket, který je možné použít i ve vlacích jiných dopravců. Dráhy zdůvodnily chystané zdražení inflací – rostoucími cenami údržby či nafty. Růstem nákladů vysvětlovaly zvýšení jízdného i loni, kdy stouplo v průměru o 15 procent.
25. 9. 2023|

Za stíhání v jízdenkové kauze vysoudili Babáková a Michal po dvou stech tisících

Advokátka Karolína Babáková dostane od státu dvě stě tisíc korun jako odškodnění nemajetkové újmy, které jí způsobilo trestní stíhání v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku. V úterý o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Stejnou částku přiznal i kolegovi Babákové, bývalému advokátovi Davidu Michalovi.
25. 7. 2023|

Jízdenky na začátek prázdnin rychle mizí. Dopravci posílí oblíbené spoje

Většina dopravců na konci školního roku posílí oblíbené spoje. Na začátku prázdnin má veřejnost tradičně velký zájem o cestování vlakovou a autobusovou dopravou. Jízdenky tak rychle mizí. Oslovení dopravci budou kapacitu spojů navyšovat hlavně v pátek 30. června a první červencový víkend. A to především mezi Prahou, Moravou a Slovenskem.
24. 6. 2023|

V Německu cestující pořídí nástupce loňských devítieurových lístků. Celostátní jízdenky nabízí i jiné země

Od začátku května platí v Německu jízdenka nazvaná Deutschland-Ticket. Není to úplná novinka, její princip je podobný jako u loňských letních devítieurových lístků, lze na ni cestovat měsíc v regionální a městské dopravě po celém Německu, neplatí v dálkových vlacích. Cena je vyšší než loni, činí 49 eur. I tak je to poměrně málo. Podobné jízdenky existují i v dalších zemích, existují krátkodobé a také dlouhodobé síťové jízdenky, ty s kratší platností jsou určené spíše pro turisty a lze je sehnat například v Rakousku nebo Švýcarsku, ty dlouhodobé akcentují především ochranu životního prostředí díky využívání veřejné dopravy. V Česku zatím celostátní jízdenka na všechny druhy dopravy neexistuje, železniční celosíťové jízdenky však ano.
5. 5. 2023|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

Web a aplikace Českých drah jsou znovu funkční, předtím je napadli hackeři

Web a mobilní aplikaci státního železničního dopravce České dráhy (ČD) v úterý napadli hackeři. Stránky ČD a aplikace Můj vlak tak mohly být několik hodin nedostupné. Po 22:00 se podařilo problém odstranit a systémy jsou už zcela funkční. Firma to večer uvedla na svém twitterovém účtu.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 23:12|

V opavské MHD začali jezdit asistenti přepravy. Cestujícím mají poradit, ale i zkontrolovat jízdenky

V opavské městské hromadné dopravě začali jezdit asistenti přepravy. Město se inspirovali tím, jak fungují v nedaleké Ostravě, kde se podle dopravního podniku po jejich zavedení zlepšila situace co do množství cestujících bez jízdenky. V Opavě mají asistenti kromě kontroly jízdenek a dodržování dalších přepravích podmínek také cestujícím pomáhat například s přestupy.
27. 12. 2022|

Zdraží vlaky, autobusy i městská doprava. Někteří dopravci navýší ceny až o patnáct procent

Jízdenky podraží. Cenu plánují zvednout téměř všichni železniční dopravci. Cestující si připlatí i v meziměstských autobusových spojích a za veřejnou dopravu v řadě měst. Vláda si chce navíc udělat analýzu, jestli by státnímu rozpočtu pomohlo další omezení slev na jízdném pro studenty a seniory.
28. 11. 2022|

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent, oznámily České dráhy i ministerstvo

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o patnáct procent. Takové zdražení chystají státní dopravce České dráhy u kilometrických tarifů i ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce.
18. 10. 2022|

MHD Kladno přestala být součástí systému jednotné pražské a středočeské dopravy, přibyly spoje

Městská hromadná doprava Kladno přestala být součástí systému jednotné pražské (PID) a středočeské dopravy. Město přidalo spoje a prodloužilo linku 601. Tarif městské dopravy se nemění podle Ludomíra Landy z ČSAD MHD Kladno ani pro cestující využívající jízdenky pražské integrované dopravy. Podle PID nebude mezi MHD Kladno a PID garantováno vzájemné uznávání jízdenek. Změna souvisí s omezením příměstských linek v důsledku sporu Kladna a Středočeského kraje, který se týká příspěvku na provoz.
1. 9. 2022|

Kauzy spojené s dopravním podnikem se v Praze objevují opakovaně. Soudy ale nic neprokázaly

Aktuální pražská kauza, která stála místo mimo jiné náměstka primátora Petra Hlubučka, se točí kolem zakázek dopravního podniku. Zdaleka to není poprvé, co se policie jeho hospodařením zabývá. Letitý zájem o DPP mají také lobbisté a důvod je docela zřejmý – více než dvacetimiliardový rozpočet, ze kterého se platí velký objem dopravy i spousta zakázek. Většina peněz, s nimiž dopravní podnik hospodaří, pochází z veřejných rozpočtů, zejména toho pražského.
18. 6. 2022|

Za jízdenky si lidé připlatí. Zdražení by podle ředitele Českých drah mělo být do dvaceti procent

Lidé si už brzy připlatí za cestování vlakem, dálkovými autobusy i hromadnou dopravou ve městech. Podle ředitele Českých drah (ČD) Michala Krapince vzrostou ceny jízdenek nejméně o tři procenta, někde ale až o pětinu. Důvodem jsou především rostoucí náklady na energie a pohonné hmoty.
15. 5. 2022|

Rittig i Dvořák jsou definitivně volní. Žalobce nepodá dovolání v kauze jízdenek

Jízdenková kauza definitivně končí. Týkala se lobbisty Ivo Rittiga nebo někdejšího ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Nic se nezmění na tom, že jsou obžalovaní zproštěni viny, protože nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání k Nejvyššímu soudu. O podání dovolání jej žádal žalobce Adam Borgula, Stříž ale jeho návrh neakceptoval. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
10. 11. 2021|

Osvobození Rittiga a dalších v kauze jízdenek nemusí být definitivní. Žalobce požádal o podání dovolání

Takzvaná jízdenková kauza ještě nemusí být definitivně u konce. Žalobce Adam Borgula požádal nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, aby v neprospěch obžalovaných podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Borgula to potvrdil ČT. V kauze je mezi obžalovanými například lobbista Ivo Rittig nebo bývalý šéf dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák. Vrchní soud v Praze začátkem září pravomocně zprostil obžaloby všech 12 obžalovaných, státní zástupce s tím ale nesouhlasí. Podle obžaloby 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.
26. 10. 2021|

Osvobození Dvořáka nebo Rittiga v kauze jízdenek je pravomocné

Osvobození bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka, lobbisty Ivo Rittiga i ostatních deseti obžalovaných v takzvané jízdenkové kauze je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 14:50|

Němečtí strojvedoucí opět stávkují, protest ochromil dopravu i ve velkých městech

Ke stávce strojvedoucích nákladní dopravy německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se v pondělí připojili jejich kolegové z osobní dopravy. Miliony lidí se tak v zemi potýkají s výpadky v dálkové i regionální dopravě. Dráhy sestavily mimořádný jízdní řád, který má cestujícím zajistit alespoň občasné spojení na základních tratích, problémy ale potrvají do středečních 02:00, kdy nejnovější protest za vyšší mzdy skončí. Stávka, druhá v tomto měsíci, ochromila dopravu i ve velkých městech, jež využívají k hromadné dopravě i železnici. Podle Českých drah stávka nemá vliv na provoz osobních vlaků v Česku.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 14:08|

Změny v pravidlech cestování na Slovensko snížily zájem o spoje, u Českých drah až o třetinu

Měnící se pravidla pro vstup na Slovensko snížila zájem lidí o spoje mnoha českých dopravců do země. České dráhy zaznamenávají skoro třetinový pokles oproti době před změnou karanténních opatření, znatelný útlum v zájmu zákazníků hlásí i Leo Express. Autobusový dopravce FlixBus pak upozorňuje, že cestující si kvůli nejistotě kupují jízdenky na poslední chvíli. Slovensko v posledních týdnech několikrát změnilo opatření na hranicích, nově se karanténě vyhnou jen plně očkovaní.
24. 7. 2021|

Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:50|

V kauze pražských jízdenek žádá žalobce čtyři roky pro Rittiga a šest pro Dvořáka

Státní zástupce požaduje v kauze jízdenek papírny Neograph pro bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení firem a dvoumilionový peněžitý trest. Pro lobbistu Ivo Rittiga žádá čtyřleté vězení a čtyřmilionový trest. Uvedl to v úterní závěrečné řeči. Dvořák i Rittig vinu popírají. Obžaloba tvrdí, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP putovalo k Rittigovi, a to přes karibskou firmu Cokeville Assets (CA).
24. 11. 2020|

Soud by v kauze jízdenek pro dopravní podnik mohl připustit odposlechy, které dříve odmítl

K pražskému městskému soudu se vrátila část kauzy, která se týká zakázek pražského dopravního podniku. Mezi obžalovanými jsou bývalý ředitel podniku Martin Dvořák a také lobbista Ivo Rittig, oba trvají na své nevině, podle Rittiga jde o vyřizování účtů, ve kterém se „svezli“. Městský soud již dříve konstatoval, že skutky popisované obžalobou nejsou trestným činem, ale vrchní soud verdikt zrušil s tím, že má první instance doplnit dokazování. Soudce uznal, že by na rozdíl od prvního projednávání mohl připustit odposlechy.
11. 11. 2020|

Volby ve Zlínském kraji mohou ovlivnit i osud nové krajské nemocnice

Zlínský kraj byl jedním z mála, které ve volbách v roce 2016 nezasáhla vlna vítězství ANO. Do vedení se postavila koalice vedená Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), který se snaží prosadit kontroverzní plány na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. V končícím volebním období obyvatele kraje poznamenal zejména nepovedený start železniční revoluce nebo nedokončený systém integrované dopravy.
4. 9. 2020|

Hejtman pohrozil Leo Expressu vypovězením smlouvy. Nefunguje odbavení cestujících, ve vlacích chybějí průvodčí

Pardubický kraj pohrozil železničnímu dopravci Leo Express vypovězením smlouvy na provoz na dvou tratích na Orlickoústecku kvůli problémům s vydáváním jízdenek. Řekl to hejtman Martin Netolický (ČSSD) po kontrolním dnu. Nespokojen je také s tím, že v některých vlacích nefunguje slíbené bezdrátové připojení k internetu. Leo Express ale slíbil, že nedostatky rychle napraví. Odbavení cestujících by mělo začít fungovat během několika dnů.
7. 1. 2020|

Ten uznává to a ten zas tohle. Změna jízdního řádu přinese zmatek s jízdným na železnici, i když menší, než hrozilo

Od změny jízdního řádu v neděli 15. prosince se výrazně změní přístup některých krajů a částečně i státu k cestujícím na železnici. Kraje i stát musely uzavřít nové smlouvy na většinu linek, které objednávají. V některých případech si vybraly i nové dopravce, jindy uzavřely s Českými drahami smlouvy, které omezují využití stávajícího drážního tarifu. Nejdále zašly Jihomoravský a Zlínský kraj, kde vůbec nebude možné cestovat na tarif Českých drah.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 13:43|

Poslanci schválili jednotné jízdné na železnici i nová pravidla pro boj s kůrovcem

Poslanci schválili balíček změn na železnici. Název organizace, která zajišťuje provoz na drahách, se díky němu změní ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na Správu železnic. Pro cestující ve vlacích je nejdůležitější, že umožní zavedení jednotného jízdného ve vlacích jezdících na veřejnou objednávku bez ohledu na dopravce. Poslanci na úvod pátečního jednání také neplánovaně přehlasovali senátní veto na zavedení další vlny EET. Schválili i novelu o elektronických komunikacích, takže přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě bude snazší. Sněmovna schválila i nová pravidla pro boj s kůrovcem.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 11:14|